Προσωρινό πρόγραμμα TrialGP 2024 - Εφτά γύροι για την επόμενη σεζόν

Χρονιά που σηματοδοτεί τα 50 χρόνια ύπαρξης του θεσμού και τα 25 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Trial γυναικών
Το αγωνιστικό ημερολόγιο του TrialGP 2024
Από το

motomag

27/9/2023

Μετά την ολοκλήρωση του Trial des Nations, η FIM ανακοίνωσε το προσωρινό πρόγραμμα των TrialGP για την επόμενη σεζόν, με αρκετές πίστες να επιστρέφουν στο πρόγραμμα, ανεβάζοντας τους γύρους στους 7 και τις αγωνιστικές ημέρες στις 12.

Ξεκινώντας στα μέσα Απριλίου, τα TrialGP θα βρεθούν στο Maisse της Γαλλίας, όπου έχει προγραμματιστεί μόνο μία αγωνιστική ημέρα. Τελευταία φορά βρέθηκε στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το μακρινό 2008, όταν ο GOAT του αθλήματος Toni Bou, είχε τερματίσει δεύτερος με Honda - Montesa, στον δρόμο για τον δεύτερο Παγκόσμιο Τίτλο του.

Άλλη μία πίστα που έχουμε να δούμε από το 2019, είναι αυτή στο Motegi της Ιαπωνίας, όπου θα φιλοξενηθεί ο 2ος γύρος των TrialGP. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα επιστρέψουν στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ανδόρα της Ισπανίας για τον 3ο γύρο.

Από εκεί, φεύγουμε για Ιταλία, όπου στα μέσα Ιουνίου θα μεταφερθούμε στην αλπική κοιλάδα της Valsassina, για το 4ο γύρο. Μία νέα προσθήκη για το 2024 και συνεπώς άγνωστη για τους αγωνιζόμενους. Για τον 5ο γύρο τα TrialGP θα ταξιδέψουν 620 χιλιόμετρα βορειότερα, στο Neunkirchen της Γερμανίας.

Ο τελευταίος γύρος πριν το καθιερωμένο καλοκαιρινό διάλειμμα θα διεξαχθεί στο Βέλγιο και πιο συγκεκριμένα στο Comblain-au-Pont.

Επιστρέφοντας, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο 7ος και τελευταίος γύρος του Πρωταθλήματος θα διεξαχθεί σε μία επίσης νέα πίστα, στο Ripoll της νοτιοανατολικής Ισπανίας. Εκεί θα διεξαχθούν επίσης, την Παρασκευή και το Σάββατο, τα FIM Trial Vintage Trophy και FIM Trial Vintage Motorcycle Trophy.

Το Trial des Nations θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου, στην Pobladura de las Regueras της Ισπανίας, εκεί όπου έλαβε χώρα ο τελευταίος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Trial το 2021.

Οι κατηγορίες TrialGP και Trial2 θα ακολουθήσουν ολόκληρο το πρόγραμμα, ενώ το Γυναικείο Πρωτάθλημα θα έχει δύο λιγότερους γύρους, απουσιάζοντας από Ανδόρα και Ιταλία. Η κατηγορία Trial3 θα βρεθεί μόνο σε Ιαπωνία και Ισπανία. Τέλος, το πρωτάθλημα για την Trial2 των γυναικών θα κριθεί σε Γερμανία, Βέλγιο και Ισπανία.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα 2024:

TrialGP

1ος Αγώνας: 13-14 Απριλίου – Maise – Γαλλία

2ος Αγώνας: 17-19 Μαΐου – Motegi – Ιαπωνία

3ος Αγώνας: 07-09 Ιουνίου - Sant Julià de Lòria – Ανδόρα

4ος Αγώνας: 14-16 Ιουνίου – Valsassina – Ιταλία

5ος Αγώνας: 05-07 Ιουλίου – Neunkirchen – Γερμανία

6ος Αγώνας: 13-14 Ιουλίου – Comblain-au-Pont – Βέλγιο

7ος Αγώνας: 13-15 Σεπτεμβρίου – Ripoll – Ισπανία

FIM Trial Vintage Trophy / FIM Trial Vintage Motorcycle Trophy

13-14 Σεπτεμβρίου – Ripoll – Ισπανία

FIM Trial Des Nations / FIM Trial Des Nations Γυναικών /FIM International Trophy / FIM Challenge Des Nations

