MotoGP Misano: "Grazie Vale" σε όλο του το μεγαλείο!

Ο αποχαιρετισμός του G.O.A.T. μέσα στο "σπίτι" του
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

25/10/2021

Ο δεύτερος αγώνας φέτος στο Misano ήταν ένα ορόσημο για την Ιστορία των MotoGP, καθώς ήταν ο τελευταίος αγώνας του Valentino Rossi μέσα στην πατρίδα του. Για την ακρίβεια στο σπίτι του, μιας και η Tavullia, η ιδιαίτερη πατρίδα και τόπος κατοικίας του Rossi, απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την θρυλική πίστα που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου Marco Simoncelli.

Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό, ένα τέτοιο ορόσημο να γιορταστεί με την ανάλογη συναισθηματική φόρτιση, αλλά και μεγαλοπρέπεια που του αξίζει. Στον πρώτο αγώνα του Misano, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο αφιέρωμα που θα φιλοξενεί MOTO που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις λατρείας και σεβασμού από τον κόσμο και τους ανθρώπους των GP ήταν εντυπωσιακές. Όταν όμως τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκε πως ακυρώνεται το GP της Μαλαισίας και στην θέση του θα έμπαινε ένας δεύτερος αγώνας στο Misano, κοντά δηλαδή και στο ημερολογιακό τέλος της σεζόν, ήταν βέβαιο πως το τελευταίο αγωνιστικό αντίο στον μεγαλύτερο –ίσως- αναβάτη όλων των εποχών, θα άφηνε το στίγμα του στην Ιστορία.

Η αρχή έγινε με μια… έκπληξη, από την ίδια του την ομάδα, και εννοούμε την VR46. Όλοι οι αναβάτες και οι μοτοσυκλέτες τους, συμπεριλαμβανομένου και του αδερφού του Luca Marini που αγωνίζεται κι αυτός στην μεγάλη κατηγορία, ήταν ντυμένοι στο χαρακτηριστικό "κίτρινο Rossi" χρώμα με ένα μεγάλο "Grazie Vale" πάνω τους. Αυτό ήταν μάλιστα κάτι που, όπως δήλωσε αργότερα, το έκαναν οι αναβάτες του ως δική τους πρωτοβουλία από μόνοι τους, χωρίς αυτός να γνωρίζει τίποτα.

Φυσικά όπως σε κάθε αγώνα επί ιταλικού εδάφους και σε αυτόν ακόμη παραπάνω, ο Rossi είχε ετοιμάσει μαζί με τον Aldo Drudi ένα ιδιαίτερο κράνος, με βάση μια πραγματική φωτογραφία από τους οπαδούς του στις κερκίδες που κρατούν τις κλασσικές κίτρινες σημαίες, και  πλαισιώνουν μια μεγάλη κίτρινη καρδιά, αφιερωμένη σε όλους αυτούς.

Με αυτό το κράνος ο Vale στήθηκε στην σχάρα εκκίνησης του αγώνα και παρότι ξεκίνησε τελευταίος, τερμάτισε στην δέκατη θέση, μέσα σε ένα σχεδόν καθολικό standing ovation. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που ο Rossi συγκινήθηκε κλαίγοντας στον γύρο μετά τον τερματισμό, με πολλές γνωστές προσωπικότητες των GP, αλλά και απλούς οπαδούς να προσπαθούν να του δείξουν με μια αγκαλιά την τεράστια ευγνωμοσύνη τους. Η πιο συγκινητική όμως εικόνα, ήταν όταν ο αδερφός του, Luca Marini, σταμάτησε δίπλα του να τον αγκαλιάσει, με τον "Γιατρό" να ανταποδίδει με ένα αδερφικό χάδι στο κράνος. Είναι σίγουρα μία φωτογραφία που η μητέρα τους, η Stefania Palma, θα έχει για πάντα σε περίοπτη θέση στο σπίτι της.

