Yamaha MT-09 SP 2021: Η κορυφαία έκδοση του τρικύλνδρου γυμνού

Βάζοντας ποιότητα στην ποσότητα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/11/2020

Στη δεύτερη γενιά των MT-09 η Yamaha καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι να παρουσιάσει την έκδοση SP. Τώρα όμως στην τρίτη νέα γενιά, η κορυφαία έκδοση του τρικύλινδρου γυμνού εμφανίζεται μόλις μερικές μέρες μετά την βασική έκδοση. Με την βασική έκδοση να έχει σχεδόν τα πάντα σε επίπεδο εξοπλισμού, η έκδοση SP ποντάρει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα του εξοπλισμού. Η προσθήκη του cruise control το οποίο ενεργοποιείται μετά τα 50km/h και μόνο αν έχεις 4η, 5η και 6η σχέση στο κιβώτιο είναι το μόνο στοιχείο που θα προσέξουν όσοι αγοράζουν μοτοσυκλέτες με το κιλό.

Εκείνοι όμως που ενδιαφέρονται εξίσου για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα προσέξουν πως η SP έχει το ακριβό upside-down πιρούνι της KYB, με επίστρωση Diamond Like Coating που μειώνει τις τριβές και λεπτομερείς ρυθμίσεις αποσβέσεων, ενώ το πίσω αμορτισέρ είναι της Ohlins με αντίστοιχου επιπέδου ρυθμίσεις.

Υπάρχει μία χρωματική επιλογή με κορυφαίας ποιότητας φινίρισμα, όπου τα αυτοκόλλητα δεν εξέχουν από το βερνίκι και το ψαλίδι έχει φινίρισμα βουρτσισμένου αλουμινίου με βερνίκι, ίδιο με εκείνο της R1M. Ακόμα και το κάλυμμα της σέλας έχει αντιολισθητικό υλικό στο κέντρο και ειδικές ραφές.

Το τιμόνι και τα χειριστήρια σε μαύρο αλουμίνιο ολοκληρώνουν την σπορ και πολυτελή εικόνα της SP. Φυσικά έχει όλα τα νέα ηλεκτρονικά που συνοδεύουν τη νέα γενιά των MT-09, δηλαδή cornering ABS, Traction Control με αισθητήρα κλίσης/επιτάχυνσης, quick shifter Up/Down κ.τ.λ. και τον νέο υπερκυβισμένο κινητήρα Euro 5.    

Ο CEO της BMW αποκαλύπτει το πρωτότυπο R20 [Video]

Μέσω νέας σειράς βίντεο της BMW Motorrad, ο Markus Flasch μας χαρίζει μερικά πλάνα δράσης και μια γεύση από τον ήχο του δίλιτρου R20
BMW R20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/9/2026

Υπό τον τίτλο ‘The Ones Who Ride’ (Αυτοί Που Οδηγούν), η BMW Motorrad ξεκινά μια σειρά βίντεο που εστιάζει στους ανθρώπους της εταιρείας και στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο Vision (Όραμα), πρωταγωνιστής είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, Markus Flasch.

Εκεί ο Γερμανός μας μιλά για τη θέση του, για τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας και το όραμά του για την εταιρεία, μιλώντας μέσα από έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι του, εκεί που τον περιμένουν κάθε μέρα οι δικές του μοτοσυκλέτες – μια σειρά νέων και κλασικών BMW και Moto Guzzi.

BMW R20

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η R20, η επόμενη εξέλιξη του σχεδίου Bix Boxer που αφήνει πίσω τα 1800 κυβικά των R18 για να φτάσει στα 2000 cc με μια café racer μοτοσυκλέτα που έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην εκδήλωση Concorso d’ Eleganza Villa d’ Este στις όχθες της ιταλικής λίμνης Como.

BMW R20

Η R20 συνεχίζει την εξέλιξή της για να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW, κάτι που φαίνεται πως δεν απέχει και πολύ, μιας και η μοτοσυκλέτα που καβάλησε ο Flasch παραμένει μεν θεωρητικά ένα πρωτότυπο, αλλά δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική της μορφή. Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο διευθυντής, λέγοντας μάλιστα στο βίντεο πως, “η μοτοσυκλέτα δείχνει έτοιμη, ίσως πρέπει να επισπεύσουμε την παρουσίασή της, πρέπει να μιλήσω με τους μηχανικούς μου”.

BMW Vision K18

Στο βίντεο θα ακούσουμε ακόμη για ένα άλλο συναρπαστικό πλάνο που ετοιμάζει η BMW. Tο επίσης πρωτότυπο Vision K18 μας συστήνει τον εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που από τα 1600 κυβικά έχει ανέβει στα 1800 και, μετά από το δικό του ντεμπούτο πέρυσι στο Concorso d’ Eleganza, ετοιμάζεται επίσης να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW.

Δείτε στη συνέχεια το πρώτο επεισόδιο της σειράς The Ones Who Ride της BMW και δείτε τα δύο πρωτότυπα να πλάνα δράσης, με πρωταγωνιστές τους κινητήρες και πρωτίστως τον ήχο τους.

Ετικέτες