21-22 Σεπτεμβρίου – Pobladura de las Regueras – Ισπανία

Ετικέτες

O Peter Hickman και η 8TEN Racing αποχωρούν από το βρετανικό πρωτάθλημα superbike

Εστιάζουν στην πλήρη αποκατάσταση - Στόχος η επιστροφή στην ανταγωνιστικότητα το 2027
Hickman
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/6/2026

Η 8TEN Racing ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το υπόλοιπο πρωτάθλημα British Superbike 2026, με την ομάδα των Peter Hickman και Davey Todd, να στοχεύει στην πλήρη επιστροφή τους το 2027.

Η απόφαση έρχεται μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ομάδα, καθώς τόσο ο Hickman όσο και ο Todd έχουν ταλαιπωρηθεί από σοβαρούς τραυματισμούς τον τελευταίο χρόνο, επηρεάζοντας σημαντικά την αγωνιστική τους παρουσία.

Ο Hickman είχε τραυματιστεί σοβαρά στο Isle of Man TT του 2025, υποφέροντας από τραυματισμούς στο θώρακα, την πλάτη, τον ώμο και το πρόσωπο. Παρά το μέγεθος των τραυματισμών του, επέστρεψε φέτος στο TT κατακτώντας τέσσερα βάθρα και αποδεικνύοντας πως παραμένει ένας από τους κορυφαίους αναβάτες των αγώνων δρόμου.

Ωστόσο, η εικόνα του στο British Superbike δεν ήταν αντίστοιχη. Οι δυσκολίες προσαρμογής και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τους βασικούς αντιπάλους συνέβαλαν στην απόφαση της ομάδας να διακόψει πρόωρα την παρουσία της στο πρωτάθλημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 8TEN Racing, η αποχώρηση γίνεται με στόχο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε τόσο οι αναβάτες όσο και η ομάδα να επιστρέψουν σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα και να παρουσιαστούν ξανά ανταγωνιστικοί το 2027.

Hickman

Παρότι εγκαταλείπει το BSB, ο Hickman δεν σκοπεύει να μείνει εκτός δράσης. Αντίθετα, αναμένεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε επιλεγμένους αγώνες, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μοτοσυκλέτες με τις οποίες αγωνίζεται στους αγώνες δρόμου.

Ο ίδιος δήλωσε,"Ήταν προφανώς μια δύσκολη απόφαση, όμως προτεραιότητα είναι να επιστρέψω στο επίπεδο που γνωρίζω ότι μπορώ να βρεθώ. Οι διαφορές στις προδιαγραφές των μοτοσυκλετών στο BSB κάνουν τη διαδικασία εξέλιξης δύσκολα διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή.

Hickman

"Το BSB αποτελεί τεράστιο κομμάτι της καριέρας μου και έχω απολαύσει κάθε στιγμή σε αυτό, όμως κάποιες φορές πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να βάλεις προτεραιότητες. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτή δεν είναι η είδηση που ήθελαν να ακούσουν οι φίλαθλοι, αλλά η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην επιστροφή των αναβατών και της ομάδας στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας που περιμένουμε εμείς και οι συνεργάτες μας."

Η απόφαση επηρεάζει και τον Davey Todd, ο οποίος επίσης πέρασε μια δύσκολη περίοδο αποκατάστασης. Οι τραυματισμοί του ήταν αρκετά σοβαροί ώστε να τον αφήσουν εκτός τόσο από το North West 200 όσο και από το Isle of Man TT του 2026.

