Αύξηση ορίου ταχύτητας στα 150km/h στην Ιταλία

Επανέρχεται η συζήτηση για εφαρμογή του άρθρου 142
150 limit
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/3/2023

Τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους δεν έχουν μοναδικό σκοπό την ασφάλεια, αλλά κυρίως την μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις χώρες της Ε.Ε. τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους μειώθηκαν δραστικά τις περιόδους που το κόστος των καυσίμων έγινε υπερβολικό και άρχιζε να δημιουργεί προβλήματα στο εμπορικό ισοζύγιο των χωρών. Η πετρελαϊκή κρίση του ’70 στις ΗΠΑ οδήγησε στην επιβολή του ορίου των 55 μιλίων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και για αντίστοιχους λόγους απέκτησαν όρια ταχύτητας και οι Autostrada στην Ιταλία, όπου μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80 δεν είχαν καθόλου όρια ταχύτητας και ήταν μαζί με την Γερμανία οι μοναδικές χώρες της Ευρώπης με απουσία ορίων ταχυτήτων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Τα τελευταία χρόνια, η γενική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα κράτη μέλη είναι να έχουν ως ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τα 130km/h, πάντα με το σκεπτικό της κατανάλωσης καυσίμων και όχι για θέματα ασφάλειας. Η Γερμανία εξακολουθεί να διατηρεί κάποια σημεία των αυτοκινητόδρομων (Autobahn) χωρίς όρια ταχύτητας, όμως έχει ηλεκτρονικές πινακίδες όπου όταν οι συνθήκες το απαιτούν (χιόνια, βροχή κ.τ.λ.) ενεργοποιούν τα όρια ταχύτητας. Έτσι μπορεί τη μία μέρα να μην υπάρχουν καθόλου όρια ταχύτητας σε κάποιο σημείο και μετά από 3-4 ώρες στο ίδιο σημείο να έχει όριο ταχύτητας μεταξύ 80-130km/h. Αυτή είναι και η πιο σωστή επιλογή από θέμα ασφάλειας, διότι σε χώρες όπως ο Καναδάς για παράδειγμα που χιονίζει, υπάρχουν σταθερά όρια ταχύτητας τα οποία είναι γελοιωδώς χαμηλά για το καλοκαίρι και υπερβολικά υψηλά για τον χειμώνα όπου μπορεί να έχει πάγο ή δέκα πόντους χιόνι.

Στην Ιταλία από την άλλη μεριά, τα όρια αυτή τη στιγμή είναι στα 130km/h στην Autostrada, όμως στο άρθρο 142 του ιταλικού Κ.Ο.Κ. προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης του ορίου στα 150km/h αν ο δρόμος έχεις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου Υπουργού Μεταφορών Matteo Salvini, έχει ξεκινήσει η κουβέντα για την αύξηση των ορίων ταχύτητας στα 150km/h, δεδομένου πως τα θανατηφόρα ατυχήματα γίνονται κυρίως σε αστικούς και περιφερειακούς δρόμους και όχι στις εθνικές οδούς. Το σίγουρο είναι πως με τις σημερινές τιμές των καυσίμων, ακόμα και στα 300km/h να το πάνε, πάλι με 120km/h θα ταξιδεύει ο κόσμος στις εθνικές… Ειδικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που η αυτονομία τους πέφτει δραματικά αν ξεπεράσεις τα 130km/h, μπορείς να καταργήσεις εντελώς τα όρια στις εθνικές!

Επίσης είναι τέτοιο το μποτιλιάρισμα στις εθνικές οδούς της Ιταλίας (ειδικά όσο πλησιάζεις στις μεγάλες πόλεις) που πραγματικά δεν έχει καν νόημα η συζήτηση για τα όρια ταχύτητας…

 

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023 - MEGA Gallery με τα καλύτερα στιγμιότυπα της 1ης μέρας

Δείτε τα περίπτερα και τα μοντέλα του event, και φωτογραφίες από τα test-ride που επιμελείται το ΜΟΤΟ
Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/3/2023

Πολλοί ήταν οι επισκέπτες την 1η ημέρα της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας 2023 που διοργανώνεται στο Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου -πρώην Tae Kwon Do, επισκέπτες που είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πληθώρα μοντέλων scooter, μοτοσυκλέτας και ATV, να παρακολουθήσουν το Stunt-Show του Λευτέρη Καρέτσου, να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς και φυσικά να οδηγήσουν 30+ δίκυκλα -θερμικά και ηλεκτρικά- στα test-ride που επιμελείται το ΜΟΤΟ και το California Superbike School.

Στα Test-Ride οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να οδηγήσουν μέχρι 3 μοντέλα, σε μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή και να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις μοτοσυκλέτες ή τα scooter που τους ενδιέφεραν.

Στα περίπτερα των εκθετών υπήρχαν πολλά από τα μοντέλα του 2023, αρκετά από τα οποία έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους. Δίπλα τους υπήρχαν και αγωνιστικά μοντέλα, με κορυφή το RC16 που οδηγούσε το 2022 ο εργοστασιακός αναβάτης MotoGP, Brad Binder, αλλά και το Husqvarna Factory Rally 450 του Luciano Benavides.

Test-Ride

Θυμίζουμε πως τα παιδιά μέχρι 12 ετών δεν χρειάζεται να πληρώσουν το εισιτήριο των 7 ευρώ, ενώ με αυτό το εισιτήριο οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν χωρίς άλλη χρέωση σε 3 test ride. Επίσης μην ξεχνάτε πως για τα test-ride είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχετε μαζί σας κράνος, μπουφάν με προστασίες και γάντια μοτοσυκλέτας.

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023 θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή 2 Απριλίου.

Δείτε παρακάτω σε υψηλή ανάλυση 177 φωτογραφίες από την 1η ημέρα της Έκθεσης.