Royal Enfield Himalayan 450 έκδοση Rally - Στον αγώνα Rallye TT Cuenca 2024

Με τον Ινδό αγωνιζόμενο CS Santosh να κάνει αγωνιστικό comeback μετά το τρομακτικό ατύχημά του το 2021
CS Santosh - Εξελίσσοντας τη Royal Enfield Himalayan 450
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2024

Μετά από το παραλίγο μοιραίο ατύχημα που είχε στο Rally Dakar 2021 οδηγώντας μοτοσυκλέτα της Hero, ο Ινδός αγωνιζόμενος CS Santosh, έκανε αγωνιστικό comeback στον ισπανικό αγώνα Rallye TT Cuenca 2024, οδηγώντας μια Rally έκδοση της Royal Enfield Himalayan 450, και αφήνοντας υπόνοιες είτε για περαιτέρω εξέλιξη του μοντέλου, είτε για την έλευση μιας νέας Rally έκδοσης.

Σημειώνουμε εδώ πως ο CS Santosh έχει παίξει τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη της Himalayan 411της Royal Enfield -ποιος θα ξεχάσει το προωθητικό teaser βίντεο στο οποίο σε ένα άλμα έσπασε το μαρσπιέ της μοτοσυκλέτας…

O CS Santosh κατόπιν συνέδεσε το όνομά του περισσότερο με τη Hero, ως αναβάτης εξέλιξης αλλά και ως αγωνιζόμενος, μέχρι το εξαιρετικά άσχημο ατύχημα του 2021 στο Dakar, που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή του. Στη συνέχεια ο Ινδός αποχώρησε από τη Hero το 2022, για να εμφανιστεί την ίδια χρονιά στο event Royal Enfield Rider Mania της Royal Enfield, έχοντας ενταχθεί πλήρως στο προσωπικό εξέλιξης της εταιρείας που έχει βάση το Chenai.

Himalayan 450 Rally

Η συμμετοχή του CS Santosh στο Rally TT Cuenca του 2024 είναι σημαντική τόσο για τον ίδιο τον Ινδό αναβάτη, που είχε μεγάλο δρόμο ανάρρωσης μετά το ατύχημα του 21 που τον άφησε με σημαντικές νευρολογικές ζημιές και απώλεια μνήμης μεταξύ άλλων, όσο και για τη Royal Enfield που έχει ανάγκη από τοπικούς αγωνιζόμενους που θα εξελίξουν περαιτέρω τη Himalayan.

Πελούσης

Φυσικά η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας σε αγωνιστική ράλι έκδοση δεν γίνεται αποκλειστικά από την ινδική εταιρεία, αλλά και από πολλούς ιδιώτες αγωνιζόμενους και αγωνιστικές ομάδες, όπως έγινε και στην Ελλάδα με τις MUVUS και Ace Parts του Χρήστου Βλάμη να συμμετέχουν και να τερματίζουν στο Greece Rally 2024 με μια ειδικά διαμορφωμένη Himalayan 450 και αναβάτη τον Χρήστο Πελούση.

Το 2015 ο CS Santosh είχε γίνει ο πρώτος Ινδός αναβάτης που συμμετείχε στο Rally Dakar, και τώρα βάζει ξανά πόδι στην αγωνιστική δράση, με τη Royal Enfield.

“Συναρπαστικά γεγονότα επίκεινται, καθώς ξεκινώ να ανακαλύπτω ξανά αυτές τις περιπέτειες σε δύο τροχούς και είμαι χαρούμενος που δίνω στον εαυτό μου μια τέτοια ευκαιρία, αναλογιζόμενος πόσο άλλαξε η ζωή μου για το καλύτερο μετά από το ατύχημά μου στο Dakar του 2021” αναφέρει σε ανάρτησή του στο Instagram ο CS Santosh, για την επιστροφή του στους αγώνες rally.

Πριν το Rallye TT Cuenca του 24, ο Ισπανός αναβάτης Salvatore Di Benedetto είχε λάβει μέρος με μια προηγούμενη ράλι έκδοση της Himalayan στον αγώνα Swank Rally De Sardegna, ενώ τώρα η εξέλιξη συνεχίζεται με τον CS Santosh.

Himalayan 450 Rally

Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της Royal Enfield για συμμετοχή της στο Rally Dakar, αν και προηγούμενες δηλώσεις ανθρώπων της εταιρείας έχουν υπονοήσει κάτι τέτοιο.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει στη μοτοσυκλέτα, που στις φωτογραφίες δείχνει να φέρει διαφορετικό πιρούνι, αναρτήσεις με μεγαλύτερες διαδρομές, εξάτμιση Akrapovic, επίπεδη μονοκόμματη σέλα, και ψηλότερα τοποθετημένο προβολέα. Φυσικά διαθέτει πύργο για τα όργανα πλοήγησης, ενώ το περίεργο είναι πως στον αγώνα η συγκεκριμένη Himalayan είχε… χαμηλό και όχι ψηλό φτερό!

Rally Cuenca

Το ράλι Cuenca είχε 38 συμμετοχές, με τον CS Santosh να τερματίζει προετελευταίος στην 30η θέση, όμως λαμβάνοντας υπόψη πως ο Ινδός είχε να αγωνιστεί από το 21, έχοντας εντωμεταξύ επανέλθει από τους… νεκρούς, η έμφαση σαφώς και πηγαίνει στο ότι τερμάτισε, έστω και 2 ώρες πίσω από τους πρώτους που συμμετείχαν όμως με αγωνιστικά 450.

Βρισκόμαστε σε αναμονή για περισσότερους αγώνες με το Himalayan 450, περιμένοντας να δούμε την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.

Alpe Adria – BMU, Pannonia Ring: Μεγάλες νίκες για Βεντούρα, Παπαγεωργίου και Καρακώστα

Εξαιρετικά αποτελέσματα από τις ελληνικές συμμετοχές στην Ουγγαρία
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/6/2026

Κοινό γύρο για τα πρωταθλήματα Alpe Adria και BMU είχαμε στην πίστα Pannonia Ring της Ουγγαρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο με αρκετές ελληνικές συμμετοχές αλλά και σημαντικές επιτυχίες των αναβατών μας.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως τα πήγαν οι Έλληνες, με τις θέσεις που αναφέρονται παρακάτω να αφορούν τον ευρωπαϊκό θεσμό Alpe Adria, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU είναι σαφώς καλύτερες.

SSP 300

1ος αγώνας: Ο Αντώνης Βεντούρας έφυγε μπροστά από την αρχή και ηγήθηκε του αγώνα, με αποτέλεσμα να πάρει μία σχετικά άνετη νίκη επί του πολύ μεγαλύτερού του Oguz Tashan, αλλά και του Franciszek Stocklosa που συμπλήρωσε το βάθρο.

ventouras

2ος αγώνας: Ο 13χρονος αναβάτης ήταν εκπληκτικός και στον δεύτερο αγώνα και πάλεψε μέχρι το τέλος για τη νίκη, κατακτώντας την τρίτη θέση λίγα εκατοστά πίσω από τους Tashan Oguz και Wojcik Kacper.

Sportbike / JR Sportbike

1ος αγώνας: Εδώ συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Καπούνταλης και Τόνια Κορρέ, αμφότεροι με την υποστήριξη της Pascota Racing Team. Στον πρώτο αγώνα ο Κωνσταντίνος Καπούνταλης τερμάτισε 14ος γενικής και δεύτερος στην κατηγορία JR Sportbike, με την Τόνια Κορρέ να παίρνει την 15η θέση γενικής και την 4η θέση στην κατηγορία JR Sportbike.

2ος αγώνας: Ο Κωνσταντίνος Καπούνταλης εκκίνησε από τη 12η θέση και η Τόνια Κορρέ από τη 16η. Αμφότεροι έκαναν πολύ δυνατό αγώνα και ανέβηκαν θέσεις και τελικά ο Καπούνταλης πήρε την 10η θέση γενικής και τρίτη στην κατηγορία JR Sportbike, με την Κορρέ να κατακτά τη 12η θέση γενικής και 4η θέση στη JR Sportbike, ενώ βάθρα κατέκτησαν και οι δύο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU.

 

SSP 600/STK 600

1ος αγώνας: Εκπροσώπηση είχαμε και σε αυτή την κατηγορία, με τους Αλέξανδρο Παπαγεωργίου και Σπύρο-Μάριο Φουρθιώτη. Ο Παπαγεωργίου εκκινούσε από την 7η θέση και ο Φουρθιώτης από την 15η. Οι δύο αναβάτες έκαναν εξαιρετικό αγώνα και ο Παπαγεωργίου τερμάτισε 5ος γενικής και πρώτος στην κατηγορία SSP 600, με τον Φουρθιώτη να τερματίζει μία θέση πίσω του και να κατακτά και την 4η θέση στην κατηγορία του.

alex

2ος αγώνας: Και στον δεύτερο αγώνα είδαμε ελληνική συμμετοχή στο βάθρο των νικητών, αφού ο Παπαγεωργίου κατέκτησε την τρίτη θέση γενικής και πρώτη στην κατηγορία SSP 600, με τον Φουρθιώτη να τερματίζει 7ος γενικής και 4ος στην κατηγορία STK 600.

 

CUP 1000

1ος αγώνας: Στην κατηγορία CUP 1000 συμμετείχε ο Χαράλαμπος Ψυχογιός και ο Γιώργος Παρασκευάς σε μία κατηγορία με 42 συμμετοχές! Στον πρώτο αγώνα ο Ψυχογιός κατετάγη 7ος και ο Παρασκευάς 21ος.

2ος αγώνας: Στον δεύτερο αγώνα ο Ψυχογιός τα πήγε ακόμη καλύτερα παίρνοντας την 5η θέση, με τον Παρασκευά να τερματίζει 25οςστην πολυπληθέστερη κατηγορία του αγωνιστικού διημέρου.

 

STK 1000/SBK

1ος αγώνας: Στην συγκεκριμένη κατηγορία είχαμε δύο ελληνικές συμμετοχές, τον Δημήτρη Καρακώστα που ξεκινούσε από την 5η θέση και τον Μιχάλη Σπηλιώτη από την 37η. Ο Καρακώστας πέρασε 4ος στον τρίτο γύρο και μάλιστα τρεις γύρους πριν το τέλος του αγώνα ανέβηκε και τερμάτισε τρίτος στη γενική κατάταξη και πρώτος στην κατηγορία Stock 1000. O αειθαλής Μιχάλης Σπηλιώτης ανέβηκε συνολικά έξι θέσεις και τερμάτισε 31ος συνολικά και 13ος στην κατηγορία του.

karakostas

2ος αγώνας: Στον δεύτερο αγώνα με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 35 στο σύνολο, οι Έλληνες αναβάτες ήταν εξαιρετικοί. Ο Καρακώστας πήρε την 3η θέση γενικής και την πρώτη στα STK 1000, με τον Σπηλιώτη να τερματίζει 23ος γενικής και 8ος στην κατηγορία SBK.