FIM Rally Raid 2023 - Παγκόσμιος Πρωταθλητής o Luciano Benavides με Husqvarna FR 450 Rally
Η δεύτερη θέση γενικής που πέτυχε στο Rallye du Maroc ήταν αρκετή για να του χαρίσει τον τίτλο
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
18/10/2023
Ο αναβάτης της Husqvarna, Luciano Benavides, κατέκτησε με το FR 450 Rally τον πρώτο Παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του στον θεσμό Rally Raid, με την κατάκτηση της 2ης θέσης γενικής στο Rallye du Maroc, πίσω από τον Toby Price της KTM.
O Αργεντινός Benavides για να κατακτήσει τον φετινό τίτλο χρειαζόταν να τερματίσει τουλάχιστον στην τρίτη θέση αν ο μεγάλος του αντίπαλος Toby Price κέρδιζε τον τελευταίο αγώνα του Πρωταθλήματος Rally Raid που διεξαγόταν στο Μαρόκο. Ο αναβάτης της Husqvarna ο οποίος είχε ένα προβάδισμα 9 βαθμών έναντι του Price φτάνοντας στο Rallye du Maroc, κατάφερε με το FR 450 Rally να μείνει κοντά στον Price καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει τον πρώτο Παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του στο Rally Raid, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή χρονιά. Ο 28χρονος αναβάτης της Husqvarna μετά την επιτυχία του αυτή, στρέφει την προσοχή του στο Rally Dakar του 2024 το οποίο διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία από τις 5 έως τις 19 Ιανουαρίου.
Μετά την κατάκτηση του τίτλου ο Luciano Benavides δήλωσε: "Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Ήταν ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Επιτέλους πήρα το πρώτο μου Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Η αναμονή για την επιβεβαίωση του Πρωταθλήματος όταν τερμάτισα ήταν τεταμένη, τα 40 λεπτά έμοιαζαν με τέσσερις ώρες, αλλά ήξερα ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό σήμερα, καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Θέλω να το γιορτάσω και να απολαύσω αυτό το συναίσθημα για λίγο, γιατί αν και είναι καταπληκτικό, ήταν μια δύσκολη σεζόν και έχω προπονηθεί σκληρά, οπότε θέλω να ξεκουραστώ για μια ή δύο εβδομάδες! Μετά από αυτό έρχεται το Dakar το οποίο θα είναι ένα όνειρο για έμενα αν καταφέρω να κερδίσω κι εκεί.”
Africa Eco Race 2026, stage 4 - Νίκη Cerutti, δράμα για Botturi
Πρώτος γενικής στα πολυκύλινδρα ο αναβάτης της Aprilia, άφησε πίσω του και τα 450
Από τον
Κώστα Γκαζή
30/1/2026
Η τέταρτη ημέρα του Africa Eco Race 2026 αποδείχθηκε καθοριστική για τη μάχη της γενικής κατάταξης, με τις εργοστασιακές ομάδες των Aprilia και Yamaha να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα στη διαδρομή από την Assa έως το Khnifiss. Μια απαιτητική ειδική 483 χιλιομέτρων, με συνεχείς αλλαγές ρυθμού και ποικιλία εδαφών, έφερε τους αναβάτες στα όριά τους.
Ο Jacopo Cerutti πραγματοποίησε την πιο ολοκληρωμένη εμφάνισή του μέχρι στιγμής στον αγώνα, οδηγώντας την Aprilia Tuareg Rally στη πρώτη τους νίκη στη φετινή διοργάνωση ενώ έτσι πέρασε παράλληλα και στην κορυφή της γενικής κατάταξης πολυκύλινδρων αλλά και ανεξαρτήτως κατηγορίας, υποσκελίζοντας και τα μονοκύλινδρα 450. Ο Ιταλός νικητής του AER 2025, με σταθερό ρυθμό κατάφερε να καλύψει το κενό από τους προπορευόμενους και να χτίσει προβάδισμα 4’49’’ από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.
Πλέον ο Cerutti ηγείται της κατηγορίας +650 δικύλινδρων, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική φόρμα του. Από τους “Απριλιανούς” θετική ήταν και η εμφάνιση του Marco Menichini, που τερμάτισε 8ος γενικής και 6ος στην κατηγορία, ενώ ο Francesco Montanari είχε μια καταστροφική μέρα αφού εγκατέλειψε λόγω ζημιάς στο ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσικλέτας του!
