MotoGP: Πολύ δουλειά για τον Freddie Spencer! Συνεδριάζει η FIM για τον αγώνα της Αυστρίας!

Χρονιά με πολλά καθήκοντα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/8/2020

Από πέρσι που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Επιτροπής Κριτών της FIM, ο Fast Freddie, ο αναβάτης θρύλος της δεκαετίας του ’80 έχει εξαιρετικά δύσκολη δουλειά. Ο ανταγωνισμός έχει ανέβει πολύ και το ίδιο λέει και ο Rossi σε μία από τις πολλές δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, ενώ έχει αλλάξει και ο τρόπος που εκφράζονται οι αναβάτες. Τα λένε πιο χύμα από ποτέ στις κάμερες, κάνουν χειρονομίες και εκδηλώνονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Για να ακριβολογούμε πάντα έτσι ήταν, απλά η κάλυψη είναι κατά πολλές φορές μεγαλύτερη και καλύτερη, με μία κάμερα να βρίσκεται παντού και με την εικόνα να επαναλαμβάνεται σε πολλές διαφορετικές πηγές ενημέρωσης. Ωστόσο ο τελευταίος αγώνας στην Αυστρία είναι από τους χειρότερους για την επιτροπή κριτών. Με ένα από τα πιο δραματικά ατυχήματα. Μόνο θετικό στοιχείο πως δεν έχουν να κάνουν με σοβαρούς τραυματισμούς.

Για αυτό και δεν πίεσαν το πρόγραμμα των ομάδων για να συναντηθούν με τους αναβάτες νωρίτερα, αλλά θα γίνει αυτό αύριο, στις 20 Αυγούστου.

Ήδη έχουν μιλήσει με τον Petrucci και τον Aleix μετά από όλα όσα έγιναν στις δοκιμές κατάταξης και την πρόθεση του Aleix να δώσει συνέχεια διοικητικά αντί για το φραστικά στο twitter…

Αύριο ο η επιτροπή της FIM με μέλη τους Bill Cumbow και Ralph Bohnhorst και πρόεδρο τον Freddie Spencer θα συναντηθεί με τους Johann Zarco (Esponsorama Racing), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) και τους Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) και Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) για να συζητήσουν τα διαφορετικά ατυχήματα που είχαν στον περασμένο αγώνα. Η επιτροπή έχει αναλύσει ήδη το video του αγώνα καθώς και τα πλάνα από όλες τις κάμερες ασφαλείας και τώρα περιμένει την άποψη των αναβατών πριν προχωρήσει σε ενδεχόμενες κυρώσεις ή μέτρα.

Θα εκδώσει δελτίο τύπου αμέσως μετά τις συναντήσεις.

 

Ετικέτες

Έφυγε από την ζωή ο Toni Merendino, ένας team manager μιας άλλης εποχής

Κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500 κυβικών με τον Marco Lucchinelli
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/2/2026

Ο Toni Merendino ήταν Ιταλός team manager αγωνιστικών ομάδων και μία ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού που έφυγε από την ζωή στα μέσα Φεβρουαρίου του 2026.

Ο Merendino ένωσε δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους, εκείνον του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας και τους αγώνες rally-raid, όπως το Paris-Dakar.

Ο Toni Merendino κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1981 με τον Marco Lucchinelli στην ομάδα Gallina. Ήταν ο αναντικατάστατος “πολυτεχνίτης” στα pits, και σήμερα θα τον λέγαμε team manager.

toni2

Ο Ιταλός ήταν πάντα με ένα τσιγάρο στο χέρι και όταν στο paddock κάποιος έλεγε Toni, όλοι γνώριζαν πως μιλούσαν για τον Merendino. Δεν ήταν πρόεδρος ή διάσημος, ήταν ένα πρόσωπο που κρατούσε ενωμένους τους αναβάτες, τους μηχανικούς και τους χορηγούς και μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε δουλεία σε ένα box.

Ο Toni δούλευε σε μια επιχείρηση που κατασκευάζει μηχανές καφέ και στο δίπλα κτήριο ετοιμάζονταν οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της ομάδας Gallina, της ομάδας που στη συνέχεια θα κατακτούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500 κυβικών με τον Marco Lucchinelli.

Ο Merendino περνούσε ώρες στον χώρο αυτό, όπου επεξεργαζόταν τις μοτοσυκλέτες και συζητούσε με τους μηχανικούς. Στην αρχή απλά παρατηρούσε, έπειτα βοηθούσε, και το 1979, η ομάδα Gallina έχασε ένα μέλος και ο ιδιοκτήτης Roberto Gallina στράφηκε στον Toni και του πρότεινε να γίνει team manager. Μάλιστα τα καθήκοντα της θέσης δεν ήταν τότε τόσο ξεκάθαρα και γράφτηκαν σε ένα χαρτάκι!

Από εκείνη την στιγμή ο Toni ήταν ο άνθρωπος που ασχολούταν με όλα τα προβλήματα που μπορούσαν να προκύψουν σε μία αγωνιστική ομάδα και έπειτα θα γραφτεί στην ιστορία, καθώς το 1981, η Suzuki με την ομάδα Gallina και αναβάτη τον Marco Lucchinelli κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και σπάει την κυριαρχία του Kenny Roberts. Αργότερα δούλεψε με την ομάδα HB και αναβάτη τον Doriano Romboni.

toni

Μετά την ταχύτητα, ο Merendino στράφηκε στον τομέα των rally-raid συμμετείχε στο Paris-Dakar ως team manager, αλλά και ως οδηγός αυτοκινήτου, συμμετέχοντας με μία Mercedes-Benz 230 GE 4×4.

Το 2003 και αφότου έχει αποτραβηχτεί από τους αγώνες, ο Toni ιδρύει την εταιρεία Tom42 στην Ιταλία που προσφέρει οργανωμένες εμπειρίες σε αγώνες rally-raid, ταξίδια με μοτοσυκλέτες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνεντεύξεις τύπου.

Ο Toni αφιέρωσε την ζωή του στους αγώνες και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και μας αποχαιρέτισε σε ηλικία 73 ετών.