MotoGP - Οι τελικές συνθέσεις των ομάδων για το 2024

Πολλά τα πήγαινε έλα, ενώ άπαντες αδημονούν να δουν τι θα φέρει το πρώτο τεστ της Βαλένθια
motomag MotoGP – Οι συνθέσεις των ομάδων για το 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

27/11/2023

Το μεταγραφικό παζάρι του MotoGP ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξη του πρώτου επίσημου τεστ της νέας χρονιάς το οποίο διεξάγεται αύριο στη Βαλένθια και πλέον όλες οι ομάδες -εκτός από μία- ξεκινούν την προετοιμασία τους για την επόμενη αγωνιστική χρονιά.

Λέμε εκτός από μία καθώς FIM, IRTA και Dorna πέταξαν εκτός MotoGP την ανεξάρτητη ομάδα Cryptodata MotoGP Team λόγω αθέτησης συμφωνηθέντων όρων, με την Επιτροπή Επιλογής να εξετάζει αιτήσεις από εδώ και στο εξής για μία νέα ανεξάρτητη ομάδα με μοτοσυκλέτες της Aprilia και αναβάτες τους Μiguel Oliveira και Raul Fernandez -αν και όλα δείχνουν πως η νέα ομάδα έχει ήδη επιλεγεί. Η ερώτηση που μένει να απαντηθεί άμεσα είναι αν θα δούμε τους δύο αναβάτες της RNF στο αυριανό τεστ ή αν οι Oliveira και Fernandez θα είναι απόντες ελέω της μεταβατικής και αβέβαιης κατάστασης.

MotoGP – Οι συνθέσεις των ομάδων για το 2024

Από την άλλη οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν τέτοια προβλήματα οπότε ας δούμε πως έχει διαμορφωθεί η σύνθεση κάθε ομάδας για το MotoGP του 2024.

Στην Ducati Lenovo Team o πρωταθλητής Francesco Bagnaia και ο Enea Bastianini θα είναι και φέτος αυτοί που θα ηγηθούν της ιταλικής εταιρείας, με την Ducati να βάζει ταυτόχρονα τέλος στις εικασίες που έλεγαν πως ο Jorge Martin θα πάρει τη θέση του Bastianini. Στην Prima Pramac Racing o Jorge Martin θα είναι το πρώτο βιολί με τον Ισπανό να έχει ως teammate τον εκ Yamaha ερχόμενο Franco Morbidelli. Όσον αφορά την ομάδα του Rossi τη VR46 Racing Team, εκεί είχαμε αλλαγή της τελευταίας στιγμής. Ο Luca Marini αποχώρησε υπογράφοντας διετές συμβόλαιο με την Repsol Honda, με τον Fabio di Giannantonio να παίρνει τη θέση του, ενώ ως teammate θα έχει τον επίσης Ιταλό Marco Bezzecchi. Αφήσαμε σκόπιμα για το τέλος την ανεξάρτητη ομάδα της Ducati, την Gresini Racing, καθώς αυτή πραγματοποίησε την μεγαλύτερη μεταγραφή των τελευταίων ετών στο MotoGP. Η ιταλική ομάδα κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του Marc Marquez, με τον Ισπανό να αφήνει την αγαπημένη του Honda για την Ducati. Ο οκτώ φορές πρωταθλητής θα ξεκινήσει την νέα του περιπέτεια στο αυριανό τεστ, με τον Ισπανό να έχει ως teammate στην Gresini Racing τον αδερφό του Alex Marquez.

MotoGP – Οι συνθέσεις των ομάδων για το 2024

Αλλαγές δεν πραγματοποιήθηκαν στην ομάδα της Red Bull KTΜ Factory Racing για το 2024 με τους Brad Binder και Jack Miller να παραμένουν στις θέσεις τους για την αυστριακή ομάδα. Από την άλλη στο στρατόπεδο της GASGAS Factory Racing Tech3 είδαμε να συμβαίνουν αρκετά. Ο Pedro Acosta πήρε προαγωγή από την Moto 2 για τη μεγάλη κατηγορία αλλά για να γίνει αυτό η GASGAS έπρεπε να βάλει στο περιθώριο τον Pol Espargaro. Ο Ισπανός παραμένει στην ομάδα χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η επαγγελματική του δραστηριότητα για το 2024 -πιθανότατα θα εκτελεί χρέη δοκιμαστή- ενώ δίπλα στον Acosta θα βρίσκεται ο Augusto Fernandez, ο οποίος θέλει να εξαργυρώσει με καλά αποτελέσματα την πίστη της ομάδας στο πρόσωπο του.