Από την άλλη, και η Yamaha είχε μια ημέρα γεμάτη αντιθέσεις. Από τη μία, ο Gautier Paulin συνέχισε την εντυπωσιακή του προσαρμογή στους αγώνες rally raid. κατακτώντας το πρώτο του βάθρο, τερματίζοντας σε 5 ώρες, 18 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα και πλέον βρίσκεται 5ος γενικής, μόλις 7’23’’ από την κορυφή.
Την επιτυχία συμπλήρωσαν οι αναβάτες του Ténéré Spirit Experience, με τον António Maio να τερματίζει δεύτερος προτού πέσει τρίτος λόγω ποινής δύο λεπτών, και τον Mike Weidemann να ολοκληρώνει την ειδική στην 4η θέση. Τρεις Ténéré μέσα στην πρώτη τετράδα -μια εντυπωσιακή επίδοση για τη Yamaha.
Η αντίθεση εδώ έρχεται λόγω Alessandro Botturi, αφού καθώς ο Ιταλός πίεζε για τη νίκη και είχε ανοίξει διαφορά στο τελευταίο κομμάτι της χρονομέτρησης, είδε την προσπάθειά του να καταρρέει μόλις 12 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, όταν μια μικρή ηλεκτρική βλάβη τον ακινητοποίησε!
Εκεί εμφανίστηκε ο Nicolas Charlier, αναβάτης του Ténéré Spirit Experience και νικητής ειδικής το 2025, ο οποίος σταμάτησε, έδεσε τη μοτοσικλέτα του Botturi με σχοινί και τον ρυμούλκησε μέχρι τον τερματισμό, θυσιάζοντας τον δικό του χρόνο. Χάρη σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, ο Botturi παραμένει στον αγώνα, αν και πλέον βρίσκεται 9ος γενικής, με καθυστέρηση 1 ώρα, 7 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, και όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια για μια θέση στο βάθρο φέτος μάλλον έκανε φτερά.
Στη συνολική κατάταξη της Yamaha, ο Kevin Gallas είναι ο καλύτερος τοποθετημένος αναβάτης, στην 4η θέση, 6’44’’ από την κορυφή.
Η επόμενη ημέρα (5th stage) είναι η πιο απαιτητική του φετινού Africa Eco Race. Μετά από 204 χλμ. απλής διαδρομής, οι αναβάτες θα αντιμετωπίσουν 396 χλμ. ειδικής με μαλακή άμμο και γρήγορα πετρώδη κομμάτια, πριν φτάσουν στο Dakhla για την πολυπόθητη ημέρα ξεκούρασης.
Με τον Cerutti να κρατά την πρωτοπορία, τη Yamaha να δείχνει δύναμη αλλά και να μετρά απώλειες, η μάχη της κορυφής παραμένει ανοιχτή.
Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών για την 4η ημέρα.
ΘΕΣΗ
ΑΝΑΒΑΤΗΣ
ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
1
CERUTTI Jacopo
APRILIA TUAREG 660
05:14:32
2
PAULIN Gautier
YAMAHA TENERE 700
05:18:43
+4:11 +4:11
3
MAIO Antonio
YAMAHA TENERE 700
05:20:26
+5:54 +1:43
4
WIEDEMANN Mike
YAMAHA TENERE 700 JYTR
05:21:17
+6:45 +51
5
LEPAN Jean-loup
KTM 450 RALLY REPLICA
05:22:02
+7:30 +45
6
MENICHINI Marco
APRILIA TUAREG 660
05:24:11
+9:39 +2:09
7
GALLAS Kevin
YAMAHA TENERE 700
05:24:50
+10:18 +39
8
MARINI Thomas
HUSQVARNA 450 RALLY
05:27:59
+13:27 +3:09
9
SERTILHANGES Valentin
KTM 450 RALLY
05:34:10
+19:38 +6:11
10
BARATIN Amaury
KTM 450 RALLY
05:39:13
+24:41 +5:03
Και τέλος η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών μέχρι στιγμής, μετά από τρεις ημέρες αγώνα -ξεκινήσαμε κατευθείαν από τη 2η μέρα μετά την ακύρωση της 1ης και του προλόγου.