Kove Factory Rally Team – Στις δύο θέσεις του βάθρου στον Πρόλογο του Taklimakan Rally 2024

Ξεκινά με το δεξί τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο rally, κάνοντας το 2-3
motomagKove Factory Rally Team – Στις δύο θέσεις του βάθρου στον Πρόλογο του Taklimakan Rally 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/5/2024

Η Kove δίνει το παρών στο Taklimakan Rally 2024, το οποίο λαμβάνει χώρα στην περιοχή Kashgar, στην νοτιοδυτική Αυτόνομη Περιφέρεια Xinjiang Uygur της Κίνας, ξεκινώντας με το δεξί, καθώς στον πρόλογο οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της, Deng Liansong και Neels Theric κατάφεραν να βρεθούν στην 2η και 3η θέση του βάθρου αντίστοιχα, ενώ καλή ήταν η επίδοση και για τους δύο ακόμα αναβάτες που υποστηρίζονται από την εταιρεία.

Συνολικά τέσσερις αναβάτες βρίσκονται κάτω από την σκεπή της Kove στο Taklimakan Rally 2024, με τους δύο εξ αυτών αν απαρτίζουν την εργοστασιακή ομάδα Kove Rally Racing Team. Οι εργοστασιακοί αναβάτες Deng Lianson και Neels Theric, μαζί με τους Fang Mi και Fang Xiang καλούνται να καλύψουν μία απόσταση 4.377,5 χιλιομέτρων μέχρι τον τερματισμό, χωρισμένα σε 10 ειδικές διαδρομές. Όπλο τους για την επίτευξη του στόχου είναι η Kove 450 Rally EX.

Kove Factory Rally Team – Στις δύο θέσεις του βάθρου στον Πρόλογο του Taklimakan Rally 2024

Ο Fang Mi έχει ήδη γράψει τη δική του ιστορία, καταφέρνοντας να κερδίσει τον εν λόγω αγώνα όχι μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις φορές. Από την άλλη, ο εργοστασιακός αναβάτης Neels Theric έχει και αυτός εμπειρία στον συγκεκριμένο αγώνα, κατακτώντας το 2023 την 4η θέση.

Η ιστορία του Taklimakan Rally ξεκινά το 2005, στην αυτόνομη κινεζική επαρχία Xinjiang, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια διεξάγεται απρόσκοπτα κάθε χρόνο. Η διαδρομή ακολουθεί τη φυσική μορφή τριών βουνών, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται δύο έρημοι. Όπως δηλώνει και το όνομα του rally-raid αγώνα, επίκεντρο της διαδρομής είναι η έρημος Taklimakan, μία από τις μεγαλύτερες ερήμους στον κόσμο.

Kove Factory Rally Team – Στις δύο θέσεις του βάθρου στον Πρόλογο του Taklimakan Rally 2024

Η “Θάλασσα του Θανάτου”, όνομα που παίρνει χάρη στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και τις πολικές θερμοκρασίες που φέρνει ο παγωμένος αέρας της Σιβηρίας, εκτείνεται μέχρι την λεκάνη του Tarim, τις πετρελαιοπηγές Turpan-Hami και φτάνει μέχρι τη δεύτερη μεγαλύτερη έρημο της Xinjiang, την Gurbantunggut, στα βόρεια της επαρχίας. Κάθε χρόνο, οι ειδικές διαδρομές δέχονται μερικές αλλαγές, που στόχο έχουν να αυξήσουν τον βαθμό δυσκολίας, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τα ψυχολογικά, πνευματικά και σωματικά όρια των αναβατών.

Kove Factory Rally Team – Στις δύο θέσεις του βάθρου στον Πρόλογο του Taklimakan Rally 2024

Το Taklimakan Rally διοργανώνεται με βάσει τους κανονισμούς της FIA, τους οποίους προσαρμόζει διαρκώς, σύμφωνα με το τι ισχύει στο Rally Dakar. Θεωρείται αυτή τη στιγμή το κορυφαίο rally της Ασίας, ενώ από το 2014 ανήκει στο πρόγραμμα της FIA.

Kove Factory Rally Team – Στις δύο θέσεις του βάθρου στον Πρόλογο του Taklimakan Rally 2024

Την πρώτη μέρα, αυτή του Προλόγου, για το Taklimakan Rally του 2024, οι Deng Liansong και Neels Theric, πάτησαν τις μπότες τους στο 2ο και 3ο σκαλί του βάθρου, αντίστοιχα, ενώ οι υποστηριζόμενοι αναβάτες της Kove, Fang Xiangliang και Fang Mingji τερμάτισαν στην 5η και 12η θέση, αντίστοιχα.

Kove Factory Rally Team – Στις δύο θέσεις του βάθρου στον Πρόλογο του Taklimakan Rally 2024

 

Ετικέτες

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες