ΜΒΕ 2019 - Honda X-ADV Mutant: Είδαμε από κοντά το μεταλλαγμένο concept!

Κι έχει μεγάλη διαφορά από τις φωτογραφίες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/1/2019

Στην σημαντική διεθνή έκθεση μοτοσυκλέτας και customizing της Verona, που το MOTO είναι το μόνο ελληνικό μέσο που την επισκέφτηκε, παρουσιάστηκε στο κοινό το “μεταλλαγμένο”, όπως είναι το όνομά του, X-ADV! Την πρώτη φορά που εκτέθηκε δημόσια η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, ήταν στην EICMA 2018 τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο καθώς δεν ήταν εκεί από την έναρξη των εγκαινίων της Έκθεσης, η παρουσία του προσπεράστηκε, μέχρι τώρα που στην Verona ξεχώρισε και πολυφωτογραφήθηκε!

Η Honda αποτελεί βασικό χορηγό της Motor Bike Expo μαζί με την MOTUL, και είχε ένα εντυπωσιακό περίπτερο που φιλοξενούσε όλα της τα μοντέλα, καθώς και μία σειρά από custom scooter, αλλά κι άλλες custom και περιορισμένης παραγωγής μοτοσυκλέτες που θα δούμε πιο αναλυτικά μόλις επιστρέψουμε. Σε ειδική προθήκη ξεχώριζε όμως το X-Mutant C5! Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μοντέλο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το γραφείο «Officine GP Design», συνέταιρος στο οποίο είναι ένας εκκεντρικός Ιταλός φωτογράφος, που έχει επιμεληθεί και των φωτογραφιών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Από κοντά όμως το Mutant είναι αρκετά διαφορετικό, κι αυτό γιατί τελικά δεν είναι τόσο γυαλισμένο και ψεύτικο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Απεναντίας η αλουμινένια υφή του ξεχωρίζει από μακριά και χτίζει την εικόνα μίας μασίφ κατασκευής που στο τέλος αντιπροσωπεύει πολύ πιο πιστά την ονομασία που διάλεξε ο δημιουργός του.

Ο δημιουργός λέει πως ήθελε να μετατρέψει το X-ADV και να το φέρει στα πλαίσια της μοτοσυκλέτας, μονάχα που το X-ADV δεν ήταν ποτέ ένα scooter. Αυτό εμείς το λέμε από την ώρα που βγήκε το NC700, στον απόγονο του οποίου βασίστηκε το X-ADV με την μεγάλη διαφορά πως η Honda ήθελε σθεναρά να υποστηρίξει τους χαρακτήρες που υποδύονταν τα τρία μοντέλα της πλατφόρμας NC. Και ο χαρακτήρας που είχε την μεγαλύτερη απήχηση ήταν εκείνος του scooter. Με τον ερχομό του X-ADV έγινε αμέσως αντιληπτό, πως για να υπάρξει επιτυχία θα έπρεπε να αποβληθεί ο χαρακτήρας αυτός, πράγμα που δεν είναι εύκολο φυσικά. Διότι μπορεί εμείς να μην το είπαμε ποτέ scooter, αλλά αυτό το λάθος δεν αποφεύχθηκε από όλους. Ακόμα και σε live μετάδοση, εκεί στις αρχές της καριέρας του μοντέλου, ο υπεύθυνος της Honda διόρθωσε την παρουσιάστρια της εκδήλωσης της Honda, που πήγε να πει πως το X-ADV είναι scooter… Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, είναι ένα παράπτωμα τρόπον τινά, που ο δημιουργός του Mutant λέει πως μετέτρεψε το scooter σε μοτοσυκλέτα, καθώς μοτοσυκλέτα ήταν πάντα, ασχέτως αν φορούσε ένα κουστούμι που το έφερνε εμφανισιακά πολύ κοντά scooter. Σε άλλους αυτό το παράπτωμα η Honda το συγχωρεί και σε άλλους κάνει παρατήρηση, αλλά ναι, στον κόσμο του customizing οφείλει κανείς να αφήνει τα πράγματα λίγο πιο ελεύθερα.

MBE 2019: Honda Limited Scooter

Την δημιουργία του X-ADV θα την έχετε πλέον μάθει, για την έμπνευση του που πηγάζει από διακοπές στην Ίο και τις ελληνικές παραλίες… το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε η σειρά NC ως βάση για την δημιουργία του είναι απλά συγκυριακό καθώς ο Daniele Lucchesi, αυτό είχε στα χέρια του για να δουλέψει κι όχι ένα λευκό χαρτί!

