WSBK Phillip Island Test, 1η μέρα - Bulega και Ducati στην κορυφή

Κυριαρχία Ducati, πτώσεις για Razgatlioglu και Rea
WSBK 2025, Phillip Island Test 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/2/2025

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη ημέρα ελεύθερων δοκιμών στο Phillip Island, στο τελευταίο επίσημο τεστ της χρονιάς πριν από την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Ομάδες και αναβάτες βρίσκονται στην Αυστραλία για τις τελευταίες επίσημες δοκιμές της χρονιάς έχοντας επιτέλους καλές καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δοκιμές και τον κακό καιρό που είχαν να αντιμετωπίσουν.

WSBK 2025, Phillip Island Test 2025

Η πρώτη ημέρα είχε λίγο από όλα στο Phillip Island με δύο κόκκινες σημαίες στο FP1, μία για τεχνικούς λόγους και μία εξαιτίας της πτώσης του Jonathan Rea (Pata Maxus Yamaha) που του κόστισε πολλαπλά κατάγματα στο αριστερό του πόδι και την συμμετοχή του στον πρώτο αγώνα της χρονιάς.

Πτώση και μάλιστα εντυπωσιακή είχε και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) στην αρχή του FP1 με τον Τούρκο να χάνει το υπόλοιπο session, ωστόσο δεν υπέστη κάποιο σοβαρό τραυματισμό -πονούσε ολόκληρος- και συνέχισε στο FP2 για να κάνει τον τρίτο καλύτερο χρόνο της ημέρας.

WSBK 2025, Phillip Island Test 2025

Η πρώτη ημέρα των ελεύθερων δοκιμών στην Αυστραλία έληξε με τον Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) να κάνει συνολικά 71 γύρους και τον καλύτερο χρόνο από όλους με διακριτή μάλιστα διαφορά από τον επόμενο και πολύ γρήγορο Andrea Iannone (Team Pata GoEleven), έχοντας τον Razgatlioglu τρίτο. Ο Τούρκος έκανε και τους λιγότερους γύρους από όλους τους πρωταγωνιστές αυτού του τεστ. Έσπασε έτσι την κυριαρχία των Ducati που πήραν τις τέσσερεις από τις πέντε πρώτες θέσεις. Ο Bulega ήταν ταχύτερος και κινήθηκε κοντά στο ρεκόρ πίστας που έχει ο ίδιος από πέρσι με τη διαφορά μόλις στα δύο δέκατα του δευτερολέπτου.

Ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) ήταν τέταρτος σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Bulega έχοντας πίσω του με διαφορά ενός δεκάτου τον Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) που έκανε και τους περισσότερους γύρους (80) από τους έξι πρώτους αναβάτες και έδειξε ότι συνηθίζει όλο και περισσότερο τη μοτοσυκλέτα του. Τον έκτο καλύτερο χρόνο της ημέρας είχε ο Alex Lowes (bimota by Kawasaki Racing Team) που δείχνει ότι ο εγκλιματισμός του με τη νέα ομάδα και μοτοσυκλέτα του πηγαίνει καλά.

WSBK 2025, Phillip Island Test 2025

Από την άλλη οι Ιάπωνες δείχνουν να έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για να πλησιάσουν Ducati και BMW με τη Honda να δείχνει σημάδια βελτίωσης με τον Xavi Vierge (Team HRC) στην 9η θέση με 1’30.023 και τον ομόσταυλο του Iker Lecuona 22ο (1’31.573) αφού δεν έχει επανέλθει πλήρως από τους τραυματισμούς του σε ποδι και ώμο. Την πρώτη δεκάδα έκλεισε ο ο Garrett Gerloff (KRT) με το μοναδικό εργοστασιακό ZX-10RR, ενώ εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του πρωτάρη Ryan Vickers (Motocorsa Racing) στο πρώτο του τεστ στην πίστα της Αυστραλίας με χρόνο που τον έφερε στην 8η θέση, στη σέλα του Panigale V4R.

WSBK 2025, Phillip Island Test 2025

1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 1’28.765
2. Andrea Iannone (Team Pata GoEleven) +0.498 
3. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.569
4. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) +0.947
5. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) +1.063

Οι αναβάτες του Motul WSBK δίνουν ραντεβού στην EICMA 2026

Σε μεγαλύτερη έκταση με 2.120 brands από 52 χώρες και φιλανθρωπικό αγώνα με θρύλους του WSBK
EICMA 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/10/2026

Από τις 3 έως τις 8 Νοεμβρίου, η EICMA 2026 θα κορυφαία ονόματα του WorldSBK, Παγκόσμιους Πρωταθλητές και αναβάτες από τις υπόλοιπες κατηγορίες του θεσμού.

Η φετινή διοργάνωση θα καταλάβει δέκα εκθεσιακά περίπτερα, με 2.120 brands από 52 χώρες, ενώ το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και φιλανθρωπικός αγώνας με συμμετοχή γνωστών αναβατών και παλιών πρωταθλητών.

Ο Nicolo Bulega και οι πρωταγωνιστές του WorldSBK στο Μιλάνο

Μετά την ολοκλήρωση της σεζόν του 2026, αρκετοί από τους πρωταγωνιστές του WorldSBK θα βρεθούν στην ιταλική έκθεση μοτοσυκλέτας. Ανάμεσά τους θα είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Nicolo Bulega και ο ομόσταυλός του στην Aruba.it Racing - Ducati, Iker Lecuona.

Στην EICMA θα δώσουν επίσης το παρών ο Yari Montella της Barni Spark Racing Team, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση, και ο ομόσταυλός του, δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Alvaro Bautista.

Από τη Yamaha θα συμμετάσχει ο Andrea Locatelli, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της εταιρείας στο πρωτάθλημα, ενώ παρών θα είναι και ο Alberto Surra της Motocorsa Racing, ο κορυφαίος rookie της σεζόν.

Στη λίστα των αναβατών περιλαμβάνονται ακόμη οι Remy Gardner και Stefano Manzi της GYTR GRT Yamaha WorldSBK, καθώς και οι Lorenzo Baldassarri της Team GoEleven και Tommy Bridewell της Superbikes Advocates.

Παρουσία και από τις υπόλοιπες κατηγορίες

Η EICMA θα συγκεντρώσει και πρωταγωνιστές από τις άλλες κατηγορίες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSSP για το 2026, Albert Arenas, θα βρεθεί στην έκθεση μαζί με τον δεύτερο του πρωταθλήματος Valentin Debise και τον Federico Caricasulo, αμφότερους συνδεδεμένους με την ZXMOTO.

Από την WorldSPB θα συμμετάσχει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Xavi Artigas της MTM Kawasaki, ενώ την παρουσία της κατηγορίας WorldWCR θα εκπροσωπήσουν οι Emily Bondi της FT Racing Academy και Denise Dal Zotto της PATA AG Motorsport Italia.

Θρύλοι του WorldSBK ενώνονται για καλό σκοπό

Η παρουσία των αγωνιζομένων δεν θα περιοριστεί στους αναβάτες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα του 2026. Τρεις γνώριμες μορφές της ιστορίας του WorldSBK θα επιστρέψουν στην πίστα για τον Champions Charity Race, που θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή στον αγωνιστικό χώρο MotoLive της έκθεσης.

Ο Troy Bayliss, τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK, ο Marco Melandri, νικητής 20 αγώνων του θεσμού, και ο Ruben Xaus, ο πρώτος Ισπανός που κέρδισε αγώνα WorldSBK και δεύτερος στο πρωτάθλημα του 2003, θα φορέσουν ξανά τις αγωνιστικές τους φόρμες για την περίσταση.

Περισσότερα από 750 brands εκτός Ιταλίας

Η EICMA 2026 θα φιλοξενήσει συνολικά 2.120 brands από 52 χώρες, καταλαμβάνοντας δέκα εκθεσιακά περίπτερα στις εγκαταστάσεις Fiera Milano Rho. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργάνωσης, το 74% των brands που θα συμμετάσχουν προέρχεται από χώρες εκτός Ιταλίας, ενώ οι εκθέτες ξεπερνούν τους 754.

Ο πρόεδρος της EICMA, Pietro Meda, αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση της έκθεσης και στον ρόλο της για τον κλάδο της μοτοσυκλέτας.

"Κάθε διοργάνωση της EICMA φέρνει κάτι καινούργιο, αλλά πάνω απ' όλα διατηρεί τη μοναδική ικανότητά της να προκαλεί ενθουσιασμό. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του “Always the first time” να επιστρέφεις και να αισθάνεσαι σαν να την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά.

"Τα στοιχεία της διοργάνωσης του 2026 αποτυπώνουν μια ισχυρή, διεθνή και ολοκληρωμένη έκθεση. Πίσω από αυτά, όμως, βρίσκεται μια παγκόσμια κοινότητα επιχειρήσεων, επαγγελματιών, μέσων ενημέρωσης και εκατοντάδων χιλιάδων φίλων της μοτοσυκλέτας.

"Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε έναν χώρο που εκπλήσσει και προσελκύει το ενδιαφέρον, εμπνέει τις νεότερες γενιές, δημιουργεί σχέσεις, προωθεί την κουλτούρα του μοτοσυκλετισμού και προσφέρει αξία στον κλάδο, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των επισκεπτών κάθε χρόνο".

Η EICMA θα ανοίξει τις πύλες της στις 3 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου 2026, με την παρουσία των πρωταγωνιστών του WorldSBK να προσθέτει έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του κλάδου της μοτοσυκλέτας.