Το 46ο Rally Dakar θα είναι πιο απαιτητικό από κάθε άλλη χρονιά - Η νέα διαδρομή και η μεγάλη αλλαγή!
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου του αγώνα David Castera
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
20/11/2023
Από τις 5 έως τις 19 Ιανουαρίου του 2024, οι συμμετέχοντες του Rally Dakar θα πρέπει να υπερκεράσουν τις νέες προκλήσεις που έχει σχεδιάσει η οργανωτική επιτροπή, με τον πιο δύσκολο Off-Road αγώνα αντοχής του πλανήτη να επιστρέφει στις πατροπαράδοτες ρίζες που έχτισαν τον μύθο του.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στη Σαουδική Αραβία ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενα του David Castera -υπεύθυνος του αγώνα- η φετινή έκδοση θα είναι η πιο απαιτητική από τότε που το Rally Dakar επέστρεψε στη Μέση Ανατολή. Η διαδρομή του αγώνα θα είναι κατά 60% νέα, με τα αγωνιστικά χιλιόμετρα να ανέρχονται στα 4,727. Η αφετηρία του Rally Dakar θα γίνει από την πόλη Alula με τον τερματισμό να λαμβάνει χώρα στην πόλη Yanbu στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Στο πιο απαιτητικό Rally του κόσμου θα λάβουν μέρος 137 μοτοσυκλέτες ανάμεσα τους και η ελληνική συμμετοχή του Βασίλη Μπούδρου με Husqvarna 450 Rally Replica, 10 γουρούνες, 114 αυτοκίνητα, 36 SSV και 46 φορτηγά, ενώ το 2024 θα δούμε για τέταρτη φορά να διεξάγεται ο αγώνας Dakar Classic -παίρνουν μέρος οχήματα παλαιότερων ετών τα οποία είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερες εκδόσεις του Dakar- ο οποίος θα περιλαμβάνει 3,586 χιλιόμετρα.
Οι οργανωτές του αγώνα επιπρόσθετα αποφάσισαν να δώσουν μία έξτρα δόση περιπέτειας -λες και το Dakar είναι μία εύκολη υπόθεση- εισάγοντας την πρόκληση που ακούει στο όνομα "48h Chrono Stage". Πρόκειται για μια νέα μορφή ειδικής διαδρομής, που διεξάγεται σε δύο ημέρες με τους περιορισμούς του Marathon Stage, αν και οι αγωνιζόμενοι θα επιτρέπεται να βοηθούν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής συντρόφων επισκευής -αναβατών υποστήριξης στις εργοστασιακές ομάδες, με γνώσεις μηχανικού υψηλού επιπέδου που δίνουν σε κάποιους αναβάτες κάποιας ομάδας πλεονέκτημα-, καθώς οι αναβάτες και τα πληρώματα θα διασκορπιστούν σε οκτώ διαφορετικά bivouacs.
Όταν τα ρολόγια δείξουν 4 μ.μ., όλα τα οχήματα θα πρέπει να σταματήσουν στην επόμενη κατασκήνωση (bivouac) που θα συναντήσουν. Χωρίς σύνδεση και συνεπώς χωρίς ορατότητα των επιδόσεων των αντιπάλων τους, οι διαγωνιζόμενοι θα κατασκηνώσουν και θα ξεκινήσουν ξανά στις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας για να ολοκληρώσουν το υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής, με τον απολογισμό να γίνεται μετά από περίπου 600 χιλιόμετρα ειδικής διαδρομής. Χρόνια τώρα η διοργάνωση ψάχνει τρόπους να σταματήσει το Dakar να είναι ένας τεράστιος αγώνας Motocross καθώς το ρίσκο έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο εξαιτίας ρυθμού. Η λιγότερο πετυχημένη λύση που έχουν δοκιμάσει είναι ο περιορισμός των ελαστικών που τελικά έκανε το ρίσκο μεγαλύτερο. Φέτος η παραπάνω λύση δείχνει πως θα μπορέσει να οδηγήσει σε μία στρατηγική διαχείρισης δυνάμεων, μοτοσυκλέτας κτλ, περιορίζοντας την ταχύτητα έστω και για λίγες ημέρες μέσα στον μεγάλο αυτό αγώνα.
Το Rally Dakar 2024 θα είναι ταυτόχρονα και ένα πεδίο δοκιμών για το “πράσινο” μέλλον του αγώνα. Με την πρόκληση “Mission 1000” τα οχήματα τα οποία θα συμμετέχουν στην εν λόγω κατηγορία θα ξεκινούν για μία διαδρομή 100 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας είτε αμιγώς ηλεκτρικό κινητήρα, είτε υβριδικό κινητήρα με βιοκαύσιμο, είτε με κινητήρα υδρογόνου. Δεν θα υπάρχει νικητής ή κάποια άτυπη κατάταξη σε αυτή την κατηγορία καθώς οι επιδόσεις των συμμετεχόντων αφορούν την τεχνική αξιοπιστία, την κατανάλωση ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα που “αφήνουν” τα εν λόγω οχήματα.
Dakar 2026 - 5ο σκέλος: Χάος ελαστικών, ποινών και πλοήγησης! Νίκη Benavides – Επιστροφή Sanders – Ανέβηκε θέσεις ο Μπούδρος!
11ος στην Original by MOTUL ο Βασίλης Μπούδρος!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
8/1/2026
Δύσκολη ημέρα σήμερα με πολλές ανακατατάξεις και ένα χάος φθαρμένων ελαστικών μετά το μαραθώνιο σκέλος, προσπαθώντας να τα κάνουν να αντέξουν για 800 χιλιόμετρα.
Το mousse σε αυτές τις μοτοσυκλέτες και κυρίως, σε αυτές τις ταχύτητες δεν αντέχει δεύτερο σκέλος και πρόβλημα είχαν όλοι οι αναβάτες της RallyGP κατηγορίας και οι πρώτοι της Rally2 κατηγορίας. Το ποσοστό επιτυχίας από την διαχείριση αυτού του προβλήματος είχε μία διακύμανση από το κερδίζω το σκέλος, έως εγκαταλείπω με ότι αυτό συνεπάγεται.
O Schareina άνοιγε και πάλι την διαδρομή όμως έφυγε εκτός από το εγκεκριμένο σημείο και κέρδισε μία αρκετά μεγάλη ποινή για τα δεδομένα της κορυφής της κατηγορίας GP. Δέκα λεπτά είναι αρκετά για να τον στείλουν αρκετά μακριά από την διεκδίκηση του βάθρου και θα πρέπει τώρα να τα καλύψει τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ και ο Canet που ήταν πίσω 11 λεπτά ξεκίνησε δυναμικά δείχνοντας πως μπορεί να ψαλιδίσει μέρος της διαφοράς πριν γίνει ένας από εκείνους που έλιωσε το mousse και έψαχνε τρόπο να κρατήσει το ελαστικό στην θέση του.
Επιστράτευσε οτιδήποτε είχε μαζί του, κυρίως πλαστικά δεματικά για να το δέσει πάνω στην ζάντα και κόβοντας ταχύτητα να φτάσει στον τερματισμό. Όταν αυτό γίνεται μερικά χιλιόμετρα μακριά, το ποσοστό επιτυχίας είναι μεγάλο. Στην μέση της ειδικής με διακόσια χιλιόμετρα να καλύψει τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Μέχρι να το πάθει αυτό οδηγούσε την κούρσα και είχε μία φανταστική ευκαιρία να καλύψει την απόσταση από τις Honda. Μετά από αυτό τερμάτισε με τέσσερις ώρες διαφορά από τον πρώτο και χρεώθηκε και με έξι ώρες ποινή, κατεβαίνοντας στην 66η θέση της γενικής, πίσω από τον Βασίλη Μπούδρο!
Πίσω του ήταν ο Van Beveren ο οποίος έπαθε κάτι διαφορετικό χάνοντας λιγότερο χρόνο. Ο τροχός του βρήκε ένα μακρύ κομμάτι από λεπτό σύρμα, αρκετά μακρύ και αρκετά λεπτό για να μπλεχτεί στο πίσω γρανάζι και να τον καθυστερήσει αρκετά μέχρι να το βγάλει.
Ευκαιρία για τον Cox να αναδειχτεί με την τελευταία Sherco που μένει στο Rally Dakar και πράγματι σήμερα τα πήγε εξαιρετικά ανεβαίνοντας στην 4η θέση!
Αντίστοιχo πρόβλημα με τον Canet αλλά όχι τόσο μεγάλη ζημιά, μία περίπου ώρα έχασε και ο Branch από το ίδιο ακριβώς ζήτημα.
Τελικά ο Luciano Benavides τερμάτισε πρώτος, έχοντας πίσω του τον Cornejo της Hero και τον Sanders ο οποίος περνά ξανά στην πρώτη θέση του φετινού Dakar.
Από εκεί που χθες δεν υπήρχε διαφορά χρόνου μεταξύ πρώτου και δεύτερου, τώρα ξεχώρισαν περισσότερο τα πράγματα μεταξύ Sanders και Brabec με δύο λεπτά διαφοράς, αμελητέα σε αγώνα Rally, εκτός και αν μιλάμε για την κατηγορία GP στο Rally Dakar.
Ο Βασίλης Μπούδρος μετρά μία ήπια πτώση και ένα μικρό λάθος προσανατολισμού όμως τα διόρθωσε όλα αυτά και τερμάτησε 66ος σήμερα με ένα χρόνο που τον ανεβάζει στην 56η θέση της γενικής κατάταξης ενώ είναι στην 11η θέση της κατάταξης στην κατηγορία του!
Αύριο το Rally Dakar φτάνει στην πρωτεύουσα και εκεί θα ακολουθήσει η ημέρα ανάπαυσης, πολυπόθητη για όλους τους αναβάτες.