FIM X-Trial: Ο Toni Bou ανοίγει τη σεζόν 2024 με εμφατική νίκη [VIDEO]

Ο GOAT του Trial σημείωσε έτσι την… 17η νίκη του στο X-Trial της Βαρκελώνης
Toni Bou
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/2/2024

Ο Toni Bou (Repsol Honda Trial Team) σημείωσε την 80ή του νίκη στο X-Trial, για να προηγηθεί στη σεζόν 2024 με το καλημέρα, στον γύρο της πατρίδας του. Ο Bou πήρε τους μέγιστους βαθμούς που θα μπορούσε, επικρατώντας σε κάθε φάση του νυχτερινού αγώνα και κυριαρχώντας σε έναν απαιτητικό Μεγάλο Τελικό, μπροστά από τους Jaime Busto (GasGas) και Gabriel Marcelli (Repsol Honda Trial Team).

Το κλειδί της επιτυχίας του Bou ήταν μια εντυπωσιακή σειρά διαδρομών στα μέσα του Τελικού, κατά την οποία χρεώθηκε με μόλις πέντε βαθμούς ποινής στα τμήματα δύο, τρία και τέσσερα, ενώ οι δύο αντίπαλοί του απέτυχαν ο καθένας και πρόσθεσαν δεκαπέντε βαθμούς στη βαθμολογία τους.

Ο Busto περιόρισε τη ζημιά καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση χάρη σε μια καθαρή διαδρομή στο τμήμα ένα που του έδωσε για λίγο και την πρωτιά. Ο Gabriel Marcelli, από δύο βαθμούς πίσω, μπόρεσε να ανακτήσει μόνο έναν στο έκτο και τελευταίο τμήμα και έτσι αναγκάστηκε να αρκεστεί στην τρίτη θέση.

Busto

Κατάφερε την τελευταία στιγμή να μπει στον Τελικό μετά από απώλειες βαθμών στα Τμήματα Δύο και Τέσσερα του δεύτερου Γύρου και αναγκάστηκε να ολοκληρώσει το Τμήμα Πέντε σε μια εκπληκτική προσπάθεια 20 δευτερολέπτων για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Ο Matteo Grattarola (Beta) έχασε την πρόκριση στα χέρια του Marcelli μόνο για έναν βαθμό, αφού σημείωσε την τρίτη καλύτερη βαθμολογία στον Δεύτερο Γύρο, αναρριχήθηκε από την πέμπτη θέση -παρά το γεγονός ότι άνοιξε τη διαδρομή στην αρχή της βραδιάς- στην τέταρτη σε βάρος του Adam Raga. Στο ντεμπούτο του με Sherco, ο βετεράνος 41χρονος έκανε ένα δαπανηρό λάθος στο πρώτο τμήμα του δεύτερου γύρου που του κόστισε την επιστροφή στο βάθρο.

Martyn

Ο Toby Martyn (Montesa) έσωσε τη βραδιά του με την έκτη θέση, παρά το γεγονός ότι είχε καθίσει όγδοος και τελευταίος μετά την πρώτη του διαδρομή με ένα σφάλμα στο τμήμα πέντε. Μια πολύ βελτιωμένη εμφάνιση στον Δεύτερο Γύρο έφερε τον Βρετανό πίσω από τον Benoit Bincaz (Sherco) και τον Aniol Gelabert. Ο Gelabert, στην πρώτη του εμφάνιση κάτω από τη στέγη του Palau Sant Jordi, έκανε ένα νευρικό ξεκίνημα στην καριέρα του στην TRRS και έπεσε στην τελευταία θέση ως ο μόνος αναβάτης που απέτυχε σε τρία τμήματα στον Δεύτερο Γύρο.

Toni Bou

Toni Bou: “Είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος με αυτή τη νίκη γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσω την υπεράσπιση του τίτλου μου και το έκανα οδηγώντας σε όλη τη διάρκεια. Ο τελικός ήταν πολύ δύσκολος, όπως θα περίμενε κανείς από μια ιστορική διοργάνωση όπως η Βαρκελώνη. Ένιωσα καλά από την αρχή της βραδιάς και το μόνο μου λάθος ήταν στο πρώτο τμήμα του τελικού. Αλλά από το δεύτερο έως το τέταρτο τμήμα έχτισα προβάδισμα για να επιβεβαιώσω τη νίκη.”

Η Berta Abellán (Scorpa) κέρδισε την τέταρτη διοργάνωση του Barcelona Women's Trophy μπροστά από την τρεις φορές νικήτρια Emma Bristow (Sherco) και την Ιταλίδα Andrea Sofia Rabino (Beta).

Ο δεύτερος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος X-Trial είναι το X-Trial Chalon-sur-Saône που θα διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου.

