Δεκάδες έλεγχοι για παράνομες εξατμίσεις στη Θεσσαλονίκη - Βεβαιώθηκαν 111 παραβάσεις

Στόχος ο περιορισμός της ηχορύπανσης από μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα
Τροχαία Θεσσαλονίκης - έλεγχοι για παράνομες εξατμίσεις 2025
Από το

motomag

21/1/2025

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης προχώρησε σε ελέγχους τις προηγούμενες ημέρες έχοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης που προκαλείται από δίκυκλα. 

Ειδικότερα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν στοχευμένους ελέγχους εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ηχορύπανσης που προκαλείται από δίκυκλα, στην οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, στην μη χρήση προστατευτικού κράνους καθώς και στην αποτροπή τέλεσης αυτοσχέδιων αγώνων.

Σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας στο πλαίσιο αυτό κατά το χρονικό διάστημα από 6 έως και 19 Ιανουαρίου 2025, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε πλήθος οχημάτων και βεβαιώθηκαν συνολικά 111 παραβάσεις.

Από αυτές τις παραβάσεις οι 83 αφορούσαν έλλειψη αποτελεσματικού σιγαστήρα (τελικό εξάτμισης) που να είναι κατάλληλο για μείωση θορύβου κινητήρα και 28 για θόρυβο εξάτμισης πέραν του επιτρεπόμενου ορίου. Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι γιατί δεν βεβαιώθηκε παράβαση για θόρυβο πέραν του επιτρεπόμενου ορίου και στους αναβάτες ή οδηγούς στους οποίους η μοτοσυκλέτα ή το αυτοκίνητο δεν έφερε κατάλληλο σιγαστήρα για τη μείωση του θορύβου του κινητήρα.

Η Διεύθυνση Τροχαίας της συμπρωτεύουσας αναφέρει επίσης ότι εντοπίστηκε όχημα που είχε ειδικό εξάρτημα (πεταλούδα), το οποίο λειτουργούσε με τηλεχειριστήριο ώστε να μειώνει το θόρυβο της εξάτμισης όποτε επιθυμούσε ο οδηγός.

Στους όλους τους παραβάτες οδηγούς επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

Παράλληλα στις 20 Ιανουαρίου, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Τροχαίας, Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης συνέλαβαν συνολικά επτά (7) άτομα που οδηγούσαν ενώ τους είχε αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης και ένα άτομο που οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης και στερείτο επίσης διππλώματος.

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.