Motul WSBK 2024, Assen, FP1 – O Toprak με την BMW στην κορυφή

Τέσσερις διαφορετικοί κατασκευαστές στην πρώτη τετράδα
motomag Motul WSBK, Assen, FP1 – O Toprak με την BMW στην κορυφή
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Η αγωνιστική δράση στο ιστορικό Assen που φιλοξενεί αυτές τις ημέρες τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος Motul WSBK ξεκίνησε με τα FP1, με τους αναβάτες των ομάδων να μας δίνουν μια πρώτη γεύση για τα όσα θα δούμε στον "Καθεδρικό της Ταχύτητας".

Η χθεσινή βροχή που έπεσε στην πίστα του Assen έκανε την πίστα υγρή ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν απέτρεψαν τους αναβάτες των ομάδων να βγουν ώστε να πραγματοποιήσουν από νωρίς κάποιους γύρους.

Ο θαρραλέος Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WSBK), ήταν ο μόνος που μπήκε στην πίστα ωστόσο και ο ίδιος λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψε στo box της ομάδας του καθώς δεν υπήρχε λόγος να ρισκάρει σε αυτές τις συνθήκες.

Motul WSBK, Assen, FP1 – O Toprak με την BMW στην κορυφή

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα φτάσαμε στα 10 λεπτά πριν το τέλος των FP1. Με τις συνθήκες να είναι καλύτερες άπαντες βγήκαν για να γράψουν χρόνους καθώς η πίστα είχε στεγνώσει. Ο Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) είχε σημειώσει τον πρώτο χρόνο ωστόσο όταν αυτός μπήκε στα pits οι χρόνοι άρχισαν να πέφτουν γύρο με τον γύρο.

Ο Alex Lowes ήταν αυτός που λίγο αργότερα είχε βρεθεί στην κορυφή ωστόσο ο νέος αναβάτης της BMW δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στα τελευταία λεπτά ο Toprak με την BMW M1000RR βελτίωσε τους χρόνους του αρπάζοντας την πρώτη θέση από τον Lowes της Kawasaki, ο οποίος αρκέστηκε στη δεύτερη θέση.

Motul WSBK, Assen, FP1 – O Toprak με την BMW στην κορυφή

Στην τρίτη θέση σχεδόν έξι δέκατα μακριά από τον Toprak βρέθηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati), ο οποίος πραγματοποίησε ένα σερί 12 γύρων στα τελευταία στάδια της διαδικασίας. O Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), ολοκλήρωσε τα FP1 στην τέταρτη θέση με τον Jonathan Rea της Pata Prometeon Yamaha να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.

Σε ρηχά νερά κινήθηκε ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati), με τον Ιταλό να τερματίζει στην δέκατη θέση ενώ είχε και μία έξοδο στην αμμοπαγίδα στη στροφή 1, με τον ίδιο να καταφέρνει να κρατήσει όρθια την Ducati Panigale V4R.

Οι χρόνοι του FP1 στo Assen:

Θέση

Αναβάτης

Εθνικότητα

Ομάδα

Χρόνος

1

Toprak Razgatlioglu

TUR

ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team

1:35.684s

2

Alex Lowes

GBR

Kawasaki Racing Team WorldSBK

+0.290s

3

Alvaro Bautista

SPA

Aruba.It Racing Ducati

+0.587s

4

Remy Gardner

AUS

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

+0.598s

5

Jonathan Rea

GBR

Pata Yamaha Prometeon WorldSBK

+0.604s

6

Garrett Gerloff

USA

Bonovo Action BMW

+0.702s

7

Michael Van Der Mark

NED

ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team

+0.721s

8

Sam Lowes

GBR

Marc VDS Ducati

+0.848s

9

Andrea Iannone

ITA

GoEleven Ducati

+0.851s

10

Nicolo Bulega

ITA

Aruba.It Racing Ducati

+0.874s

11

Dominique Aegerter

SWI

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team

+0.918s

12

Xavi Vierge

SPA

Team HRC WorldSBK

+1.213s

13

Michael Ruben Rinaldi

SPA

Motocorsa Ducati

+1.255s

14

Philipp Oettl

GER

GMT94 Yamaha

+1.330s

15

Iker Lecuona

SPA

Team HRC WorldSBK

+1.426s

16

Tito Rabat

SPA

Puccetti Kawasaki

+1.530s

17

Andrea Locatelli

ITA

Pata Yamaha Prometeon WorldSBK

+1.543s

18

Scott Redding

GBR

Bonovo Action BMW

+1.623s

19

Axel Bassani

ITA

Kawasaki Racing Team WorldSBK

+1.870s

20

Bradley Ray

GBR

Motoxracing Yamaha WorldSBK Team

+2.142s

21

Nicholas Spinelli

ITA

Barni Spark Racing Team

+2.393s

22

Tarran Mackenzie

GBR

Petronas Mie Honda

+2.405s

23

Adam Norrodin

MAL

Petronas Mie Honda

+4.466s

Ετικέτες

WorldSPB: Ο τελευταίος Πρωταθλητής των WorldSSP300 Benat Fernandez συνεχίζει με Kove στη νέα κατηγορία WorldSPB

Ο Βάσκος αναβάτης με το #7 συμφώνησε με την κινέζικη ετιαρεία και για το 2026
WSPB KOVE Fernandez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/11/2025

Μετά την κατάκτηση του τελευταίου τίτλου WorldSSP300 το 2025, ο Fernandez θα παραμείνει στην KOVE και θα συμμετάσχει στη νέα κατηγορία WorldSPB.

