WSBK Motul: Αλλαγές κανονισμών σε πνεύμα MotoGP

Παρεμβάσεις στους τομείς της ασφάλειας και των δοκιμαστικών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/12/2020

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε η FIM και η Dorna  στους κανονισμούς των MotoGP, αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν τώρα και για το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK Motul που αφορά όχι μόνο τα Superbike αλλά και τις υπόλοιπες κατηγορίες του θεσμού. Οι κοινές αλλαγές έχουν να κάνουν με τις κίτρινες σημαίες όπου πλέον οι αναβάτες πρέπει να μειώνουν ταχύτητα και όχι απλά να μην προσπερνούν ο ένας τον άλλο. Σε περίπτωση που δουν κίτρινη σημαία κατά τη διάρκεια των ελεύθερων και χρονομετρημένων δοκιμαστικών, ο γύρος ή οι γύροι που αναγκάστηκαν να κόψουν ταχύτητα, δεν θα πηγαίνουν χαμένοι αλλά  οι συγκεκριμένοι αναβάτες θα μπορούν να τους κάνουν ακόμα κι αν έχει πέσει η καρό σημαία. Με αυτό τον τρόπο οι οργανωτές θέλουν να εξασφαλίσουν δίκαιες συνθήκες για όλους και κυρίως να μην δημιουργήσουν πίεση στους αναβάτες που έτυχε να μειώσουν ταχύτητα λόγω κίτρινης σημαίας.

Από το επόμενο πρωτάθλημα, οι αγωνοδίκες θα μπορούν να επιβάλλουν την ποινή “long-lap” στους αναβάτες όπως δηλαδή και στα MotoGP. Η διαφορά εδώ είναι πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις πίστες που διεξάγεται το WSBK Motul, οπότε ο εκάστοτε αρμόδιος επιθεωρητής της FIM θα αποφασίζει σε ποιους αγώνες θα μπορεί να επιβληθεί η ποινή του Long-lap και σε ποιους όχι.

Η τρίτη αλλαγή που είχε προαναγγελθεί αφορά τις προδιαγραφές και τη χρήση φωτεινών πινακίδων με μηνύματα μέσα στην πίστα στα πρότυπα της Formula 1 από το 2023. Λόγω δυσκολίας ανάγνωσης σε περίπτωση έντονης βροχής ή ομίχλης, αποφάσισαν να μην εμφανίζουν τις προειδοποιήσεις για την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, οι οποίες θα εξακολουθούν να γίνονται με τις σημαίες από τους κριτές.

Μια πολύ σημαντική αλλαγή επί της διαδικασίας των χρονομετρημένων δοκιμαστικών αφορά την κατηγορία SSP300, όπου πλέον όλοι οι αναβάτες θα χρονομετρούνται ταυτόχρονα και δεν θα χωρίζονται σε δύο ξεχωριστά group. Επίσης θα επικαιροποιήσουν τη λίστα με τα μοντέλα παραγωγής που θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικές δοκιμές και προπόνηση οι αναβάτες, ώστε να μην μοιάζουν με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες τους.  

Τέλος, αποφάσισαν την παρουσία ελικοπτέρου για μεταφορά τραυματιών σε όποιες πίστες δεν υπάρχει κατάλληλα εξοπλισμένο νοσοκομείο σε απόσταση μικρότερη των 20 λεπτών.

Tommy Bridewell: Από τα paddock του WSBK στον στάβλο και πάλι πίσω

Ο Βρετανός ισορροπεί μεταξύ πρωταθλητισμού και αγροτικής ζωής
Bridewell
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/8/2026

Ο Tommy Bridewell μπορεί να αποτελεί μια θετική παρουσία στη φετινή σεζόν Motul WSBK 2026, όμως μακριά από τις πίστες η καθημερινότητά του διαφέρει σημαντικά από αυτή των περισσότερων επαγγελματιών αναβατών.

