WSBK Phillip Island Test, 1η μέρα - Bulega και Ducati στην κορυφή

Κυριαρχία Ducati, πτώσεις για Razgatlioglu και Rea
WSBK 2025, Phillip Island Test 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/2/2025

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη ημέρα ελεύθερων δοκιμών στο Phillip Island, στο τελευταίο επίσημο τεστ της χρονιάς πριν από την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Ομάδες και αναβάτες βρίσκονται στην Αυστραλία για τις τελευταίες επίσημες δοκιμές της χρονιάς έχοντας επιτέλους καλές καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δοκιμές και τον κακό καιρό που είχαν να αντιμετωπίσουν.

WSBK 2025, Phillip Island Test 2025

Η πρώτη ημέρα είχε λίγο από όλα στο Phillip Island με δύο κόκκινες σημαίες στο FP1, μία για τεχνικούς λόγους και μία εξαιτίας της πτώσης του Jonathan Rea (Pata Maxus Yamaha) που του κόστισε πολλαπλά κατάγματα στο αριστερό του πόδι και την συμμετοχή του στον πρώτο αγώνα της χρονιάς.

Πτώση και μάλιστα εντυπωσιακή είχε και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) στην αρχή του FP1 με τον Τούρκο να χάνει το υπόλοιπο session, ωστόσο δεν υπέστη κάποιο σοβαρό τραυματισμό -πονούσε ολόκληρος- και συνέχισε στο FP2 για να κάνει τον τρίτο καλύτερο χρόνο της ημέρας.

WSBK 2025, Phillip Island Test 2025

Η πρώτη ημέρα των ελεύθερων δοκιμών στην Αυστραλία έληξε με τον Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) να κάνει συνολικά 71 γύρους και τον καλύτερο χρόνο από όλους με διακριτή μάλιστα διαφορά από τον επόμενο και πολύ γρήγορο Andrea Iannone (Team Pata GoEleven), έχοντας τον Razgatlioglu τρίτο. Ο Τούρκος έκανε και τους λιγότερους γύρους από όλους τους πρωταγωνιστές αυτού του τεστ. Έσπασε έτσι την κυριαρχία των Ducati που πήραν τις τέσσερεις από τις πέντε πρώτες θέσεις. Ο Bulega ήταν ταχύτερος και κινήθηκε κοντά στο ρεκόρ πίστας που έχει ο ίδιος από πέρσι με τη διαφορά μόλις στα δύο δέκατα του δευτερολέπτου.

Ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) ήταν τέταρτος σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Bulega έχοντας πίσω του με διαφορά ενός δεκάτου τον Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) που έκανε και τους περισσότερους γύρους (80) από τους έξι πρώτους αναβάτες και έδειξε ότι συνηθίζει όλο και περισσότερο τη μοτοσυκλέτα του. Τον έκτο καλύτερο χρόνο της ημέρας είχε ο Alex Lowes (bimota by Kawasaki Racing Team) που δείχνει ότι ο εγκλιματισμός του με τη νέα ομάδα και μοτοσυκλέτα του πηγαίνει καλά.

WSBK 2025, Phillip Island Test 2025

Από την άλλη οι Ιάπωνες δείχνουν να έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για να πλησιάσουν Ducati και BMW με τη Honda να δείχνει σημάδια βελτίωσης με τον Xavi Vierge (Team HRC) στην 9η θέση με 1’30.023 και τον ομόσταυλο του Iker Lecuona 22ο (1’31.573) αφού δεν έχει επανέλθει πλήρως από τους τραυματισμούς του σε ποδι και ώμο. Την πρώτη δεκάδα έκλεισε ο ο Garrett Gerloff (KRT) με το μοναδικό εργοστασιακό ZX-10RR, ενώ εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του πρωτάρη Ryan Vickers (Motocorsa Racing) στο πρώτο του τεστ στην πίστα της Αυστραλίας με χρόνο που τον έφερε στην 8η θέση, στη σέλα του Panigale V4R.

WSBK 2025, Phillip Island Test 2025

1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 1’28.765
2. Andrea Iannone (Team Pata GoEleven) +0.498 
3. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.569
4. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) +0.947
5. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) +1.063

WorldWCR: CFMOTO 675SR-R, η νέα μοτοσυκλέτα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας Γυναικών! - Από το 2027

1η φορά Κινέζος κατασκευαστής προμηθεύει μοτοσυκλέτα σε ενιαίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIM
WorldWCR - CFMOTO official supplier 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

9/10/2026

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Γυναικών (WorldWCR) ανακοίνωσε τη CFMOTO και την 675SR-R ως τη μοτοσυκλέτα που θα καλύπτει από του χρόνου τις ανάγκες του ενιαίου πρωταθλήματος με την κινέζικη εταιρεία να γίνεται η πρώτη από τη χώρα της που φτάνει σε αυτό το ιστορικό ορόσημο.

Χθες το WorldWCR ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με τη Yamaha, η οποία έδινε για τα τρία πρώτα χρόνια του ενιαίου παγκόσμιου πρωταθλήματος τη δικύλινδρη R7, με τη συνεργασία των δύο πλευρών να ολοκληρώνεται στο τέλος της φετινής σεζόν και τους Ιάπωνες να "μετακομίζουν" στο Moto3 με τον κινητήρα που θα χρησιμοποιείται στις μοτοσυκλέτες από το 2028 έως το 2033 να βασίζεται στον γνωστό CP2 της εταιρείας των τριών διαπασών (περισσότερα εδώ).

Σήμερα οι διοργανωτές (FIM και Dorna WSBK) ανακοίνωσαν τη CFMOTO ως τον προμηθευτή του ενιαίου παγκόσμιου πρωταθλήματος και την τρικύλινδρη 675SR-R ως τη μοτοσυκλέτα που θα πάρει τη θέση της Yamaha- τη δοκιμή της μπορείτε να τη διαβάσετε στο τεύχος #674).

Να μία ακόμη κίνηση από την κινέζικη εταιρεία που ενισχύει ακόμη περισσότερο την εμπλοκή της στους αγώνες, σε επίπεδο μάλιστα παγκοσμίου, επωφελούμενη τόσο από την αναγνωρισιμότητα που προσφέρει αυτή η κίνηση, όσο και από την τεχνογνωσία που θα αποκτήσει και θα την μεταφέρει στις sport μοτοσυκλέτες παραγωγής της. Θα συλλέξει επίσης πολύτιμα δεδομένα για αναβάτριες, οι οποίες γίνονται όλο και περισσότερες, και αναφορικά με τις sport μοτοσυκλέτες και τη χρήση τους, ακόμη και σε περιβάλλον πίστας.

WorldWCR - CFMOTO official supplier 2027

 

Η εμπλοκή της CFMOTO ως προμηθευτή σε ενιαία παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι και μια ιστορική στιγμή για την Κίνα αφού αυτή είναι η πρώτη εταιρεία της που πετυχαίνει κάτι τέτοιο και αυτή που το δικαιούται και περισσότερο έχοντας κατακτήσει και το Triple Crown στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 το 2024, ως κατασκευαστής, ομάδα (με την Aspar) αλλά και σε επίπεδο αναβάτη με τον David Alonso -πρώτος Κινέζος στην ιστορία που το πετυχαίνει.

Το WorldWCR είναι το πρώτο πρωτάθλημα ταχύτητας σε αυτό το επίπεδο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για γυναίκες και το γεγονός ότι είναι ενιαίο του δίνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού έτσι ξεχωρίζουν ευκολότερα και το ταλέντο της κάθε αθλήτριας. Είναι επίσης ένα από τα τρία πρωταθλήματα υποστήριξης του WSBK, μαζί με τα SPB (Sportbike) και SSP (Supersport).

Εκτός από τις μοτοσυκλέτες για τις ανάγκες του πρωταθλήματος η CFMOTO θα προσφέρει και εκτενή τεχνική υποστήριξη στις ομάδες του WorldWCR, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά που χρειάζονται, ενώ σε κάθε αγώνα θα υπάρχει και ομάδα τεχνικών και μηχανικών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ομάδες.