FIM Intercontinental Games 2024 - Ξεκινούν οι πρώτοι Διηπειρωτικοί Αγώνες της FIM

Πρώτο event στην πίστα της Jerez - Δείτε το ζωντανά στην πλατφόρμα της FIM
FIM INTERCONTINENTAL GAMES 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/11/2024

Τα πάντα είναι έτοιμα για τους πρώτους Διηπειρωτικοούς Αγώνες στην ιστορία της FIM που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ισπανία.

Οι Διηπειρωτικοί Αγώνες της FIM είναι ένα σημαντικό γεγονός που δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τη δημοσιότητα που του αξίζει, ένα event που δημιουργήθηκε για τους εορτασμούς των 120 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού (περισσότερα για την ιστορία της εδώ) και αναμένεται να πραγματοποιείται από εδώ και στο εξής κάθε δύο χρόνια.

FIM INTERCONTINENTAL GAMES 2024
Με διαφορετικά χρώματα σε μοτοσυκλέτες και εξοπλισμό θα αγωνίζονται οι ηπειρωτικές ομάδες. Εδώ τα χρώματα της Ευρώπης

Οι πρώτοι Διηπειρωτικοί Αγώνες στην ιστορία θα είναι αυστηρά ασφάλτινοι με τη FIM να έχει στόχο να τους διευρύνει στο μέλλον περιλαμβάνοντας τουλάχιστον το Enduro και το Motocross. Έτσι θα έχουν ακόμη περισσότεροι νέοι αναβάτες και αναβάτριες τη δυνατότητα να αναδείξουν το ταλέντο τους και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αγωνιστικών ομάδων και κατασκευαστών.

Στον αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στην πίστα της Jerez θα έρθουν αντιμέτωπες οι έξι (6) Ηπειρωτικές Ομοσπονδίες (Continental Unions- CONUs) που υπάγονται στη FIM (Ασίας, Αφρικής, Β. Αμερικής, Ευρώπης, Λ. Αμερικής και Ωκεανίας). 

FIM INTERCONTINENTAL GAMES 2024
Όλη η ομάδα της Ευρώπης στην πίστα

Οι αγωνιζόμενοι είναι στο σύνολο 48 από 19 χώρες και για να αγωνιστούν θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες τη μεγάλη Supersport και την μικρότερη Supersport 300 -24 σε καθεμιά. H Yamaha Ευρώπης είναι ο επίσημος συνέταιρος των Διηπειρωτικών Αγώνων και θα προμηθεύσει το event με R7 και R3 μοτοσυκλέτες για τις δύο κλάσεις.

Με 24 συμμετοχές σε κάθε σκέλος βαθμολογούνται όλοι οι αγωνιζόμενοι με τον πρώτο να παίρνει 24 βαθμούς και τον τελευταίο έναν, με καλύτερη ομάδα εκείνη που θα συγκεντρώσει και τους περισσότερους βαθμούς.

FIM INTERCONTINENTAL GAMES 2024


Η πιο πολυπληθής ομοσπονδία είναι φυσικά εκείνη της Ευρώπης με 49 εθνικές ομοσπονδίες, ανάμεσά τους και η ΑΜΟΤΟΕ. Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με εθνικές ομάδες αλλά με ηπειρωτικές, με οχτώ μέλη για την κάθε ομάδα και τουλάχιστον μία αναβάτρια. 

Η Ευρώπη έχει ως αρχηγό της στην ομάδα των αναβατών που θα αγωνιστούν με R3 τον 17χρονο Ιταλό Alessandro Di Persio που πήρε φέτος την τρίτη θέση στο ενιαίο Yamaha R3 bLU cRU FIM World Cup. 

Με R3 θα αγωνιστούν επίσης ο 16χρονος Ισπανός Gonzalo Sanchez -2ος μπροστά από τον Di Persio- και η 16χρονη Josephine "Joy" Bruno από την Ιταλία, η οποία πήρε φέτος την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών SS300 και εντυπωσίασε με τις επιδόσεις της. Ο 22χρονος Πορτογάλος Tomas Alonso είναι το τέταρτο μέλος της ομάδας που θα αγωνιστεί με R3, με τέσσερεις συμμετοχές φέτος στο WorldSSP300, με Kawasaki Ninja 400.

FIM INTERCONTINENTAL GAMES 2024

Αρχηγός στην ομάδα των R7 αναβατών είναι ο 21χρονος Ιταλός Elia Bartolini που αγωνίστηκε φέτος επίσης στο WorldSSP300, με Yamaha YZF-R3 και είχε συνολικά 16 συμμετοχές χωρίς να ανέβει στο βάθρο ούτε μά φορά -13ος στο πρωτάθλημα. Επόμενος είναι ο 25χρονος Enzo De La Vega από τη Γαλλία που φέτος πήρε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, στην κατηγορία Supersport. 

Η 25χρονη Roberta Ponziani είναι το τρίτο μέλος της ομάδας, με την Ιταλίδα να κατακτα φέτος την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Γυναικών, ενώ το τέταρτο μέλος είναι ο 23χρονος Γερμανός Valentin Folger, 2ος φέτος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Yamaha R7.

Στους Αγώνες θα λάβει μέρος και η 37χρονη Nicole van Aswegen με την ομάδα της Αφρικής που έχει επιστρέψει στην ενεργό δράση μετά τον σοβαρό τραυματισμό της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Γυναικών (FIM Women's Circuit Racing World Championship -WorldWCR).

FIM INTERCONTINENTAL GAMES 2024

Οι Διηπειρωτικοί Αγώνες της FIM είναι αναμφίβολα ένας ωραίος τρόπος για να περάσει κανείς, τουλάχιστον ένα μέρος του Σαββατοκύριακού του, αφού ο ανταγωνισμός σε αυτούς τους αγώνες τύπου ενιαίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός μεταξύ των αθλητών που δεν αγωνίζονται μόνο για τη χώρα τους αλλά για την ήπειρό τους! 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το διήμερο event δωρεάν και ζωντανά στην επίσημη διαδικτυακή πλατφόρμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού, FIM-MOTO.TV και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να αποκτήσετε πρόσβαση στη ζωντανή αναμετάδοση είναι μια απλή εγγραφή. Θα προβληθεί επίσης στα κανάλια Discovery+, Max, FOX Sports και Kayo Sports.

Η δράση ξεκινά το Σάββατο το πρωί στις 10:25 π.μ. ώρα Ελλάδας για τα ελεύθερα δοκιμάστικά και τις κατατακτήριες δοκιμές, ενώ την Κυριακή οι διπλοί αγώνες -δύο για κάθε κατηγορία- θα ξεκινήσουν στις 11:45 π.μ.

FIM INTERCONTINENTAL GAMES 2024

 

Ηθικό ζήτημα με χορηγό στικ νικοτίνης στο BSB

Η Oxford Products εναντίον της -θυγατρικής της Philip Morris- ZYN
Oxford vs ZYN στο BSB
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/2/2026

Από τις εποχές που τα τσιγάρα ήταν ο νούμερο ένα χορηγός στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα, περάσαμε στην καθολική απαγόρευση καπνικών προϊόντων στις μεγάλες διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τώρα, ζήτημα προκύπτει στις αρχές του 2026 με τα στικ / σακουλάκια νικοτίνης που αποτελούν μεγάλο χορηγό του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbikes BSB.

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2026 του BSB, ο μεγάλος χορηγός του Πρωταθλήματος (ασφάλειες μοτοσυκλετών Bennetts) είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από τη διοργάνωση, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας του σε αυτό. Η Bennets είχε αρχικά πάρει τη θέση του χορηγού το 2005, μετά αποχώρησε, για να ξεκινήσει ξανά ως κύριος χορηγός το 2018, μέχρι και το 2025, γράφοντας συνολικά πάνω από 10 έτη χορηγίας στα βρετανικά Superbikes.

Το κενό της Bennetts ανέλαβαν να καλύψουν συνδυαστικά η βρετανική Oxford Products (γνωστή για τα αξεσουάρ και τον ρουχισμό μοτοσυκλέτας και ποδηλάτου) και η σουηδική ZYN, θυγατρική του αμερικάνικου κολοσσού Philip Morris, που κατασκευάζει και διαθέτει σακουλάκια / στικάκια νικοτίνης.

Θα ερωτηθεί κανείς: μπορεί να είναι χορηγός Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας ένα προιόν νικότινης; Όπως φαίνεται -για την ώρα- μπορεί, αφού υπάρχει νομικό κενό στη Βρετανία για τα συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν γίνει γνωστά και στη χώρα μας ως "Snus", μια λέξη που στα σουηδικά σημαίνει "snuff", το παλιό καπνικό προϊόν που ίσως έχετε δει σε ταινίες εποχής να... “σνιφάρουν” από τη μύτη. Tα σακουλάκια του Snus παλιότερα περιείχαν καπνό, ενώ τώρα έχουν μόνο νικοτίνη -και πολλές φορές και διάφορα πρόσθετα, γλυκαντικά, τεχνητές γεύσεις, κλπ.

Παρόλο που ο ιδιοκτήτης του BSB (MSV) δεν εξέφρασε αντίθεση στη χορηγία της ZYN, στις 24 Φεβρουαρίου του 2026, ο έτερος μεγάλος χορηγός Oxford Products έδωσε τη δική του -αρνητική- άποψη για το θέμα με την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η προώθηση της εξάρτησης από ουσίες δεν συνάδει με τη φιλοσοφία μας για το ‘MAKING LIFE ON BIKES BETTER’.

Η ZYN είναι θυγατρική του καπνοβιομηχανικού κολοσσού Philip Morris International, επομένως αυτό φαίνεται να αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να αποκομίσουν κέρδη από την πώληση εθισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή ‘επιδημία’ του ατμίσματος.

Δεν πιστεύουμε ότι οι φίλοι των αγώνων μοτοσυκλέτας ή γενικότερα οι μοτοσυκλετιστές θα ωφεληθούν από την προώθηση της εξάρτησης με αυτόν τον τρόπο.

Με λύπη μας, οφείλουμε να εξετάσουμε αν επιθυμούμε να συνδέσουμε τα εμπορικά μας σήματα με το British Superbike Championship (BSB), που κατά τα άλλα αποτελεί την κορυφαία μορφή αγώνων μοτοσυκλέτας στο Ηνωμένο Βασίλειο.”

Το θέμα πάντως δείχνει πως θα πάρει σύντομα τροπή κατά της ΖΥΝ, αφού ο νέος βρετανικός νόμος με τίτλο “The Tobacco and Vapes Bill” ετοιμάζεται να τεθεί σε ισχύ, καθώς πέρασε με επιτυχία τη μάχη στη Βουλή των Λόρδων, εκεί όπου με 246 ψήφους κατά και μόλις 78 υπέρ απορρίφθηκε κίνηση των συντηρητικών να ακυρωθεί η εφαρμογή του. Ο νέος αυτός νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2027, και είναι ιδιαίτερα αυστηρός τόσο για τα vape όσο και για όλα τα προϊόντα νικοτίνης, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων κάθε χορηγία από τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Μένει να δούμε αν η Oxford αποσυρθεί μέσα στο 2026 από το BSB, ή αν θα παραμείνει, μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου που θα διώξει τη ZYN από το Πρωτάθλημα.

Ετικέτες