Rally Raid - O Anibal Lopez νεκρός μετά από ατύχημα με την μοτοσυκλέτα του
Με την ομάδα Polaris Mexico έλαβε μέρος στο Rally Dakar 2024
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
9/8/2024
Ο Μεξικανός αγωνιζόμενος Anibal Lopez ο οποίος είχε καταφέρει να αναδειχθεί πρωταθλητής στην κατηγορία Pro UTV Stock το 2022, έχασε τη ζωή του μετά από ατύχημα με την μοτοσυκλέτα του.
Ο Lopez ο οποίος είχε καταφέρει παλαιότερα να αναδειχθεί νικητής στην κατηγορία του στο Baja 500, τη φετινή χρονιά ήταν ένα από τα μέλη της ομάδας Polaris Mexico στο Rally Dakar, ενώ το 2023 κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας στην κατηγορία Pro UTV Stock.
Ο θάνατος του Lopez σύμφωνα με την Ομοσπονδία SCORE (Southern California Off Road Enthusiasts), οφείλεται σε ατύχημα με την μοτοσυκλέτα του χωρίς ωστόσο να αναφέρονται οι συνθήκες ή κάτι περισσότερο.
Η Ομοσπονδία SCORE μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί ανέφερε: "Ολόκληρη η οικογένεια της SCORE είναι βαθιά θλιμμένη από την απώλεια του Lopez. Eκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναθλητές του”.
Ανακοίνωση έκανε όμως για τον θάνατο του Lopez και η Polaris Mexico λέγοντας τα εξής: "Αποχαιρετούμε έναν πραγματικό πρωταθλητή, έναν στοργικό πατέρα και έναν αγαπημένο φίλο. Ο θάνατός σου αφήνει ένα μεγάλο κενό στη ζωή μας αλλά η κληρονομιά σου θα συνεχίσει να μας εμπνέει. Ως αρχηγός της αγωνιστικής μας ομάδας, ηγήθηκες με θάρρος, αποφασιστικότητα και πάθος το οποίο μετέδιδες σε όλους. Μπορεί να πέρασες τη γραμμή του τερματισμού, αλλά η μνήμη σου θα μείνει για πάντα μαζί μας”.
John McGuinness: Στα 54 του γράφει ακόμη γύρους 130mph στο Isle of Man TT και το γιορτάζει με επετειακή εμφάνιση
Ο John Warren McGuinness MBE συμμετείχε φέτος για 30ή χρονιά στο Tourist Trophy του Isle of Man με μια Fireblade βαμμένη στα χρώματα της πρώτης του RS250
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
3/6/2026
"Ταξιδεύω νοητικώς σε εκείνη την πρώτη μου επίσκεψη με το φέρι, για έναν αγώνα που άλλαξε τη ζωή μου," θυμάται ο McGuinness. "Την πρώτη φορά που έτρεξα εδώ ήρθα με το δικό μου φορτηγάκι, το RS250R δεμένο πίσω δίπλα σε μια φορητή κουζίνα και μερικά κάνιστρα με ντίζελ που είχα δανειστεί από τη βάρκα του πατέρα της Becky [σ.σ. η σύζυγός του]."
Η στιγμή που θυμάται ο Άγγλος θρύλος του ΤΤ είναι το 1996, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 24 ετών και έφτανε στο λιμάνι της πόλης Douglas για το πρώτο του TT με μια δίχρονη Honda RS250 και χορηγό έναν προσωπικό του φίλο, τον αείμνηστο Paul Bird.
O John McGuinness έτοιμος να εκκινήσει τον αγώνα Superbike TT την Κυριακή 31 Μαΐου 2026
Προερχόμενος από έξι χρονιές αγώνων σε ερασιτεχνικό επίπεδο και μερικές συμμετοχές στον αγώνα North West 200 (απαιτούμενη προϋπηρεσία για να γίνει κανείς δεκτός στο ΤΤ), ο McGuinness εκκίνησε την καριέρα του με τον αγώνα της κατηγορίας Lightweight το 1996, στον οποίο τερμάτισε 15ος με ταχύτερο γύρο λίγο πάνω από τα 109 μίλια ανά ώρα, ή 175,4 χιλιόμετρα ανά ώρα, κατακτώντας τον τίτλο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου (Best Newcomer).
Με τη Fireblade της ομάδας HM Plant το 2007 καθ' οδόν προς τον πρώτο γύρο με μέση ωριαία ταχύτητα άνω των 130 mph στο Νησί
Η συνέχεια έχει γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στα βιβλία της Ιστορίας: 23 νίκες σε ΤΤ από το 1999 ως σήμερα και σε διάφορες κατηγορίες (βασικά σε όλες, ακόμη και στην, καταργημένη πλέον, ηλεκτρική TT Zero με μοτοσυκλέτες της Mugen), ο πρώτος γύρος στην ιστορία του ΤΤ άνω των 130 mph (209,2 km/h) το 2007 και μια ιστορική νίκη στο Senior TT του 2015 κατά την οποία έγραψε τον πιο γρήγορο γύρο της προσωπικής του καριέρας με 132.701 mph (213,6 km/h).
Η ειδική βαφή στη φετινή του Fireblade ανατρέχει σε εκείνη την πρώτη εμφάνιση με την RS250 και αποτελεί έναν φόρο τιμής που του έγινε από τη Honda Racing UK.
"Η απόδοση του John φέτος είναι αντάξια του παλιού καλού McGuinness," είπε ο Nick Fletcher της Honda Racing Team. "Πάντα χαμογελαστός, πάντα με χρόνο για τις τεράστιες ουρές οπαδών του που στήνονται κάθε φορά που μένει για λίγη ώρα ακίνητος και πάντα το ίδιο γρήγορος και απαλός ως μετάξι στην άσφαλτο."
Τα τελευταία χρόνια ο McGuinness έχει χάσει επαφή με τις νίκες, το άθλημα έχει προχωρήσει λίγο πιο μπροστά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο φετινός νικητής του αγώνα Superbike TT, Dean Harrison, έγραψε στις δοκιμές της κατηγορίας οκτώ γύρους πάνω από τα 133 mph (214 km/h), δηλαδή πάνω από την ταχύτερη επίδοση στην καριέρα του Mc Guinness, ενώ στον αγώνα κέρδισε γράφοντας ταχύτερο γύρο άνω των 135 mph (217,3 km/h). Το δε απόλυτο ρεκόρ γύρου έχει γραφτεί από το Peter Hickman στο Superstock TT με 136,358 mph (219.447 km/h).
Παρόλα αυτά ο John McGuinness παραμένει ένα είδωλο, ένας από τους πιο αγαπητούς αναβάτες στην ιστορία του ΤΤ και φυσικά ένας από τους πολυνίκες του με 23 επισκέψεις το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κάτι που πολύ λίγοι έχουν καταφέρει.
Στα 54 του χρόνια μάλιστα, ο Άγγλος συνεχίζει να είναι πολύ γρήγορος και σταθερός, τερματίζοντας φέτος τον αγώνα των Superbikes στην τιμητικότατη πέμπτη θέση.