WSBK 2020 δοκιμές Portimao: Ανταγωνιστικά τα Yamaha

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/1/2020

Με τις επίσημες δοκιμές στη Jerez να έχουν τελειώσει (μπορείτε να διαβάσετε για την πρώτη και τη δεύτερη μέρα αντίστοιχα εδώ και εδώ) οι περισσότερες ομάδες συνέχισαν την προετοιμασία τους με τις δοκιμές στο Portimao. Άλλες, όπως η Kawasaki, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν ιδιωτικές δοκιμές στην Catalunya. Αυτή τη φορά οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες και έδωσαν τη δυνατότητα στους αναβάτες να δοκιμάσουν περισσότερα πράγματα. Κάτι που επιβεβαίωσαν αρκετοί, λέγοντας πως τώρα ξεκινούν οι χειμερινές δοκιμές.

Την πρώτη μέρα, είχαμε την κυριαρχία του Scott Redding στον πίνακα των (ανεπίσημων) χρονομετρήσεων, στην προσπάθεια του Βρετανού αναβάτη να βελτιώσει τη πρόσφυση του πίσω ελαστικού της V4R. Όπως είχε πει και στη Jerez, το Portimao αποτελεί το κατάλληλο πεδίο δοκιμών λόγω της ποικιλομορφίας της πίστας με τις υψομετρικές διαφορές, τις παρατεταμένες στροφές και την αρνητική κλίση σε ορισμένες απ’ αυτές, για τη βελτίωση της πρόσφυσης πίσω. Ο Chaz Davies (Aruba.IT Racing – Ducati) παραδέχτηκε πως οι δοκιμές τις προηγούμενης εβδομάδας δεν τον βοήθησαν καθόλου –είχε και δύο πτώσεις- και πως τώρα ξεκινά απ’ το μηδέν την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του. Κατά την διάρκεια της πρώτη μέρας σημείωσε σταδιακή βελτίωση και μάλιστα βρέθηκε εντός της δεκάδας, στην έβδομη θέση.

Τρεις αναβάτες της Yamaha κατάφεραν να επικρατήσουν μέχρι το μεσημεριανό διάλλειμα και να ηγηθούν των χρονομετρήσεων, όμως, κανένας δεν κατάφερε να σταματήσει τον Redding απ’ το να βρεθεί στη πρώτη θέση στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο, ο Loris Baz (Ten Kate Racing – Yamaha) παρέμεινε ο ταχύτερος αναβάτης της Yamaha όντας δεύτερος στον πίνακα των χρόνων –ήταν γενικά ο ταχύτερος μέχρι το μεσημέρι- και δοκίμασε διάφορα εξαρτήματα τόσο στην R1 του 2019 όσο και στο φετινό μοντέλο. Απ’ τους υπόλοιπους μη εργοστασιακούς αναβάτες βρέθηκαν εντός της δεκάδας οι Sandro Cortse (Barni Racing Team) που συνεχίζει να αντικαθιστά τον Leon Camier και Garret Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team). Ο Michael Ruben Rinaldi (Team GOELEVEN) ήταν 11ος ενώ ο Leandro Mercado (Motocorsa Racing) που ήταν πίσω του, είχε μια πτώση στη 14η στροφή, με τις κόκκινες σημαίες να υψώνονται για δεύτερη φορά.

Οι αναβάτες της Pata Yamaha WorldSBK Official Team επικεντρώθηκαν στο να στήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις μοτοσυκλέτες του. Ο Michael van der Mark εστίασε κυρίως στο να βρει τις ρυθμίσεις που θα μειώσουν τη φθορά των ελαστικών της μοτοσυκλέτας του, ενώ τόνισε πως για αυτόν οι χειμερινές δοκιμές ξεκίνησαν στο Portimao. Ο Toprak Razgatlioglu ήταν ταχύτερος απ’ τον van der Mark και βρέθηκε στη τρίτη θέση. Ο Τούρκος αναβάτης επικεντρώθηκε στη ρύθμιση του πλαισίου και αξιολογούσε κάθε γύρο που έκανε πάνω στη σέλα της R1.

Ο Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) ήρθε στο Portimao για να εκτιμήσει τις επιδόσεις του κινητήρα της S1000RR στην ευθεία, αφού όπως είχε αναφέρει στη Jerez ήθελε περισσότερη ισχύ στη μοτοσυκλέτα του. Ωστόσο, στη 13:30 τοπική ώρα, ο κινητήρας της S1000RR παρουσίασε πρόβλημα στη Κ3, με τις κόκκινες σημαίες να υψώνονται για πρώτη φορά. Ο “παλαιότερος” αναβάτης της BMW, Tom Sykes, εστίασε περισσότερο στο τομέα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων και στη ρύθμιση του πλαισίου με στόχο τη βελτίωση του αγωνιστικού set-up της μοτοσυκλέτας. Έκλεισαν την ημέρα τους με τον Ιρλανδό να έρχεται πέμπτος και τον Sykes να είναι πίσω του στην έκτη θέση.

Στο box της HRC Team συνέχισαν τη δουλειά τους από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει φεύγοντας απ’ τη Jerez. Στόχος της ομάδας και των αναβατών είναι να εξοικειωθούν και να εκμαιεύσουν το 100% απ’ την Triple R της Honda. Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο απ’ τη στιγμή που η CBR1000RR-R έχει σχεδιαστεί απ’ το μηδέν και ούτε οι μηχανικοί ούτε οι Haslam και Bautista έχουν δεδομένα και εμπειρία με αυτή, πέρα απ’ τις δοκιμές που έχουν κάνει. Ο Haslam μέχρι το μεσημεριανό διάλειμμα κατάφερε να φτάσει μέχρι και τη πέμπτη θέση του πίνακα όμως έκλεισε τις δοκιμές στην όγδοη θέση συλλέγοντας δεδομένα για τους μηχανικούς. Το ίδιο έκανε και ο Bautista, όμως ήρθε 15ος και με τη διαφορά πως ο Ισπανός πρώην αναβάτης της Ducati έχει επιπλέον φόρτο εργασίας, καθώς πρέπει να προσαρμόσει το οδηγικό του στιλ στον τρόπο που αποδίδει ο τετρακύλινδρος εν σειρά της Honda. Όπως έχουμε αναφέρει, είναι η πρώτη φορά του Bautista που θα λάβει μέρος σε αγώνα με μοτοσυκλέτα που έχει τέτοια διάταξη κινητήρα.

O Xavi Fores (Kawasaki Puccetti Racing) δοκίμασε το νέο ψαλίδι και πλαίσιο στη ZX-10RR και οι όποιες διαφορές και βελτιώσεις που εντόπισε θα τις επιβεβαιώσει στις σημερινές δοκιμές. Έκλεισε τις δοκιμές στη 13η θέση, έχοντας πίσω του τον Federico Caricasulo (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team), ενώ ο Sylvain Barrier (Brixx Performarnce) ήταν 16ος.

Οι έξι ταχύτεροι χρόνοι:

  1. Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1’41.179
  2. Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) +0.573
  3. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +0.702
  4. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +0.878
  5. Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) +1.482
  6. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) +1.561
Ετικέτες

Andrea Iannone-WSBK: Η Dorna αφαίρεσε το όνομά της ομάδας του από τις συμμετοχές του 2026

Η CAINAM Racing υπήρχε μόνο στα χαρτιά! - Ο Ιταλός δεν είχε κάνει τίποτα για τη σύστασή της...
Andrea Iannone WorldSBK 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/2/2026

Όλα δείχνουν ότι τελικά ο Andrea Iannone δεν θα λάβει μέρος στην ερχόμενη σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike με την Dorna να μην λαμβάνει επίσημη επιβεβαίωση για τη δημιουργία και τη δομή της ομάδας "Cainam Racing" και έτσι να προχωρά στην αφαίρεσή της από τη λίστα των συμμετοχών.

Η Dorna δεν πήρε τελικά επίσημη επιβεβαίωση για την ομάδα που δημιούργησε ο ίδιος ο Iannone για τη σεζόν του 2026, με την CAINAM Racing -το CAINAM είναι ανάποδα το παρατσούκλι "Maniac" του Ιταλού στα Αγγλικά- να μένει στα χαρτιά και μάλιστα μόνο ως όνομα, αφού δεν είχε γίνει καμία άλλη ενέργεια για τη σύστασή της, όπως το να βρεθούν μηχανικοί, τεχνικός διευθυντής αλλά και αγωνιστικές μοτοσυκλέτες για την ερχόμενη σεζόν.

Από την πλευρά του Iannone τηρείται σιγήν ιχθύος σχετικά με το θέμα. O 36χρονος δεν έχει αναφέρει τίποτα σχετικό για την φετινή αγωνιστική του παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και αρκετές εβδομάδες, στην επίσημη ιστοσελίδα του δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση, ενώ τα ιταλικά μέσα ασχολούνται περισσότερο με τον χωρισμό του με την τραγουδίστρια Elodie και καθόλου με τη διεθνή καριέρα του στους δύο τροχούς.

Andrea Iannone WorldSBK 2026

Έπειτα από δύο χρόνια με την ομάδα της GoEleven, στη σέλα μιας Ducati Panigale V4 R, ο Ιταλός είχε μεγάλα σχέδια για το 2026, σχέδια που τελικά δεν... συμμερίστηκε κανείς άλλος. Ο 36χρονος που τερμάτισε στην 9η θέση στο WSBK το 2025 -8ος το 2024 με μία νίκη- και φαίνεται ότι τα έπαιξε όλα για όλα για μία θέση σε εργοστασιακή ομάδα -συγκεκριμένα της Ducati-, όμως κανένας κατασκευαστής δεν τον ήθελε τελικά ως εργοστασιακό αναβάτη. 

Ο Iannone αγνόησε και την GoEleven -όπως και τις υπόλοιπες μη εργοστασιακές ομάδες- που τον στήριξε τα τελευταία δύο χρόνια, έπειτα δηλαδή από την επιστροφή του στην ενεργό δράση, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Μάλιστα για τη μη ανανέωσή του με την GoEleven ακούγεται ότι φέρει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος ο Ιταλός, ο οποίος γινόταν όλο και πιο φορτικός και απαιτητικός με την ομάδα, με αποτέλεσμα να φτάσουν οι μηχανικοί στα άκρα αλλά και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Gianni Ramello.

Έτσι η καριέρα του Iannone, τουλάχιστον σε κορυφαίο, διεθνές επίπεδο, φαίνεται ότι λαμβάνει ένα άδοξο τέλος σε αυτό το σημείο.