Indian FTR750 - Τέλος εποχής στην απόλυτη κυριαρχία της στους αγώνες Flat Track [VIDEO]

Επτά τίτλοι και 100 νίκες σε 135 αγώνες - Νέοι κανονισμοί τη βγάζουν εκτός παιχνιδιού
Indian FTR750
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/8/2024

Η Indian Motorcycle γιορτάζει το τέλος μιας εποχής στην οποία η αμερικάνικη εταιρεία κυριάρχησε απόλυτα στους αγώνες Flat Track με την FTR750, κατακτώντας 7 τίτλους και παίρνοντας 100 νίκες σε 135 αγώνες.

Η FTR750 έκανε το ντεμπούτο της το 2016, με στόχο την επάνοδο της Indian στους αγώνες, μετά από 60 χρόνια αποχής από αυτούς. Τώρα, στην 8η σεζόν συμμετοχής της FTR750 στους αγώνες Flat Track, μπορούμε να μιλάμε για την πιο επιτυχημένη μοτοσυκλέτα στην ιστορία του αθλήματος.

Από το 1901 οι αγώνες αποτελούσαν τμήμα του DNA της Indian, καθώς ακόμα και οι ιδρυτές της εταιρείας, Hendee και Hedstrom συμμετείχαν σε αγώνες αντοχής. Ιστορικές είναι οι νίκες του “Wrecking Crew” στα τέλη του 1940, με τη σύγχρονη FTR να επαναφέρει την Indian στην κορυφή των αγώνων Flat Track.

Τρεις αγώνες απομένουν στη σεζόν του 2024, που θα είναι η τελευταία για την FTR750 καθώς οι νέοι κανονισμοί της ΑΜΑ απαιτούν οι Flat Track μοτοσυκλέτες που θα αγωνίζονται από το 25 στην κατηγορία SuperTwins να διαθέτουν κινητήρες παραγωγής μέχρι 900 κ.εκ. (τα FTR παραγωγής έχουν διαφορετικό κινητήρα από τις FTR750, στα 1.203 κ.εκ., ενώ την ίδια μοίρα με την FTR750 για το 25 έχει και η αντίπαλη Harley-Davidson XR750), και η μοτοσυκλέτα της Indian έχει συνολικά 75% λόγο νικών / συμμετοχών, κερδίζοντας 101 από τους 135 αγώνες στους οποίους έχει λάβει μέρος! Παράλληλα η FTR750 έχει 286 βάθρα σε 129 αγώνες, ανεβαίνοντας στο βάθρο στο 96% των αγώνων στους οποίους συμμετείχαν αναβάτες με αυτή. Τέλος, είναι ανίκητη από το 2017, κατακτώντας κάθε σεζόν τον τίτλο της κατηγορίας της, ενώ σε αυτά τα χρόνια 45 αναβάτες συμμετείχαν σε αγώνες Flat Track στη σέλα της.

Θυμίζουμε πως πέρα από το Flat Track η Indian συμμετέχει και στο ΑΜΑ King of the Baggers, σε ασφάλτινες πίστες, με τα Bagger / Touring μοντέλα της, αλλά και στην κατηγορία Super Hooligan με την FTR. Μάλιστα το 2022 η Indian κατάφερε να κερδίσει και τους τρεις τίτλους (Flat Track, Baggers, SuperHooligan), γιορτάζοντάς το με το σύντομο βίντεο που ακολουθεί στο άρθρο.

Ετικέτες

Classic TT 2026: Michael Dunlop με Royal Enfield, Dean Harrison με Manx Norton - Ο John McGuinness στην εκκίνηση του Historic Senior

Με την συμμετοχή κορυφαίων αναβατών και φέτος το grid του ΤΤ των κλασσικών
Classic TT
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/8/2026

Ο Michael Dunlop θα αγωνιστεί με Royal Enfield 500, ο Dean Harrison με Manx Norton, ενώ ο John McGuinness θα οδηγήσει το πεδίο εκκίνησης του Historic Senior με Paton BIC 500

Οι συμμετοχές για το Classic TT 2026, το δευτερο συνεχόμενο της αναβίωσης, μετα από 6ετή παυση, επιβεβαιώθηκαν και το ενδιαφέρον στρέφεται στο Historic Senior, όπου οι Michael Dunlop, Dean Harrison και John McGuinness θα βρεθούν αντιμέτωποι πάνω σε ιστορικές μοτοσυκλέτες.

Ο Michael Dunlop, ρέκορντμαν νικών στην ιστορία του Isle of Man TT με 36 νίκες και νικητής της κατηγορίας lightway πέρσι, θα οδηγήσει μία Royal Enfield 500, ενώ ο Dean Harrison θα αγωνιστεί με μία Manx Norton. Οι δύο τους κυριάρχησαν και στο Isle of Man TT 2026, με τον Dunlop να σημειώνει τρεις νίκες, δύο στις Supersport και μία στα Sportbike, και τον Harrison να κατακτά τις δύο σημαντικότερες κατηγορίες, Superbike TT και Senior TT.

classic TT

Αμφότεροι θεωρούνται από τα μεγάλα φαβορί και για το Classic TT, αν και ο ανταγωνισμός αναμένεται ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν επίσης σημαντικοί αναβάτες όπως οι Peter Hickman και Davey Todd.

Τεχνικά οι Hickman και Todd έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, προς το παρόν δεν βρίσκονται στη λίστα εκκίνησης του Historic Senior. Είναι όμως γνωστό ότι ο Hickman θα οδηγήσει μία WizNorton 588cc Rotary στον αγώνα Formula 1.

Την πρώτη θέση εκκίνησης στο Historic Senior θα έχει ο John McGuinness, ο οποίος μετρά 23 νίκες στο Isle of Man TT. Ο 54χρονος Βρετανός θα αγωνιστεί με μία Paton BIC 500 της Team Winfield.

classic TT

Πίσω του θα εκκινήσει ο Mike Browne με Norton ES2 που πέρσι κέρδισε την κατηγορία, ενώ ο Harrison θα φύγει από την τρίτη θέση. Ο Jamie Coward, teammate του Harrison, θα οδηγήσει επίσης μία Craven Classic Racing/Ted Woof Manx Norton.

Ο Dunlop θα είναι ο μοναδικός αναβάτης μέσα στους 20 επικεφαλής που θα χρησιμοποιήσει Royal Enfield, ενώ στο Historic Senior θα συμμετάσχουν ακόμη ιστορικές μοτοσυκλέτες όπως οι MV Agusta 500 Three, Suzuki T500, Yamaha TX500, Matchless G50 και Ducati Desmo 500.

classic TT

Ξεχωρίζει επίσης η συμμετοχή του Dan Sayle, ο οποίος θα οδηγήσει την MV Agusta 500 Three που είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Grand Prix με τον θρυλικό Giacomo Agostini.

Το Classic TT 2026 θα διεξαχθεί από 16 έως 28 Αυγούστου, με τρεις ημέρες αγώνων και τουλάχιστον δύο αγώνες σε καθεμία από αυτές. Η τελευταία ημέρα θα περιλαμβάνει και έναν εορταστικό γύρο παρέλασης με επικεφαλής τον John McGuinness, τιμώντας τα 30 χρόνια από την πρώτη του συμμετοχή στους αγώνες του Isle of Man TT.

Εμείς ευελπιστούμε ότι η φετινή διοργάνωση θα ταλανιστεί λιγότερο από τον καιρό καθώς την περασμένη χρονιά, οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος τόσο του Isle of Mann TT όσο και του Classic ΤΤ.