WSBK Motul: Αλλαγές κανονισμών σε πνεύμα MotoGP

Παρεμβάσεις στους τομείς της ασφάλειας και των δοκιμαστικών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/12/2020

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε η FIM και η Dorna  στους κανονισμούς των MotoGP, αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν τώρα και για το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK Motul που αφορά όχι μόνο τα Superbike αλλά και τις υπόλοιπες κατηγορίες του θεσμού. Οι κοινές αλλαγές έχουν να κάνουν με τις κίτρινες σημαίες όπου πλέον οι αναβάτες πρέπει να μειώνουν ταχύτητα και όχι απλά να μην προσπερνούν ο ένας τον άλλο. Σε περίπτωση που δουν κίτρινη σημαία κατά τη διάρκεια των ελεύθερων και χρονομετρημένων δοκιμαστικών, ο γύρος ή οι γύροι που αναγκάστηκαν να κόψουν ταχύτητα, δεν θα πηγαίνουν χαμένοι αλλά  οι συγκεκριμένοι αναβάτες θα μπορούν να τους κάνουν ακόμα κι αν έχει πέσει η καρό σημαία. Με αυτό τον τρόπο οι οργανωτές θέλουν να εξασφαλίσουν δίκαιες συνθήκες για όλους και κυρίως να μην δημιουργήσουν πίεση στους αναβάτες που έτυχε να μειώσουν ταχύτητα λόγω κίτρινης σημαίας.

Από το επόμενο πρωτάθλημα, οι αγωνοδίκες θα μπορούν να επιβάλλουν την ποινή “long-lap” στους αναβάτες όπως δηλαδή και στα MotoGP. Η διαφορά εδώ είναι πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις πίστες που διεξάγεται το WSBK Motul, οπότε ο εκάστοτε αρμόδιος επιθεωρητής της FIM θα αποφασίζει σε ποιους αγώνες θα μπορεί να επιβληθεί η ποινή του Long-lap και σε ποιους όχι.

Η τρίτη αλλαγή που είχε προαναγγελθεί αφορά τις προδιαγραφές και τη χρήση φωτεινών πινακίδων με μηνύματα μέσα στην πίστα στα πρότυπα της Formula 1 από το 2023. Λόγω δυσκολίας ανάγνωσης σε περίπτωση έντονης βροχής ή ομίχλης, αποφάσισαν να μην εμφανίζουν τις προειδοποιήσεις για την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, οι οποίες θα εξακολουθούν να γίνονται με τις σημαίες από τους κριτές.

Μια πολύ σημαντική αλλαγή επί της διαδικασίας των χρονομετρημένων δοκιμαστικών αφορά την κατηγορία SSP300, όπου πλέον όλοι οι αναβάτες θα χρονομετρούνται ταυτόχρονα και δεν θα χωρίζονται σε δύο ξεχωριστά group. Επίσης θα επικαιροποιήσουν τη λίστα με τα μοντέλα παραγωγής που θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικές δοκιμές και προπόνηση οι αναβάτες, ώστε να μην μοιάζουν με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες τους.  

Τέλος, αποφάσισαν την παρουσία ελικοπτέρου για μεταφορά τραυματιών σε όποιες πίστες δεν υπάρχει κατάλληλα εξοπλισμένο νοσοκομείο σε απόσταση μικρότερη των 20 λεπτών.

WSBK-Alvaro Bautista: Ξέσπασμα του Ισπανού για τους κανονισμούς περί συνολικού βάρους

Για διάκριση κάνει λόγο ο Bautista - Ζητά να επανεξεταστούν οι κανονισμοί
Bautista against WSBK weight rule
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/7/2025

Ως άδικους χαρακτήρισε ο Alvaro Bautista τους κανονισμούς για το ελάχιστο συνδυασμένο βάρος αναβάτη-μοτοσυκλέτας στο WorldSBK, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ το 2024, ενώ πρόσθεσε ότι προάγουν τις διακρίσεις ανεξάρτητα από την οδηγική ικανότητα του εκάστοτε αναβάτη.

Ο Ισπανός αναβάτης της Ducati, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής το 2022 και το 2023, βρίσκεται φέτος στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, χωρίς νίκη μετά από έξι γύρους, και ισχυρίζεται ότι ο νέος κανονισμός τον έχει επηρεάσει αρνητικά κάτι που αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματά του εντός πίστας.

Ο Bautista, του οποίου το συμβόλαιο με την Ducati λήγει στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν, δεν έχει προς το παρόν προχωρήσει σε συμφωνία με κάποια ομάδα για το 2026 και φαίνεται πως σε αυτή την εξέλιξη έχει συμβάλει ο κανονισμός που δεν τον ευνοεί λόγω της σωματοδομής του και του βάρους του που βρίσκεται στα μόλις 58 κιλά.

Ο επίμαχος κανονισμός προβλέπει πως το συνολικό βάρος αναβάτη και μοτοσυκλέτας πρέπει να είναι τουλάχιστον 168 κιλά. Αν αυτός ο αριθμός δεν επιτυγχάνεται, τότε προστίθενται 0,5 κιλά επιπλέον βάρος για κάθε κιλό που λείπει. Ο κανονισμός αυτός εισήχθη μετά την εντυπωσιακή κυριαρχία του Bautista το 2023, όταν και κέρδισε 27 από τους 36 αγώνες, εμφανίζοντας σημαντικό πλεονέκτημα ταχύτητας, κυρίως στις ευθείες.

Αν και η πρόθεση της διοργανώτριας αρχής ήταν να εξισορροπήσει τις διαφορές μεταξύ αναβατών με διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά, ο Bautista υποστηρίζει ότι τελικά o κανονισμός αυτός στρέφεται εναντίον των μικρόσωμων οδηγών, μετατρέποντας τα φυσικά τους χαρακτηριστικά σε αγωνιστικό μειονέκτημα. Όπως τονίζει, η φυσική του σωματοδομή δεν αντικατοπτρίζει την ικανότητά του ως αναβάτη και η επιβολή πρόσθετου βάρους τον έχει αναγκάσει να αγωνίζεται με περιορισμούς που δεν βασίζονται στην απόδοσή του και εν τέλει τον αδικούν.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ισπανός τόνισε πως η σιωπή που κράτησε μέχρι τώρα είχε στόχο να μην προκαλέσει εντάσεις, αλλά αισθάνεται πλέον την ανάγκη να ανοίξει έναν ευρύτερο διάλογο για την κουλτούρα και τα τεχνικά κριτήρια του αθλήματος. Υποστηρίζει ότι η αθλητική αξιολόγηση δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στα κιλά, και να αποτελεί τροχοπέδη για άλλες παραμέτρους, όπως η ευφυΐα στην πίστα, το ένστικτο και η σχέση του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε τους αρμόδιους να επανεξετάσουν τους κανονισμούς ώστε το άθλημα να γίνει πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς για τους αναβάτες κάθε σωματοδομής.

Ετικέτες