Του ταιριάζει λοιπόν απόλυτα να μοιάζει με μοτοσυκλέτα, γιατί απλά μία τέτοια κρύβει κάτω από το κουστούμι του. Αν το δεις έτσι, στην πλήρη επεξήγησή του, τότε αντιλαμβάνεσαι πως στην πράξη δούλεψαν σε ένα NC750S, καθώς αυτό εμφανίζεται αν ξεγυμνώσεις ένα X-ADV. Με αυτό το σκεπτικό απλοποιείς λίγο την ποσότητα της εργασίας, αφαιρώντας πόντους, από την άλλη όταν το βλέπεις από κοντά όπως εμείς, αρχίζεις να προσθέτεις και πάλι καθώς ό,τι έχει γίνει πάνω του φαίνεται πως ήταν με γνώμονα την ποιότητα και την άψογη συναρμογή.

800 Φωτογραφίες! MBE 2019: Ζωντανά από Verona! - Παράδεισος μοτοσυκλέτας!

Αυτό που είναι το ωραίο σε μετατροπές αυτού του επιπέδου, είναι πως τίποτα δεν κόβεται, τίποτα δεν πετιέται. Αν λοιπόν θέλεις να επαναφέρεις το X-ADV σε εργοστασιακό επίπεδο πριν την μετάλλαξη, τότε αυτό μπορεί να γίνει. Ανεβαίνει έτσι και το επίπεδο δυσκολίας, καθώς αυτός ο περιορισμός απαιτεί περισσότερη δουλειά, όμως πέρα από την ευκολία να επιστρέψεις στην εργοστασιακή μορφή, το να μην κόψεις πλαίσιο και υποπλαίσιο ή άλλες βάσεις, φανερώνει έναν σεβασμό στον αρχικό σχεδιαστή. Κι όταν μιλάμε για ένα project το οποίο το πληρώνει η Honda, αυτό είναι μάλλον απαραίτητη προϋπόθεση.

Η Honda Ιταλίας λοιπόν, προσέλαβε το Officine GP Design για να έχει ένα πρωτότυπο X-ADV στην μεγάλη Έκθεση των custom και οι φωτογραφίες του να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Αυτό ο σχεδιαστής του το προξένησε αποφασίζοντας να έχει σκληρές κι απόλυτες γραμμές με έντονες γωνίες, την στιγμή που η σύγχρονη σχολή σχεδιασμού μοτοσυκλετών θέλει καμπύλες και πολλαπλά επίπεδα στο φαίρινγκ ώστε να εξαφανίζεται οπτικά ο όγκος. Μπροστά ο κάθετος προβολέας σε σχήμα κεφαλαίου όμικρον, σου στραβά το βλέμμα καθώς είναι τελείως διαφορετικό από κάθε άλλον, ενώ πλαισιώνεται από αεραγωγούς με πρακτική σημασία και σχήμα εμπνευσμένο από τα αεροδυναμικά βοηθήματα με τα οποία έχει πειραματιστεί η Honda στα MotoGP. Ο προβολέας μπροστά αποτελεί και υπογραφή του ονόματός τους, καθώς είναι το πρώτο γράμμα της επωνυμίας. Αντίστοιχα πίσω το φωτιστικό σώμα σπάει την ουρά στην μέση, έχοντας σπορ εμφάνιση που παραπέμπει σε superbike. Τα φώτα LED κρύβουν αρκετή τεχνολογία επάνω τους, που σε κάνει να θέλεις να τα δοκιμάσεις σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να βγεις από την απορία για τις ικανότητές τους.