SK Motorium

Ετικέτες

FIM EWC, Bol d’Or: Νίκη και πρωτάθλημα η BMW, πρώτη Ευρωπαία που το καταφέρνει! [Βίντεο]

Στην 89η διοργάνωση του Bol d’Or η BMW Motorrad World Endurance Team ξόρκισε το παρελθόν της και έγραψε ιστορία
​  bol d'or
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/9/2026

Ο 24ωρος αγώνας στην πίστα Circuit Paul Ricard της Γαλλίας έριξε την αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Endurace, EWC, για το 2026 με ένα δραματικό φινάλε στη φετινή σεζόν. Η νίκη της BMW Motorrad World Endurance Team της χάρισε τον τίτλο για μόλις 4 βαθμούς από την περσινή πρωταθλήτρια YART Yamaha Official EWC Team και την έχρισε ως την πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που κατακτά την κορυφή σε αυτό το πρωτάθλημα, το οποίο ήταν παραδοσιακά αντικείμενο των ιαπωνικών εργοστασίων.

​  bol d'or

H BMW M 1000 RR με τον αριθμό #37 και τους Markus Reiterberger, Steven Odendaal και Michael van der Mark στη σέλα της ξεκίνησε από την pole position και κάλυψε απόσταση-ρεκόρ για το Bol d’Or με 742 γύρους, τερματίζοντας πρώτη με έναν γύρο μπροστά από τη Suzuki GSX-R1000R της Yoshimura SERT Motul #12 (Gregg Black, Etienne Mason, Dan Linfoot) και δύο από την τρίτη YART Yamaha Official EWC Team #1 (Karel Hanika, Marvin Fritz, Leandro Mercado).

Για την πρώτη τη τάξει ομάδα της BMW, αυτή η νίκη δεν ήταν σημαντική μόνο επειδή ήταν η πρώτη Ευρωπαίου κατασκευαστή, αλλά επίσης γιατί ξόρκισε το τραγικό για τους Γερμανούς φινάλε της περσινής χρονιάς, όταν στην ίδια πίστα και τον ίδιο 24ωρο αγώνα έφτασε μισή ώρα από την κατάκτηση του τίτλου, για να μείνει στα κρύα του λουτρού εξαιτίας μηχανικής βλάβης την ύστατη στιγμή.

bol d'or

Στα πρώτα στάδια του αγώνα η BMW έδωσε μάχη με την F.C.C. TSR Honda France (Alan Techer, Corentin Perolari, John McPhee) με τους Γερμανούς να ξεχωρίζουν χάρη στα ταχύτερα και αραιότερα πιτ στοπ, ενώ η ομάδα της Honda έχασε περαιτέρω χρόνο μετά από μια μικρή πτώση, ενόσω μαχόταν με τη YART Yamaha.

Παρόλα αυτά ο ταχύτερος γύρος του αγώνα γράφτηκε από μια Fireblade και συγκεκριμένα αυτή του Perolari με χρόνο 1'52.320 και μέση ταχύτητα 181.8 km/h.

​  bol d'or

Η τελική κατάταξη του πρωταθλήματος φέρνει τη BMW πρώτη και παγκόσμια πρωταθλήτρια με 158 βαθμούς, τη YART Yamaha δεύτερη με 154 και τη Yoshimura SERT τρίτη με 137.

Η Yamaha ωστόσο κατέκτησε τον τίτλο Κατασκευαστών του EWC με 179 βαθμούς, αφήνοντας τη BMW δεύτερη με 167 και τη Honda τρίτη με 141, ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι Kawasaki (117 β.) και Suzuki (111 β.).

​  bol d'or

Στην κατηγορία FIM Endurance World Cup είχε μια μεγάλη νικήτρια, τη Wójcik Racing Team #77 SST με μοτοσυκλέτα Honda και αναβάτες τους Jordi Torres Fernandez, Milan Pawelec, Mateusz Molik και Hector Garzo Vicent, η οποία κυριάρχησε στη Superstock κατηγορία και αναδείχθηκε Παγκόσμια Κυπελλούχος του EWC.

Τέλος, στην κατηγορία που βρίσκεται πιο κοντά στα μοντέλα παραγωγής, FIM Endurance World Trophy, η ομάδα γαλλική Legacy Competition με Yamaha και τους Bastien Vigne, Arnaud Dejean, Quentin Benslimane και Tony Guerrero συμπλήρωσε 666 γύρους, τερμάτισε δεύτερη στον αγώνα και πανηγύρισε το Τρόπαιο της Production κατηγορίας.

Νικήτρια ομάδα ήταν η ARTEC #199 με Kawasaki (Paul Barre, Julien Mathon, Lacky DeJoye και Renaud Bertrand), ωστόσο στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος έμεινε δεύτερη με 19 βαθμούς διαφορά από την πρώτη.