Motul WorldSBK Jerez: Δεύτερη μέρα δοκιμών

Έλιωσαν τις μοτοσυκλέτες!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/11/2018

Η δεύτερη μέρα το δοκιμών στην ισπανική πίστα ολοκληρώθηκε, με τις τέσσερις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας να δουλεύουν πυρετωδώς για την βέλτιστη απόσταξη των δυνατοτήτων των μοτοσυκλετών τους. Οι αναβάτες απ’ την πλευρά τους έκλεισαν τη μέρα, κάνοντας πάνω από 600 γύρους (!), με τον Jonathan Rea να υπογραμμίζει το λόγο που είναι τέσσερις φορές πρωταθλητής. Συγκεκριμένα ο βορειοιρλανδός συνέχισε να δουλεύει πάνω στη ρύθμιση του πλαισίου της μοτοσυκλέτας του καθώς και του κινητήρα, ενώ παράλληλα ήρθε πρώτος στο πίνακα των χρονομετρήσεων με τον γρηγορότερο γύρο του στο 1:38.71. Απ’ την άλλη πλευρά του box, ο team mate του Leon Haslam δεν πτοήθηκε απ’ τη πτώση που είχε τη Δευτέρα και ολοκλήρωσε τη δεύτερη μέρα με πάνω από 100 γύρους στη πίστα, ενώ ήταν ο τρίτος γρηγορότερος, καθώς ο Alex Lowes σημείωσε βελτίωση στους χρόνους του και ήρθε δεύτερος.

Ειδικότερα ο εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha, έχοντας αξιολογήσει τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα της μοτοσυκλέτας του και τα νέα τμήματά της, κατάφερε τη δεύτερη μέρα των δοκιμών να ρίξει τους χρόνους, δείχνοντας πως αρχίζει να φέρνει τη μοτοσυκλέτα στα μέτρα του, με τον καλύτερο χρόνο του να βρίσκεται στο 1:39.377. Παρ’ όλα αυτά η Pata Yamaha Official WorldSBK Team μέσα απ’ τις δοκιμές αντιλήφθηκε πλήρως το χάσμα των μοτοσυκλετών της με τις Kawasaki και τις Ducati και εστιάζει στο να κάνει τις μοτοσυκλέτες της πιο ανταγωνιστικές. Ο Michael van der Mark λόγω της ανάρωσης εξαιτίας του σπασμένου του καρπού απ’ την πτώση του στο Qatar, διατήρησε πιο ήπιους ρυθμούς εστιάζοντας στην πρόσφυση και την επιτάχυνση της μοτοσυκλέτας κατά τις εξόδους των στροφών.

Όσον αφορά την εργοστασιακή ομάδα της Ducati καθώς και τους αναβάτες της, συνέχισαν να μαθαίνουν και να εξοικειώνονται περισσότερο με τη νέα Panigale V4R, ούτως ώστε να καταφέρουν να σπάσουν την τετραετή κυριαρχία της Kawasaki και του Rea στο πρωτάθλημα. Ο τραυματισμός που είχε ο Chaz Davies στον ώμο του κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού διαλλείματος δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, με αποτέλεσμα ο Ουαλός να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δοκιμές ώστε να ρυθμίσει πλήρως τη μοτοσυκλέτα του κι έτσι επικεντρώθηκε στα ηλεκτρονικά βοηθήματα και στην απόκριση του γκαζιού. Η δεύτερη μέρα των δοκιμών για τον Alvaro Bautista τον βρήκε να βελτιώνει τους χθεσινούς του χρόνους κατά ένα δέκατο, όμως βρέθηκε τέταρτος στον πίνακα των χρονομετρήσεων μπροστά απ’ τον team mate του. Ο Ισπανός αναβάτης ανέφερε πως είναι ικανοποιημένος με τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας και πως δουλεύει ακόμα στη ρύθμισή της, ενώ παράλληλα σημείωσε τις δύο πρώτες πτώσεις του με την Panigale χωρίς όμως να τραυματίζεται. Τέλος η GRT Yamaha είναι ευχαριστημένη με την πρόοδο που σημειώνουν, με τον Cortese να συγκεντρώνεται στην εξοικείωση και στη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας του, ενώ ο Melandri εστίασε στην κατανομή των μαζών και της γεωμετρίας καθώς και στα ελαστικά.
Οι ομάδες απ’ την WorldSSP κατηγορία βρέθηκαν για άλλη μια φορά στην πίστα με την MV Agusta και τον Raffaele De Rosa να ψάχνει τις τελευταίες ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του, ώστε να είναι απόλυτα ανταγωνιστικός στη νέα σεζόν. Ο Lucas Mahias μετά την πτώση που είχε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των δοκιμών, ξαναμπήκε στην πίστα ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στη νέα του μοτοσυκλέτα. Μαζί με τον team mate, Hikari Okubo δουλέψαν μαζί πάνω στις αναβαθμίσεις των Kawasaki τους ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη χρονιά.

Χρόνοι δέυτερης ημέρας (Jerez)

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.38.713
  2. Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.39.377 (+0.664)
  3. Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.39.766 (+1.053)
  4. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1.39.845 (+1.132)
  5. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1.39.852 (+1.139)
  6. Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.40.092 (+1.379)
  7. Marco Melandri (GRT Yamaha Team) 1.40.235 (+1.522)
  8. Sandro Cortese (GRT Yamaha Team) 1.40.592 (+1.879)

 

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες