Σκέψεις να αποσυρθεί ο Rea μετά το 2020!

Αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/1/2020

Ο πολυνίκης και πολυπρωταθλητής, εργοστασιακός αναβάτης της Kawasaki στα MotulWSBK Jonathan Rea, έχει συμβόλαιο με την Kwasaki Racing Team μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οι πρώτες κουβέντες που κάνουν λόγο για το τέλος της αγωνιστικής καριέρας, όσο βρίσκεται στο απόγειο της πορείας του. Από τότε που μεταπήδησε από την Honda στην Kawasaki, πίσω στο 2015, ο Rea έχει καταγράψει ένα φοβερό σερί πέντε παγκόσμιων τίτλων πάνω στη σέλα του ZX-10RR, ενώ είναι και ένας από τους παλιότερους αναβάτες στο Grid του πρωταθλήματος, έχοντας κάνει το ντεμπούτο του το 2009.

Προς το παρόν βέβαια, ο Rea είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να ολοκληρώσει την σεζόν του 2020 υπερασπιζόμενος με επιτυχία τον τίτλο του απέναντι στις "απειλές των Ducati (με την οποία θα τρέχει από φέτος ο Scott Redding) και Honda (στις τάξεις τις οποίας ανήκει πλέον ο Alvaro Bautista), ενώ οι Yamaha και BMW αποτελούν εξίσου δύσκολους αντιπάλους. Όμως, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό Speedweek.de –στην οποία ο Rea αποκάλυψε ότι σκεφτόταν να αποσυρθεί μετά την κατάκτηση του πρώτου τίτλου το 2015- δήλωσε ότι θέλει να δει ποια είναι τα πλάνα της Kawasaki για το 2021 πριν αποφασίσει να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Πιο συγκεκριμένα είπε πως "δεν χρειάζομαι τους αγώνες για το υπόλοιπο της ζωής μου. Είμαι πια οικονομικά εξασφαλισμένος και επιπλέον έχω μια καλή εξωαγωνιστική ζωή. Μου αρέσει όταν βρίσκομαι πάνω στην μοτοσυκλέτα και απολαμβάνω τον ανταγωνισμό. Θα εξαρτηθεί όμως και σε μεγάλο βαθμό στο τι σχεδιάζει η Kawasaki για το 2021. Μετά από αυτό μπορώ να σκεφτώ το αν θα αποσυρθώ. Θα συζητήσω με την Kawasaki για να δω αν υπάρχει κάποιο πόστο στην εταιρεία για μένα αφού σταματήσω τους αγώνες. Είτε ως αναβάτης εξέλιξης, είτε ως πρεσβευτής της φίρμας, είτε ακόμη και στο διοικητικό κομμάτι κάποιας ομάδας… οτιδήποτε. Αν ήμουν αναγκασμένος να κάθομαι στον καναπέ με την γυναίκα μου όλη μέρα, κάθε μέρα, θα χωρίζαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να έχω να κάνω κάτι για τον εαυτό μου. Πιθανώς να χρειαστώ έναν χρόνο περιθώριο μετά την απόσυρσή μου για να σκεφτώ τι θα κάνω."

Ο Rea δήλωσε επίσης πως δεν έχει κάποια άμεση πρόθεση να φύγει από την οικογένεια της Kawasaki, είτε ως αναβάτης, είτε ως διοικητικό προσωπικό, ενώ περιέγραψε την περίοδο που ήταν στην Honda ως "κουραστική". Ο Rea είναι ένας από τους μόλις τρεις αναβάτες που ξεκίνησαν να τρέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2009 και βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία, μαζί με τον Tom Sykes και τον Leon Haslam, οι οποίοι είχαν βρεθεί και οι δύο στο παρελθόν στην θέση του team mate του Ιρλανδού, στην ομάδα της Kawasaki.

 

 

Ετικέτες

Honda HRC: Δοκιμές εν μέσω καύσωνα στο Magny-Cours για Chantra και Dixon ενόψει φινάλε WorldSBK

Οι rookies της Honda HRC ολοκλήρωσαν διήμερο τεστ στη Γαλλία, δουλεύοντας σε ηλεκτρονικά, αναρτήσεις και βασικό στήσιμο
HRC
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

17/8/2026

Με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 30°C στον αέρα και τους 65°C στην άσφαλτο, οι Somkiat Chantra και Jake Dixon ολοκλήρωσαν σχεδόν 340 γύρους στο Magny-Cours, συνεχίζοντας το πρόγραμμα εξέλιξης της Honda HRC.

Η καλοκαιρινή διακοπή του WorldSBK δεν σημαίνει ξεκούραση για όλους. Η Honda HRC βρέθηκε στο Circuit de Nevers Magny-Cours για ένα διήμερο τεστ με τους Jake Dixon και Somkiat Chantra, με στόχο τη βελτίωση της CBR1000RR-R SP πριν από τους τέσσερις τελευταίους γύρους της σεζόν.

Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές, καθώς η θερμοκρασία αέρα έφτασε τους 30°C, ενώ η θερμοκρασία της ασφάλτου άγγιξε τους 65°C. Παρά τη ζέστη, ο Dixon συμπλήρωσε 69 γύρους την πρώτη ημέρα και άλλους 70 τη δεύτερη, ενώ ο Chantra πραγματοποίησε συνολικά 197 γύρους σε δύο ημέρες δοκιμών.

Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην εξέλιξη του βασικού στησίματος της μοτοσυκλέτας, αλλά και στη εξοικείωση των δύο αναβατών με την πίστα του Magny-Cours, στην οποία κανείς από τους δύο δεν είχε αγωνιστεί στο παρελθόν.

Τη δεύτερη ημέρα η ομάδα της Honda HRC επικεντρώθηκε σε συγκρίσεις ρυθμίσεων, καθώς και σε δοκιμές ηλεκτρονικών συστημάτων και αναρτήσεων, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα για τη συνέχεια της χρονιάς.

Ο Somkiat Chantra δήλωσε πως το τεστ ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς έδωσε στην ομάδα τον χρόνο να αξιολογήσει διαφορετικές λύσεις που δεν θα μπορούσαν να δοκιμαστούν σε ένα αγωνιστικό τριήμερο.

HRC

"Ήταν η πρώτη μου φορά στο Magny-Cours, οπότε πέρασα αρκετό χρόνο μαθαίνοντας την πίστα παράλληλα με τη δουλειά πάνω στη μοτοσυκλέτα. Δοκιμάσαμε πολλά διαφορετικά πράγματα στο στήσιμο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και των αναρτήσεων και συγκεντρώσαμε πολλά χρήσιμα δεδομένα. Είμαι ικανοποιημένος γιατί βελτίωνα συνεχώς τους χρόνους μου όσο μάθαινα την πίστα."

Από την πλευρά του, ο Jake Dixon τόνισε ότι βασικός αντίπαλος των αναβατών ήταν η αφόρητη ζέστη.

"Μου αρέσει το Magny-Cours, αν και είναι μια δύσκολη πίστα για να τη μάθεις. Το μεγαλύτερο θέμα αυτές τις δύο ημέρες ήταν η θερμοκρασία. Δουλέψαμε σε αρκετές διαφορετικές ρυθμίσεις με στόχο να βρούμε μια καλή βασική κατεύθυνση για εμένα. Σε ένα τεστ δεν υπάρχουν έπαθλα, οπότε επικεντρωθήκαμε αποκλειστικά στη συλλογή δεδομένων και στην ολοκλήρωση του προγράμματος που είχε ετοιμάσει η ομάδα."

Το πρόγραμμα δοκιμών της Honda HRC δεν ολοκληρώνεται στη Γαλλία, καθώς η ομάδα θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Estoril για ακόμη ένα διήμερο τεστ, συνεχίζοντας την προετοιμασία της για το τελικό κομμάτι της σεζόν.