Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

Δεύτερη η BMW που έχει μία πολύ δυνατή ομάδα και στοχεύει στον τίτλο
Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/4/2024

Η Yoshimura SERT Motul πήρε μία μεγάλη νίκη στον εναρκτήριο αγώνα του FIM Endurance World Championship, του παγκοσμίου πρωταθλήματος αντοχής και ταυτόχρονα στον ιστορικό αγώνα του Le Mans που τώρα πραγματοποίηση την 47η διοργάνωσή του.

Στην κατηγορία Superstock η Honda με την ομάδα National Motos Honda πήρε την νίκη και ταυτόχρονα η Honda είχε και την δεύτερη θέση της κατηγορίας.

Η Yamalube YART Yamaha EWC Official που πήρε τον περσινό τίτλο και είναι φαβορί και για τον φετινό, είχε μία πτώση τις τελευταίες ώρες του αγώνα χάνοντας την ευκαιρία για την πρόκριση από την αρχή του πρωταθλήματος, όπως ήταν τα προγνωστικά.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

Πτώση είχε στην αρχή του αγώνα και η ομάδα της Suzuki κάνοντας δυνατή προσπάθεια σε όλη την διάρκεια της νύκτας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε προνομιακή θέση και έτοιμη να εκμεταλλευτεί την πτώση της ομάδας της Yamaha και να περάσει στην κορυφή.

Να σημειώσουμε πως στην ομάδα της Suzuki αγωνίζεται ο Άγγλος Dan Linfoot, γνώριμος αναβάτης στο MOTO, έχοντας οδηγήσει μαζί του αρκετές φορές, ο Etienne Masson και ο Cregg Black ο οποίος και δήλωσε: «Πήραμε την εκδίκησή μας για πέρσι, η ομάδα έχει δουλέψει πολύ όλο το χειμώνα και καταφέραμε μία μεγάλη νίκη, είναι φανταστικό να είμαστε ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου»!

Το κλίμα στο Le Mans είναι φανταστικό και συνθέτει μία μοναδική εμπειρία για όποιον βλέπει τον αγώνα από κοντά, ιδιαίτερα αν είναι από τα Βαλκάνια όπου η απόσταση των διοργανώσεων αλλά και των φιλάθλων, κάνει τις διαφορές χαοτικές.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

Όπως είπαμε και νωρίτερα στον αγώνα συμμετείχε και ο Martin Choy, γνωστός όλων μας από το BMU και από τις επιδόσεις του στην πίστα των Σερρών όπου είχε πολλές φορές το ρεκόρ πίστας. Η προσπάθειά του σταμάτησε στα μισά του αγώνα όταν ο Αυστριακός αναπληρωματικός αναβάτης Max Melzer, κατέστρεψε την μοτοσυκλέτα της Σλαβακικης ομάδας Maco Racing του Martin Kuzma, με τον νεαρό Αυστριακό να μην τραυματίζεται ευτυχώς. Ο Σλοβάκος Kuzma κάλεσε τον 40χρονο Choy να συμμετέχει φέτος στο EWC. Οι δύο τους συνδέονται με δεσμούς φιλίας και δέλεαρ για τον Choy αποτελούσε τόσο η συμμετοχή του συνονόματου Κροάτη Vugrinec όσο και του  Ιάπωνα Takeshi Ishizuka. Ο Αυστριακός αναβάτης ήταν αναπληρωματικός με στόχο όλων μια καλή επίδοση στο παγκόσμιο. Δυστυχώς η πολυσύνθετη αυτή ομάδα δεν ολοκλήρωσε τον 24ωρο αγώνα αντοχής. Οι παρακάτω φωτογραφίες του ΜΟΤΟ δείχνουν την κατάσταση της μοτοσυκλέτας του Choy αμέσως μετά την επιστροφή της στο box.

Μεγάλη νίκη της Suzuki στον 24ωρο αγώνα Le Mans! Καθοριστική η πτώση της Yamaha

 

Ακολουθούν οι πρώτες φωτογραφίες του ΜΟΤΟ από τον 24ωρο αγώνα:

 

Ετικέτες

Red Bull Romaniacs 2026: Αποτελέσματα Πρόλογου – Τι θέση πήραν οι Έλληνες αναβάτες [Photos]

Mario Roman vs Pol Tarrés σημειώσατε άσσο
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

29/7/2026

Η 23η έκδοση του Red Bull Romaniacs «UNSTOPPABLE» ξεκίνησε χτες με τον Πρόλογο, σε μία ειδικά διαμορφωμένη πίστα με πολλά εμπόδια και κάτω από τα βλέμματα εκατοντάδων θεατών.

Gold

Ο Mani Lettenbichler (KTM) πετάχτηκε αμέσως μπροστά από τον Teo Kabakchiev (Sherco) που ήταν σε εξαιρετική φόρμα, με τους αδελφούς Brightmore (GASGAS) να ακολουθούν μαζί από κοντά. Ο Lettenbichler, που είναι ειδικός στη διαχείριση του ρυθμού, κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ξεπερνώντας τα εμπόδια με αποτελεσματικότητα, με τον Kabakchiev να είναι πίσω του σταθερά.  Ο Lettenbichler έκανε μια αμφισβητήσιμη επιλογή διαδρομής, μη ακολουθώντας τη «flow line», κάτι που έδωσε στον Kabakchiev την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά. Λίγο πριν τη σημαία του τελευταίου γύρου, ο Kabakchiev άρπαξε την ευκαιρία, προσπέρασε τον Lettenbichler και ανέκτησε το προβάδισμα που κατείχε από την αρχή, ακολουθούμενος από τον Mitch Brightmore, ο οποίος ανέβαινε σταθερά στους τελευταίους γύρους. Με έναν γύρο να απομένει, ο Kabakchiev και ο Brightmore κατάφεραν να διατηρήσουν ταχύτερο ρυθμό και να κατακτήσουν τη νίκη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Lettenbichler τερμάτισε τρίτος.

Silver

Η ένταση του αγώνα ξεχώρισε επίσης στην κατηγορία Silver, όπου η ταχύτητα και ο ρυθμός των διαγωνιζομένων ήταν σαφώς ανώτεροι σε σχέση με την κατηγορία Bronze. Ο Jiawei Sun (KTM) κυριάρχησε απόλυτα σε ολόκληρο τον αγώνα, οδηγώντας με δεξιότητα και ακρίβεια, κάνοντάς το να φαίνεται εύκολο. Δεύτερος ήρθε ο Lorenz Steinkellner (GASGAS) και τρίτος ο Sandon Kerswell (KTM). Η Sandra Gomez Cantero (Beta) ως πρώτη των γυναικών κατέλαβε την 5η θέση, ενώ την 15η θέση πήρε ο Έλληνας αναβάτης Γιώργος Οκάογλου με Sherco SE 300. Μάλιστα ο Έλληνας αναβάτης τερμάτισε μια θέση μπροστά από έναν πολύ διάσημο έκτακτο συμμετέχοντα: τον Αυστραλό Remy Gardner, αναβάτη WSBK, παγκόσμιο πρωταθλητή Moto2 (2021) και γιο του θρύλου Wayne Gardner!

Bronze

Η κατηγορία Bronze ήταν επίσης εντυπωσιακή, με τον πρόλογο να χαρακτηρίζεται από τον πατέρα (Jesús) και γιο (Stanislas) Zavala, αμφότεροι με Beta, που έκαναν αντίστοιχα το 1-2, σε μία άκρως οικογενειακή υπόθεση. Τρίτος τερμάτισε ο bastien Garreau (Husqvarna).

Adventure bikes

Ο Pol Tarrés (Yamaha), ο οποίος έχει δείξει στον κόσμο τις δυνατότητες και τα όρια στα οποία μπορούν να φτάσουν αυτές οι μοτοσυκλέτες, ήταν ο φαβορί για τη σημερινή ημέρα. Ωστόσο, η γραμμή εκκίνησης ήταν γεμάτη σκληρό ανταγωνισμό με Kevin Gallas (Yamaha), Mario Roman (CFMOTO), Dieter Rudlof (KTM), Jonny Walker (Triumph) και άλλους - μεταξύ αυτών και ο Adam Rieman, ο Αυστραλός που έχει γίνει γνωστός σε όλον τον κόσμο μέσω των βίντεο της σειράς Motology και ο οποίος δίνει το παρών σε συνεργασία με τη BMW Motorrad καβάλα σε F 900 GS.

Ο Tarrés και ο Gallas εναλλάσσονταν στην πρώτη θέση στους πρώτους δύο γύρους, με τον Roman να ακολουθεί από κοντά. Ο Tarrés έκανε μερικά λάθη, αλλά ήταν μια πτώση που έδωσε στον Roman την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα και να ξεφύγει μπροστά. Ο Mario απέδειξε ότι μπόρεσε να μεταφέρει τον ομαλό και σταθερό τρόπο οδήγησής του στην κατηγορία των Adventure και πίεσε μέχρι τον τερματισμό, κατακτώντας τη νίκη στην κατηγορία Adventure Ultimate. Είναι η πρώτη του νίκη στο Red Bull Romaniacs, παρά τις πέντε φορές που είχε ανέβει στο βάθρο. Ο Tarrés τερμάτισε ακριβώς πίσω του στη 2η θέση και ο Dieter Rudolf στην 3η, ο οποίος επίσης είχε μόλις μεταπηδήσει στην κατηγορία Adventure Bike από την Gold Class.

Mario Roman: “Είναι καταπληκτική αίσθηση, είναι η πρώτη μου νίκη εδώ μετά από δέκα χρόνια. Απόλαυσα τον Πρόλογο, βρήκα τον ρυθμό μου, δεν έκανα λάθη· το νερό ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς έκανε τα εμπόδια ολισθηρά. Διατήρησα τη συγκέντρωσή μου και είμαι περήφανος για τη CFMOTO 450ΜΤ μου. Θα είναι μια μακρά εβδομάδα, μια καταπληκτική εβδομάδα και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.”

Στην κατηγορία Adventure Core συμμετέχουν και οι Παναγιώτης Κουζής και Γιώργος Κοινωνάς με την ομάδα CFMOTO Hellas Racing Team. Ο Παναγιώτης Κουζής τρέχει με CFMOTO 800MT-X και κατέλαβε την 9η θέση, ενώ ο Γιώργος Κοινωνάς πήρε την 16η θέση πάνω στην σέλα της CFMOTO 450MT.

Από τον αγώνα απουσιάζει ο “δικός μας” Κίμωνας Καράμπελας που εντυπωσίασε πέρυσι, όμως μαζί με την ομάδα του αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν φέτος και διάλεξαν άλλον αγώνα. Σήμερα Τετάρτη η δράση συνεχίζεται και οι αναβάτες θα πρέπει να διανύσουν περίπου 150 χιλιόμετρα διαδρομών.