Μετά από μία άσχημη νεροποντή το βράδυ της Κυριακής που προσπάθησε να ξηλώσει τα πάντα στο πέρασμά της και ταλαιπώρησε τους κατοίκους της κατασκήνωσης του Hellas Rally Raid, η σημερινή πρώτη ημέρα κύλισε σχετικά ομαλά, με ελάχιστες εγκαταλείψεις και λίγες ποινές.
Ο συντάκτης του MOTO, Κίμων Καράμπελας, είχε μία δύσκολη ημέρα από πλευράς πλοήγησης καθώς ήταν από τους πρώτους αναβάτες που ξεκίνησαν και μπροστά του δεν υπήρχαν παρά 3-4 μοτοσυκλέτες που σε πολλά σημεία δεν ήταν αρκετό για να αφήσουν το αποτύπωμα που θα φανέρωνε τον δρόμο.
Ορισμένα μάλιστα περάσματα από ρυάκια και μικρούς χείμαρρους ήταν γεμάτα από το νερό της χθεσινοβραδινής καταιγίδας και δυσκόλευαν την κατάσταση για τους αναβάτες των μεγάλων δικύλινδρων στην κατηγορία M5.
Αυτό φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωση του ιπτάμενου Jacopo Cerutti, εργοστασιακού αναβάτη της Aprilia, που και πέρσι ήταν ταχύτατος και νικητής της κατηγορίας, ενώ έχει σειρά από διακρίσεις στην αγωνιστική του πορεία, αποτελώντας μία πολύ σωστή επιλογή από την Aprilia για να την εκπροσωπήσει στα Rally.
Ακολουθούσε όλη την ημέρα τον εξίσου απίστευτα γρήγορο Tonelli Leonardo που αγωνίζεται όμως στην M2 κατηγορία και άνοιγε τον δρόμο, τραβώντας και τον Cerutti. Πίσω τους ο Zoldos Thomas επίσης στην M2 κατηγορία. Δεύτερος στην M5 σήμερα ο επίσης εργοστασιακός αναβάτης της Aprilia, Menichini Marco που μαζί με τον Cerutti γυρνούσαν 5 και 10 λεπτά ταχύτερα από τους υπόλοιπους.

Στην τρίτη όμως θέση της M5 και ψηλά στην γενική κατάταξη, ήταν ο συντάκτης του MOTO, Κίμων Καράμπελας! Στη σέλα της Yamaha Tenere, προετοιμασμένης με αξεσουάρ της GYTR ο Κίμωνας κατάφερε να σπάσει το σερί της Aprilia και να περάσει τον Montanari Francesco, τον τρίτο τους αναβάτη!
Πέρσι ο Κίμων κρατούσε την δεύτερη θέση ανάμεσα στους δύο εργοστασιακούς αναβάτες της Aprilia, τον άπιαστο Cerutti και τον Montanari, όταν από πτώση με πολλά χιλιόμετρα έμεινε τρίτος χωρίς να μπορέσει να ανέβει στο βάθρο καθώς έπρεπε να νοσηλευτεί, οδηγώντας με τεράστια δυσκολία μέχρι τον τερματισμό για να μην εγκαταλείψει στα τελευταία χιλιόμετρα.
Ο τραυματισμός εκείνος ήταν ένας από τους λόγους που ο Κίμωνας δεν πήρε μέρος και στο φετινό πρωτάθλημα Enduro, χωρίς ουσιαστικά να έχει προλάβει να βρεθεί στην πρότερή του φόρμα. Παρότι λιγότερα προετοιμασμένος φέτος, κατάφερε την πρώτη ημέρα να βρεθεί εμπρός, σπάζοντας το σερί των εργοστασιακών, αν και αύριο θα είναι μία πολύ δύσκολη ημέρα με περισσότερα χιλιόμετρα.

