MotoGP - Στην VR46 ο Morbidelli με GP24

Τέσσερις θέσεις μένουν και θα έχουμε ολοκληρώσει το μεταγραφικό κομμάτι του MotoGP για την νέα χρονιά
motomag MotoGP - Στην VR46 ο Morbidelli με GP24
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/8/2024

Ακόμη μία θέση στο grid του MotoGP για το 2025 ανακοινώθηκε, με τον Franco Morbidelli να υπογράφει όπως αναμενόταν με την ομάδα του Valentino Rossi συμβόλαιο ενός έτους.

Ο Morbidelli ο οποίος ήταν το πρώτο μέλος της ακαδημίας της VR46 που αγωνίστηκε στο MotoGP, θα βρεθεί σε γνώριμα λημέρια με τον ίδιο από την επόμενη χρονιά να οδηγεί την GP24 με την οποία αγωνίζεται τώρα στην Prima Pramac Racing.

O έτερος αναβάτης της Pertamina Enduro VR46 Racing Team θα είναι ο Fabio Di Giannantonio, ο οποίος θα έχει στη διάθεση του την επόμενη χρονιά την εργοστασιακή Ducati Desmosedici GP25.

MotoGP - Στην VR46 ο Morbidelli με GP24

Ο Franco Morbidelli μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου δήλωσε: "Θα γυρίσω πίσω στο χρόνο και θα βρεθώ ξανά με όλη την ομάδα της VR46. Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε μαζί αυτή τη νέα περιπέτεια".

O αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας, Uccio Salucci ανέφερε: "Ο Franco ήταν ο πρώτος αναβάτης που μπήκε στην Ακαδημία Αναβατών της VR46. Είναι ένας αναβάτης με μεγάλο ταλέντο. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται με την Ducati Desmosedici GP24, και είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους αναβάτες του grid".

Μετά την ανακοίνωση πως ο Morbidelli θα βρίσκεται το 2025 στην ομάδα της Pertamina Enduro VR46 Racing Team, περιμένουμε να δούμε πότε επιτέλους θα ανακοινώσει η Gresini Racing τον Fermin Aldeguer και η Prima Pramac Racing τους Jack Miller και Miguel Oliveira, ενώ όλο και πιο κοντά στην LCR Honda για να αντικαταστήσει τον Taka Nakagami βρίσκεται ο Ινδονήσιος Somkiat Chantra.

MotoGP vs WSBK: O Bulega στη Balaton Park έφτασε 2,5 δέκατα από τον ταχύτερο γύρο του Marc Marquez!

Ο Ιταλός έγραψε χρόνο που θα τον ανέβαζε στο βάθρο του MotoGP στην Ουγγαρία!
motogp vs wsbk
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Στις αρχές Μαΐου το WSBK έτρεξε στην ουγγρική πίστα Balaton Park και λιγότερο από έναν μήνα μετά η ίδια πίστα φιλοξένησε αγώνα MotoGP. Με παραπλήσιες καιρικές συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις, οι χρόνοι των δύο πρωταθλημάτων αποκτούν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν αντιπαραβάλλουμε τους ταχύτερους γύρους των δύο νικητών.

Ο Marc Marquez νίκησε στον αγώνα της Κυριακής στην Ουγγαρία έχοντας γράψει ταχύτερο γύρο αγώνα 1:38.313, ενώ ο Nicolo Bulega είχε κερδίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα με ταχύτερο γύρο 1:38.569. Μιλάμε για μια χρονική διαφορά 0,256 δευτερολέπτων, η οποία γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν σκεφτούμε πως ο ταχύτερος γύρος του Bulega ήταν περίπου 3 δέκατα ταχύτερος από το 1:38.862 του Pecco Bagnaia που ανέβηκε στο βάθρο ως τρίτος στη Balaton Park!

Τα παραπάνω δεν συνιστούν μια βάση για εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, είναι όμως ενδεικτικά της ταχύτητας τόσο του Bulega όσο και της νέας Ducati Panigale V4R, ενώ αναπόφευκτα γεννούν ερωτηματικά για το τί θα γίνει όταν τα MotoGP μικρύνουν στα 850 cc. Πιθανότατα η ίδια η σχεδίαση της ουγγρικής πίστας με τις σφικτές στροφές και τις μικρές ευθείες δεν βοηθά τα πρωτότυπα MotoGP να απλώσουν τη σαφώς ανώτερη δύναμή τους, όπως θα συνέβαινε σε μια πιο γρήγορη πίστα όπως η Catalunya ή η Sepang, έτσι ευνοεί ουσιαστικά τη superbike να κινηθεί σε πιο κοντινό γυρολόγιο, πάντως οι χρόνοι του Bulega είναι εντυπωσιακότατοι, αν μη τι άλλο για τη συνέπειά τους και μόνο.

Επίσης δεν παραβλέπουμε πως και ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati στο WSBK, Iker Lecuona, γυρνά εξίσου γρήγορα με τον Bulega, έχοντας και αυτός ταχύτερο γύρο 1:38.648, επίσης κάτω από τον πιο γρήγορο χρόνο του Bagnaia!

Κατά τον υπεύθυνο ασφαλείας του MotoGP και βετεράνο αγωνιζόμενο, Loris Capirossi, η θεωρητική εκτίμηση είναι πως τα γυρολόγια στην εποχή των 850 cc θα αυξηθούν έως και κατά 2,5 δευτερόλεπτα ανά γύρο: “Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι μηχανικοί των κατασκευαστών στις προσομοιώσεις που έχουν κάνει δείχνουν πως οι μοτοσυκλέτες του 2027 θα είναι από 1,5 ως 2,5 δευτερόλεπτα πιο αργές από τις τωρινές. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι η απουσία αεροδυναμικών βοηθημάτων και ο μικρότερος κινητήρας.

“Κατά τη γνώμη μου, η ιστορία θα επαναληφθεί. Αρχικά τα πράγματα θα πηγαίνουν πιο αργά, άλλωστε οι κανονισμοί προσαρμόστηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά στα επόμενα στάδια εξέλιξης θα γίνουν πάλι ταχύτερα.”

Δεν αποκλείεται λοιπόν του χρόνου να βλέπουμε τις superbikes να γυρνούν πιο γρήγορα από τα πρωτότυπα του MotoGP στις κοινές πίστες των δύο πρωταθλημάτων.