Jorge Martin - Η πρώτη κίτρινη κάρτα για χαμηλή πίεση ελαστικών δυσκολεύει το κυνήγι του τίτλου

Αφού βρέθηκε να τρέχει με χαμηλότερη από την επιτρεπτή πίεση στο Buriram, κινδυνεύει με ποινή 3 δευτερολέπτων εάν υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα!
motomagMotoGP – Η προειδοποίηση που στενεύει τα όρια για τον Jorge Martin στο κυνήγι του τίτλου
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

9/11/2023

Η προειδοποίηση που έλαβε ο Jorge Martin στο GP της Ταϊλάνδης για χαμηλή πίεση ελαστικών κατά την διάρκεια του αγώνα, σημαίνει ότι πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να παραβεί ξανά το άρθρο 2.4.4.9 των κανονισμών, όπου ορίζεται το χαμηλότερο όριο πίεσης των ελαστικών. Το θέμα είναι αν μπορεί η ομάδα του να εγγυηθεί κάτι τέτοιο.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει από το GP του Silverstone και μετά το σύστημα των κανονισμών για τις πιέσεις των ελαστικών και το πώς αυτές μετρώνται άλλαξε. Λόγω του ότι αυτό συνέβη στα μέσα της σεζόν του 2023 και προκειμένου να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στους αναβάτες να συμμορφωθούν με αυτόν, η ποινή του αποκλεισμού δεν υφίσταται μέχρι στιγμής.

​​​​MotoGP – Η προειδοποίηση που στενεύει τα όρια για τον Jorge Martin στο κυνήγι του τίτλου

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αναβάτες που θα πέσουν κάτω από τα 1,9 bar πίεσης στο μπροστινό ελαστικό και τα 1,7 bar πίσω δεν έχουν επιπτώσεις. Μάλιστα, στην πίστα του Buriram ο εργοστασιακός αναβάτης της Aprilia, Aleix Espargaro, ήταν ο πρώτος που έλαβε την προβλεπόμενη ποινή των τριών δευτερολέπτων, καθώς ήταν η δεύτερη φορά που υπέπεσε στην συγκεκριμένη παράβαση, χάνοντας την πέμπτη θέση στην οποία τερμάτισε και καταλήγοντας... στην όγδοη! Αποτέλεσε έτσι τον πρώτο αναβάτη που δέχεται τέτοια ποινή, καθώς μέχρι τότε οι Maverick Vinales, Franco Morbidelli, Raul Fernandez, Marco Bezzecchi, Pol Espargaro and Marc Marquez είχαν δεχτεί απλώς προειδοποίηση. Στην Ταϊλάνδη, ο Jorge Martin τους ακολούθησε, καθώς μετά το τέλος του αγώνα οι κριτές επιθεώρησαν τα δεδομένα των αισθητήρων για τη μέτρηση πίεσης των ελαστικών, διαπιστώνοντας παράβαση.

Αυτό για τον Ισπανό της Pramac σημαίνει ουσιαστικά ότι τα περιθώρια για λάθη στενεύουν ακόμα περισσότερο, στο κυνήγι του για τον τίτλο. Όπως έγινε σαφές από την περίπτωση του Aleix, οι κριτές δεν πρόκειται να χαριστούν, άρα ο Martin δεν έχει άλλη ευκαιρία να υποπέσει ξανά στο ίδιο παράπτωμα. Απομένουν τρεις γύροι και έξι αγώνες, μαζί με τους Sprint, για την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος, με τον “Martinator” να βρίσκεται αυτή την στιγμή στην δεύτερη θέση 13 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Bagnaia, οπότε μαθηματικά έχει πολλές ελπίδες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το πόσο φορμαρισμένος φαίνεται τον τελευταίο καιρό έναντι του Bagnaia.

MotoGP – Η προειδοποίηση που στενεύει τα όρια για τον Jorge Martin στο κυνήγι του τίτλου

Το πρόβλημα είναι ότι ο Bagnaia δεν έχει έως τώρα πάρει κίτρινη κάρτα για πίεση ελαστικών, που σημαίνει ότι έχει το προβάδισμα σε αυτό τον τομέα. Στην περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει έτσι μέχρι και την Valencia, τότε θα μπορεί εκεί να παραβεί τον κανονισμό, λαμβάνοντας μόνο μία προειδοποίηση χωρίς κανένα αντίκτυπο, μιας και είναι ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος.