MotoGP

Στο στρατόπεδο της Repsol Honda όλα άλλαξαν εν μία νυκτί, το αγαπημένο παιδί του HRC o Marc Marquez αποφάσισε πως για να επιστρέψει στις επιτυχίες θα πρέπει να βρει αλλού αγωνιστική στέγη και ως εκ τούτου η εύρεση αναβάτη για να καλύψει το κενό του Ισπανού αποδείχθηκε πολύ δύσκολη υπόθεση. Τελικά ο εκλεκτός βρέθηκε με τον Luca Marini να αναλαμβάνει να βάλει τη Honda στο δρόμο των επιτυχιών όσο και αν αυτό ακούγεται δύσκολο. Ο Ιταλός την επόμενη χρονιά θα έχει δίπλα του στην Repsol Honda τον απογοητευμένο Joan Mir ο οποίος ευελπιστεί την επόμενη σεζόν να ανατραπεί το σκηνικό των ατελείωτων πτώσεων, με μια εξελιγμένη RC213V. Αλλαγές είχαμε και στην ομάδα της LCR Honda, όπου ο Johann Zarco πήρε τη θέση του Alex Rins, με τον Takaaki Nakagami να μένει για ακόμη μία χρονιά στην ομάδα του Lucio Cecchinello. Η τελευταία ομάδα του grid η Monster Energy Yamaha MotoGP, θα έχει και αυτή αλλαγές στο οδηγικό της δίδυμο την επόμενη χρονιά, με τον Alex Rins να πλαισιώνει τον Fabio Quartararo, με τον Γάλλο πρωταθλητή να θέλει να δει άμεσα μια ανταγωνιστική Μ1 ειδάλλως προτίθεται να ακολουθήσει τα χνάρια του Marc Marquez.

MotoGP Ταϊλάνδη SPRINT: Το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν πενταετίας με νίκη Acosta!

Αποφάσεις κριτών στα MotoGP υπό το φόβο σχολιασμού
MotoGP Ταϊλάνδη SPRINT: Το καλύτερο ξεκίνημα σεζόν πενταετίας με νίκη Acosta!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/2/2026

Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά την νέα σεζόν και σίγουρα με Bezzecchi και Acosta όπως ακριβώς τους θέλαμε εδώ και χρόνια, άκρως ανταγωνιστικούς και πολύ πιο επιθετικούς. Ο πρώτος Sprint της σεζόν έμελλε να είναι και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών με την σεζόν αυτή να κάνει το πιο δυναμικό ξεκίνημα εδώ και χρόνια, κάτι που πηγάζει τόσο στην προετοιμασία των τελευταίων ημερών, έπειτα στις δοκιμές και όλη την σκληρή δουλειά που δόθηκε από KTM και Aprilia για να πιάσουν επιτέλους την Ducati και έπειτα στον πρώτο αγώνα Sprint, με τον πρώτο κανονικό αγώνα επίσης να αναμένεται συγκλονιστικός.

Η pole position ανήκε δικαιωματικά στον Bezzecchi που ήταν ταχύτερος στις δοκιμές και παρά την πτώση του κράτησε τελικά τον ταχύτερο χρόνο. Η πρώτη στροφή όμως ήταν του Marc Marquez που έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση και ξεκίνησε να οδηγεί τον αγώνα.

Μαζί από την πρώτη στροφή ήρθε και το θέαμα σήμερα, ο Alex Marquez υπολόγισε λάθος και πλησίασε πολύ τον Fernandez και άνοιξε γραμμή απότομα εκεί όμως βρισκόταν ο Giannantonio που τον έβγαλε εκτός πίστας χωρίς πτώση ευτυχώς για κανέναν. Ήταν μία καταπληκτική εκκίνηση όμως από τον Alex, απευθείας στους πρώτους που δυστυχώς δεν πέτυχε ενώ μπαίνοντας είχε και επαφή με τον Zarco. Στην ίδια στροφή και οι υπόλοιπες KTM βγήκαν εκτός γραμμής, σαν να χρειαζόντουσαν όλοι τους μία υπενθύμιση για το πώς πρέπει να κάνουν εκκίνηση, μετά από μερικούς μήνες.

