MotoGP - Οι τελικές συνθέσεις των ομάδων για το 2024

Πολλά τα πήγαινε έλα, ενώ άπαντες αδημονούν να δουν τι θα φέρει το πρώτο τεστ της Βαλένθια
motomag MotoGP – Οι συνθέσεις των ομάδων για το 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

27/11/2023

Το μεταγραφικό παζάρι του MotoGP ολοκληρώθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξη του πρώτου επίσημου τεστ της νέας χρονιάς το οποίο διεξάγεται αύριο στη Βαλένθια και πλέον όλες οι ομάδες -εκτός από μία- ξεκινούν την προετοιμασία τους για την επόμενη αγωνιστική χρονιά.

Λέμε εκτός από μία καθώς FIM, IRTA και Dorna πέταξαν εκτός MotoGP την ανεξάρτητη ομάδα Cryptodata MotoGP Team λόγω αθέτησης συμφωνηθέντων όρων, με την Επιτροπή Επιλογής να εξετάζει αιτήσεις από εδώ και στο εξής για μία νέα ανεξάρτητη ομάδα με μοτοσυκλέτες της Aprilia και αναβάτες τους Μiguel Oliveira και Raul Fernandez -αν και όλα δείχνουν πως η νέα ομάδα έχει ήδη επιλεγεί. Η ερώτηση που μένει να απαντηθεί άμεσα είναι αν θα δούμε τους δύο αναβάτες της RNF στο αυριανό τεστ ή αν οι Oliveira και Fernandez θα είναι απόντες ελέω της μεταβατικής και αβέβαιης κατάστασης.

MotoGP – Οι συνθέσεις των ομάδων για το 2024

Από την άλλη οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν τέτοια προβλήματα οπότε ας δούμε πως έχει διαμορφωθεί η σύνθεση κάθε ομάδας για το MotoGP του 2024.

Στην Ducati Lenovo Team o πρωταθλητής Francesco Bagnaia και ο Enea Bastianini θα είναι και φέτος αυτοί που θα ηγηθούν της ιταλικής εταιρείας, με την Ducati να βάζει ταυτόχρονα τέλος στις εικασίες που έλεγαν πως ο Jorge Martin θα πάρει τη θέση του Bastianini. Στην Prima Pramac Racing o Jorge Martin θα είναι το πρώτο βιολί με τον Ισπανό να έχει ως teammate τον εκ Yamaha ερχόμενο Franco Morbidelli. Όσον αφορά την ομάδα του Rossi τη VR46 Racing Team, εκεί είχαμε αλλαγή της τελευταίας στιγμής. Ο Luca Marini αποχώρησε υπογράφοντας διετές συμβόλαιο με την Repsol Honda, με τον Fabio di Giannantonio να παίρνει τη θέση του, ενώ ως teammate θα έχει τον επίσης Ιταλό Marco Bezzecchi. Αφήσαμε σκόπιμα για το τέλος την ανεξάρτητη ομάδα της Ducati, την Gresini Racing, καθώς αυτή πραγματοποίησε την μεγαλύτερη μεταγραφή των τελευταίων ετών στο MotoGP. Η ιταλική ομάδα κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του Marc Marquez, με τον Ισπανό να αφήνει την αγαπημένη του Honda για την Ducati. Ο οκτώ φορές πρωταθλητής θα ξεκινήσει την νέα του περιπέτεια στο αυριανό τεστ, με τον Ισπανό να έχει ως teammate στην Gresini Racing τον αδερφό του Alex Marquez.

MotoGP – Οι συνθέσεις των ομάδων για το 2024

Αλλαγές δεν πραγματοποιήθηκαν στην ομάδα της Red Bull KTΜ Factory Racing για το 2024 με τους Brad Binder και Jack Miller να παραμένουν στις θέσεις τους για την αυστριακή ομάδα. Από την άλλη στο στρατόπεδο της GASGAS Factory Racing Tech3 είδαμε να συμβαίνουν αρκετά. Ο Pedro Acosta πήρε προαγωγή από την Moto 2 για τη μεγάλη κατηγορία αλλά για να γίνει αυτό η GASGAS έπρεπε να βάλει στο περιθώριο τον Pol Espargaro. Ο Ισπανός παραμένει στην ομάδα χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η επαγγελματική του δραστηριότητα για το 2024 -πιθανότατα θα εκτελεί χρέη δοκιμαστή- ενώ δίπλα στον Acosta θα βρίσκεται ο Augusto Fernandez, ο οποίος θέλει να εξαργυρώσει με καλά αποτελέσματα την πίστη της ομάδας στο πρόσωπο του.

MotoGP

Στο στρατόπεδο της Repsol Honda όλα άλλαξαν εν μία νυκτί, το αγαπημένο παιδί του HRC o Marc Marquez αποφάσισε πως για να επιστρέψει στις επιτυχίες θα πρέπει να βρει αλλού αγωνιστική στέγη και ως εκ τούτου η εύρεση αναβάτη για να καλύψει το κενό του Ισπανού αποδείχθηκε πολύ δύσκολη υπόθεση. Τελικά ο εκλεκτός βρέθηκε με τον Luca Marini να αναλαμβάνει να βάλει τη Honda στο δρόμο των επιτυχιών όσο και αν αυτό ακούγεται δύσκολο. Ο Ιταλός την επόμενη χρονιά θα έχει δίπλα του στην Repsol Honda τον απογοητευμένο Joan Mir ο οποίος ευελπιστεί την επόμενη σεζόν να ανατραπεί το σκηνικό των ατελείωτων πτώσεων, με μια εξελιγμένη RC213V. Αλλαγές είχαμε και στην ομάδα της LCR Honda, όπου ο Johann Zarco πήρε τη θέση του Alex Rins, με τον Takaaki Nakagami να μένει για ακόμη μία χρονιά στην ομάδα του Lucio Cecchinello. Η τελευταία ομάδα του grid η Monster Energy Yamaha MotoGP, θα έχει και αυτή αλλαγές στο οδηγικό της δίδυμο την επόμενη χρονιά, με τον Alex Rins να πλαισιώνει τον Fabio Quartararo, με τον Γάλλο πρωταθλητή να θέλει να δει άμεσα μια ανταγωνιστική Μ1 ειδάλλως προτίθεται να ακολουθήσει τα χνάρια του Marc Marquez.

Joan Mir - Υπέγραψε για δυο ακόμη χρόνια με το HRC

Παρά τις πτώσεις, τους μόλις 13 βαθμούς φέτος και τα παράπονα
Joan Mir - Για 2 ακόμη χρόνια στο HRC
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/7/2024

Ο Joan Mir και η Honda ανανέωσαν τη συνεργασία τους στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP για δύο ακόμη χρόνια, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoGP 2020 (έχει και έναν ακόμα τίτλο στη Moto3 το 17) να μένει με τους Ιάπωνες, παρά τη δυστοκία στην εξέλιξη της RC213V, που έχουν φέρει στον εργοστασιακό αναβάτη του HRC μόλις 13 βαθμούς σε 9 γύρους.

Ο Ισπανός αναβάτης που είχε διαπρέψει με τη Suzuki, πριν το Hamamatsu αποσυρθεί από τους αγώνες, έχει να θυμάται μια 5η θέση ως το καλύτερο αποτέλεσμά του το 2023 -στον αγώνα της Κυριακής στο GP της Ινδίας-, ενώ το 2024 η κατάσταση είναι δραματική, καθώς συνήθως ο Mir τερματίζει στις θέσεις 15-20, ενώ έχει συλλέξει πολλά DNF με επίσης πολλές τούμπες.

Joan Mir

Όπως και να έχει, η ιαπωνική ομάδα και ο ψηλός (1.81) αναβάτης από τη Μαγιόρκα θα βρίσκονται μαζί το 2025 και το 2026, με στόχο την επιτυχημένη εξέλιξη της RC213V ώστε να γίνει η εμβληματική big H και πάλι νικηφόρα.

Το συμβόλαιο Mir-Honda σημαίνει πως για το 2025 τουλάχιστον η σύνθεση της εργοστασιακής Honda θα παραμείνει ίδια, αφού και ο Marini (που φέτος έχει συλλέξει… έναν βαθμό) έχει υπογράψει νέα διετή συμφωνία.

Ετικέτες