WESS 2019: Νικτής στο Erzbergrodeo ο Jarvis

Μια σημαντική επιτυχία!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

3/6/2019

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη αλλά η πέμπτη φορά που ο Graham Jarvis κατακτά έναν απ’ τους δυσκολότερους αγώνες Enduro. Αναφερόμαστε στον αναβάτη που το περασμένο Μάρτιο είχε επισκεφτεί τη χώρα μας και συγκεκριμένα τη Θήβα για να παραδώσει μαθήματα, χάρη στην διοεγάνωση του Enduro Club Thivas. Έχοντας νικήσει και πέρσι, ο Jarvis ήρθε στον φετινό αγώνα του Erzbergrodeo με πολύ αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας όμως πως με την διαδρομή να είναι ασφυκτικά γεμάτη από αναβάτες, η νίκη δεν θα ερχόταν εύκολα. Παρ’ όλα αυτά, με την εμπειρία του και τη στρατηγική που ακολούθησε κατάφερε να κυριαρχήσει για πέμπτη φορά.

Όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, έτσι κι τώρα, ο Graham Jarvis ξεκίνησε ήπια και άρχισε αργά αλλά σταθερά να κινείται προς την κορυφή. Πέρασε με ασφάλεια το πρώτο check point του αγώνα 14ος και από κει κι έπειτα ξεκίνησε να προσπερνά τον έναν μετά τον άλλον αναβάτη. Μετά από μία ώρα αγώνα ήταν ήδη στη τρίτη θέση και με μικρή διαφορά απ’ τον πρώτο, έχοντας τη δυνατότητα να τον απειλήσει. Μετά τον πρώτο ανεφοδιασμό, όταν έφτασε στο Carl’s Dinner (σημείο της διαδρομής) έκανε την κίνηση ματ για να σφραγίσει τη νίκη του.

Απομακρύνθηκε απ’ τον Manni Lettenbichler και βρέθηκε στο Green Hell (άλλο ένα σημείο της διαδρομής) έχοντας τα ηνία του αγώνα. Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ανέβει τον σχεδόν κάθετο λόφο με την πρώτη προσπάθεια, ο Jarvis παρέμεινε ψύχραιμος και δεν έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του όταν είδε τον Lettenbichler να βρίσκεται πίσω του. Έπειτα, αφού ήταν στη κορυφή, με τη μεθοδικότητά του κατάφερε να παραμείνει μπροστά για το υπόλοιπο της διαδρομής, μήκους 35,2 χιλιομέτρων,η οποία περιελάμβανε επίσης το Dynamite και Lazy Noon, δύο αρκετά τεχνικά σημεία. Ο Graham Jarvis ολοκλήρωσε πρώτος τον αγώνα μέσα σε  2 ώρες και 27 λεπτά.

Σε δηλώσεις του, ο Jarvis ανέφερε: “Αισθάνομαι υπέροχα. Πιστεύω πως είναι η πιο σημαντική νίκη της καριέρας μου στο Erzberg. Πολλοί άνθρωποι σχολίαζαν την ηλικία μου και στα 44 μου έχω ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την αντοχή μου κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όμως διατήρησα την αυτοσυγκέντρωσή μου και συνέχισα να πιέζω. Ήξερα πως είχα πολλή δουλειά να κάνω απ’ την εκκίνηση, αλλά τα γρήγορα κομμάτια του αγώνα που ήταν στην αρχή ποτέ δεν μου ταίριαζαν. Μόλις έφτασα στο Carls Dinner ξεκίνησα να ανακάμπτω. Ήταν διαφορετικό απ’ όταν το περπάτησα, όμως τα πήγα πολύ καλά. Κατάφερα να βρεθώ πρώτος πηγαίνοντας στο Green Hell.

Ο Alfredo Gomez έδωσε επίσης έναν εξαιρετικό αγώνα και κατάφερε να τερματίσει τέταρτος, ενώ ξεκίνησε απ’ τη τρίτη θέση. Στην εκκίνηση χρειάστηκε να δώσει μια σκληρή μάχη με τους υπόλοιπους αναβάτες στην πρώτη ανάβαση της διαδρομής. Έκτοτε προσπάθησε να πλησιάσει τους τρεις πρώτους, μπαίνοντας με γρήγορους ρυθμούς μέσα στο Carl’s Dinner και πλησίασε τον συμπατριώτη του Mario Roman. Στο 23ο check point είχε βρεθεί μπροστά απ’ τον Wade Young στην τέταρτη θέση, όπου και ολοκλήρωσε τον αγώνα με τέσσερα λεπτά διαφορά απ’ τον τρίτο.

Πρώτος αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία βρίσκεται ο Manuel Lettenbichler (KTM) με 1.960 βαθμούς, δεύτερος ο Mario Roman (Sherco) με 1.770 και μετά τη νίκη του στο Erzbergrodeo, ο Graham Jarvis (Husquvarna) ακολουθεί κατά πόδας στη τρίτη θέση με 1.690.

Ετικέτες

TrialGP, Ιαπωνία - Bou και Abellan ξεκινούν με το δεξί τη νέα Outdoor σεζόν

Ακάθεκτοι οι πρωταθλητές TrialGP και TrialGP Γυναικών
TrialGP Rnd 1
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/5/2026

Η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Trial 2026 άνοιξε στο Mobility Resort Motegi της Ιαπωνίας, με τους Toni Bou και Berta Abellan να επιβεβαιώνουν από τον πρώτο κιόλας γύρο γιατί παραμένουν τα φαβορί για τους τίτλους.

Ο αναβάτης της Montesa ξεκίνησε την προσπάθεια για έναν ασύλληπτο 20ό(!) συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο με απόλυτο σκορ, κατακτώντας και τους δύο αγώνες στο νέο format του πρωταθλήματος, που για το 2026 περιλαμβάνει Super Test, Super Pole, Final και Super Final. Ο Bou επικράτησε απέναντι στους Jaime Busto που έκανε το ντεμπούτο του στα TrialGP για την Beta και Gabriel Marcelli, δείχνοντας από νωρίς ότι παραμένει το σημείο αναφοράς της κατηγορίας.

TrialGP Rnd 1

Αντίστοιχα στις γυναίκες, η περσινή πρωταθλήτρια Abellan με τη Scorpa πήρε επίσης δύο νίκες την πρώτη ημέρα, ανοίγοντας ιδανικά την υπεράσπιση του τίτλου της. Στην Trial2, ο Ισπανός Alex Canales, που φέτος έκανε ένα βήμα πίσω από την μεγάλη κατηγορία, ήταν ο πιο σταθερός και πέρασε προσωρινά στην κορυφή της βαθμολογίας, φέρνοντας τρείς Ισπανούς αναβάτες στην κορυφή των 3 κατηγοριών αντίστοιχα.

TrialGP Rnd 1

Τη δεύτερη ημέρα στο Motegi, ο Bou συνέχισε αήττητος, ολοκληρώνοντας με άλλες δύο νίκες το ιαπωνικό GP, έχοντας τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, χτίζοντας ήδη διαφορά στη γενική βαθμολογία από τον πρώτο γύρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Ισπανός έδειξε άνεση στο νέο format και διαχειρίστηκε τόσο τα σκέλη με τα εμπόδια, όσο και τον χρόνο, στοιχείο που αποδείχθηκε καθοριστικό για την επικράτηση στις ισοβαθμίες.

TrialGP Rnd 1

Kατάταξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος TrialGP μετά τον 1ο γύρο της Ιαπωνίας

Θέση

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Βαθμοί

1

1

Bou Toni

Montesa

80

2

69

Busto Jaime

Beta

64

3

88

Grattarola Matteo

Beta

58

4

38

Marcelli Gabriel

Montesa

56

5

77

Hemingway Harry

Beta

43

6

56

Gelabert Miquel

Honda

43

7

76

Peace Jack

Sherco

36

TrialGP Rnd 1

Η Abellan διατήρησε επίσης την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα γυναικών, αν και τη δεύτερη ημέρα γνώρισε την πρώτη φετινή ήττα σε επιμέρους αγώνα, παραμένοντας όμως στην κορυφή της βαθμολογίας χάρη στη συνολική της συγκομιδή.

Θέση

#

Αναβάτρια

Μοτοσυκλέτα

Βαθμοί

1

121

Berta Abellan

Scorpa

77

2

129

Alessia Bacchetta

GasGas

65

3

188

Andrea Sofia Rabino

Beta

60

4

142

Denisa Pechackova

TRRS

50

5

123

Alice Minta

Beta

47

6

126

Alycia Soyer

TRRS

41

7

141

Kaytlyn Adshead

Vertigo

40

8

125

Alicia Robinson

Beta

29

9

148

Nikita Smith

Scorpa

29

10

122

Martina Gallieni

Sherco

26

TrialGP Rnd 1

Μετά τον πρώτο γύρο του 2026, οι Bou και Abellan φεύγουν από την Ιαπωνία έχοντας ήδη στείλει σαφές μήνυμα προς τους αντιπάλους τους ότι η διεκδίκηση των τίτλων τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.