Ducati - Πήρε νίκη στο Isle of Man μετά από 29 χρόνια!

Όχι στο IOMTT, αλλά στην κατηγορία Classic του ManxGP, με τον Mike Browne και το ιστορικό 916
Mike Brown, Ducati 916
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/8/2024

Το 1995 η Ducati είχε πάρει τη νίκη στο Isle of Man TT, στην κατηγορία των μονοκύλινδρων (Singles) με τον Robert Holden και το θρυλικό Supermono. Ύστερα από εκείνη τη νίκη, εργοστάσιο του Borgo Panigale χρειάστηκε να περιμένει 29 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει να δει μοτοσυκλέτα του στην κορυφή του βάθρου σε αγώνα στο διάσημο νησί, ενώ η νίκη αυτή δεν ήρθε στο IOMTT, αλλά στον δεύτερο σε σημασία αγώνα που διεξάγεται στην ίδια διαδρομή του βουνού Snaefell, το Manx Grand Prix του 2024.

Κι όχι, δεν μιλάμε για κάποια από τις μεγάλες κατηγορίες που διεξάγονται με σύγχρονες superbike μοτοσυκλέτες όπως το Panigale V4, αλλά για την κατηγορία των κλασικών μοτοσυκλετών (Classic), με τον Mike Browne να κερδίζει καβάλα στο θρυλικό Ducati 916.

Μπορεί ο Ιρλανδός αναβάτης να ξεκίνησε αργά τους αγώνες Road Racing, στην ηλικία των 26 ετών, όμως σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο 34χρονος πλέον Browne έχει καταφέρει να δείξει δείγματα μεγάλου ταλέντου και εξαιρετικής ωριμότητας, καθώς έχει ανέβει σε βάθρα στο IOMTT ενώ έχει νίκες στο ManxGP και έχει τον ταχύτερο γύρο του νησιού στην ιστορία, όσον αφορά σε αναβάτες από τη Νότια Ιρλανδία -129,294 μίλια την ώρα (208 χλμ/ώρα) μέση ωριαία παρακαλώ...

Mike Brown

Τώρα, ο Browne έγραψε μια ακόμα σελίδα στα βιβλία της αγωνιστική ιστορίας του Isle of Man, δίνοντας χαρά στους φίλους της Ducati. Ο γρήγορος Ιρλανδός  πήρε τη νίκη στην κατηγορία Classic με διαφορά 13.973 δευτερολέπτων από τον δεύτερο, σε έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από τη διακοπή του στα μισά λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Αυτή είναι και η πρώτη νίκη για το 916 στη διαδρομή του νησιού -καλώς την κι ας άργησε, αφού η μοτοσυκλέτα βγήκε στην παραγωγή το μακρινό 1994.

Mike Browne

Σημειώστε τέλος πως η φετινή διοργάνωση του Manx Grand Prix είναι η χειρότερη από πλευράς καιρικών συνθηκών εδώ και πολλά χρόνια, με τα περισσότερα δοκιμαστικά να έχουν διακοπεί λόγω βροχής, και πολλούς από τους αγώνες να γίνονται μικρότερης διάρκειας.

Ετικέτες

Alpe Adria – BMU, Pannonia Ring: Μεγάλες νίκες για Βεντούρα, Παπαγεωργίου και Καρακώστα

Εξαιρετικά αποτελέσματα από τις ελληνικές συμμετοχές στην Ουγγαρία
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/6/2026

Κοινό γύρο για τα πρωταθλήματα Alpe Adria και BMU είχαμε στην πίστα Pannonia Ring της Ουγγαρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο με αρκετές ελληνικές συμμετοχές αλλά και σημαντικές επιτυχίες των αναβατών μας.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως τα πήγαν οι Έλληνες, με τις θέσεις που αναφέρονται παρακάτω να αφορούν τον ευρωπαϊκό θεσμό Alpe Adria, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU είναι σαφώς καλύτερες.

SSP 300

1ος αγώνας: Ο Αντώνης Βεντούρας έφυγε μπροστά από την αρχή και ηγήθηκε του αγώνα, με αποτέλεσμα να πάρει μία σχετικά άνετη νίκη επί του πολύ μεγαλύτερού του Oguz Tashan, αλλά και του Franciszek Stocklosa που συμπλήρωσε το βάθρο.

ventouras

2ος αγώνας: Ο 13χρονος αναβάτης ήταν εκπληκτικός και στον δεύτερο αγώνα και πάλεψε μέχρι το τέλος για τη νίκη, κατακτώντας την τρίτη θέση λίγα εκατοστά πίσω από τους Tashan Oguz και Wojcik Kacper.