Σε κάθε στροφή που περνούσε ο Rossi, το πλήθος ανεξάρτητα από τα "χρώματα" που ήταν βαμμένο, σηκωνόταν όρθιο για να τον χειροκροτήσει και να τον επευφημήσει, τον άνθρωπο που όχι απλώς άλλαξε την εικόνα του αθλήματος, αλλά έγινε το ίδιο το άθλημα. Κι ό ίδιος ο Rossi όμως δεν τους αφήνει παραπονεμένους. Σταματάει στην άκρη της πίστας και σκαρφαλωμένος πάνω στα προστατευτικά, αφού του χαρίζει μια βαθιά υπόκλιση, του πετάει τα γάντια του και στο τέλος το κράνος του.

Ναι, αυτό το μοναδικό κράνος που φέρεσαι ο Rossi όταν έτρεξε για τελευταία φορά στην Ιταλία, κατέληξε στα χέρια ενός τυχερού από τις εξέδρες, που μάλλον θα κάνει πολλά βράδια να κοιμηθεί!

Γυρνώντας στα πιτς, φίλοι αλλά και αντίπαλοι φροντίζουν να ανεβάσουν την συναισθηματική φόρτιση στα ύψη, καθώς δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τον μέντορά τους, τον μεγάλο τους αντίπαλο, τον φίλο τους… Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Bagnaia που μετά την άσχημη κατάληξη του αγώνα του, πήγε να συγχαρεί πρώτα τον Quartararo και μετά έσφιξε στην αγκαλιά του τον δάσκαλό του. Ο ίδιος δηλώνει ότι έζησε τον καλύτερο αποχαιρετιμσό. Είπε μάλιστα χαριτολογώντας, πως ήταν τόσο καλός που σκέφτεται να μην τρέξει στους δύο τελευταίους αγώνες της φετινής σεζόν, ώστε να του μείνει αυτό ως τελευταία ανάμνηση. 

Στο box της ομάδας τον περιμένει όλη του η οικογένεια. Είναι εκεί η έγκυος κοπέλα του και η μητέρα του και τα δάκρυα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκρατηθούν. Το κοινό εξακολουθεί να παραμένει όρθιο και να χειροκροτεί φωνάζοντας το όνομά του. Μετά από λίγο ξαναβγαίνει στην πίστα για να λάβει μια πολύ σπουδαία διάκριση και ένα εντυπωσιακό βραβείο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio του απονέμει το βραβείο του πρεσβευτή "Made in Italy". "Με αυτή την αναγνώριση λέμε ευχαριστώ σε έναν χαρακτήρα που όχι μόνο πρωταγωνίστησε στο άθλημα και εκπροσώπησε όλη Ιταλία παγκοσμίως κάνοντας το κοινό να ονειρεύεται, αλλά έκανε και το "Made in Italy" να ταξιδέψει πάνω σε δύο ρόδες με μεγάλη ταχύτητα", δήλωσε ο Υπουργός.

Το βραβείο ήταν σχεδιασμένο από τον Aldo Drudi και κατασκευασμένο στο ιστορικό εργοστάσιο κρυστάλλων Barovier & Toso στο Murano. Ήταν διακοσμημένο με εννέα ράμφη από χρυσό 24 καρατίων, ενώ φυσικά έχει πάνω του και το νούμερο 46. Τα βεγγαλικά που άνοιξαν στον αέρα την ώρα της απονομής δεν κατάφεραν να καλύψουν τις επευφημίες του κόσμου που αποχαιρετούσε με τον τρόπο του το G.O.A.T. Τον μεγαλύτερο αναβάτη όλων των εποχών…

 

Marc Marquez: Εξελίσσει την Desmosedici GP26 ξεγελώντας το μυαλό του! - Δεν είναι ο μόνος

Σκέφτεται και φαντάζεται άλλες στροφές από άλλες πίστες όταν οδηγεί - Το έκανε και στη Sepang
Marc Marquez mind games 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/2/2026

Οι εγκέφαλοι των αναβατών της κορυφαίας κατηγορίας βρίσκονται αλλού σε σχέση με τους υπόλοιπους και ο κορυφαίος όλων αυτή τη στιγμή, Marc Marquez, ρίχνει λίγο φως για το τι γίνεται "εκεί μέσα" κατά τη διάρκεια των δοκιμών σε έναν τομέα που δεν περνά καν από το μυαλό των κοινών θνητών.

Τους αναβάτες του MotoGP τους βλέπουμε συχνά πριν από έναν αγώνα να κάθονται με κλειστά τα μάτια και να κινούνται ελαφρώς από τη μία μεριά στην άλλη κάνοντας κινήσεις με τα χέρια τους σα να κρατάνε ή να χειρίζονται κάτι. Σήμερα δεν υπάρχει αναβάτης-αθλητής που να μην χρησιμοποιεί την ιδεοκίνηση για να προετοιμάσει τον εαυτό του για δοκιμές ή αγώνα "ευθυγραμμίζοντας" τον εγκέφαλό με τις κινήσεις του σώματός του καθώς οδηγεί με τη φαντασία του σε μία πίστα και να προσομοιώνει κατά τη διάρκεια και την παραμικρή λεπτομέρεια. 

Η ιδεοκίνηση είναι ένα φανταστικό εργαλείο που δουλεύει στην πράξη και κάνει θαύματα και για τον αναβάτη που κινείται στο δρόμο-και για αθλητές από άλλα σπορ-, με εκείνους του MotoGP να το έχουν πάει ωστόσο σε άλλο επίπεδο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια η ιδεοκίνηση, τα αποτελέσματα που έχει όμως δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ενώ βοηθά τους κορυφαίους να εξελίξουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο σκέψη τους και να "βαδίσουν" σε νέα πνευματικά μονοπάτια αλλά και να μάθουν μια πίστα μέχρι τελευταίο πετραδάκι. Πόσο καλά; Όσοι δεν έχετε δει το video με τον Marc Marquez να αναγνωρίζει πίστες μόνο από τον ήχο του κινητήρα της MotoGP μοτοσυκλέτας του (Honda τότε) κάντε κλικ σε αυτό που ακολουθεί.

Μια ολόκληρη πίστα λοιπόν μπορεί να υπάρχει μέσα στο μυαλό του Marquez σπιθαμή προς σπιθαμή και αυτό, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, μπορεί να το αξιοποιήσει και κατά τις δοκιμές που πραγματοποιούνται για την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας ακόμη και αν αυτό αφορά την εξέλιξη του αερδυναμικού πακέτου και πώς αυτό θα συμπεριφέρεται σε διαφορετικά σιρκουί.

Η εξέλιξη του αεροδυναμικού πακέτου είναι πολύ κρίσιμη ώστε να ξεκινήσει καλά η χρονιά για τις Ducati -και όχι μόνο- με τα εργοστάσια να μπορούν έπειτα να προχωρήσουν μόνο σε μία αλλαγή μέσα στη σεζόν.

Για να φτάσει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής να πάρει το μέγιστο δυνατό από τις δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν προσπαθεί να φέρει στο μυαλό του και να φανταστεί στροφές από άλλες πίστες που μοιάζουν με εκείνες στις οποίες οδηγεί πραγματικά ώστε να κατευθύνει την εξέλιξη των αεροδυναμικών βοηθημάτων προς μια κατεύθυνση που θα έχει αποτέλεσμα σε περισσότερες πίστες.

Ο Marquez φέρνει στο μυαλό του στροφές από άλλες πίστες και σε ερώτηση για το πόσο αποτελεσματικά εξελίσσεται η μοτοσυκλέτα με τόσο περιορισμένες δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν -δύο πίστες για δοκιμές για πρωτάθλημα 22 γύρων- ο Ισπανός δήλωσε ότι πολλές από τις στροφές στην πίστα της Sepang έχουν κοινά χαρακτηριστικά με εκείνες στη Valencia και στο Qatar.  O 32χρονος δήλωσε επίσης ότι δεν έχει άλλη επιλογή και ότι αυτός και η Ducati πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο των δοκιμών με τις επιλογές τους ώστε η χρονιά να μπει με το δεξί. Οπότε τι πιο... απλό για να το πετύχεις τους στόχους σου από το να μεταφέρεσαι με το μυαλό σου σε ένα άλλο σημείο της γης ενώ στρίβεις με 200+ χλμ../ώρα!