MotoGP: Γιατί δεν πήρε ποινή ο Jorge Martin για την ανοιχτή την φόρμα του στην Ινδία

Το νέο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ αναβατών και της διεύθυνσης αγώνα τον γλύτωσε από μια μαύρη σημαία
motomag MotoGP: Ο λόγος που ο Martin δεν πήρε ποινή για το περιστατικό με την φόρμα του στην Ινδία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/9/2023

Ο διεκδικητής του πρωταθλήματος Jorge Martin ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του κατά τη διάρκεια του ινδικού Grand Prix καθώς το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ήταν ανοιχτό κάτι που παραβαίνει τους κανονισμούς, με τον ίδιο να καταφέρνει να γλυτώσει την μαύρη σημαία λόγω του νέου συστήματος επικοινωνίας.

Πριν φτάσουμε στο χθεσινό συμβάν με την αγωνιστική φόρμα της Alpinestars του Martin, θα κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν και θα σας ξαναθυμίσουμε το περιστατικό που είχε συμβεί στην πίστα της Καταλονίας το 2021 με πρωταγωνιστή τότε τον Fabio Quartararo. Kατά τη διάρκεια των τελευταίων γύρων του αγώνα ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha οδηγούσε με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars, αφού προηγουμένως είχε πετάξει τον προστατευτικό θώρακα του εντός πίστας. Η διεύθυνση αγώνα είχε επιβάλει μετά το τέλος του Καταλανικού GP ποινή τριών δευτερολέπτων για το συγκεκριμένο συμβάν, ενώ Suzuki και Ducati είχαν κάνει ένσταση καθώς θεωρούσαν πως έπρεπε να είχε βγει μαύρη σημαία καθώς υπήρχε σημαντικό θέμα ασφαλείας. Η Alpinestars η οποία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στην φόρμα του Quartararo είχε δηλώσει πως όλα σε αυτή ήταν λειτουργικά και απλά ο Γάλλος δεν έχει φροντίσει να κουμπώσει το φερμουάρ μέχρι επάνω. Στη συνέχεια για να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, η Alpinestars εισάγαγε διπλό κλείστρο στο σημείο που κουμπώνει το φερμουάρ, ενώ ο κανονισμός άλλαξε με τους αναβάτες να είναι υποχρεωμένοι να κουμπώνουν τις φόρμες τους μέχρι επάνω ειδάλλως θα επιβάλλεται η ποινή της μαύρης σημαίας, ακόμη μία σημαντική αλλαγή προς όφελος των αναβατών ήρθε και μέσω του νέου συστήματος επικοινωνίας μεταξύ αναβατών-ομάδων και διεύθυνσης αγώνα, όπου πλέον στο dashboard της μοτοσυκλέτας εμφανίζεται η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

MotoGP

Και τώρα ερχόμαστε στην περίπτωση του Martin, ο Ισπανός αναβάτης της Pramac Ducati στους τελευταίους γύρους του ινδικού GP “πιάστηκε” από τις τηλεοπτικές κάμερες να οδηγεί με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ενώ ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Marco Bezzecchi. Ο Martin πιθανόν είχε ξεκινήσει τον αγώνα με κουμπωμένο το φερμουάρ της στολής του ωστόσο είχε ξεχάσει να κλείσει το διπλό κλείστρο καθώς εκεί τοποθετείτε το ειδικό γιλέκο για να κρατά τους αναβάτες δροσερούς το οποίο αφαιρείται πριν το γύρο σχηματισμού. Ο Martin ο οποίος ξεκίνησε κανονικά τον αγώνα σε κάποιο σημείο παρατήρησε πως στα όργανα της Ducati GP23 αναβόσβηνε η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- την οποία είχε στείλει η διεύθυνση αγώνα. Ο Ισπανός ο οποίος είδε το φερμουάρ να ανοίγει πρόλαβε να ξανακουμπώσει το φερμουάρ μέχρι πάνω χάνοντας 1,5 δευτερόλεπτα από τον αντίπαλο του Quartararo που βρισκόταν μια θέση πιο πίσω. Ωστόσο το σημαντικότερο όλων ήταν πως με αυτή του κίνηση πρόλαβε να αποφύγει την επιβολή μαύρης σημαίας, κάτι που θα γκρέμιζε το όνειρο της διεκδίκησης του τίτλου. Ο Mike Webb ο οποίος ήταν ο τότε υπεύθυνος της διεύθυνσης αγώνα στο Καταλονικό GP είχε αναφέρει πως το 2021 είχαμε για πρώτη φορά ένα περιστατικό το οποίο αφορούσε εξοπλισμό ενός αναβάτη, οπότε ήταν πρωτόγνωρο και για τους αγωνοδίκες. Από τότε και μετέπειτα, αποφασίσαν πως αν κάτι μπορεί να διορθωθεί σε σχέση με τον εξοπλισμό από τον αναβάτη εντός πίστας, τότε μπορεί να γίνει αφού πρώτα υπάρχει προειδοποίηση μέσω του συστήματος επικοινωνίας. Έτσι μέσω του συστήματος επικοινωνίας και της άμεσης συμόρωσης του ο Jorge Martin, ο ισπανός αναβάτης γλύτωσε την βαριά ποινή στο ινδικό GP.

Ετικέτες

Βασίλης Παντελεάκης: Θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Moto Junior το 2026

Στην κατηγορία Stock European Championship
panteleakis_moto
Από τον

Παύλο Καρατζά

10/2/2026

O 18χρονος αναβάτης έγινε δεκτός στον Παγκόσμιο θεσμό FIM Moto Junior και συγκεκριμένα στην κατηγορία Stock European Championship, όπου και θα συμμετέχει το 2026.

Η είδηση αποτελεί σημαντική στιγμή για την χώρα μας, που θα εκπροσωπείται σε έναν πολύ σημαντικό θεσμό από τον Βασίλη Παντελεάκη και την ομάδα VP3 Racing Team. Να υπενθυμίσουμε πως αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του στον θεσμό, καθώς το 2024 ο Παντελεάκης συμμετείχε στην κατηγορία European Talent Cup.

Ο θεσμός αποτελεί έναν από τους προθάλαμους για το MotoGP και είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να αναδειχθούν νέα ταλέντα. Η αποδοχή της συμμετοχής από τη FIM επιβεβαιώνει και το υψηλό επίπεδο του Βασίλη Παντελεάκη, αναγνωρίζοντας τις αγωνιστικές του διακρίσεις, την εμπειρία και την αξία του Έλληνα αναβάτη.

panteleakis_moto

Το πρωτάθλημα ξεκινά στις 24 Μαΐου και αποτελείται από επτά γύρους, με τους αγώνες να διεξάγονται σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία. Στην κατηγορία συμμετέχουν μοτοσυκλέτες:

  • από 400cc έως 637cc, 4χρονες, 4κύλινδρες
  • από 500cc έως 675cc, 4χρονες, 3κύλινδρες
  • από 600cc έως 750cc, 4χρονες, 2κύλινδρες

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:

Ο Βασίλης Παντελεάκης γίνεται δεκτός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM MotoJunior 2026 – Ιστορικό βήμα για το ελληνικό μοτοσπορ

Με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, ανακοινώνεται ότι ο Έλληνας αναβάτης Βασίλης Παντελεάκης και η ομάδα του, VP3 Racing Team, έγιναν επίσημα δεκτοί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM MotoJunior 2026, στην κατηγορία Stock, μετά από αποδοχή της συμμετοχής τους από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (FIM).

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό μοτοσπορ, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη οργανωμένη ελληνική συμμετοχή σε ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά παγκόσμια πρωταθλήματα. Το FIM MotoJunior είναι ο βασικός προθάλαμος για το MotoGP, προσφέροντας στους νέους αναβάτες την απαραίτητη εμπειρία, προβολή και ανταγωνιστικό υπόβαθρο για να φτάσουν στην κορυφή του παγκόσμιου μοτοσπορ.

Η αποδοχή από τη FIM επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο του Βασίλη Παντελεάκη, αναγνωρίζοντας τις αγωνιστικές του διακρίσεις, την εμπειρία και την αξία του ως διεθνή αναβάτη.

Ο Βασίλης Παντελεάκης και η VP3 Racing Team συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, θέτοντας τις βάσεις για την πρώτη ελληνική αγωνιστική προσπάθεια με προοπτική και διάρκεια στο MotoJunior GP, με επαγγελματική δομή και στρατηγικό σχεδιασμό.

Η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM MotoJunior για τη σεζόν 2026 αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και υψηλού επιπέδου εγχείρημα, που στοχεύει όχι μόνο στην αγωνιστική διάκριση, αλλά και στην αναβάθμιση της εικόνας και της παρουσίας του ελληνικού μοτοσπορ στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτής της ελληνικής αγωνιστικής προσπάθειας, το project βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες και οργανισμούς που επιθυμούν να συνδεθούν με μια διεθνή αθλητική παρουσία υψηλού επιπέδου και με την εκπροσώπηση της Ελλάδας σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες προβολής, εταιρικής εικόνας και σύνδεσης με τις αξίες του αθλητισμού, της ασφάλειας, της εξέλιξης και της νεανικής καινοτομίας, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή ελληνική πλατφόρμα για το μοτοσπορ.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM MotoJunior 2026 θα ξεκινήσει στις 24 Μαΐου στην πίστα της Βαρκελώνης (Circuit de Barcelona-Catalunya). Όλοι οι αγώνες θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του επίσημου καναλιού YouTube, με αγγλική περιγραφή, εξασφαλίζοντας διεθνή προβολή για τους αναβάτες και τις ομάδες.

Το πλήρες αναλυτικό πρόγραμμα αγώνων για τη σεζόν 2026 είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της FIM MotoJunior: fimmotojunior.com/calendar/2026/all-rounds.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρωτάθλημα: fimmotojunior.com

Με σκοπό την πλήρη στήριξη αυτής της προσπάθειας, σε δεύτερη φάση θα ανακοινωθούν οι χορηγοί που θα συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας στο διεθνές μοτοσπορ.

Το έργο του Βασίλη Παντελεάκη ήδη υποστηρίζεται από πάνω από 315.000 ενεργούς ακολούθους στα social media (Instagram, Facebook, TikTok, YouTube), δημιουργώντας ένα σημαντικό κοινό που συμμετέχει και ακολουθεί κάθε βήμα της προσπάθειάς του, και ανοίγοντας δρόμο για νέους συνεργάτες να προσεγγίσουν το project.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Βασίλης Παντελεάκης είναι πολυπρωταθλητής Ελλάδας, με πάνω από 10 χρόνια διεθνούς εμπειρίας, συμμετοχές σε κορυφαία ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Η VP3 Racing Team διαθέτει επαγγελματική δομή για διεθνείς αγώνες και έντονη δράση σε θέματα οδικής ασφάλειας και εκπαίδευσης νέων οδηγών.