Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωση

Θα θέλαμε περισσότερο κόσμο στις ειδικές διαδρομές καθώς η προσπάθεια που έγινε στην Κρήτη ήταν μεγάλη
motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωση
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/4/2024

Από την Κρήτη και συγκεκριμένα το Νεροκούρο Χανίων ξεκίνησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024 με τους 27 συμμετέχοντες των έξι κατηγοριών να προσπαθούν να μπουν με το δεξί στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.

Το Αθλητικό Σωματείο ΜΟ.Λ.Π. είχε αναλάβει την διοργάνωση του αγώνα, με τους ανθρώπους της οργάνωσης να έχουν δημιουργήσει μία οριοθετημένη διαδρομή μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων.

Το κλίμα στον αγώνα ήταν ευχάριστο ενώ το μοναδικό μελανό σημείο ήταν η απουσία του κόσμου, ο οποίος ήταν λιγοστός.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωση

Στα αγωνιστικά τώρα για τον πρώτο αγώνα, στην κατηγορία Senior, o Φωτάγγελος Μουρίκης (TRS 300), ήταν ο νικητής συγκεντρώνοντας 20 βαθμούς ποινής. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Μαρίνος Μαυροματάκης (GASGAS 250), με 23 βαθμούς ποινής, με τον Αντώνη Μανή (GASGAS TXT 280), με 24 βαθμούς ποινής να συμπληρώνει το βάθρο.

Στην κατηγορία Junior, είχαμε μόνο μία συμμετοχή αυτή του Φίλλιπου Μαυροματάκη, με τον νεαρό από την Κρήτη να παίρνει τη νίκη έχοντας 53 βαθμούς ποινής.

Στην κατηγορία Women είχαμε και εδώ μόνο μία συμμετοχή. Η Ευαγγελία Παναγιωτάκη (Beta 125), πήρε τη νίκη με 55 βαθμούς ποινής.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωση

Στην κατηγορία A, είχαμε μεγάλη μάχη μεταξύ του Λευτέρη Πίππου (GASGAS 250) και του Λευτέρη Καρέτσου (Honda Montesa 250). Ο Πίππος κατάφερε τελικά να πάρει τη νίκη έχοντας 38 βαθμούς ποινής. Ο Καρέτσος τερμάτισε στη δεύτερη θέση έχοντας 40 βαθμούς ποινής. Τρίτος τερμάτισε ο Ισίδωρος Τσίκης (Honda 300), ο οποίος συγκέντρωσε 45 βαθμούς ποινής.

Στην κατηγορία Β, ο Didier Faust (TRS 300), αναδείχθηκε νικητής καθώς συγκέντρωσε 26 βαθμούς ποινής, με τον Στάθη Σταθάκη (Vertigo Vertical 300), να τερματίζει δεύτερος με 39 βαθμούς ποινής και τον Ιωάννη Δασκαλάκη (Sherco 300), να συμπληρώνει το βάθρο με 41 βαθμούς ποινής.

Στην κατηγορία Γ, ο Ιωάννης Καριωτάκης (TRS 300) πήρε τη νίκη με μόλις 21 βαθμούς ποινής. Ο Μανώλης Μαρκουλάκης (GASGAS 321), ολοκλήρωσε τον αγώνα στη δεύτερη θέση έχοντας 24 βαθμούς ποινής. Ο Ιωάννης Λεπεσιώτης (Sherco 125), συμπλήρωσε το βάθρο με 28 βαθμούς ποινής.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωση

Στον δεύτερο αγώνα η οργάνωση προχώρησε σε αλλαγές στις ειδικές διαδρομές ώστε να αυξηθεί και άλλο η δυσκολία για τους αγωνιζόμενους. Στην κατηγορία Senior, νικητής αναδείχθηκε ο Αντώνης Μανής (GASGAS TXT 280), με 19 βαθμούς ποινής, με τον Φωτάγγελο Μουρίκη (TRS 300), να τερματίζει δεύτερος με 22 βαθμούς ποινής. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Μαρίνος Μαυροματάκης (GASGAS 250), με 29 βαθμούς ποινής.

Στην κατηγορία Junior, ο Φίλλιπος Μαυροματάκης, πήρε τη νίκη με 42 βαθμούς ποινής.

Στην κατηγορία Women η Ευαγγελία Παναγιωτάκη (Beta 125), πήρε τη νίκη με 62 βαθμούς ποινής.

Στην κατηγορία A, ο Λευτέρης Πίππος (GASGAS 250)  ήταν ο μεγάλος νικητής καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 16 βαθμούς ποινής! Ο Λευτέρης Καρέτσος (Honda Montesa 250), δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον Πίππο με τον ίδιο να τερματίζει στη δεύτερη θέση με 24 βαθμούς ποινής. Τρίτος τερμάτισε ο Ιωάννης Άγγελος Παγώνης (Vertigo), ο οποίος συγκέντρωσε 38 βαθμούς ποινής.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωση

Στην κατηγορία Β, ο Didier Faust (TRS 300), αναδείχθηκε νικητής καθώς συγκέντρωσε 12 βαθμούς ποινής, με τον Στάθη Σταθάκη (Vertigo Vertical 300), να τερματίζει δεύτερος με 36 βαθμούς ποινής και τον Ιωάννη Δασκαλάκη (Sherco 300), να συμπληρώνει το βάθρο με επίσης 36 βαθμούς ποινής.

Στην κατηγορία Γ, ο Ιωάννης Καριωτάκης (TRS 300) πήρε τη νίκη με 18 βαθμούς ποινής. Ο Γιώργος Ατσόνιος (Megatechno Electrico), τερμάτισε στη δεύτερη θέση έχοντας συγκεντρώσει 24 βαθμούς ποινής,Ο Ιωάννης Λεπεσιώτης (Sherco 125), συμπλήρωσε το βάθρο με 25 βαθμούς ποινής.

Επόμενος σταθμός για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial το νησί της Σίφνου στις 8 και 9 Ιουνίου.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωσηΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Trial 2024, 1ος & 2ος αγώνας, Χανιά – Συναγωνισμός, ευχάριστο κλίμα και εξαιρετική διοργάνωση

 

Ετικέτες

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες