Τέσσερις θέσεις μένουν και θα έχουμε ολοκληρώσει το μεταγραφικό κομμάτι του MotoGP για την νέα χρονιά
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
16/8/2024
Ακόμη μία θέση στο grid του MotoGP για το 2025 ανακοινώθηκε, με τον Franco Morbidelli να υπογράφει όπως αναμενόταν με την ομάδα του Valentino Rossi συμβόλαιο ενός έτους.
Ο Morbidelli ο οποίος ήταν το πρώτο μέλος της ακαδημίας της VR46 που αγωνίστηκε στο MotoGP, θα βρεθεί σε γνώριμα λημέρια με τον ίδιο από την επόμενη χρονιά να οδηγεί την GP24 με την οποία αγωνίζεται τώρα στην Prima Pramac Racing.
Ο Franco Morbidelli μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου δήλωσε: "Θα γυρίσω πίσω στο χρόνο και θα βρεθώ ξανά με όλη την ομάδα της VR46. Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε μαζί αυτή τη νέα περιπέτεια".
O αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας, Uccio Salucci ανέφερε: "Ο Franco ήταν ο πρώτος αναβάτης που μπήκε στην Ακαδημία Αναβατών της VR46. Είναι ένας αναβάτης με μεγάλο ταλέντο. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται με την Ducati Desmosedici GP24, και είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους αναβάτες του grid".
MotoGP-Carlos Ezpeleta: Έντονο ενδιαφέρον για ομάδες από νέους επενδυτές - Κρούσεις και για νέες πίστες
Την εμπορικότερη φάση του διανύει το κορυφαίο πρωτάθλημα - Έπειτα και από την είσοδο της Liberty Media
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
30/12/2025
Τα MotoGP γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, μετά από μια σεζόν-ρεκόρ και την είσοδο της Liberty Media στο παιχνίδι, με έντονο ενδιαφέρον τόσο για νέες ομάδες όσο και για νέες πίστες, σύμφωνα με τον επικεφαλής αθλητικό διευθυντή του θεσμού, Carlos Ezpeleta.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα MotoGP αυτή την περίοδο. Και όχι άδικα. Η σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε κατέρριψε ρεκόρ τηλεθέασης και προσέλευσης φιλάθλων σχεδόν σε κάθε αγώνα του ημερολογίου, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στη μάχη για τον τίτλο μεταξύ των αδελφών Marquez, αλλά και το παρασκήνιο δράμα που συνόδευσε όλη τη χρονιά, από τις ρήτρες συμβολαίων έως έριδες του παρελθόντος.
Και φυσικά, το ενδιαφέρον ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το MotoGP έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη, τη Liberty Media. Την ίδια εταιρεία που αγόρασε τη Formula 1 πριν από περίπου μια δεκαετία και την οδήγησε σε πρωτοφανή εμπορική επιτυχία, γεννώντας το ερώτημα: είναι δυνατόν να μεταφέρει την συνταγή αυτή, επιτυχώς, στον κόσμο των δύο τροχών;
Σύμφωνα με τον Carlos Ezpeleta, γιο του Carmelo Ezpeleta και νυν Αθλητικό Διευθυντή των MotoGP, το ενδιαφέρον είναι ήδη τεράστιο. Σε συνέντευξή του, ο Ezpeleta δηλώνει ξεκάθαρα, "Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα κάθε εβδομάδα από νέους ιδιώτες ή επενδυτικά funds που θέλουν να επενδύσουν στο MotoGP, είτε μέσω ομάδων είτε μέσω μεριδίων σε υπάρχουσες ομάδες".
Ωστόσο, η είσοδος νέων παικτών στο πρωτάθλημα δεν είναι απλή υπόθεση. Το MotoGP έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις τόσο για νέους ιδιοκτήτες ομάδων όσο και για κατασκευαστές που επιθυμούν να επιστρέψουν με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις BMW και Suzuki, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αυτή. Παράλληλα, ένα πιθανό “παράθυρο” της αγοράς υπάρχει με την KTM, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική, ιδιοκτησιακά, περίοδο, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το μέλλον της στο πρωτάθλημα.
Εξίσου έντονο είναι και το ενδιαφέρον για νέες πίστες. Όπως εξηγεί ο Ezpeleta, "Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για νέες πίστες. Σε αυτή την περίπτωση τα τηλεφωνήματα δεν είναι εβδομαδιαία αλλά μηνιαία. Υπάρχει έντονη επιθυμία να συνδεθούν με το brand του MotoGP, όμως απλά δεν υπάρχει χώρος για όλα τα αιτήματα. Με 14 αγώνες στην Ευρώπη και οκτώ εκτός αυτής, είναι ξεκάθαρο πού βρίσκεται το μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης".
Η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Νότια Αμερική εμφανίζονται ως οι βασικές περιοχές επέκτασης, κάτι που αναπόφευκτα θέτει υπό πίεση το ευρωπαϊκό σκέλος του ημερολογίου. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν έλειψαν τα προβλήματα, με αρκετούς αγώνες, κυρίως σε Ασία και Μέση Ανατολή, να ακυρώνονται την τελευταία στιγμή. Υπό αυτό το πρίσμα, η Νότια Αμερική ίσως αποτελεί την πιο "βατή" επιλογή, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στη Βόρεια Αμερική, με ιστορικές πίστες όπως η Laguna Seca να παραμένουν στο προσκήνιο.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον γύρω από το MotoGP αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2026, που θα αποτελέσει την πρώτη πλήρη χρονιά υπό τη διοίκηση της Liberty Media. Με το βλέμμα στραμμένο και στις μεγάλες αλλαγές κανονισμών του 2027, που αναπόφευκτα θα ανακατέψουν την τράπουλα, το πρωτάθλημα μοιάζει έτοιμο για μια νέα εποχή, με φιλοδοξία, αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στη Formula 1.