Παρά τις πολλές άγνωστες παραμέτρους, ο πιτσιρικάς Benat Fernandez (Team #109 Retro Traffic Kove, γεννηθείς το 2007) στην πρώτη σεζόν του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport 300 της FIM και με την άγνωστη σε αυτόν μοτοσυκλέτα της Kove άφησε τους πάντες με ανοιχτά στόματα, αφού με το καλημέρα πήρε τον τίτλο! Προηγουμένως ο Benat αγωνιζόταν στο European Talent Cup για τρία χρόνια, όπου είχε τερματίσει 33ος την 1η χρονιά, 16ος τη δεύτερη και 7ος την τρίτη.

Στην πρώτη περίοδο του πρώτου γύρου της σεζόν στα WorldSSP, ο Fernandez κατέλαβε την pole position, προειδοποιώντας τους αντιπάλους του για το τι θα ακολουθούσε, ενώ συνέχισε με νίκη στον 2ο αγώνα για να ολοκληρώσει θριαμβευτικά τον πρώτο γύρο. Το #7 διατήρησε αυτή τη δυναμική καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σφραγίζοντας το όνομα του στην ιστορία ως ο τελευταίος νικητής του WorldSSP300. Στην EICMA του Μιλάνου, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι η Kove θα συμμετάσχει τη νέα σεζόν στην κατηγορία FIM Sportbike World Championship και ότι ο Βάσκος αναβάτης θα παραμείνει μαζί τους.

WSPB

O ίδιος δήλωσε πως ανυπομονεί για τις δοκιμές, ώστε να δώσει τον καλύτερό εαυτό του όπως το 2025 απέδωσε μέρος της επιτυχίας του στη βοήθεια του μέντορα του, Efren Vazquez που τον καθοδήγησε, βοηθώντας τον να νιώσει άνετα σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Η συνέχεια με την ίδια ομάδα θα τον στηρίξει στην προσπάθειά του για περαιτέρω επιτυχίες στη νέα κατηγορία.

Αναλογιζόμενος την πορεία του τίτλου του 2025 και κοιτώντας το 2026, ο Fernandez δήλωσε: “Είναι απίστευτο να είμαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και το έχω καταφέρει. Είναι τιμή να είμαι στην ιστορία ως ο τελευταίος Πρωταθλητής WorldSSP300 και ήταν καταπληκτικό να κερδίσω με αυτόν τον τρόπο, στην τελευταία στροφή του τελευταίου αγώνα. Είχα επικεντρωθεί απλώς στο να δώσω το 100%. Η μοτοσυκλέτα ήταν καλή από την αρχή, οπότε επικεντρώθηκα στο να πιέζω και τελικά τα καταφέραμε! Ο Efren μου έδειξε τη σημασία της πειθαρχίας και της ρουτίνας, και αυτό ήταν κλειδί για την επιτυχία μας. Ανυπομονώ για το WorldSPB, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα τη μοτοσυκλέτα, αλλά θα πιέσω όπως το 2025.”

WSPB

Μαζί με τον Fernandez θα παραμείνει και ο διευθυντής της ομάδας Paul Tobin. Ο Ιρλανδός με την εμπειρία του, βοήθησε να ενώσει τα διαφορετικά μέλη της ομάδας επιτυγχάνοντας μια διεθνή συνεργασία ανάμεσα στην ιρλανδική ομάδα, τον αναβάτη από την Ισπανία και τον Κινέζο κατασκευαστή. Παρά τις προκλήσεις, η συνεργασία απέδωσε έναν Παγκόσμιο Τίτλο.

WSPB

Ο διευθυντής της ομάδας της #109 Retro Traffic Kove, Paul Tobin, σχολίασε, “Ήταν μια καταπληκτική χρονιά, από την αρχή όταν ξεκινήσαμε με την Kove και τον Benat. Είναι μια ιρλανδική ομάδα με νέο Βάσκο αναβάτη και κατασκευαστή  από την Κίνα, και πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στον πρώτο γύρο, στην πρώτη του περίοδο πήρε την pole, οπότε ξέραμε ότι ήταν γρήγορος. Στη συνέχεια, στο Portimao, κέρδισε τον πρώτο αγώνα και κρατήσαμε αυτήν την ορμή καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Άκουσα από άλλους ότι ήταν το πιο απίστευτο φινάλε Πρωταθλήματος που είχαν δει ποτέ, και για μένα αυτό οφείλεται στην ικανότητα του Benat στην τελευταία στροφή. Την επόμενη σεζόν θα είμαστε πλήρως εργοστασιακή ομάδα με την Kove, οπότε είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρώτη σεζόν του WorldSPB.”

WSPB

Το 2025, η Kove ήταν ο νεότερος κατασκευαστής στο paddock του WorldSSP300, αντιμετωπίζοντας ιστορικά εργοστάσια. Το 2026, θα είναι ισότιμη στο νέο WorldSPB με τον Fernandez να οδηγεί την μοτοσυκλέτα 450RR της Kove.

WSPB

Ο Wang Zhen, αγωνιστικός διευθυντής της Kove, δήλωσε: “Η νέα μοτοσυκλέτα θα είναι 450cc τετρακύλινδρη, με ιδιαίτερη έμφαση στα φρένα και την ευελιξία. Θέλουμε να δείξουμε ότι ένας κατασκευαστής από την Κίνα μπορεί να ανταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο. Οι εμπειρίες μας στο BSB μας έδωσαν δεδομένα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της μοτοσυκλέτας τη νέα σεζόν.”