Hickman

Παρά την αποχώρηση από το κορυφαίο βρετανικό πρωτάθλημα ταχύτητας, όλα δείχνουν πως η 8TEN Racing δεν εγκαταλείπει τα αγωνιστικά της σχέδια. Αντίθετα, η κίνηση αυτή μοιάζει περισσότερο με μια στρατηγική ανασύνταξη, με στόχο την επιστροφή σε πλήρη ισχύ το 2027. Στο μεταξύ, οι φίλοι των αγώνων δρόμου θα συνεχίσουν να βλέπουν τον Hickman σε επιλεγμένες διοργανώσεις, με πρώτο σταθμό το Southern 100 του Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο Billown Course του Isle of Man.

Το Southern 100, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, συγκεντρώνει φέτος μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των αγώνων δρόμου, με τους Michael Dunlop, Dean Harrison και Peter Hickman να ξεχωρίζουν σε μια εντυπωσιακή λίστα συμμετοχών.

Hickman

Για τον Hickman πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη αγωνιστική εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από το υπόλοιπο πρόγραμμα του BSΒ, ενώ στο φετινό TT ο Hickman ανέβηκε τέσσερις φορές στο βάθρο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων δύο δεύτερες θέσεις, επιβεβαιώνοντας πως παραμένει ένας από τους κορυφαίους αναβάτες αγώνων δρόμου.

Στο Southern 100 θα συμμετάσχει τόσο στις κατηγορίες Superbike όσο και στις Supersport. Στα Superbike θα χρησιμοποιήσει την BMW M1000 RR της Monster Energy BMW Motorrad by 8TEN Racing, ενώ η διοργάνωση θα αποτελέσει και την πρώτη του γνωριμία με την διαδρομή του Billown, μήκους 4,25 μιλίων, τη διαδρομή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Isle of Man.

Hickman

Παρά τη μεγάλη εμπειρία του στους αγώνες δρόμου, ο Hickman δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην συγκεκριμένη διαδρομή, γεγονός που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην συμμετοχή του.

"Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα αγωνιστώ για πρώτη φορά στο I Southern 100 και θα μάθω την διαδρομή του Billown," δήλωσε ο Hickman.

Hickman

"Όσο προχωρά η χρονιά αισθάνομαι όλο και πιο δυνατός και σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Η BMW M1000 RR της Monster Energy BMW Motorrad by 8TEN Racing λειτούργησε εξαιρετικά στο TT και ανυπομονώ να την οδηγήσω ξανά. Είμαι επίσης βέβαιος ότι η Supersport μοτοσυκλέτα της Swan Racing by PHR Performance θα είναι απολαυστική σε αυτή τη γρήγορη διαδρομή των 4,25 μιλίων με ροή."

Η παρουσία του Hickman ανεβάζει ακόμη περισσότερο το επίπεδο του ανταγωνισμού. Μαζί με τον Michael Dunlop και τον Dean Harrison, οι τρεις τους μετρούν συνολικά 57 νίκες στο Isle of Man TT, με τον Dunlop να κατέχει τις περισσότερες (36), τον Hickman να ακολουθεί με 14 και τον Harrison με επτά.

Hickman

Τη λίστα συμμετοχών συμπληρώνουν επίσης οι Mike Browne, Rob Hodson, Dominic Herbertson, Jamie Coward και Paul Jordan, δημιουργώντας ένα από τα πιο φανταχτερά grid που έχει φιλοξενήσει η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια.

Για τον Hickman, το Southern 100 δεν αποτελεί μόνο μία ακόμη συμμετοχή σε αγώνα δρόμου, αλλά και το πρώτο βήμα της αγωνιστικής του συνέχειας μετά το τέλος της εμπλοκής του στο BSB. Και με δεδομένη τη φόρμα που έδειξε στο φετινό TT, η πρώτη του εμφάνιση στην διαδρομή του Billown αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος της διοργάνωσης.