Motul WorldSBK Jerez: Δεύτερη μέρα δοκιμών

Έλιωσαν τις μοτοσυκλέτες!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/11/2018

Η δεύτερη μέρα το δοκιμών στην ισπανική πίστα ολοκληρώθηκε, με τις τέσσερις ομάδες της μεγάλης κατηγορίας να δουλεύουν πυρετωδώς για την βέλτιστη απόσταξη των δυνατοτήτων των μοτοσυκλετών τους. Οι αναβάτες απ’ την πλευρά τους έκλεισαν τη μέρα, κάνοντας πάνω από 600 γύρους (!), με τον Jonathan Rea να υπογραμμίζει το λόγο που είναι τέσσερις φορές πρωταθλητής. Συγκεκριμένα ο βορειοιρλανδός συνέχισε να δουλεύει πάνω στη ρύθμιση του πλαισίου της μοτοσυκλέτας του καθώς και του κινητήρα, ενώ παράλληλα ήρθε πρώτος στο πίνακα των χρονομετρήσεων με τον γρηγορότερο γύρο του στο 1:38.71. Απ’ την άλλη πλευρά του box, ο team mate του Leon Haslam δεν πτοήθηκε απ’ τη πτώση που είχε τη Δευτέρα και ολοκλήρωσε τη δεύτερη μέρα με πάνω από 100 γύρους στη πίστα, ενώ ήταν ο τρίτος γρηγορότερος, καθώς ο Alex Lowes σημείωσε βελτίωση στους χρόνους του και ήρθε δεύτερος.

Ειδικότερα ο εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha, έχοντας αξιολογήσει τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα της μοτοσυκλέτας του και τα νέα τμήματά της, κατάφερε τη δεύτερη μέρα των δοκιμών να ρίξει τους χρόνους, δείχνοντας πως αρχίζει να φέρνει τη μοτοσυκλέτα στα μέτρα του, με τον καλύτερο χρόνο του να βρίσκεται στο 1:39.377. Παρ’ όλα αυτά η Pata Yamaha Official WorldSBK Team μέσα απ’ τις δοκιμές αντιλήφθηκε πλήρως το χάσμα των μοτοσυκλετών της με τις Kawasaki και τις Ducati και εστιάζει στο να κάνει τις μοτοσυκλέτες της πιο ανταγωνιστικές. Ο Michael van der Mark λόγω της ανάρωσης εξαιτίας του σπασμένου του καρπού απ’ την πτώση του στο Qatar, διατήρησε πιο ήπιους ρυθμούς εστιάζοντας στην πρόσφυση και την επιτάχυνση της μοτοσυκλέτας κατά τις εξόδους των στροφών.

Όσον αφορά την εργοστασιακή ομάδα της Ducati καθώς και τους αναβάτες της, συνέχισαν να μαθαίνουν και να εξοικειώνονται περισσότερο με τη νέα Panigale V4R, ούτως ώστε να καταφέρουν να σπάσουν την τετραετή κυριαρχία της Kawasaki και του Rea στο πρωτάθλημα. Ο τραυματισμός που είχε ο Chaz Davies στον ώμο του κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού διαλλείματος δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, με αποτέλεσμα ο Ουαλός να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δοκιμές ώστε να ρυθμίσει πλήρως τη μοτοσυκλέτα του κι έτσι επικεντρώθηκε στα ηλεκτρονικά βοηθήματα και στην απόκριση του γκαζιού. Η δεύτερη μέρα των δοκιμών για τον Alvaro Bautista τον βρήκε να βελτιώνει τους χθεσινούς του χρόνους κατά ένα δέκατο, όμως βρέθηκε τέταρτος στον πίνακα των χρονομετρήσεων μπροστά απ’ τον team mate του. Ο Ισπανός αναβάτης ανέφερε πως είναι ικανοποιημένος με τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας και πως δουλεύει ακόμα στη ρύθμισή της, ενώ παράλληλα σημείωσε τις δύο πρώτες πτώσεις του με την Panigale χωρίς όμως να τραυματίζεται. Τέλος η GRT Yamaha είναι ευχαριστημένη με την πρόοδο που σημειώνουν, με τον Cortese να συγκεντρώνεται στην εξοικείωση και στη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας του, ενώ ο Melandri εστίασε στην κατανομή των μαζών και της γεωμετρίας καθώς και στα ελαστικά.
Οι ομάδες απ’ την WorldSSP κατηγορία βρέθηκαν για άλλη μια φορά στην πίστα με την MV Agusta και τον Raffaele De Rosa να ψάχνει τις τελευταίες ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του, ώστε να είναι απόλυτα ανταγωνιστικός στη νέα σεζόν. Ο Lucas Mahias μετά την πτώση που είχε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των δοκιμών, ξαναμπήκε στην πίστα ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στη νέα του μοτοσυκλέτα. Μαζί με τον team mate, Hikari Okubo δουλέψαν μαζί πάνω στις αναβαθμίσεις των Kawasaki τους ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη χρονιά.

Χρόνοι δέυτερης ημέρας (Jerez)

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.38.713
  2. Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.39.377 (+0.664)
  3. Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.39.766 (+1.053)
  4. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1.39.845 (+1.132)
  5. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1.39.852 (+1.139)
  6. Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.40.092 (+1.379)
  7. Marco Melandri (GRT Yamaha Team) 1.40.235 (+1.522)
  8. Sandro Cortese (GRT Yamaha Team) 1.40.592 (+1.879)

 

Ετικέτες

Motul WSBK: Ανανέωσε ο Miguel Oliveira με BMW - Ευχαριστημένοι από τον 31χρονο "rookie" οι Βαυαροί

Στην πρώτη του χρονιά στα Superbike βρίσκεται στην 10η θέση γενικής - 4 φορές στο βάθρο μέχρι τώρα
oliveira
Από τον

Παύλο Καρατζά

3/9/2026

Η BMW Motorrad ανακοίνωσε επίσημα ότι ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Miguel Oliveira, ο οποίος αγωνίστηκε φέτος για πρώτη φορά πάνω στη σέλα της BMW M 1000 RR.

Ο Πορτογάλος θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τα χρώματα της ομάδας ROKiT BMW Motorrad το 2027, αλλά και μετά, όπως αφήνει να εννοηθεί η ομάδα του. Την παραμονή του αγώνα στο Magny-Cours, της πρώτης στάσης στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike μετά τη καλοκαιρινή διακοπή, ο Βαυαρός κατασκευαστής ανακοίνωσε ότι ανανέωσε τη συνεργασία του μακροπρόθεσμα με τον Miguel Oliveira, ο οποίος μεταπήδησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike φέτος, μετά από επτά χρόνια παρουσίας του στο MotoGP.

Η σεζόν δεν είναι εύκολη για τον 31χρονο αναβάτη που βρίσκεται στην 10η θέση της βαθμολογίας με 106 βαθμούς. Τα τεστ δεν βοήθησαν ιδιαίτερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ αργότερα ο Πορτογάλος τραυματίστηκε στο Balaton Park και έλειψε από δύο αγώνες, κατάφερε όμως να ανέβει 4 φορές συνολικά στο βάθρο των νικητών.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έμαθα ότι η επιτυχία βασίζεται στο θάρρος να αναλαμβάνεις νέες προκλήσεις και στη δέσμευση να εξελίσσεσαι συνεχώς. Η συνέχιση της πορείας μου με τη BMW Motorrad Motorsport και την ομάδα ROKiT BMW Motorrad WorldSBK αντανακλά την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει μαζί και την κοινή μας φιλοδοξία για το μέλλον. Κατανοώ την ευθύνη που συνεπάγεται η εκπροσώπηση μιας τόσο εμβληματικής μάρκας και είμαι απόλυτα αποφασισμένος να δώσω τα πάντα, τόσο εντός όσο και εκτός πίστας, για να μας βοηθήσω να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Έχουμε θέσει τα θεμέλια αυτή τη σεζόν, αλλά πιστεύω ότι το καλύτερο βρίσκεται ακόμα μπροστά μας. Είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι μαζί και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε κάτι για το οποίο όλοι μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της BMW Motorrad και όλους τους συναδέλφους της ομάδας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Ας πιάσουμε δουλειά!”, δήλωσε ο Oliveira.

Αυτές οι φιλοδοξίες μοιράζονται από ολόκληρη την ομάδα, όπως τόνισε και ο Sven Blusch, επικεφαλής της BMW Motorrad Motorsport.

“Βρισκόμαστε στη μέση της σεζόν του 2026, αλλά παράλληλα με τις εντατικές προετοιμασίες μας για τους επερχόμενους αγώνες, είναι σημαντικό για εμάς να σχεδιάζουμε το μέλλον. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον Miguel τα επόμενα χρόνια. Μετά τη μετάβασή του από το MotoGP, προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στο πρόγραμμά μας στο WorldSBK και έχει γίνει σημαντικό μέλος της ομάδας μας, τόσο εντός όσο και εκτός πίστας.

Απολαύσαμε μαζί μια πολύ επιτυχημένη αρχή στη σεζόν του 2026 και, ήδη από το δεύτερο αγωνιστικό του Σαββατοκύριακο με τη BMW M 1000 RR στο Πορτιμάο, ανέβηκε στο βάθρο και στους τρεις αγώνες. Ο τραυματισμός του μετά από ένα αναπόφευκτο ατύχημα αποτέλεσε, φυσικά, ένα εμπόδιο, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα μαζί αυτή τη σεζόν και στα επόμενα χρόνια”.