Ο 38χρονος Βρετανός της Superbike Advocates μπήκε στο πρωτάθλημα με μία καθυστέρηση, έχοντας χάσει τον πρώτο γύρο, κατάφερε όμως να καταγράψει δύο πέμπτες θέσεις με την Ducati Panigale V4 R, δείχνοντας την ανταγωνιστικότητά του. Όταν όμως επιστρέφει στο σπίτι του στο Wiltshire, αφήνει πίσω την αγωνιστική του φόρμα και το κράνος για χάρη της αγροτικής ζωής.

"Έχω έναν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής από τους περισσότερους αναβάτες, φαντάζομαι. Την επόμενη μέρα μετά από έναν αγώνα μπορεί να είμαι στο τρακτέρ, να ταΐζω τα πρόβατα, να κόβω χόρτα ή να κάνω άλλες χειρωνακτικές εργασίες", δήλωσε ο Bridewell. Μετά τον αγώνα του Donington Park, όπου τερμάτισε πέμπτος, βρέθηκε αμέσως στον αχυρώνα για να ασχοληθεί με σειρά απαιτούμενων επισκευών στο τρακτέρ του.

Αυτό δεν σημαίνει πως προπονείται, αφού όπως λέει ο ίδιος συνεχίζει κανονικά το απαιτητικό πρόγραμμα άσκησης του, με γυμναστήριο, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση, ενώ πρόσφατα δοκίμασε και αναρρίχηση σε βράχο την οποία και απόλαυσε ιδιαιτέρως. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου προσαρμόζει την προπόνησή του περισσότερο στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης παρά στην περαιτέρω βελτίωσή της.

Ο Bridewell χρησιμοποιεί επίσης μια Ducati Panigale V4 R τόσο για προπόνηση όσο και για track days, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τομείς βελτίωσης της οδήγησής του. Όπως εξήγησε, αυτή την περίοδο δουλεύει κυρίως στη θέση του σώματός του στη μέση της στροφής και σε λεπτομέρειες της τεχνικής του.

Πέρα από τη γεωργία και τους αγώνες, ο Βρετανός έχει και ένα ακόμη ασυνήθιστο χόμπι. Από το 2015 ασχολείται με την αεροπλοΐα, έχοντας ξεκινήσει την προσπάθεια απόκτησης άδειας πιλότου. Η πανδημία και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις διέκοψαν προσωρινά τα σχέδιά του, όμως πρόσφατα επέστρεψε ξανά στις πτήσεις. Παράλληλα ανέφερε πως παραμένει πάντα απασχολημένος καθώς εμπλέκεται και σε ανακαινίσεις ακινήτων.

Αναφερόμενος στη φετινή του πορεία στο WorldSBK, ο Bridewell τόνισε πως το στοιχείο που τον κάνει περισσότερο περήφανο είναι η προσαρμογή του στη μοτοσυκλέτα, στα ηλεκτρονικά συστήματα και στους κανονισμούς της κατηγορίας. Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική συμβολή της ομάδας του, του αρχιμηχανικού Mick Shanley και της Ducati στην πρόοδό του.

Για το υπόλοιπο της σεζόν, ο στόχος του παραμένει η σταθερή εξέλιξη. Εκτιμά ότι οι πίστες των Magny-Cours και Cremona ταιριάζουν στο στυλ οδήγησής του, ενώ ατενίζει με αισιοδοξία και την Jerez ενώ το ενδιαφέρον του έχει κινήσει  το Estoril, όπου δεν έχει αγωνιστεί ποτέ.

"Θα ήμουν ενθουσιασμένος αν μπορούσα να πλησιάσω λίγο περισσότερο το βάθρο", ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρότι θεωρεί ότι θα χρειαστεί και λίγη τύχη για να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη τριάδα, δηλώνει αποφασισμένος να βρίσκεται στη σωστή θέση ώστε να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί.