Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας 5-6-7 Μαΐου στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών

Και με ελληνικές συμμετοχές, αν και ο συγκεκριμένος αγώνας δεν εντάσσεται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας
BMU Σέρρες 5-7 Μαίου 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/5/2023

Το Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών θα φιλοξενήσει ένα ακόμη γύρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας (Balkan Road Racing Championship) το τριήμερο 5-6 και 7 Μαΐου (Παρασκευή και Σαββατοκύριακο), υπό την αιγίδα της Βαλκανικής Ένωσης Μοτοσυκλέτας (Balkan Motorcycle Union).

Ειδικότερα, το ερχόμενο τριήμερο στο Πρωτάθλημα θα συμμετέχουν παραπάνω από εκατό αναβάτες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία, Ελλάδα κ.α. αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις Σέρρες και το Αυτοκινητοδρόμιό της πόλης σε επίκεντρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε βαλκανικό επίπεδο. 

Οι συμμετέχοντες αναβάτες θα αγωνιστούν στις κατηγορίες SP125, SSP300, SSP 600, SBK 1000, F600 και F1000.

Το Πρόγραμμα

  • Η Παρασκευή 5 Μαΐου είναι αφιερωμένη σε εγγραφές, τεχνικούς και διοικητικούς ελέγχους, δωρεάν πρακτική άσκηση και προκριματικά. 
  • Το Σάββατο 6 Μαΐου οι ελεύθερες προπονήσεις ξεκινούν στις 10:30 π.μ. και ο πρώτος αγώνας θα ξεκινήσει στις 13:25 (για την κατηγορίες SP125 και SSP300). 
  • Ο τελευταίος αγώνας της ημέρας (κατηγορία Superbike) είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 16:45. 
  • Η τελετή απονομής και των δύο πρωταθλημάτων θα γίνει αμέσως μετά το τέλος του τελευταίου γύρου. 
  • Την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, οι πιλότοι μπαίνουν στην προθέρμανση, μεταξύ 09:30 και 11:30. 
  • Οι αγώνες ξεκινούν στις 11:50 π.μ. και τελειώνουν στις 3:30 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Classic TT 2026: Michael Dunlop με Royal Enfield, Dean Harrison με Manx Norton - Ο John McGuinness στην εκκίνηση του Historic Senior

Με την συμμετοχή κορυφαίων αναβατών και φέτος το grid του ΤΤ των κλασσικών
Classic TT
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/8/2026

Ο Michael Dunlop θα αγωνιστεί με Royal Enfield 500, ο Dean Harrison με Manx Norton, ενώ ο John McGuinness θα οδηγήσει το πεδίο εκκίνησης του Historic Senior με Paton BIC 500

Οι συμμετοχές για το Classic TT 2026, το δευτερο συνεχόμενο της αναβίωσης, μετα από 6ετή παυση, επιβεβαιώθηκαν και το ενδιαφέρον στρέφεται στο Historic Senior, όπου οι Michael Dunlop, Dean Harrison και John McGuinness θα βρεθούν αντιμέτωποι πάνω σε ιστορικές μοτοσυκλέτες.

Ο Michael Dunlop, ρέκορντμαν νικών στην ιστορία του Isle of Man TT με 36 νίκες και νικητής της κατηγορίας lightway πέρσι, θα οδηγήσει μία Royal Enfield 500, ενώ ο Dean Harrison θα αγωνιστεί με μία Manx Norton. Οι δύο τους κυριάρχησαν και στο Isle of Man TT 2026, με τον Dunlop να σημειώνει τρεις νίκες, δύο στις Supersport και μία στα Sportbike, και τον Harrison να κατακτά τις δύο σημαντικότερες κατηγορίες, Superbike TT και Senior TT.

classic TT

Αμφότεροι θεωρούνται από τα μεγάλα φαβορί και για το Classic TT, αν και ο ανταγωνισμός αναμένεται ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν επίσης σημαντικοί αναβάτες όπως οι Peter Hickman και Davey Todd.

Τεχνικά οι Hickman και Todd έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, προς το παρόν δεν βρίσκονται στη λίστα εκκίνησης του Historic Senior. Είναι όμως γνωστό ότι ο Hickman θα οδηγήσει μία WizNorton 588cc Rotary στον αγώνα Formula 1.

Την πρώτη θέση εκκίνησης στο Historic Senior θα έχει ο John McGuinness, ο οποίος μετρά 23 νίκες στο Isle of Man TT. Ο 54χρονος Βρετανός θα αγωνιστεί με μία Paton BIC 500 της Team Winfield.

classic TT

Πίσω του θα εκκινήσει ο Mike Browne με Norton ES2 που πέρσι κέρδισε την κατηγορία, ενώ ο Harrison θα φύγει από την τρίτη θέση. Ο Jamie Coward, teammate του Harrison, θα οδηγήσει επίσης μία Craven Classic Racing/Ted Woof Manx Norton.

Ο Dunlop θα είναι ο μοναδικός αναβάτης μέσα στους 20 επικεφαλής που θα χρησιμοποιήσει Royal Enfield, ενώ στο Historic Senior θα συμμετάσχουν ακόμη ιστορικές μοτοσυκλέτες όπως οι MV Agusta 500 Three, Suzuki T500, Yamaha TX500, Matchless G50 και Ducati Desmo 500.

classic TT

Ξεχωρίζει επίσης η συμμετοχή του Dan Sayle, ο οποίος θα οδηγήσει την MV Agusta 500 Three που είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix με τον θρυλικό Giacomo Agostini.

Το Classic TT 2026 θα διεξαχθεί από 16 έως 28 Αυγούστου, με τρεις ημέρες αγώνων και τουλάχιστον δύο αγώνες σε καθεμία από αυτές. Η τελευταία ημέρα θα περιλαμβάνει και έναν εορταστικό γύρο παρέλασης με επικεφαλής τον John McGuinness, τιμώντας τα 30 χρόνια από την πρώτη του συμμετοχή στους αγώνες του Isle of Man TT.

Εμείς ευελπιστούμε ότι η φετινή διοργάνωση θα ταλανιστεί λιγότερο από τον καιρό καθώς την περασμένη χρονιά, οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος τόσο του Isle of Mann TT όσο και του Classic ΤΤ.