Morocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορία: Πρώτη γενικής η Yamaha!

Μετά από 3.000 χιλιόμετρα άμμου, ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου με δικύλινδρη μοτοσυκλέτα!
motomagMorocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/4/2024

O Pol Tarres γράφει για μία ακόμα φορά ιστορία καβάλα στο Tenere 700 στο Morocco Desert Challenge 2024, έχοντας κάτω από την ζώνη του 6 νίκες σε ισάριθμα σκέλη, καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος αναβάτης που κατακτά τον συγκεκριμένο θεσμό με δικύλινδρη adventure μοτοσυκλέτα.

Από την πρώτη στιγμή, ο Ισπανός αναβάτης έδειξε τις βλέψεις του για το φετινό Morocco Desert Challenge, κερδίζοντας τα πρώτα τέσσερα χρονομετρημένα σκέλη, για να ανοίξει την ψαλίδα της διαφοράς. Ο απρόβλεπτος καιρός στις αχανείς εκτάσεις της μαροκινής ερήμου, χτύπησε στο 5ο σκέλος με τις αμμοθύελλες να αλλάζουν τα δεδομένα. Παρ’ ολ’ αυτά, ο Tarres κατάφερε να τερματίσει δεύτερος.

Morocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορία

Ένα λάθος στο roadbook για το έκτο σκέλος, στοίχισε στον Ισπανό αναβάτη χρόνο, χάνοντας δύο checkpoints στην διαδρομή. Παρά την ατυχία του, ο Tarres δεν το έβαλε κάτω, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση. Το Σάββατο στο προτελευταίο σκέλος επέστρεψε ξανά στις νίκες. Η ολοκλήρωση του Morocco Desert Challenge 2024 ήρθε την Κυριακή με τον Tarres να κυριαρχεί και στο όγδοο και τελευταίο σκέλος, πάνω στο Tenere 700 World Rally, το οποίο έχει φορτωθεί με ειδικά εξαρτήματα από τον κατάλογο GYTR. Κατάφερε έτσι να τερματίσει 2 ώρες 21 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα μπροστά από τους Amaury Baratin και Valentin Sertilhanges, οι οποίοι έκλεισαν το βάθρο πάνω σε πρωτότυπες enduro μοτοσυκλέτες 450 κυβικών της KTM.

Morocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορία

Μαζί του στις ερήμους του Μαρόκο βρέθηκε ο Stephan Poulet, ως μέλος του Tenere Spirit Experience, καθώς ο συνήθης ύποπτος Alessandro Botturi βρισκόταν από την πάνω πλευρά της Μεσογείου, παλεύοντας για τον τίτλο του ιταλικού πρωταθλήματος Motorally 2024. Ο Γάλλος αναβάτης, έκανε μάλιστα το 1-2 στην κατηγορία M1.2 (από 601 κυβικά και πάνω), με καλύτερο αποτέλεσμα την 12η θέση. Ο Poulet τερμάτισε στην 17η θέση γενικής.

Επόμενη στάση για τον Tarres και την Tenere Yamaha Rally Team είναι το Hellas Rally, το οποίο θα διεξαχθεί στην χώρα μας από τις 27 Μαΐου μέχρι και τις 2 Ιουνίου, στην ίδια κατηγορία με τον δικό μας Κίμων Καράμπελα, τον συντάκτη του περιοδικού MOTO και πολυπρωταθλητή Enduro, ο οποίος θα αγωνιστεί με μία ειδικά προετοιμασμένη Husqvarna Norden 901. Εκεί θα γίνει και ένας άτυπος αγώνας αντιπροσωπειών, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία Suzuki κατεβάζει τον πρωταθλητή Κακολύρη με εξίσου προετοιμασμένο V-Strom, ενώ παρουσία θα έχει και η αντιπροσωπεία της Yamaha με τον επίσης πρωταθλητη και συμμετέχοντα στο Mega Test του MOTO, Γιάννη Σεβαστόπουλο, με επίσης ειδικά προετοιμασμένο Tenere!

Morocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορίαMorocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορίαMorocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορίαMorocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορίαMorocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορίαMorocco Desert Challenge 2024 – Ο Pol Tarres γράφει ιστορία

 

Ετικέτες

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες