Motul WSBK 2020: Νέοι κανονισμοί, στο "στόχαστρο" η CBR1000RR-R

Νέοι περιορισμοί στην αεροδυναμική
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/11/2019

Στις 27 Νοεμβρίου, η επιτροπή των Superbikes αποτελούμενη από τούς Takanao Tsubouchi (αντιπρόσωπος της MSMA), Frank Vayssié (Διευθυντής του CCR της FIM) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του WorldSBK Sporting & Organization Gregorio Lavilla, κατά την παρουσία του κ. Paul Duparc (Συντονιστή του CCR της FM και γραμματέας της συνέλευσης) συνεδρίασαν στα κεντρικά της Dorna, για να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές στους κανονισμούς των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Superbike και Supersport του 2020.

Για να απλοποιηθούν οι πειθαρχικοί κανόνες για το 2020, η επιτροπή των SBK έκανε ορισμένες διευκρινήσεις για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο περσινό πρωτάθλημα. Κατά τη διάρκεια τη συνέλευσης αποφασίστηκε ποιο μέτρο θα λάβουν οι αγωνοδίκες του Panel σε οποιαδήποτε περίπτωση που ένας αναβάτης βρεθεί έξω απ’ τα όρια της πίστας κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου ενός αγώνα, επηρεάζοντας το αποτέλεσμά του. Ακόμη, η επιτροπή αποφάσισε να επεκτείνει και τους κανονισμούς σχετικά με τις προδιαγραφές των κρανών που υπάρχουν στη WorldSBK και στην WorldSSP, καθώς και την διευκρίνηση των υλικών που επιτρέπονται για τις ξύστρες. Μερικοί αναβάτες χρησιμοποιούσαν ξύστρες με κομμάτια τιτανίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπίθες κατά την επαφή τους με την άσφαλτο. Πλέον το υλικό κατασκευής δεν θα πρέπει να δημιουργεί σπίθες για να μην εμποδίζει τον αναβάτη που ακολουθεί από πίσω.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και η ανανέωση στους τεχνικούς κανονισμούς της κάθε κατηγορίας. Πέρα από αυτές, έγιναν και διευκρινήσεις σχετικά με τα εξαρτήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αναβάτες μαζεύοντας βαθμούς, το όριο περιστροφής των κινητήρων σε κάθε κατηγορία, ενώ ανακοινώθηκαν οι προδιαγραφές σχετικά με τη χρήση ενεργών ή μη αεροδυναμικών βοηθημάτων στην WorldSBK. Θα επιτρέπεται σε όλους τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν μονάχα τα ενεργά ή μη αεροδυναμικά βοηθήματα  που υπάρχουν στις μοτοσυκλέτες παραγωγής (σ.σ. στα ομολογκαρισμένα μοντέλα περιορισμένης παραγωγής δηλαδή) και το εύρος της κίνησης για τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα θα πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό των ομολογκαρισμένων εκδόσεων - ασχέτως αν έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν μεγαλύτερη κίνηση ή όχι.

Για την WorldSSP αναφέρθηκε πως θα γίνουν σημαντικές αλλαγές και διευκρινήσεις σχετικά με την χρήση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων και του ελάχιστου βάρους των μοτοσυκλετών. Για την WorldSSP300 αντίστοιχα, διευκρινίστηκαν θέματα που αφορούν τα ηλεκτρονικά, τις αναρτήσεις, τους καταγραφείς δεδομένων και άλλους τεχνικούς τομείς. Από τη νέα σεζόν, σε όλους τους αναβάτες από όλες τις κατηγορίες μπορεί να πραγματοποιείται έλεγχος στην πίεση των ελαστικών τους τη στιγμή που βγαίνουν απ’ τα box τους.

Σχετικά με τη νέα προσθήκη των κανονισμών, που αφορά τη χρήση των ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων, είναι μια κατά μέτωπο "επίθεση" της Dorna στη Honda και τη νέα της Superbike. Όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, έχουν κατατεθεί πατέντες με τη νέα CBR1000RR-R που δείχνουν ότι διαθέτει ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματαΣτην EICMA από την άλλη, καμία απ' τις δύο μοτοσυκλέτες που παρουσιάστηκαν δεν τα είχε. Ωστόσο, μπορεί η Honda να είχε στα πλάνα της να τα χρησιμοποιήσει μόνο στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα, όμως πλέον με τους νέους κανόνες κάτι τέτοιο ναυαγεί, διότι οι κανονισμοί το λένε ξεκάθαρα: Τα αεροδυναμικά βοηθήματα και οι μηχανισμοί τους (σ.σ. κοινώς τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα) πρέπει να υπάρχουν και στα ομολογκαρισμένα μοντέλα. Στην προκείμενη περίπτωση όμως, δεν θα ισχύει κάτι τέτοιο.

Ετικέτες

MOTUL WSBK: Alvaro Bautista - Με έμπνευση τoν Jorge Martin στο 2026

Ο Alvaro Bautista ονειρεύεται να επαναλάβει την επιτυχία του Jorge Martin κερδίζοντας παγκόσμιο τίτλο με δορυφορική ομάδα.
Bautista
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/12/2025

Η σεζόν του Martin στο MotoGP το 2025 ήταν καταστροφική, αλλά η χρονιά του 2024, που τον ανέδειξε πρωταθλητή, τον έκανε τον πρώτο αναβάτη στην εποχή των τετράχρονων κινητήρων στην κορυφαία κατηγορία των Grand Prix που κέρδισε τον τίτλο με δορυφορική ομάδα.

Αυτό ευελπιστεί να επαναλάβει ο Bautista το 2026, στο Motul WorldSBK βέβαια, όταν θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με την δορυφορική ομάδα της Ducati, Barni Spark Racing, έχοντας χάσει τη θέση του στην εργοστασιακή ομάδα, που προσφέρθηκε στον Iker Lecuona για την ερχόμενη σεζόν.

Ο Bautista αποκάλυψε ότι αμέσως μετά την υπογραφή του με την Barni σκέφτηκε να επαναλάβει το επίτευγμα του Martin, "Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν υπέγραψα με την Barni, μετά από όλη την υποστήριξη που είχα από τη Ducati, ήταν 'Εντάξει, ο Martin κέρδισε το MotoGP, που θεωρώ ακόμη πιο δύσκολο, γιατί να μην κερδίσω τίτλο με την Barni;'"

"Πάντα λέω ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και ίσως αν κερδίσω τον τίτλο να είναι ακόμη πιο σημαντικό να γίνει με δορυφορική ομάδα. Ας δούμε. Προς το παρόν, υπάρχει πολύ δουλειά, γιατί και η νέα μοτοσυκλέτα χρειάζεται ακόμα αρκετή ανάπτυξη. Αλλά σίγουρα αποτελεί ένα κίνητρο για να κερδίζω αγώνες και να παλεύω για τον τίτλο με την Barni."

Bautista

Παρότι ο Bautista ονειρεύεται να διεκδικήσει τον τίτλο το 2026, δηλώνει πως δεν έχει συγκεκριμένες προσδοκίες λόγω όλων των νέων παραμέτρων, "Προτιμώ να μην έχω καμία προσδοκία ή στόχο, γιατί θα υπάρχουν πολλά νέα, η μοτοσυκλέτα, η ομάδα, οι άνθρωποι με τους οποίους θα δουλέψω", είπε.

"Οπότε, για το αποτέλεσμα είναι αδύνατο να θέσω στόχο, γιατί πολλοί αναβάτες έρχονται στην κατηγορία, άλλοι άλλαξαν κατασκευαστές. Οπότε, βασικά, να θέσω στόχο ή να αποφασίσω έναν στόχο αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο."

"Για μένα, το σημαντικό είναι να απολαμβάνω τη διαδικασία, τη δουλειά με τη νέα ομάδα, να προσπαθήσω να δουλέψω με τους νέους ανθρώπους, να μάθω τον τρόπο λειτουργίας μιας άλλης ομάδας, να αναπτύξω τη μοτοσυκλέτα και να βρω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον τρόπο να οδηγήσω αυτή τη νέα μοτοσυκλέτα."

"Μετά από αυτό, ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αλλά προς το παρόν, δεν έχω κανένα στόχο στο μυαλό μου."