Toni Bou - ΔΕΝ νίκησε στον 2ο αγώνα TrialGP της Ιταλίας!
Πρώτος ο Jaime Busto της GASGAS, δεύτερος ο Ισπανός της Honda, που όμως κέρδισε τον 1ο αγώνα και προηγείται στη γενική
Από τον
Κώστα Γκαζή
17/6/2024
Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε συνηθίσει τον Toni Bou να κερδίζει -ακόμα και τραυματισμένος- όλους τους αγώνες, και όλους τους γύρους των X-Trial (αγώνες σε κλειστές πίστες με τεχνητά εμπόδια) και TrialGP (outdoor αγώνες με φυσικά εμπόδια). Όμως στις 16/6/2024 ο Ισπανός αναβάτης του HRC με τα 34 Παγκόσμια Πρωταθλήματα είχε ένα σπάνιο “στραβοπάτημα”, τερματίζοντας 2ος στον αγώνα της Κυριακής! Παρόλα αυτά, σίγουρα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου για τον αδιαμφισβήτητο GOAT του αθλήματος, ο οποίος είχε κερδίσει τον αγώνα του Σαββάτου, και παραμένει πρώτος γενικής με διαφορά.
Ενώ λοιπόν στους 2 πρώτους γύρους της σεζόν του 2024 η κατάσταση εξελισσόταν στον ίδιο ρυθμό που μας έχει συνηθίσει ο GOAT Bou (1ος και στους 4 πρώτους αγώνες, με κάθε γύρο να έχει από δύο), στον 3ο γύρο της σεζόν TrialGP, στην Ιταλία, ενώ ο Ισπανός πήρε την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του -το Σάββατο-, την Κυριακή δεν βρέθηκε στην γνωστή ανίκητη φόρμα του, τερματίζοντας 2ος πίσω από τον συμπατριώτη του, Jaime Busto της GASGAS.
Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Busto στη σεζόν του 24, και η πρώτη… δεύτερη θέση του Bou.
Προς τιμήν του ο Bou δεν επικαλέστηκε καμία δικαιολογία για τη δεύτερη θέση, δηλώνοντας πως “σήμερα δεν ήταν η ημέρα μας, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα από μια δεύτερη θέση όταν δεν κάνεις έναν καλό αγώνα.”
Ακολουθεί η βαθμολογία του TrialGP 2024, μετά και τον 3ο γύρο της Ιταλίας.
Dakar 2026 Πρόλογος: Ο Canet έγινε ο νεότερος στην ιστορία με νίκη – Πετάει η KTM! 2,5χλμ σπρώξιμο για Kove – Ιδανικά ο Μπούδρος
Κόντρα στο δευτερόλεπτο
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
3/1/2026
Ο Canet είχε ξεχωρίσει από πέρσι και έδειχνε έτοιμος να πέσει στην μάχη με τα μεγάλα ονόματα παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Ο πρόλογος δίνει την ευκαιρία στους νέους αναβάτες να ξεχωρίσουν γιατί είναι μία πολύ μικρή διαδρομή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πλοήγησης και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις από τεχνικής άποψης.
Ο Canet έκανε αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα, να κρατήσει δηλαδή το γκάζι στο τέρμα βλέποντας ταχύτητες στην άμμο που ζαλίζουν, ιδιαίτερα όταν είναι για αρκετά λεπτά και όχι στιγμιαία.
Οι πρώτοι 18 αναβάτες τερμάτισαν μέσα σε ένα λεπτό διαφοράς με την νίκη να κρίνεται μόλις για τρία δευτερόλεπτα και την τρίτη θέση στο βάθρο να είναι πέντε δευτερόλεπτα πίσω.
Είναι μία φυσιολογική εικόνα αυτή για τον πρόλογο με τους κορυφαίους του πρωταθλήματος Rally που μέσα στο Dakar έχει τον πρώτο αγώνα της χρονιάς.
Το γεγονός πως μέχρι τους πρώτους εκατό υπάρχουν μόλις πέντε λεπτά διαφοράς, δείχνει πόσο υψηλές είναι οι ταχύτητες και δεν είναι λίγες οι φορές που εδώ συμβαίνουν και καθοριστικά ατυχήματα με μερικούς να εγκαταλείπουν το μεγάλο Rally έχοντας κάνει μόλις λίγα χιλιόμετρα.
Στα αυτοκίνητα είχαμε σήμερα ένα τέτοιο παράδειγμα με τον Schrodder να ντεραπάρει από ένα πολύ κλασσικό πρόβλημα της ταχύτητας στα αυτοκίνητα, όταν ξεκολλούν οι πίσω τροχοί από το έδαφος και πλέον είναι λίγα όσα μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την τούμπα.
Πρώτη εκκίνηση για το φετινό Dakar με τον χρόνο να μετρά κανονικά στις μοτοσυκλέτες
Ο Βασίλης Μπούδρος είδε όπως είπε κάποια στιγμή τα 142 χλμ και ήταν ακριβώς εκείνο που χρειαζόταν για να κόψει το γκάζι και να μειώσει ταχύτητα.
Έχει πάει και παραπάνω σε προηγούμενα Dakar όμως δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος με τις ρυθμίσεις της πίσω ανάρτησης και αισθανόταν πως παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο όσο μένει στο γκάζι. Έπαιξε σωστά το χαρτί που θέλει φέτος να αποφύγει τους τραυματισμούς και έκοψε ολοκληρώνοντας την ημέρα με πέντε λεπτά διαφορά από τον πρώτο.
Απίστευτη θέληση και ιστορίες από αυτές που μόνο στο Dakar υπάρχουν, έδειξε ο τελευταίος του τερματισμού με καπέλο 2 ωρών και 43 λεπτών, ο εργοστασιακός αναβάτης της Kove, Neels Theric.
Ο Theric έσπρωξε την μοτοσυκλέτα του για τα τελευταία 2,5 χιλιόμετρα για να μην εγκαταλείψει!
Το θέμα είναι πως είχε φτάσει στο Dakar με γρίπη και την προηγούμενη ημέρα ψηνόταν στον πυρετό, δεν μπόρεσε να φάει καλά το πρωί και απλά ήθελε να μην είναι πολύ πίσω από τους υπόλοιπους, πόνταρε να ξεκουραστεί για την αυριανή δύσκολη ημέρα και να καλύψει τον όποιο χαμένο χρόνο καθώς ο στόχος του για φέτος ήταν να μην είναι μακριά από τις θέσεις του βάθρου!
Η Honda θα παίξει σκληρό κυνήγι αλλά ποιος θα είναι το ζευγάρι στον αγώνα του Brabec;
Μόλις στο 6ο χιλιόμετρο η εργοστασιακή μοτοσυκλέτα της Kove παρουσίασε πρόβλημα στον αισθητήρα ανάφλεξης και έσβησε. Ο Theric είχε μαζί του ανταλλακτικό και του πήρε περίπου σαράντα λεπτά για να είναι και πάλι έτοιμος όμως τα προβλήματά του δεν είχαν τελειώσει εκεί. Μόλις 2,5 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό η μοτοσυκλέτα έσβησε ξανά καθώς ο καμένος αισθητήρας ήταν το σύμπτωμα και όχι η αιτία του προβλήματος και για να μην εγκαταλείψει ξεκίνησε να σπρώχνει έχοντας μία από τις χειρότερες ημέρες ενώ είμαστε ακόμη στον πρόλογο!
Τερμάτισε στην 115η θέση με 2 ώρες και 43 λεπτά διαφοράς στα 22 χιλιόμετρα απόστασης ενώ εκείνος που θα ήταν πραγματικά τελευταίος στην 114η θέση είχε μόλις 8 λεπτά διαφοράς από τον πρώτο.
Πίσω στην κορυφή η σημερινή ημέρα έδειξε πως το μεγάλο φαβορί για φέτος, ο περσινός νικητής Sanders, δεν είναι άδικα εκείνος που μπορεί να κάνει σερί νίκες για πρώτη φορά από το 2015. Το βάθρο θα ήταν εξολοκλήρου KTM όμως ο Αμερικανός Brabec με Honda και το ιστορικό για αυτόν Ν#9 καθώς με αυτό το νούμερο είχε κερδίσει τις προηγούμενες φορές, μπήκε μπροστά από τον Benavides σε μία κόντρα που εκτός απροόπτου θα μας πάει μέχρι το τέλος του Dakar.
Φυσικά τα απρόοπτα σε αυτόν τον αγώνα είναι το πιο πιθανό να συμβούν και όχι το αντίθετο!
Στην τέταρτη θέση ο Luciano Benavides που παραμένει μαζί μας στις μοτοσυκλέτες με τον αδερφό του να έχει κάνει την μετάβαση στα αυτοκίνητα και στην πέμπτη ένα γνωστό όνομα με σημαντική υποστήριξη, ο Branch που τρέχει με την Hero.
Τον είδα και μιλήσαμε στην EICMA και μάλιστα εκείνη την στιγμή τα έλεγε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της KTM. Η Hero έχει φροντίσει να του παρέχει ότι χρειάζεται για να μπορεί να ελπίζει σε θέση βάθρου καθώς και σε νίκες ημέρας, αυτός είναι ο στόχος και δεν είναι άπιαστος. Μιλάμε για έναν αναβάτη που έχει τον ρυθμό και για τον κατασκευαστή μοτοσυκλέτας με την μεγαλύτερη ρευστότητα του κόσμου, υψηλότερη και από την Honda που ως αριθμούς μονάδων είναι με διαφορά πρώτη. Δεύτερος στον κόσμο όμως είναι η Hero και έχει τα ταμειακά διαθέσιμα να αγοράσει τον τρίτο κατασκευαστή στη λίστα, την Yamaha, δηλαδή περίπου 40 δις σε ρευστό και άλλα τόσα διαθέσιμα.
Κανονικά όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία, εκτός και αν μιλάμε για το ακριβότερο Rally του κόσμου, που είναι ταυτόχρονα και το δυσκολότερο. Το πρωτάθλημα Rally θέλει πόρους οι οποίοι κάνουν την διαφορά και ο Branch δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τις άλλες εργοστασιακές ομάδες. Θα δούμε αν θα τα καταφέρει να τα κάνει να δουλέψουν για αυτόν.
Αύριο θα έχουμε και μία ασφαλέστερη πρώτη εικόνα για το ποιος μπορεί να υποστηρίξει τον Brabec στον αγώνα του να κυνηγήσει τα KTM.