Το αλουμινένιο σώμα του X-Mutant C5 που αποτελεί ένα γλυπτό σκαλισμένο στο χέρι, έρχεται σε αντιπαράθεση με την τιμονόπλακα φτιαγμένη σε CNC από ένα μπλοκ αλουμινίου. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών εμπρός και πίσω και η σέλα από ακριβό δέρμα φτιαγμένη επίσης στο χέρι. Για την Honda, που έδωσε στους δημιουργούς και την παραγγελία, ήταν σημαντικό να κρατηθούν τα όργανα ίδια, ένα σημείο που του X-ADV που ακόμη δυσκολεύονται να ξεχάσουν το κόστος του. Τα όργανα πλέον έχουν μικρότερο κόστος για τα εργοστάσια, από την στιγμή που χρησιμοποιούνται οθόνες, αν κι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, στις μοτοσυκλέτες η υπάρχουσα τεχνολογία χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο για να καταλήξει κανείς στο ιδανικό. Οπότε τα όργανα έπρεπε να μείνουν ανέπαφα. Άλλαξαν λοιπόν θέση και κατέβηκαν στην ραχοκοκαλιά μαζί με τον διακόπτη, κι όλα αυτά χώρεσαν πάνω από την τάπα του ρεζερβουάρ. Η μικρή βοηθητική οθόνη πήγε στην πάνω πλάκα και από την σέλα στο τέλος τίποτα εμπρός δεν εμποδίζει την θέαση, σε αντίθεση με το X-ADV που εσκεμμένα θυμίζει μοτοσυκλέτα Rally και τα όργανα ένα φουτουριστικό Roadbook. Η εξάτμιση είναι επίσης κατασκευασμένη αποκλειστικά για το Mutant από την SC Project Exhaust και από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά περιφερειακά αξεσουάρ από την Lightech.

Το αποτέλεσμα να ξέρετε πως είναι διαφορετικό από κοντά σε σχέση με τις φωτογραφίες, κι αυτό γιατί στις δύο διαστάσεις χάνεται ο όγκος. Είναι εξαιρετικά μαζεμένο σε όγκο, και παρόλο του χρώματος και της υφής που αμφότερα σου φέρνουν μία μουντάδα απορροφώντας το φως, το Mutant τραβούσε τα βλέμματα στην έκθεση, μαζί με τα φλας…

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥ X-ADV

 

Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!

Παρουσίαση των νέων μοντέλων της Moto Guzzi!
Moto Guzzi Stelvio και V85TT: Απάντηση στην έλλειψη V2 – Νέο VIDEO ΜΟΤΟ!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/3/2024

Οδηγήσαμε στην Ισπανία τα νέα Stelvio και V85TT που σε μία κατηγορία που έχει γεμίσει με δικύλινδρα εν σειρά, κρατούν όχι μόνο τους κυλίνδρους έξω – και ψηλά- αλλά και το Made in Italy! Βασισμένο στο V100 Mandelo, μία από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες σε ολόκληρη την μακρά ιστορία της Moto Guzzi καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μίας τελείως νέας περιόδου, το Stelvio κρατά με το παρελθόν μόνο το όνομα και τίποτα άλλο!

Εγκάρσια τοποθετημένος υγρόψυκτος V2 κινητήρας 90 μοιρών και 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων με ροπή 10,7 kgm, έχει κάποιες μικρές αλλαγές συγκριτικά με το Mandelo, ώστε να ταιριάζει στην τουριστική χρήση. Η κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου επιτρέπει στον χρήστη να πετύχει μια κατανάλωση της τάξης των 5.1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα κάνει το ταξίδι άνετο και απολαυστικό.

Το V85TT εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα ο εγκάρσιος V2 με τον διαμήκη στρόφαλο είναι πλέον Euro 5+ προδιαγραφών και ταυτόχρονα αύξησε την ροπή και την ιπποδύναμή του. Για να επιτευχθεί αυτό, ο εκκεντροφόρος απέκτησε σύστημα μεταβλητού χρονισμού, ώστε το βύθισμα και η διάρκεια του Overlap των βαλβίδων να μεταβάλλεται αναλόγως το φάσμα των στροφών. Η ροπή έχει φτάσει στα 8,66kg/m στις 5.100 στροφές με το 90% της ροπής να εμφανίζεται από τις μόλις 3.000 στροφές. Ο προηγούμενος κινητήρας είχε 8,36kg/m στις 5.000 στροφές. Αντίστοιχα η ιπποδύναμη έφτασε στους 80 ίππους στις 7.750 στροφές, από 75 ίππους στις 7.500 στροφές. Ο αναβαθμισμένος κινητήρας έχει πλέον και knock-sensor, απαραίτητο συστατικό για μία μοτοσυκλέτα που θα ταξιδέψει εκεί που τα οκτάνια αποδημούν.

Πάμε να δούμε τις νέες προτάσεις της Moto Guzzi, από την σέλα τους, στο νέο VIDEO του MOTO: