WSBK 2020 δοκιμές Portimao: Ανταγωνιστικά τα Yamaha

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/1/2020

Με τις επίσημες δοκιμές στη Jerez να έχουν τελειώσει (μπορείτε να διαβάσετε για την πρώτη και τη δεύτερη μέρα αντίστοιχα εδώ και εδώ) οι περισσότερες ομάδες συνέχισαν την προετοιμασία τους με τις δοκιμές στο Portimao. Άλλες, όπως η Kawasaki, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν ιδιωτικές δοκιμές στην Catalunya. Αυτή τη φορά οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες και έδωσαν τη δυνατότητα στους αναβάτες να δοκιμάσουν περισσότερα πράγματα. Κάτι που επιβεβαίωσαν αρκετοί, λέγοντας πως τώρα ξεκινούν οι χειμερινές δοκιμές.

Την πρώτη μέρα, είχαμε την κυριαρχία του Scott Redding στον πίνακα των (ανεπίσημων) χρονομετρήσεων, στην προσπάθεια του Βρετανού αναβάτη να βελτιώσει τη πρόσφυση του πίσω ελαστικού της V4R. Όπως είχε πει και στη Jerez, το Portimao αποτελεί το κατάλληλο πεδίο δοκιμών λόγω της ποικιλομορφίας της πίστας με τις υψομετρικές διαφορές, τις παρατεταμένες στροφές και την αρνητική κλίση σε ορισμένες απ’ αυτές, για τη βελτίωση της πρόσφυσης πίσω. Ο Chaz Davies (Aruba.IT Racing – Ducati) παραδέχτηκε πως οι δοκιμές τις προηγούμενης εβδομάδας δεν τον βοήθησαν καθόλου –είχε και δύο πτώσεις- και πως τώρα ξεκινά απ’ το μηδέν την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του. Κατά την διάρκεια της πρώτη μέρας σημείωσε σταδιακή βελτίωση και μάλιστα βρέθηκε εντός της δεκάδας, στην έβδομη θέση.

Τρεις αναβάτες της Yamaha κατάφεραν να επικρατήσουν μέχρι το μεσημεριανό διάλλειμα και να ηγηθούν των χρονομετρήσεων, όμως, κανένας δεν κατάφερε να σταματήσει τον Redding απ’ το να βρεθεί στη πρώτη θέση στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο, ο Loris Baz (Ten Kate Racing – Yamaha) παρέμεινε ο ταχύτερος αναβάτης της Yamaha όντας δεύτερος στον πίνακα των χρόνων –ήταν γενικά ο ταχύτερος μέχρι το μεσημέρι- και δοκίμασε διάφορα εξαρτήματα τόσο στην R1 του 2019 όσο και στο φετινό μοντέλο. Απ’ τους υπόλοιπους μη εργοστασιακούς αναβάτες βρέθηκαν εντός της δεκάδας οι Sandro Cortse (Barni Racing Team) που συνεχίζει να αντικαθιστά τον Leon Camier και Garret Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team). Ο Michael Ruben Rinaldi (Team GOELEVEN) ήταν 11ος ενώ ο Leandro Mercado (Motocorsa Racing) που ήταν πίσω του, είχε μια πτώση στη 14η στροφή, με τις κόκκινες σημαίες να υψώνονται για δεύτερη φορά.

Οι αναβάτες της Pata Yamaha WorldSBK Official Team επικεντρώθηκαν στο να στήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις μοτοσυκλέτες του. Ο Michael van der Mark εστίασε κυρίως στο να βρει τις ρυθμίσεις που θα μειώσουν τη φθορά των ελαστικών της μοτοσυκλέτας του, ενώ τόνισε πως για αυτόν οι χειμερινές δοκιμές ξεκίνησαν στο Portimao. Ο Toprak Razgatlioglu ήταν ταχύτερος απ’ τον van der Mark και βρέθηκε στη τρίτη θέση. Ο Τούρκος αναβάτης επικεντρώθηκε στη ρύθμιση του πλαισίου και αξιολογούσε κάθε γύρο που έκανε πάνω στη σέλα της R1.

Ο Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) ήρθε στο Portimao για να εκτιμήσει τις επιδόσεις του κινητήρα της S1000RR στην ευθεία, αφού όπως είχε αναφέρει στη Jerez ήθελε περισσότερη ισχύ στη μοτοσυκλέτα του. Ωστόσο, στη 13:30 τοπική ώρα, ο κινητήρας της S1000RR παρουσίασε πρόβλημα στη Κ3, με τις κόκκινες σημαίες να υψώνονται για πρώτη φορά. Ο “παλαιότερος” αναβάτης της BMW, Tom Sykes, εστίασε περισσότερο στο τομέα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων και στη ρύθμιση του πλαισίου με στόχο τη βελτίωση του αγωνιστικού set-up της μοτοσυκλέτας. Έκλεισαν την ημέρα τους με τον Ιρλανδό να έρχεται πέμπτος και τον Sykes να είναι πίσω του στην έκτη θέση.

Στο box της HRC Team συνέχισαν τη δουλειά τους από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει φεύγοντας απ’ τη Jerez. Στόχος της ομάδας και των αναβατών είναι να εξοικειωθούν και να εκμαιεύσουν το 100% απ’ την Triple R της Honda. Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο απ’ τη στιγμή που η CBR1000RR-R έχει σχεδιαστεί απ’ το μηδέν και ούτε οι μηχανικοί ούτε οι Haslam και Bautista έχουν δεδομένα και εμπειρία με αυτή, πέρα απ’ τις δοκιμές που έχουν κάνει. Ο Haslam μέχρι το μεσημεριανό διάλειμμα κατάφερε να φτάσει μέχρι και τη πέμπτη θέση του πίνακα όμως έκλεισε τις δοκιμές στην όγδοη θέση συλλέγοντας δεδομένα για τους μηχανικούς. Το ίδιο έκανε και ο Bautista, όμως ήρθε 15ος και με τη διαφορά πως ο Ισπανός πρώην αναβάτης της Ducati έχει επιπλέον φόρτο εργασίας, καθώς πρέπει να προσαρμόσει το οδηγικό του στιλ στον τρόπο που αποδίδει ο τετρακύλινδρος εν σειρά της Honda. Όπως έχουμε αναφέρει, είναι η πρώτη φορά του Bautista που θα λάβει μέρος σε αγώνα με μοτοσυκλέτα που έχει τέτοια διάταξη κινητήρα.

O Xavi Fores (Kawasaki Puccetti Racing) δοκίμασε το νέο ψαλίδι και πλαίσιο στη ZX-10RR και οι όποιες διαφορές και βελτιώσεις που εντόπισε θα τις επιβεβαιώσει στις σημερινές δοκιμές. Έκλεισε τις δοκιμές στη 13η θέση, έχοντας πίσω του τον Federico Caricasulo (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team), ενώ ο Sylvain Barrier (Brixx Performarnce) ήταν 16ος.

Οι έξι ταχύτεροι χρόνοι:

  1. Scott Redding (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1’41.179
  2. Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) +0.573
  3. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +0.702
  4. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) +0.878
  5. Eugene Laverty (BMW Motorrad WorldSBK Team) +1.482
  6. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) +1.561
Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες