Ducati Panigale V4 R 1000!

Ντεμπούτο στο Brands Hatch
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/10/2018

Από την δημιουργία ήδη του Ducati Panigale V4, ήταν γνωστό ότι το εργοστάσιο του Borgo Panigale θα έφτιαχνε και μια έκδοση στα 1.000 κυβικά, προκειμένου να πάρει την ομολογκασιόν και να τρέξει στην επόμενη σεζόν του παγκόσμιου πρωταθλήματος Motul-WSBK. Πριν από λίγες μέρες λοιπόν, η Ducati είχε ανακοινώσει ότι το πρωτότυπο Panigale V4 θα έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον τελευταίο αγώνα του BSB (του Βρετανικού πρωταθλήματος Superbike) στην πίστα του Brands Hatch, όπως και έγινε.
Ο Michele Piro, αναβάτης εξέλιξης της Ducati Corse, πρωταθλητής του CIV Superbike 2018 και με συμμετοχές ως wild card στα MotoGP, έκανε μερικούς γύρους επίδειξης πάνω στη σέλα του πρωτότυπου, μπροστά στο βρετανικό κοινό και τις δύο μέρες του αγώνα. Οι λίγοι γύροι που συμπλήρωσε στην αγγλική πίστα, ήταν ικανοί για να μας κάνουν να εντοπίσουμε ορισμένες διαφορές σε σχέση με το Panigale V4 των 1.103 κυβικών.


Η έκδοση "R" έχει ένα σημαντικά διαφορετικό αεροδυναμικό προφίλ (πράγμα λογικό, καθώς σε μια πίστα είναι εντελώς διαφορετικά τα ζητούμενα στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με το δρόμο), με διαφορετικού σχήματος αεραγωγούς στο πλάι του φαίρινγκ που συμβάλλουν στην καλύτερη και ταχύτερη απαγωγή του θερμού αέρα από τον κινητήρα. Προς το παρόν, σε αυτή την φάση, η μοτοσυκλέτα δεν διέθετε τα περίφημα αεροδυναμικά βοηθήματα που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο CEO της Ducati, Claudio Domenicali, αλλά κατά πάσα πιθανότητα την τελική μορφή του Panigale V4 R θα την δούμε σε λίγες μέρες στην EICMA του Μιλάνου.

MOTUL WSBK: Ανανέωσε ο Lecuona με Ducati για δύο ακόμη χρόνια

Στο WSBK και στα κόκκινα θα παραμείνει ο Ισπανός ως το 2028
aruba
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/7/2026

Η ομάδα Aruba.it Racing – Ducati ανακοίνωσε την ανανέωση της συμφωνίας της με τον Iker Lecuona, ο οποίος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα χρώματα της ιταλικής ομάδας για τις επόμενες δύο σεζόν του WSBK, οδηγώντας την εργοστασιακή Ducati Panigale V4 R.

Η επιβεβαίωση της παραμονής του Ισπανού αναβάτη αποτελεί ένδειξη συνέχειας σε μια κοινή πορεία που, από την αρχή της σεζόν του 2026, έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, με 20 βάθρα και την πρώτη του νίκη στα Superbikes που κατακτήθηκε στον πρώτο αγώνα του Donington Park.

Stefano Cecconi (Διευθυντής της ομάδας Aruba.it Racing – Ducati)

“Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που συνεχίζουμε αυτή την πορεία με τον Iker. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στο ταλέντο του, αλλά αυτό που μας κέρδισε πραγματικά ήταν ο τρόπος με τον οποίο εντάχθηκε στην ομάδα: προσαρμόστηκε στη μοτοσυκλέτα και στην ομάδα με εκπληκτική φυσικότητα, επιδεικνύοντας πάντα το ίδιο πάθος, την ίδια αφοσίωση και το ίδιο ομαδικό πνεύμα που χαρακτηρίζουν το γκαράζ μας. Το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας άλλες δύο σεζόν μαζί είναι μια φανταστική προοπτική. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και έχουμε κάθε πρόθεση να τον διανύσουμε μέχρι το τέλος, με τη φιλοδοξία να αγωνιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.”

Luigi Dall'Igna (Γενικός Διευθυντής της Ducati Corse)

“Η επιβεβαίωση της παραμονής του Iker για τις επόμενες δύο σεζόν αποτελεί σημαντικό μήνυμα για ολόκληρο το πρόγραμμα της Ducati στο WorldSBK. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, έχει αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη Panigale V4R, μετατρέποντας γρήγορα το δυναμικό του σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και παρουσιάζοντας σταθερή πρόοδο τόσο από τεχνικής όσο και από αγωνιστικής άποψης. Τα τρέχοντα θεμέλια είναι πολύ σταθερά και το περιθώριο ανάπτυξης είναι ενδιαφέρον. Ο Iker έχει φέρει ταχύτητα, ευαισθησία στην οδήγηση και εμπειρία, όλα θεμελιώδη στοιχεία σε ένα πρωτάθλημα που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. Τώρα ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μεθοδικά, προσπαθώντας να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο σε όλους τους τομείς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, με αυτή τη φιλοδοξία και τη συνέχεια, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές στις σημαντικότερες προκλήσεις που μας περιμένουν στο εγγύς μέλλον.”

Iker Lecuona (Aruba.it Racing – Ducati #7)

“Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Έχω ήδη πει πολλές φορές πως η ζωή μου έχει αλλάξει εντελώς από τότε που εντάχθηκα σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια. Για αυτόν τον λόγο η ανανέωση του συμβολαίου μου με την Aruba.it Racing – Ducati με ικανοποιεί βαθιά. Θέλω να ευχαριστήσω την Aruba και τη Ducati που μου δίνουν αυτή τη νέα ευκαιρία. Είναι υπέροχο να σκέφτομαι ένα κοινό μέλλον, αλλά το πιο σημαντικό τώρα είναι να ολοκληρώσουμε αυτή τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσπαθώντας να διασκεδάσουμε, να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας και, πάνω απ’ όλα, να πετυχαίνουμε όλο και πιο σημαντικά αποτελέσματα.”