MotoGP: Πολύ δουλειά για τον Freddie Spencer! Συνεδριάζει η FIM για τον αγώνα της Αυστρίας!

Χρονιά με πολλά καθήκοντα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/8/2020

Από πέρσι που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Επιτροπής Κριτών της FIM, ο Fast Freddie, ο αναβάτης θρύλος της δεκαετίας του ’80 έχει εξαιρετικά δύσκολη δουλειά. Ο ανταγωνισμός έχει ανέβει πολύ και το ίδιο λέει και ο Rossi σε μία από τις πολλές δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, ενώ έχει αλλάξει και ο τρόπος που εκφράζονται οι αναβάτες. Τα λένε πιο χύμα από ποτέ στις κάμερες, κάνουν χειρονομίες και εκδηλώνονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Για να ακριβολογούμε πάντα έτσι ήταν, απλά η κάλυψη είναι κατά πολλές φορές μεγαλύτερη και καλύτερη, με μία κάμερα να βρίσκεται παντού και με την εικόνα να επαναλαμβάνεται σε πολλές διαφορετικές πηγές ενημέρωσης. Ωστόσο ο τελευταίος αγώνας στην Αυστρία είναι από τους χειρότερους για την επιτροπή κριτών. Με ένα από τα πιο δραματικά ατυχήματα. Μόνο θετικό στοιχείο πως δεν έχουν να κάνουν με σοβαρούς τραυματισμούς.

Για αυτό και δεν πίεσαν το πρόγραμμα των ομάδων για να συναντηθούν με τους αναβάτες νωρίτερα, αλλά θα γίνει αυτό αύριο, στις 20 Αυγούστου.

Ήδη έχουν μιλήσει με τον Petrucci και τον Aleix μετά από όλα όσα έγιναν στις δοκιμές κατάταξης και την πρόθεση του Aleix να δώσει συνέχεια διοικητικά αντί για το φραστικά στο twitter…

Αύριο ο η επιτροπή της FIM με μέλη τους Bill Cumbow και Ralph Bohnhorst και πρόεδρο τον Freddie Spencer θα συναντηθεί με τους Johann Zarco (Esponsorama Racing), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) και τους Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) και Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) για να συζητήσουν τα διαφορετικά ατυχήματα που είχαν στον περασμένο αγώνα. Η επιτροπή έχει αναλύσει ήδη το video του αγώνα καθώς και τα πλάνα από όλες τις κάμερες ασφαλείας και τώρα περιμένει την άποψη των αναβατών πριν προχωρήσει σε ενδεχόμενες κυρώσεις ή μέτρα.

Θα εκδώσει δελτίο τύπου αμέσως μετά τις συναντήσεις.

 

Ετικέτες

MotoGP: Απογοητευτικό ξεκίνημα στην Ταϊλάνδη για την Tech3 εν μέσω φημών για διαζύγιο με την ΚΤΜ

Εντυπωσιασμένος παρόλα αυτά ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας Guenther Steiner - Ντεμπούτο με πολλά ερωτηματικά στο Buriram
Tech3
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/3/2026

Η πρώτη εμφάνιση της Tech3 στα MotoGP υπό τη νέα διοίκηση του Guenther Steiner συνοδεύτηκε από χαμηλές επιδόσεις, τεχνικά προβλήματα και μεγάλη απόσταση από την εργοστασιακή KTM, παρά τις αρχικές προσδοκίες για δυνατό ξεκίνημα στη σεζόν 2026.

Το ντεμπούτο της νέας εποχής της Tech3 στο MotoGP, με τον Guenther Steiner στο τιμόνι της ομάδας, μόνο ιδανικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το Grand Prix της Ταϊλάνδης στην πίστα του Buriram αποτέλεσε μια σκληρή επιστροφή στην πραγματικότητα για την ομάδα, η οποία έφτασε στον πρώτο αγώνα της χρονιάς με μεγάλες προσδοκίες, αλλά αποχώρησε με έντονη απογοήτευση.

Η είσοδος του πρώην επικεφαλής ομάδας της Formula 1 στο MotoGP είχε δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον στο paddock. Ο Steiner ηγείται της επενδυτικής ομάδας που εξαγόρασε την Tech3 το 2025, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την ιστορική γαλλική ομάδα που αγωνίζεται στο MotoGP από το 2001.

Πέρυσι, όταν ανακοινώθηκε στη Βαρκελώνη το σχέδιο εξαγοράς της Tech3, ο Steiner είχε πανηγυρίσει σχεδόν προφητικά το βάθρο του Enea Bastianini. Τότε ο Hervé Poncharal είχε αστειευτεί λέγοντας πως ο Steiner ήταν "τυχερός" που είδε βάθρο πριν καν ξεκινήσει επίσημα η νέα εποχή. Στον πρώτο αγώνα όμως της σεζόν 2026, η τύχη αυτή απουσίαζε εντελώς.

Tech3

Ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Nicolas Goyon, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου.

"Είναι ξεκάθαρα μια απογοήτευση. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Guenther Steiner μαζί μας και το μόνο που μπορέσαμε να του προσφέρουμε ήταν ένα μάλλον επίπονο θέαμα," δήλωσε.

Η εικόνα της Tech3 στην πίστα έδειχνε μεγάλη προσπάθεια με ελάχιστο αποτέλεσμα. Η ομάδα κατάφερε να πάρει μόλις τέσσερις βαθμούς από τον αγώνα της Κυριακής, χάρη στη 12η θέση του Enea Bastianini.

Αυτό που επιβάρυνε περισσότερο την ανησυχία της ομάδας είναι η διαφορά από τις εργοστασιακές KTM. Την ώρα που οι Maverick Viñales και Enea Bastianini πάλευαν να μπουν στη βαθμολογούμενη εννιάδα του αγώνα Sprint, ο Pedro Acosta με την εργοστασιακή RC16 έφτανε στη νίκη και την πρωτοπορία του πρωταθλήματος.

Tech3

"Είμαστε ξεκάθαρα απογοητευμένοι, ειδικά όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα της εργοστασιακής ομάδας. Είναι αυτό που λέμε διπλό χτύπημα," εξήγησε ο Goyon.

Παρότι οι δοκιμές προετοιμασίας στη Sepang είχαν δώσει θετικά σημάδια, στο Buriram επανεμφανίστηκαν τα προβλήματα της περσινής χρονιάς. Το στήσιμο της μοτοσυκλέτας δεν λειτούργησε και οι κατατακτήριες δοκιμές αποδείχθηκαν ξανά το αδύναμο σημείο της ομάδας, με τους δύο αναβάτες να εκκινούν από τη 17η και τη 20ή θέση αντίστοιχα.

Προβλήματα σταθερότητας για τον Bastianini

Ο Enea Bastianini κατάφερε τελικά να διασώσει μια 12η θέση, όμως οι εντυπώσεις του από την RC16 ήταν αρνητικές. Ο Ιταλός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σταθερότητας, ιδιαίτερα στα γρήγορα κομμάτια της πίστας.

Tech3

"Δυσκολεύτηκα πολύ στις ευθείες, γιατί η μοτοσυκλέτα κουνιόταν έντονα και χρειάστηκε να δοκιμάσουμε αρκετά πράγματα για να το αντισταθμίσουμε," δήλωσε μετά τον αγώνα.

Οι κραδασμοί ήταν τόσο έντονοι ώστε δεν μπορούσε καν να ανοίξει πλήρως το γκάζι στις μεγάλες ευθείες της πίστας. Όπως εξήγησε, μόλις περνούσε στην πέμπτη σχέση στο κιβώτιο, η μοτοσυκλέτα άρχιζε να ταλαντεύεται έντονα, αναγκάζοντάς τον να κλείνει το γκάζι για να αποφύγει την πτώση.

Εκτός βαθμών ο Viñales

Από την άλλη πλευρά του γκαράζ, ο Maverick Viñales τερμάτισε μόλις στη 16η θέση, εκτός βαθμών. Ο Ισπανός δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του τριημέρου να βρει ρυθμό και στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη πρόσφυσης από το μπροστινό ελαστικό.

Tech3

"Έχασα περίπου ένα δευτερόλεπτο σε ρυθμό σε σχέση με τις δοκιμές. Δοκιμάσαμε πέντε διαφορετικά set-up μέσα στη μέρα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά στο τέλος είχα πολύ μικρή πρόσφυση μπροστά και έχανα πολύ χρόνο," εξήγησε.

Χωρίς εμπιστοσύνη στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, ο Viñales δεν μπορούσε να στρίψει όπως ήθελε και συχνά άνοιγε τη γραμμή του στις στροφές.

Η πρώτη εμπειρία του Steiner στα MotoGP

Παρά τα δύσκολα αποτελέσματα, το πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο του Steiner στα MotoGP αποτέλεσε και μια εμπειρία γνωριμίας με τον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο πίεσης και έντασης που βιώνουν οι αναβάτες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο πρώην επικεφαλής ομάδας της Formula 1 τόνισε ότι η σωματική και πνευματική καταπόνηση που απαιτούν τα MotoGP είναι ιδιαίτερα υψηλή, επισημαίνοντας πως το επίπεδο συγκέντρωσης και στρες που αντιμετωπίζουν οι αναβάτες είναι εντυπωσιακό για έναν άνθρωπο που προέρχεται από τον κόσμο της F1.

Πολλή δουλειά μπροστά

Το πρώτο Grand Prix της χρονιάς άφησε έτσι την Tech3 με πολλά ερωτήματα και αρκετή δουλειά μπροστά της. Η νέα εποχή της ομάδας ξεκίνησε με πολύ πιο δύσκολο τρόπο από ό,τι περίμεναν στο γκαράζ, ενώ η μεγάλη απόσταση από την εργοστασιακή KTM δείχνει ότι η βελτίωση πρέπει να έρθει άμεσα ενόψει των επόμενων αγώνων της σεζόν.

Όλα στον αέρα

Η κατάσταση στο paddock των MotoGP θυμίζει “μουσικές καρέκλες”, με τις δορυφορικές ομάδες να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων για το 2027. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Tech3 ενδέχεται να αποχαιρετήσει την KTM αν οι Αυστριακοί δεν καταφέρουν να παραδώσουν μια πραγματικά ανταγωνιστική RC16 που να χτυπά στα ίσια την κορυφή.

Tech3

Οι πληροφορίες θέλουν την Tech3 να μπαίνει σε τροχιά Ducati, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση της VR46 στο Borgo Panigale. Η ομάδα του Valentino Rossi φημολογείται έντονα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταπήδησης στην Aprilia (ή ακόμα και τη Yamaha), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αναπάντεχη συνεργασία της Tech3 με τους Ιταλούς, αν το project της KTM συνεχίσει να υπολείπεται των προσδοκιών.