Αντιθέτως, ο Martin θα μπορούσε στον τελευταίο αγώνα της σεζόν να τερματίσει πρώτος, όμως αν έχει παραβεί τους κανονισμούς να χάσει την θέση του (και πιθανώς αρκετές ακόμα θέσεις), σε περίπτωση που οι αναβάτες που ακολουθούν δεν έχουν απόσταση μεγαλύτερη των τριών δευτερολέπτων από τον Ισπανό. Αυτό θα μπορούσε να του στοιχίσει μέχρι και το Πρωτάθλημα, που όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα ίσως κριθεί στον τελευταίο γύρο.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες παραβάσεις που θα μπορούσαν να του κοστίσουν σε θέσεις. Το να προσέξει όμως να μην πατήσει εκτός ορίων, ή το να παραχωρήσει την θέση που πήρε κάνοντας πιο σύντομη διαδρομή, είναι κάπως ευκολότερα από το να ρυθμίσει σωστά τις πιέσεις του, κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Είναι κάτι που κρίνεται από πολλές παραμέτρους, με βασικότερη το αν ένας αναβάτης προηγείται ή ακολουθεί κάποιον άλλο. Αν μείνει για πολλή ώρα στον πίσω τροχό κάποιου άλλου αναβάτη, τότε το ελαστικό δεν δέχεται αρκετή ψύξη, λόγω του slipstreaming που κόβει την ροή του αέρα στον πίσω, με κίνδυνο να υπερθερμανθεί και να χάσει πρόσφυση. Από την άλλη η πολύ υψηλή πίεση μπορεί να έχει κόστος από μόνη της στο επίπεδο της πρόσφυσης που έχουν τα ελαστικά, ειδικά προς το τέλος του αγώνα που η δεδομένη αύξηση της πίεσης διογκώνει τον όγκο του αέρα στο εσωτερικό του ελαστικού.

MotoGP – Η προειδοποίηση που στενεύει τα όρια για τον Jorge Martin στο κυνήγι του τίτλου

Μπορεί λοιπόν να ακούγεται εύκολο το γεγονός ότι το μόνο που πρέπει να κάνει ο Martin είναι να έχει τις σωστές πιέσεις για τουλάχιστον το 50% του κυρίως αγώνα και το 30% της διάρκειας του Sprint (οι μετρήσεις είναι σε πραγματικό χρόνο), όμως δεν είναι. Μία άλλη λύση είναι να προσπαθεί κάθε φορά να τερματίσει πρώτος, με περισσότερα από τρία δευτερόλεπτα διαφορά από τον αμέσως επόμενο αναβάτη, κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει μέχρι στιγμής φέτος, με το καλύτερο αποτέλεσμα να έρχεται στον αγώνα Sprint του Sachsenring με 2,468 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για τον Martin και θα ήταν κρίμα να χάσει το πρωτάθλημα στα… χαρτιά. Αναμφίβολα θέλουμε να το πάρει ο καλύτερος, όμως ο όρος αυτός περιλαμβάνει αυτόν που εκτός από γρήγορος και ικανός αναβάτης, μπορεί να ακολουθήσει και τους κανονισμούς. Μέχρι στιγμή ο Martin έχει υποδείξει τεράστια αποθέματα ψυχραιμίας, ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να τον βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι.

Ετικέτες

Joan Mir - Υπέγραψε για δυο ακόμη χρόνια με το HRC

Παρά τις πτώσεις, τους μόλις 13 βαθμούς φέτος και τα παράπονα
Joan Mir - Για 2 ακόμη χρόνια στο HRC
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/7/2024

Ο Joan Mir και η Honda ανανέωσαν τη συνεργασία τους στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP για δύο ακόμη χρόνια, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoGP 2020 (έχει και έναν ακόμα τίτλο στη Moto3 το 17) να μένει με τους Ιάπωνες, παρά τη δυστοκία στην εξέλιξη της RC213V, που έχουν φέρει στον εργοστασιακό αναβάτη του HRC μόλις 13 βαθμούς σε 9 γύρους.

Ο Ισπανός αναβάτης που είχε διαπρέψει με τη Suzuki, πριν το Hamamatsu αποσυρθεί από τους αγώνες, έχει να θυμάται μια 5η θέση ως το καλύτερο αποτέλεσμά του το 2023 -στον αγώνα της Κυριακής στο GP της Ινδίας-, ενώ το 2024 η κατάσταση είναι δραματική, καθώς συνήθως ο Mir τερματίζει στις θέσεις 15-20, ενώ έχει συλλέξει πολλά DNF με επίσης πολλές τούμπες.

Joan Mir

Όπως και να έχει, η ιαπωνική ομάδα και ο ψηλός (1.81) αναβάτης από τη Μαγιόρκα θα βρίσκονται μαζί το 2025 και το 2026, με στόχο την επιτυχημένη εξέλιξη της RC213V ώστε να γίνει η εμβληματική big H και πάλι νικηφόρα.

Το συμβόλαιο Mir-Honda σημαίνει πως για το 2025 τουλάχιστον η σύνθεση της εργοστασιακής Honda θα παραμείνει ίδια, αφού και ο Marini (που φέτος έχει συλλέξει… έναν βαθμό) έχει υπογράψει νέα διετή συμφωνία.

Ετικέτες