ΑΑΔΕ - Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ανά 6μηνο για ανασφάλιστα, ΚΤΕΟ, και τέλη κυκλοφορίας

Έως 10.000 ευρώ τα πρόστιμα - Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι εξαγγελίες να εφαρμοστούν
motomag ΑΑΔΕ – Έρχονται βαριές καμπάνες για τα ανασφάλιστα οχήματα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/7/2024

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν μέσω ενός νέου συστήματος περίπου 500.000 ανασφάλιστα οχήματα τα οποία έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Δυστυχώς αυτή είναι η πολλοστή φορά που ακούμε για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, όμως επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ευχόμαστε τώρα οι εξαγγελίες επιτέλους να εφαρμοστούν.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται ένας κεντρικός μηχανισμός που θα παρέχει άμεσα στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Μεταφορών τις πληροφορίες για τα παράνομα οχήματα και τους οδηγούς προκειμένου να τους επιβάλλονται τα νέα και αυξημένα πρόστιμα. Ταυτόχρονα η εφορία θα "σκανάρει" ανά εξάμηνο για ανασφάλιστα οχήματα, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας.

Το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εφοριακούς για να ελέγχουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων και να διαπιστώσουν αν οι οδηγοί είναι ασφαλισμένοι, αν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και αν κάποιο όχημα θα έπρεπε, κανονικά, να βρίσκεται σε ακινησία. Ο νέος μηχανισμός της ΓΓΠΣ και το ειδικό λογισμικό θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, ενώ οι πρώτες “κρούσεις” θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όταν θα εντοπίζονται οχήματα δηλωμένα σε ακινησία θα ακολουθούν πρόστιμα της τάξης έως 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα διενεργούνται μια φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:

  • Από 250 έως και 500 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα
  • Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων
  • Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά επειδή τα έχουμε ακούσει ξανά πολλές -πάρα πολλές- φορές, κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να τα δούμε να εφαρμόζονται.

Ετικέτες

Αττική: Δύο σοβαρά τροχαία με μοτοσυκλέτες μέσα σε λίγες ώρες

Το ένα μάλιστα ήταν και θανατηφόρο
ekav
Από τον

Παύλο Καρατζά

19/6/2026

Δύο τροχαία συνέβησαν χτες στην Αττική μέσα σε λίγες ώρες. Το ένα συνέβη σε παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 46χρονου αναβάτη, ενώ το δεύτερο συνέβη στο Ίλιον και δύο νεαροί είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε χτες το βράδυ σε παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού, στο ύψος του Αιγάλεω, όταν 46χρονος αναβάτης, έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε πρώτα σε κολώνα σήμανσης και έπειτα σε μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου οι διασώστες διαπίστωσαν τον θάνατο του άτυχου αναβάτη. Διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος.

Ένα δεύτερο τροχαίο συνέβη χτες το απόγευμα στο Ίλιον, όταν μια 48χρονη οδηγός αυτοκινήτου επιχείρησε προσπέραση, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο διερχόμενο όχημα, το οποίο όμως εξετράπη της πορείας του και έπεσε πάνω σε μοτοσυκλέτα που επέβαιναν δύο νεαροί, ηλικίας 22 και 24 ετών.

Οι δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους.