Αντίο Hilary Musson - Πέθανε η 2η γυναίκα που πήρε μέρος στο Isle of Man TT

Από τις πρωτοπόρες γυναίκες στο άθλημα, γρήγορη τόσο σε αγώνες πίστας, όσο και στη Road Racing σκηνή
Αντίο Hilary Musson
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/3/2023

“Η είσοδος μου στον κόσμο των δυο τροχών έγινε στα 16 μου, όταν ο πατέρας μου μου αγόρασε την πρώτη μου μοτοσυκλέτα, μια Triumph Tiger Cub, ενώ η αγάπη μου για τους αγώνες ξεκίνησε με την πρώτη επίσκεψη μου στην πίστα του Cadwell Park. Αυτό ήταν, είχα κολλήσει!”

Το 1969 η Hilary Musson συμμετείχε σε έναν αγώνα μόνο για γυναίκες στο Cadwell Park, όπου και τερμάτισε στην 4η θέση. Οι συμμετοχές ήταν λίγες, μόλις 8-9, και λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος οι αγώνες γυναικών δεν συνεχίστηκαν. Έτσι η Hilary ξεκίνησε να αγωνίζεται ενάντια στους άνδρες, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την εποχή.

Εκεί γεννήθηκε η αγάπη της Hillary για τα δίχρονα γιαπωνέζικα 250, οδηγώντας ένα Suzuki X7, ένα RD 250, ένα LC, κ.α.

Συμμετείχε σε πολλούς αγώνες λεσχών, πάντα καβάλα σε μοτοσυκλέτες παραγωγής τις οποίες οδηγούσε και στη διαδρομή σπίτι-δουλειά αλλά και σε κάθε ταξίδι για να πάρει μέρος με αυτές σε αγώνα.

Το 1974 & 1975 κέρδισε το Πρωτάθλημα British Formula Racing Club 250 production, δημιουργώντας αίσθηση. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στην Avon Production series με ένα Yamaha RD 250μ τερματίζοντας στην 3η θέση του Πρωταθλήματος, ενώ ο σύζυγος της συμμετείχε στην κατηγορία 500 κ.εκ..

Το 1977 η Hilary ξεκίνησε να αγωνίζεται σε διάφορους εθνικούς αγώνες, ώστε να πάρει τη διεθνή αγωνιστική της λισάνς, και να μπορεί να αγωνιστεί στο ΤΤ.

Ο περίγυρος της την προειδοποιούσε πως δεν θα τη δεχόταν στο ΤΤ, αφού μετά την πρώτη γυναικεία συμμετοχή της Beryl Swain το 1962, η FIM είχε απαγορεύσει στις γυναίκες να αγωνίζονται θεωρώντας πως ήταν πολύ επικίνδυνη ασχολία για εκείνες…

Αξίζει εδώ μια μικρή παρένθεση για να παραθέσουμε την περιπέτεια της Beryl Swain, όπου όταν εξέφρασε την επιθυμία της να αγωνιστεί στο ΤΤ το 1962, η FIM ανακοίνωσε έναν φωτογραφικό κανονισμό μώστε να μην μπορέσει η Swain να λάβει μέρος, με τον οποίο οι αναβάτες έπρεπε να ζυγίζουν το λιγότερο 61 κιλά! Τελικά η FIM της επέτρεψε να λάβει μέρος στο ΤΤ, αφού η Beryl φόρεσε μια… ζώνη δύτη με βαρίδια -κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Στον πρώτο -και τελευταίο- αγώνα της, η Swain τερμάτισε 23η ανάμεσα σε 25 αγωνιζόμενους, με τους υπόλοιπους 24 να είναι φυσικά άνδρες. Δυστυχώς, την επόμενη χρονιά η FIM -φοβούμενη για τον αντίκτυπο που θα είχε ένας πιθανός θάνατος γυναίκας αγωνιζόμενης στο ΤΤ- απαγόρευσε πλήρως τις γυναικείες συμμετοχές!

Hilary Musson

Παρόλα αυτά, η Hilary πήρε την διεθνή λισάνς, και το 1978 τη δέχθηκαν στην κατηγορία World Championship Formula 3 TT. Όπως έλεγε η Hilary, αρχικά θα προτιμούσε να αγωνιστεί στο ManxGP παρά στο ΤΤ, όμως η διοργάνωση εκεί δεν επέτρεπε στις γυναίκες να αγωνιστούν, μέχρι το 1989.

“Αισθανόμουν τιμή να κάνω το ντεμπούτο μου τη χρονιά της επιστροφής του Mike Hailwood, και είχα μάλιστα την ευκαιρία να του μιλήσω. Τερμάτισα το πρώτο μου ΤΤ στην 16η θέση, μια θέση πίσω από τον άνδρα μου τον John, σε 22 συμμετοχές. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που συμμετείχε ανδρόγυνο στον ίδιο αγώνα.”

Η Hilary συνέχισε να αγωνίζεται στο ΤΤ μέχρι το 1985, με μόνη εγκατάλειψη το 1979, από μηχανική βλάβη.

Δεν είχε ποτέ χορηγία, ούτε βοήθεια από κανέναν, πέρα από μερικές ζελατίνες από τον Bob Heath και από τη φιλοξενία στο Isle of Man, χάρη στον πρώην marshal John Bullivant και τη γυναίκα του Diana.

Πέρα από το ΤΤ, η Hilary συμμετείχε στο Manx GP το 1989, αλλά και στο Southern 100 στη δεκαετία του 1990, τρέχοντας τον τελευταίο της αγώνα το 1993.

Σημειώστε πως είχε κερδίσει και τα Πρωταθλήματα National Sprint Assosciation 125 and 250 στις αρχές των 90s.

Μετά την απόσυρση της από τους αγώνες η Hillary συμμετείχε σε track days, ειδικά στην αγαπημένη της πίστα που ήταν το Donington, με τελευταία μοτοσυκλέτα της ένα δίχρονο Aprilia RS 250.

Το 2006 η Hilary και η οικογένεια της μετακόμισαν στο Isle of Man, όπου συνέχισε την αγωνιστική της εμπλοκή, αυτή τη φορά ως marshal στο ManxGP.

“Τίποτα απ’ όσα έκανα στη ζωή μου δεν έγινε για χάρη της δημοσιότητας, αντίθετα με τις απόψεις κάποιων. Δεν είχα χρόνο για άλλα χόμπι, πέρα από τις κότες και τις γάτες μου, ειδικά την αγαπημένη μου λευκή Manxie, την Kipper.”

Αντίο Hilary

Ετικέτες

Aprilia Tuareg Racing - Απόλυτος κυρίαρχος ο Jacopo Cerutti στον πρώτο γύρο του ιταλικού Motorally

Ο ομόσταυλός του, Montanari ανέβηκε και αυτός στο βάθρο στο Riotorto
motomagAprilia Tuareg Racing – Απόλυτος κυρίαρχος ο Jacopo Cerutti στον πρώτο γύρο του ιταλικού Motorally
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Ο πρώτος γύρος του ιταλικού Motorally στην παραθαλάσσια πόλη του Riotorto της Τοσκάνης, είδε τον Jacopo Cerutti να επαναλαμβάνει τον περσινό του θρίαμβο στην κατηγορία του, G-1000, όπου παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες κατόρθωσε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, παίρνοντας δυνατό προβάδισμα από την αρχή, με τον Francesco Montanari να κάνει το 1-3 για την Aprilia

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος του ιταλικού πρωταθλήματος Motorally 2024, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η βροχή, η λάσπη και οι χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αποτέλεσαν το κερασάκι σε μία ήδη απαιτητική χωμάτινη "τούρτα", που στο τελευταίο της κομμάτι την Κυριακή, είδε την ακύρωση μερικών σκελών.

Aprilia Tuareg Racing – Απόλυτος κυρίαρχος ο Jacopo Cerutti στον πρώτο γύρο του ιταλικού Motorally

Τίποτα όμως δεν σταμάτησε τον Cerutti, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει, ξεκινώντας με το δεξί τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για το 2024 με την Aprilia και το Tuareg 660. O ρυθμός του παρέμεινε υψηλός όλες τις ημέρες, χωρίς σοβαρά λάθη, μένοντας σταθερά τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα μπροστά από τους υπόλοιπους αναβάτες της κατηγορίας του. Λίγο πιο πίσω του, στην τρίτη θέση βρέθηκε ο ομόσταυλός του, Francesco Montanari, ο οποίος παρά κάποια λάθη του στην αρχή, κατάφερε να επανέλθει, τερματίζοντας λιγότερο από ένα λεπτό πίσω από τον Cerutti. Σπουδαία ήταν και η επίδοση του Caludio Spanu, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έλαβε ποινή, είχε να επιδείξει σπουδαία ταχύτητα στην πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Aprilia Tuareg Racing – Απόλυτος κυρίαρχος ο Jacopo Cerutti στον πρώτο γύρο του ιταλικού MotorallyAprilia Tuareg Racing – Απόλυτος κυρίαρχος ο Jacopo Cerutti στον πρώτο γύρο του ιταλικού Motorally

Τα καλά αποτελέσματα, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Ο Paolo Petinari καβάλα επίσης σε ένα Tuareg 660 κατάφερε να πατήσει τις μπότες του στο τρίτο σκαλί του βάθρου, στην κατηγορία GPX. Το εργοστάσιο του Noale, όμως, δεν περιόρισε την συμμετοχή του στις μεγάλες δικύλινδρες adventure, αλλά είχε και δύο αναβάτες στις μονοκύλινδρες των 125 κυβικών. Οι Fabbio Pozzoni και Federico Salucci σημείωσαν μία καλή εμφάνιση, με καλά αποτελέσματα, κάτι που σίγουρα τράβηξε πάνω τους τα βλέμματα.

Aprilia Tuareg Racing – Απόλυτος κυρίαρχος ο Jacopo Cerutti στον πρώτο γύρο του ιταλικού Motorally

Κάπως έτσι, σε σημαντική επιτυχία για την Aprilia εξελίχθηκε ο πρώτος γύρος του ιταλικού Motorally, που χάρη στους δύο αναβάτες της και τους μηχανικούς τους είχε τουλάχιστον έναν αναβάτη στο βάθρο, σε κάθε σκέλος. Η επόμενη στάση του ιταλικού πρωταθλήματος rally είναι στην βουνοσκέπαστη πόλη Foligno της κεντρικής Ιταλίας.

Ετικέτες