Sportbike / JR Sportbike

1ος αγώνας: Εδώ συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Καπούνταλης και Τόνια Κορρέ, αμφότεροι με την υποστήριξη της Pascota Racing Team. Στον πρώτο αγώνα ο Κωνσταντίνος Καπούνταλης τερμάτισε 14ος γενικής και δεύτερος στην κατηγορία JR Sportbike, με την Τόνια Κορρέ να παίρνει την 15η θέση γενικής και την 4η θέση στην κατηγορία JR Sportbike.

2ος αγώνας: Ο Κωνσταντίνος Καπούνταλης εκκίνησε από τη 12η θέση και η Τόνια Κορρέ από τη 16η. Αμφότεροι έκαναν πολύ δυνατό αγώνα και ανέβηκαν θέσεις και τελικά ο Καπούνταλης πήρε την 10η θέση γενικής και τρίτη στην κατηγορία JR Sportbike, με την Κορρέ να κατακτά τη 12η θέση γενικής και 4η θέση στη JR Sportbike, ενώ βάθρα κατέκτησαν και οι δύο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU.

 

SSP 600/STK 600

1ος αγώνας: Εκπροσώπηση είχαμε και σε αυτή την κατηγορία, με τους Αλέξανδρο Παπαγεωργίου και Σπύρο-Μάριο Φουρθιώτη. Ο Παπαγεωργίου εκκινούσε από την 7η θέση και ο Φουρθιώτης από την 15η. Οι δύο αναβάτες έκαναν εξαιρετικό αγώνα και ο Παπαγεωργίου τερμάτισε 5ος γενικής και πρώτος στην κατηγορία SSP 600, με τον Φουρθιώτη να τερματίζει μία θέση πίσω του και να κατακτά και την 4η θέση στην κατηγορία του.

alex

2ος αγώνας: Και στον δεύτερο αγώνα είδαμε ελληνική συμμετοχή στο βάθρο των νικητών, αφού ο Παπαγεωργίου κατέκτησε την τρίτη θέση γενικής και πρώτη στην κατηγορία SSP 600, με τον Φουρθιώτη να τερματίζει 7ος γενικής και 4ος στην κατηγορία STK 600.

 

CUP 1000

1ος αγώνας: Στην κατηγορία CUP 1000 συμμετείχε ο Χαράλαμπος Ψυχογιός και ο Γιώργος Παρασκευάς σε μία κατηγορία με 42 συμμετοχές! Στον πρώτο αγώνα ο Ψυχογιός κατετάγη 7ος και ο Παρασκευάς 21ος.

2ος αγώνας: Στον δεύτερο αγώνα ο Ψυχογιός τα πήγε ακόμη καλύτερα παίρνοντας την 5η θέση, με τον Παρασκευά να τερματίζει 25οςστην πολυπληθέστερη κατηγορία του αγωνιστικού διημέρου.

 

STK 1000/SBK

1ος αγώνας: Στην συγκεκριμένη κατηγορία είχαμε δύο ελληνικές συμμετοχές, τον Δημήτρη Καρακώστα που ξεκινούσε από την 5η θέση και τον Μιχάλη Σπηλιώτη από την 37η. Ο Καρακώστας πέρασε 4ος στον τρίτο γύρο και μάλιστα τρεις γύρους πριν το τέλος του αγώνα ανέβηκε και τερμάτισε τρίτος στη γενική κατάταξη και πρώτος στην κατηγορία Stock 1000. O αειθαλής Μιχάλης Σπηλιώτης ανέβηκε συνολικά έξι θέσεις και τερμάτισε 31ος συνολικά και 13ος στην κατηγορία του.

karakostas

2ος αγώνας: Στον δεύτερο αγώνα με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 35 στο σύνολο, οι Έλληνες αναβάτες ήταν εξαιρετικοί. Ο Καρακώστας πήρε την 3η θέση γενικής και την πρώτη στα STK 1000, με τον Σπηλιώτη να τερματίζει 23ος γενικής και 8ος στην κατηγορία SBK.