Ο Bezzecchi έκανε απευθείας την επίθεσή του, πέρασε εμπρός και ο Marquez απάντησε και αυτός αμέσως καταλήγοντας στα μισά του δεύτερου γύρου να έχουμε αλλάξει ήδη τρεις φορές την πρώτη θέση και ο Bezzecchi να είναι πρώτος.

Εκεί ο Bezzecchi πέφτει μόνος του από lowside χωρίς επαφή από τον Marquez.

Όλα τα στρατευμένα στρατιωτάκια κάθε πλευράς, εκείνη την στιγμή στεναχωρήθηκαν γιατί έμεναν χωρίς αντικείμενο. Αν ήταν ο Marquez πιο κοντά θα μπορούσαν να ξεσπαθώσουν. Μαζί τους και οι αποτυχημένοι, γερασμένοι δημοσιογραφίσκοι που μένουν σχετικοί στις μέρες μας σπέρνοντας ίντριγκες, συνωμοσίες και πράσινες θεωρίες διχόνοιας για να προκαλέσουν το κλικ. Ο μόνος τρόπος να τραβήξουν την προσοχή, λερώνοντας το άθλημα. Όλοι αυτοί θα μείνουν στην ιστορία για το κακό που έκαναν στο τέλος, και τον τρόπο που προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή. Και όλοι αυτοί, εκείνη την στιγμή έμεναν δίχως αντικείμενο, ο Bezzecchi είχε πέσει μόνος του.

Οι ελπίδες του αναπτερώθηκαν μόλις ο Acosta συνέχισε να πιέζει. Είναι ένας εκπληκτικός αναβάτης σε μία μοτοσυκλέτα που έχει ωριμάσει. Η KTM είχε ήδη την ταχύτητα έπρεπε να βρει και τον τρόπο να στρίβει και ο Pedrosa μου είπε πριν από ενάμιση χρόνο ότι το έχουν βρει και αυτό, τώρα απλά έπρεπε να κουμπώσει και ο αναβάτης επάνω της και να δέσει η συνταγή. Έχουμε ένα πρώτο δείγμα πως αυτό μπορεί να έχει συμβεί, είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμη, δεν το γνωρίζουν ούτε μέσα στην KTM, και αύριο θα φανεί καλύτερα.

Σήμερα όμως ο Marc Marquez που σκέφτεται τον τίτλο από τώρα, όπως και πρέπει, ξεκίνησε να ρυθμίζει τον ρυθμό στο επίπεδο του ελάχιστου ρίσκου και ο Acosta το εκμεταλλεύτηκε αυτό κάνοντας επιθέσεις, τις οποίες και ο Marc Marquez απαντούσε αμέσως.

Νικητές ήταν οι θεατές που απόλαυσαν τους υπόλοιπους μισούς γύρους με συνεχή μάχη για την πρώτη θέση, Όταν έπεσε ο Toprak πέρασε στα ψιλά η πρώτη του πτώση στα MotoGP γιατί μπροστά γινόταν χαμός.

Όλα αυτά οδήγησαν στον προτελευταίο γύρο με τον Acosta μπροστά και την τελευταία στροφή όπου ο Marc Marquez βουτά στα φρένα έχοντας την εσωτερική και ανοίγει γραμμή κρατώντας τον Acosta εκτός πίστας.

Αυτή η κίνηση μία άλλη εποχή θα περνούσε ήπια. Μία εποχή χωρίς τον κάθε ανόητο να γράφει αναλύσεις που βάζουν τους κριτές μία υπέρ των Ισπανών και μία υπέρ των Ιταλών, μία υπέρ του Marquez και μία κατά του, τότε που τα πράγματα ήταν λιγότερο πράσινο της χολής. Στην εποχή μας όμως έχουμε περισσότερα παραδείγματα από αυτό που είπα και πιο πάνω, έχουμε πολλούς που πουλάνε στο κοινό τους ίντριγκα γιατί αυτό πάντα πουλάει. Ο ηθικός του φραγμός κάμφθηκε όταν είδαν πως από μηδέν ενδιαφέρον, κέρδισαν κοινό, ευτυχώς μικρό ακόμη, που τσιμπά το δόλωμα. Ο καθένας ξεχωριστά δεν είναι πρόβλημα, όλοι μαζί όμως είναι και στην χώρα μας έχουμε κανά δυο από αυτούς, αλλά έτσι και αλλιώς είμαστε ελάχιστα μικρό κοινό για να απασχολούμε παρά έξω. Δυστυχώς τέτοιοι υπάρχουν και Ισπανοί και Ιταλοί και το αποτέλεσμα είναι κάποιες φορές να επηρεάζονται οι αποφάσεις.

Ο Marc Marquez πήρε ποινή μίας θέσης για την επιθετική προσπέραση. Αν είχε βγει μία απόφαση πιο πριν ότι από εδώ και πέρα αυτή η κίνηση θα τιμωρείται, τότε δεν θα ήταν άδικο. Αλλά τέτοια επιθετική κίνηση με μπλοκ pass, υπάρχει σε πολλά στιγμιότυπα αμέτρητες φορές όσο γυρίσει κανείς προς τα πίσω.

Η απορία του Acosta όταν τον άφησε ο Marc να περάσει έδειξε την πραγματικότητα και η δήλωσή του στο τέλος ήταν η πλέον ξεκάθαρη: «Ευχαριστώ την ομάδα και το εργοστάσιο για την δουλειά που έγινε, αν και δεν το βλέπω σαν κανονική νίκη γιατί ο Marc με άφησε να περάσω»

Καμία νύξη για block-pass, τίποτα για τον Marquez. Ο ίδιος ο Marc ξεκινά την σεζόν απόλυτα διπλωματικά, «η γνώμη μου είναι πως αποφασίζουν οι κριτές και απλά ακολουθώ τους κανόνες» ήταν η δήλωση του Marc Marquez που παίρνει τους βαθμούς της δεύτερης θέσης τραυματισμένος και ξεκινά από το πρώτο σκαλί, να κοιτά τον τελευταίο όροφο στο τέλος της σεζόν.

Είναι εύκολο να ξεχωρίσετε μόνοι σας ποιοι βλάπτουν το άθλημα, θα βρείτε δηλώσεις τους και «ισπανόφωνη κακιά Dorna» όσο υπήρχε ο Rossi «για Ιταλική μαφία που δεν αφήνει τον Marquez να λάμψει» μόλις ο Marc ξεκίνησε να κερδίζει, και μιλούν για θαύμα επιστροφής όταν έγραφαν πως έχει ξοφλήσει και δεν θα επανέλθει ποτέ. Το κοινό τους τρέφεται από ίντριγκα, όχι από γεγονότα για αυτό και όλα αυτά τα σκαμπανευάσματα περνάνε εύκολα.
Το μόνο καλό σήμερα, πως η απόφαση των κριτών και η μοναχική πτώση του Bezzecchi τους στερούν το τυράκι τους!
Έχουμε ξεκινήσει την σεζόν αυτή πολύ δυναμικά, μόνη ευχή να συνεχίσει έτσι και να επικεντρωθούν όλοι στο άθλημα και στους αγώνες μοτοσυκλέτας, όχι στα πηγαδάκια γύρω από αυτούς.

Σήμερα πάντως ο Acosta είχε καλύτερη ταχύτητα μέσα στη στροφή, και κέρδιζε και στα φρένα σχεδόν στη μισή πίστα. Από την άλλη ο Marc Marquez δεν είναι στην καλύτερή του φόρμα, όμως στο μέλλον αυτό περιμένουμε, τον Acosta να ανεβαίνει και να γίνεται ο νέος Marquez, ίσως και στην ίδια ομάδα στο μέλλον!

Αύριο θα είναι ένας φανταστικός αγώνας και μακάρι Aprilia, KTM και Ducati να παλέψουν όλοι μαζί και να κερδίσει ο καλύτερος εκείνη την στιγμή!

 

 

Θέση

ΑΝΑΒΑΤΗ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

19:39.155

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.108

9

3

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+0.540

7

4

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+2.100

6

5

89J. Martin

Aprilia Racing

+3.851

5

6

33B Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+4.612

4

7

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+4.924

3

8

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.748

2

9

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+6.910

1

10

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+7.796

 

11

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+8.504

 

12

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+8.577

 

13

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+11.970

 

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+12.395

 

15

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+13.467

 

16

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.079

 

17

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+15.452

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.876

 

19

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+21.445

 

20

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.860

 

21

51M. Pirro

BK8 Gresini Racing MotoGP

+27.892

 

Πτώσεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

1 Laps

 

 

Toprak Razgatlioglou