Φτάνοντας τον Montanari, ο Κίμων ήταν ήδη εμπρός στην κατάταξη από την στιγμή που ξεκινούν με διαφορά χρόνου και περνώντας τον, άκουσε το Tuareg να μαρσάρει δυναμικά ψάχνοντας για διαφορετικό πέρασμα. Επιλέγοντας την συντηρητική προσέγγιση, μετά την περσινή εμπειρία, ο Κίμων αποφάσισε τότε να αφήσει τον Montanari να ανοίξει τον δρόμο, καθώς όσο έμενε κοντά του θα ήταν εμπρός στην κατάταξη και πράγματι τερμάτισαν την ειδική σχεδόν μαζί με τον Κίμωνα να προηγείται έτσι πάνω από δύο λεπτά!
Η κατηγορία Μ5 περιλαμβάνει τους αναβάτες FIM όπου αγωνίζεται ο Κίμωνας αλλά και κατάταξη εκτός FIM, με σύνολο 29 συμμετέχοντες, αρκετούς από Ιταλία και Ισπανία και 6 Έλληνες συνολικά.
Στην 6η θέση πίσω από τον Montanari ο απίστευτα γρήγορος Gerini Maurizio πράγμα που σημαίνει πως από αύριο δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Σήμερα ξεκίνησε πιο πίσω και είχε αρκετές προσπεράσεις να κάνει, αύριο όμως θα είναι από τους αναβάτες που θα χαρίσουν θέαμα και θα επηρεάσει και την κατάταξη.
Στην 7η θέση ο mr. Dakar, ο γνωστός σε όλους Βασίλης Μπούδρος, την προσπάθεια του οποίου καλύψαμε φέτος από κοντά, ακολουθώντας την πορεία του Dakar στην Σαουδική Αραβία. Ο Βασίλης που αγωνίζεται με την ειδικά προετοιμασμένη BMW F900 που έχουμε παρουσιάσει, άφησε πίσω του τον άλλο γνωστό στους αναγνώστες του MOTO, τον Γιάννη Σεβαστόπουλο που μαζί με τον Κίμωνα, αγωνίζεται και αυτός με Yamaha Tenere στην ομάδα της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στο κατόπι τους ένας βετεράνος των Rally, ένας ιδιώτης με απίστευτες αντοχές και δυναμικό στιλ, ο Φίλλιπος Ντάτσικας που ανέβηκε στην 9η θέση.
Την δεκάδα έκλεισε ο Sascha Christof ενώ στην 11η θέση ο Έλληνας πολύ-πρωταθλητής Enduro που μεταξύ άλλων έχει ήδη εξασφαλίσει τον φετινό τίτλο, ο Παναγιώτης Κακολύρης με Suzuki V-Strom της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην δεύτερή του συμμετοχή στο Hellas Rally στην δύσκολη αυτή κατηγορία.
Στην 13η θέση ο Ιωσήφ Μπουτσαξής συμπληρώνει την απίστευτα δυναμική παρουσία των Ελλήνων στην M5 κατηγορία!

Στην M4 κατηγορία ο Νίκος Δουνάκης κατάφερε μία πολύ καλή 4η θέση γιατί έχει μικρή διαφορά για αγώνα Rally από τον Ισπανό στην πρώτη θέση.
Στην M3 κατηγορία ο μοναδικός Έλληνας, είναι ο γνωστός από τους αγώνες Enduro Γιάννης Τρίγκας που δέχτηκε μία ποινή για ταχύτητα, επηρεάζοντας το καλό του σημερινό αποτέλεσμα.
Στην M2 που έχει τους περισσότερους συμμετέχοντες και υψηλότατο ανταγωνισμό με την πρώτη πεντάδα να είναι κάτω από το δίωρο, μία απίστευτη επίδοση, ο Χαρίλαος Βοσταντζογλου είχε μία αξιοπρεπή παρουσία χωρίς να δεχτεί ποινές.
Στην M1 ο Πισαρρίδης Πέτρος με Voge 300 τερμάτισε 12ος με πολύ καλό συνολικό χρόνο.
Στην γενική κατάταξη ο Κίμωνας ήταν ο καλύτερος από τους Έλληνες με μία 9η θέση που είναι άθλος με μοτοσυκλέτα της συγκεκριμένης κατηγορίας απέναντι στις Enduro μοτοσυκλέτες και στους εργοστασιακούς αναβάτες. Ο Cerutti είναι πρώτος γενικής με δεύτερο τον Tonelli και αναμένεται κόντρα μεταξύ τους μέχρι το τέλος, μία κόντρα που περιμένουμε και τον Gerini να μπει ίσως και από αύριο.
Δεύτερος καλύτερος Έλληνας ο Βασίλης Μπούδρος στην 18η θέση γενικής κατάταξης με την ελληνική τριάδα να συμπληρώνεται από τον Γιάννη Σεβαστόπουλο στην 19η θέση.
Οι 11 Έλληνες συμμετέχοντες, και ο Κύπριος Παρποττάς που αγωνίζεται στα Quad, θα έχουν αύριο τριπλάσια απόσταση να αντιμετωπίσουν, χωρίς να κάνουν σήμερα service στις μοτοσυκλέτες τους. Και μπορεί να περάσουν μία ευκολότερη νύκτα συγκριτικά με εχθές, ωστόσο αναμένεται να είναι μία από δύσκολες ημέρες και μόλις η δεύτερη του μεγάλου Hellas Rally!