Royal Enfield Himalayan 450 έκδοση Rally - Στον αγώνα Rallye TT Cuenca 2024

Με τον Ινδό αγωνιζόμενο CS Santosh να κάνει αγωνιστικό comeback μετά το τρομακτικό ατύχημά του το 2021
CS Santosh - Εξελίσσοντας τη Royal Enfield Himalayan 450
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2024

Μετά από το παραλίγο μοιραίο ατύχημα που είχε στο Rally Dakar 2021 οδηγώντας μοτοσυκλέτα της Hero, ο Ινδός αγωνιζόμενος CS Santosh, έκανε αγωνιστικό comeback στον ισπανικό αγώνα Rallye TT Cuenca 2024, οδηγώντας μια Rally έκδοση της Royal Enfield Himalayan 450, και αφήνοντας υπόνοιες είτε για περαιτέρω εξέλιξη του μοντέλου, είτε για την έλευση μιας νέας Rally έκδοσης.

Σημειώνουμε εδώ πως ο CS Santosh έχει παίξει τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη της Himalayan 411της Royal Enfield -ποιος θα ξεχάσει το προωθητικό teaser βίντεο στο οποίο σε ένα άλμα έσπασε το μαρσπιέ της μοτοσυκλέτας…

O CS Santosh κατόπιν συνέδεσε το όνομά του περισσότερο με τη Hero, ως αναβάτης εξέλιξης αλλά και ως αγωνιζόμενος, μέχρι το εξαιρετικά άσχημο ατύχημα του 2021 στο Dakar, που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή του. Στη συνέχεια ο Ινδός αποχώρησε από τη Hero το 2022, για να εμφανιστεί την ίδια χρονιά στο event Royal Enfield Rider Mania της Royal Enfield, έχοντας ενταχθεί πλήρως στο προσωπικό εξέλιξης της εταιρείας που έχει βάση το Chenai.

Himalayan 450 Rally

Η συμμετοχή του CS Santosh στο Rally TT Cuenca του 2024 είναι σημαντική τόσο για τον ίδιο τον Ινδό αναβάτη, που είχε μεγάλο δρόμο ανάρρωσης μετά το ατύχημα του 21 που τον άφησε με σημαντικές νευρολογικές ζημιές και απώλεια μνήμης μεταξύ άλλων, όσο και για τη Royal Enfield που έχει ανάγκη από τοπικούς αγωνιζόμενους που θα εξελίξουν περαιτέρω τη Himalayan.

Πελούσης

Φυσικά η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας σε αγωνιστική ράλι έκδοση δεν γίνεται αποκλειστικά από την ινδική εταιρεία, αλλά και από πολλούς ιδιώτες αγωνιζόμενους και αγωνιστικές ομάδες, όπως έγινε και στην Ελλάδα με τις MUVUS και Ace Parts του Χρήστου Βλάμη να συμμετέχουν και να τερματίζουν στο Greece Rally 2024 με μια ειδικά διαμορφωμένη Himalayan 450 και αναβάτη τον Χρήστο Πελούση.

Το 2015 ο CS Santosh είχε γίνει ο πρώτος Ινδός αναβάτης που συμμετείχε στο Rally Dakar, και τώρα βάζει ξανά πόδι στην αγωνιστική δράση, με τη Royal Enfield.

“Συναρπαστικά γεγονότα επίκεινται, καθώς ξεκινώ να ανακαλύπτω ξανά αυτές τις περιπέτειες σε δύο τροχούς και είμαι χαρούμενος που δίνω στον εαυτό μου μια τέτοια ευκαιρία, αναλογιζόμενος πόσο άλλαξε η ζωή μου για το καλύτερο μετά από το ατύχημά μου στο Dakar του 2021” αναφέρει σε ανάρτησή του στο Instagram ο CS Santosh, για την επιστροφή του στους αγώνες rally.

Πριν το Rallye TT Cuenca του 24, ο Ισπανός αναβάτης Salvatore Di Benedetto είχε λάβει μέρος με μια προηγούμενη ράλι έκδοση της Himalayan στον αγώνα Swank Rally De Sardegna, ενώ τώρα η εξέλιξη συνεχίζεται με τον CS Santosh.

Himalayan 450 Rally

Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της Royal Enfield για συμμετοχή της στο Rally Dakar, αν και προηγούμενες δηλώσεις ανθρώπων της εταιρείας έχουν υπονοήσει κάτι τέτοιο.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει στη μοτοσυκλέτα, που στις φωτογραφίες δείχνει να φέρει διαφορετικό πιρούνι, αναρτήσεις με μεγαλύτερες διαδρομές, εξάτμιση Akrapovic, επίπεδη μονοκόμματη σέλα, και ψηλότερα τοποθετημένο προβολέα. Φυσικά διαθέτει πύργο για τα όργανα πλοήγησης, ενώ το περίεργο είναι πως στον αγώνα η συγκεκριμένη Himalayan είχε… χαμηλό και όχι ψηλό φτερό!

Rally Cuenca

Το ράλι Cuenca είχε 38 συμμετοχές, με τον CS Santosh να τερματίζει προετελευταίος στην 30η θέση, όμως λαμβάνοντας υπόψη πως ο Ινδός είχε να αγωνιστεί από το 21, έχοντας εντωμεταξύ επανέλθει από τους… νεκρούς, η έμφαση σαφώς και πηγαίνει στο ότι τερμάτισε, έστω και 2 ώρες πίσω από τους πρώτους που συμμετείχαν όμως με αγωνιστικά 450.

Βρισκόμαστε σε αναμονή για περισσότερους αγώνες με το Himalayan 450, περιμένοντας να δούμε την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.

Olympia Rally, 2η Ημέρα: Πρώτος ο Ferdinand Kreidl, δεύτερος ο Σεβαστόπουλος [Photos]

Ο “δικός μας” Κίμων Καράμπελας αντιμετώπισε τεχνικό θέμα, κρατιέται όμως στην πρώτη δεκάδα
sevastopoulos
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/4/2026

Η 2η ημέρα του Olympia Rally 2026 προσέφερε μία από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις του αγώνα, με την πλοήγηση να βρίσκεται στο απόλυτο επίκεντρο της ειδικής διαδρομής. Η συνολική απόσταση των 236 χιλιομέτρων σε συνδυασμό με 438 waypoints απαιτούσε συνεχή συγκέντρωση, ακριβή ανάγνωση του roadbook και αδιάκοπη εστίαση από την αρχή έως το τέλος. Με αμέτρητες διασταυρώσεις και συχνές αλλαγές κατεύθυνσης, δεν υπήρχε περιθώριο για δισταγμό ή λάθος, μετατρέποντας κάθε επιλογή σε κρίσιμη απόφαση.

Η διαδρομή πέρασε από τη Φολόη και την περιοχή του Πηνειού, προσφέροντας γρήγορα κομμάτια σε συνδυασμό με ιδιαίτερα τεχνικές ζώνες πλοήγησης που δοκίμασαν τόσο την πνευματική αντοχή όσο και την πειθαρχία των αναβατών. Η διατήρηση του ρυθμού, παράλληλα με τη διαχείριση της πολυπλοκότητας της διαδρομής, αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς η πυκνότητα των διασταυρώσεων απαιτούσε απόλυτη αφοσίωση και διαρκή εγρήγορση σε όλη τη διάρκεια της ειδικής.

Olympia

Στο 2ο μέρος της ειδικής διαδρομής υπήρχαν πολλά τεχνικά περάσματα από λάσπες και ποτάμια που δυσκόλεψαν τους αναβάτες, ενώ η διαδρομή έκλεισε και για κάποια ώρα! Η οργάνωση ανταποκρίθηκε με προσωπικό και οχήματα που επενέβησαν και διαμόρφωσαν το πάτημα, ξεπαγίδευσαν τις μοτοσυκλέτες, ώστε να περάσουν όλοι οι αναβάτες.

Πρώτος στον τερματισμό της ειδικής ήταν ο #33 Ferdinand Kreidl με KTM EXC 450, δεύτερος ο “δικός μας” #2 Γιάννης Σεβαστόπουλος με Yamaha WR450F και τρίτος ο #20 Oboňa Vladimír με KOVE 450 Rally, ενώ ο Γιάννης Τρίγκας με DR-Z4s βρίσκεται στην 7η θέση. Ο συνεργάτης του MOTO Κίμων Καράμπελας με Yamaha Tenere 700 αντιμετώπισε θέματα με τον πύργο του και υποχώρησε στην 10η θέση γενικής.

Η σημερινή ημέρα (τρίτη) αποτελεί το πρώτο μέρος της διαδρομής στο ταξίδι προς Καλαμάτα.