Αύξηση ορίου ταχύτητας στα 150km/h στην Ιταλία

Επανέρχεται η συζήτηση για εφαρμογή του άρθρου 142
150 limit
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/3/2023

Τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους δεν έχουν μοναδικό σκοπό την ασφάλεια, αλλά κυρίως την μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις χώρες της Ε.Ε. τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους μειώθηκαν δραστικά τις περιόδους που το κόστος των καυσίμων έγινε υπερβολικό και άρχιζε να δημιουργεί προβλήματα στο εμπορικό ισοζύγιο των χωρών. Η πετρελαϊκή κρίση του ’70 στις ΗΠΑ οδήγησε στην επιβολή του ορίου των 55 μιλίων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και για αντίστοιχους λόγους απέκτησαν όρια ταχύτητας και οι Autostrada στην Ιταλία, όπου μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80 δεν είχαν καθόλου όρια ταχύτητας και ήταν μαζί με την Γερμανία οι μοναδικές χώρες της Ευρώπης με απουσία ορίων ταχυτήτων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Τα τελευταία χρόνια, η γενική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα κράτη μέλη είναι να έχουν ως ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τα 130km/h, πάντα με το σκεπτικό της κατανάλωσης καυσίμων και όχι για θέματα ασφάλειας. Η Γερμανία εξακολουθεί να διατηρεί κάποια σημεία των αυτοκινητόδρομων (Autobahn) χωρίς όρια ταχύτητας, όμως έχει ηλεκτρονικές πινακίδες όπου όταν οι συνθήκες το απαιτούν (χιόνια, βροχή κ.τ.λ.) ενεργοποιούν τα όρια ταχύτητας. Έτσι μπορεί τη μία μέρα να μην υπάρχουν καθόλου όρια ταχύτητας σε κάποιο σημείο και μετά από 3-4 ώρες στο ίδιο σημείο να έχει όριο ταχύτητας μεταξύ 80-130km/h. Αυτή είναι και η πιο σωστή επιλογή από θέμα ασφάλειας, διότι σε χώρες όπως ο Καναδάς για παράδειγμα που χιονίζει, υπάρχουν σταθερά όρια ταχύτητας τα οποία είναι γελοιωδώς χαμηλά για το καλοκαίρι και υπερβολικά υψηλά για τον χειμώνα όπου μπορεί να έχει πάγο ή δέκα πόντους χιόνι.

Στην Ιταλία από την άλλη μεριά, τα όρια αυτή τη στιγμή είναι στα 130km/h στην Autostrada, όμως στο άρθρο 142 του ιταλικού Κ.Ο.Κ. προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης του ορίου στα 150km/h αν ο δρόμος έχεις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου Υπουργού Μεταφορών Matteo Salvini, έχει ξεκινήσει η κουβέντα για την αύξηση των ορίων ταχύτητας στα 150km/h, δεδομένου πως τα θανατηφόρα ατυχήματα γίνονται κυρίως σε αστικούς και περιφερειακούς δρόμους και όχι στις εθνικές οδούς. Το σίγουρο είναι πως με τις σημερινές τιμές των καυσίμων, ακόμα και στα 300km/h να το πάνε, πάλι με 120km/h θα ταξιδεύει ο κόσμος στις εθνικές… Ειδικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που η αυτονομία τους πέφτει δραματικά αν ξεπεράσεις τα 130km/h, μπορείς να καταργήσεις εντελώς τα όρια στις εθνικές!

Επίσης είναι τέτοιο το μποτιλιάρισμα στις εθνικές οδούς της Ιταλίας (ειδικά όσο πλησιάζεις στις μεγάλες πόλεις) που πραγματικά δεν έχει καν νόημα η συζήτηση για τα όρια ταχύτητας…

 

Extreme Trackdays – Για πρώτη φορά στο Brno της Τσεχίας!

Τρεις ημέρες οδήγησης στην πίστα που έχουν τρέξει τόσο τα MotoGP, όσο και τα Motul WSBK
motomagExtreme Trackdays – Για πρώτη φορά στο Brno της Τσεχίας!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Μετά τις πίστες του Misano και του Mugello, η διοργάνωση της Extreme Trackdays ταξιδεύει για πρώτη φορά στη γνωστή πίστα των 5.700 μέτρων του Brno, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία οδήγησης, με τρεις ημέρες αγωνιστικής οδήγησης.

Από τις 26 μέχρι και τις 28 Ιουλίου 2024, η πίστα του Brno θα υποδεχτεί τα Extreme Trackdays, με τους συμμετέχοντες να χωρίζονται σε 5 γκρουπ, ανάλογα με την εμπειρία και τους χρόνους τους (Begginers, Intermediate A, Intermediate B, Experts και Pro). Κάθε ομάδα θα έχει την δυνατότητα να τρέξει σε 12 session διάρκειας 20 λεπτών, ενώ έχουν προβλεφθεί και 3 αγώνες με “rolling start” για κάθε γκρουπ.

Το κόστος της συμμετοχής έχει διαμορφωθεί στα 720€, ενώ όσοι θέλουν να έχουν και δικό τους box εντός πίστας, θα πρέπει να καταβάλουν 160€ επιπλέον. Η διοργάνωση έχει φροντίσει να υπάρχει και δυνατότητα μεταφοράς της μοτοσυκλέτας μέχρι εκεί, με το κόστος να ξεκινά από τα 840€. Κατά την διάρκεια του trackday θα υπάρχει κάλυψη για σέρβις και αντικατάσταση ελαστικών. Εννοείται ότι η φωτογραφική και βιντεοληπτική κάλυψη είναι πλήρης και για τις τρεις ημέρες, για να έχεις και τις αποδείξεις ότι βρέθηκες εκεί!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Extreme Trackdays ή να στείλετε e-mail στο [email protected], αλλά και τηλεφωνικά στο +30 697 22 33 094 (WhatsApp/Viber).

Ετικέτες