ΕΛΜΟΤΟ - Μοτοπορεία Διαμαρτυρίας και Επίδοση Ψηφίσματος στη Βουλή

Διεκδίκηση με ένα κείμενο 12 ενοτήτων, σε καίρια θέματα που αφορούν τους μοτοσυκλετιστές
ΕΛΜΟΤΟ - Ψήφισμα και μοτοπορεία διαμαρτυρίας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/4/2024

Ψήφισμα της Ελληνικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας - ΕΛ.ΜΟΤ.Ο με 12 ενότητες που θίγουν καίρια θέματα που αφορούν τον μοτοσυκλετιστή με ιδιαίτερη αναφορά στην οδική ασφάλεια και στην βελτίωση των υποδομών, βρίσκεται από το Σάββατο 13 Απριλίου στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, με Αριθμό Πρωτοκόλλου 1819/13-04-2024.

Η Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία – ΕΛ.ΜΟΤ.Ο έχοντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης της εκπροσώπησης των Ελλήνων Μοτοσυκλετιστών, με αφορμή τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, προχώρησε σε μοτο-πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, η οποία ξεκίνησε από το ΣΕΦ και κατέληξε στην Πλατεία Συντάγματος με την επίδοση Ψηφίσματος.

Το ψήφισμα που παραδόθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, θίγει όλα τα θέματα που απασχολούν τον μέσο μοτοσυκλετιστή, με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης των υποδομών.

Παραθέτουμε το ψήφισμα στο οποίο η ΕΛΜΟΤΟ προτείνει λύσεις στα παραπάνω ζητήματα, ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση και την εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

“ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Διεκδικούμε και προτείνουμε…

1. Μείωση των τιμών των διοδίων για τις μοτοσυκλέτες, μέσω κρατικής επιδότησης. Ορθολογική και δίκαιη χρέωση σύμφωνα με το ίχνος της στην άσφαλτο και τον όγκο που καταλαμβάνει στον χώρο. Μείωση της αναλογίας χρέωσης μεταξύ αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας με βάση την σύμβαση της ¨Γέφυρας Α.Ε¨ στην γέφυρα ¨Χαρίλαος Τρικούπης¨. Δημιουργία ξεχωριστής λωρίδας στα διόδια, με ειδικό αντιολισθητικό τάπητα και χρήση e-pass για τις μοτοσυκλέτες.

2. Επανεξέταση του ΚΟΚ πριν αυτός ψηφιστεί, σε βασικά θέματα όπως το όριο χιλιομέτρων και η διήθηση. Τα όρια ταχύτητας εντός αστικού ιστού να θεσπιστούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και μελετών όπου είναι απαραίτητο (σχολεία, νοσοκομεία). Είμαστε αντίθετοί στην οριζόντια επιβολή του ορίου των 30 km στις πόλεις. Να επιτρέπεται η διήθηση των μοτοσυκλετών με βάση κριτήρια και συγκεκριμένα όρια ταχύτητας που θα προκύψουν από μελέτες. Να γίνει ιεράρχηση των παραβάσεων του ΚΟΚ βάσει των κριτηρίων της νομικής επιστήμης με νέα δόμηση.

3. Ασφαλείς δρόμους για όλους. Επισήμανση επικίνδυνων σημείων και άμεση αντιμετώπιση τους με αντιολισθητικές διαγραμμίσεις σε όλους τους δρόμους και ευδιάκριτη σήμανση. Επαρκή φωτισμό δρόμων και ιδιαίτερα σε διασταυρώσεις και επικίνδυνα σημεία.

4. Ασφαλέστερο -¨συγχωρητικό¨ περιβάλλον των οδών. Να προστεθεί διπλή μπαριέρα και να επενδυθούν με ελαστικά υλικά, με άμεση προτεραιότητα στα επικίνδυνα σημεία. Οι νέες μπαριέρες να πληρούν τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Προσεκτική επιλογή όπου είναι απαραίτητο με φιλικά προς τον μοτοσυκλετιστή σαμαράκια (κατά τα Βρετανικά πρότυπα).

5. Έλεγχος, σήμανση και ασφάλιση των έργων υποδομής (π.χ. οπτικές ίνες). Έλεγχος των εκτελούμενων έργων και δημιουργία μητρώου έργων. Δημιουργία αποτρεπτικών υποδομών.

6. Ένταξη του δίκυκλου στις μελέτες που εκπονούνται (κίνηση, ασφάλεια, πάρκινγκ κτλ.). Επαρκής και δωρεάν θέσεις στάθμευσης δίκυκλων, δημιουργία θέσεων στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ και στις αρχές των πεζόδρομων. Κατασκευή ειδικών διαμορφώσεων πρόσδεσης των αντικλεπτικών.

7. Ποιοτική, όχι ποσοτική αστυνόμευση. Εντατικότεροι έλεγχοι για ανασφάλιστα / ακατάλληλα προς χρήση οχήματα.

8. Κυκλοφοριακή αγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Άμεση ανάγκη για δημιουργία νέας κουλτούρας οδηγικής συμπεριφοράς. Καμπάνιες οδικής ασφάλειας. Εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων για προγράμματα εκπαίδευσης – ενημέρωσης. Ίδρυση Παρατηρητηρίου οδικής ασφάλειας δίκυκλων, κατά τα πρότυπα της Γαλλικής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών.

9. Αλλαγή - εκσυγχρονισμός του τρόπου απόκτησης διπλώματος οδήγησης. Εκπαίδευση – μετεκπαίδευση των νέων οδηγών και ομαλή ένταξη στο κυκλοφοριακό περιβάλλον με ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα.

10. Γραμμή καταγγελιών σε 5ψήφιο τηλεφωνικό νούμερο. Μηνύσεις χωρίς παράβολα για επικίνδυνες υποδομές. Εξορθολογισμός της διαδικασίας αυτοκινητιστικών διαφορών για όλα τα τροχαία (ενσωμάτωση τακτικής διαδικασίας).

11. Μείωση ή απαλλαγή του ΦΠΑ στα κράνη και στον εξοπλισμό ασφαλείας των αναβατών. Voucher επιδότησης για την αγορά εξοπλισμού ασφαλείας με την αγορά κάθε καινούργιου δίκυκλου. Voucher με την μορφή safety pass για αγορά εγκεκριμένου εξοπλισμού ασφαλείας από καταστήματα εντός Ελλάδας με την έκδοση αντίστοιχου παραστατικού (απόδειξης ή τιμολογίου), με προτεραιότητα τις επαγγελματικές ομάδες που χρησιμοποιούν την μοτοσυκλέτα.

12. Μείωση τελών κυκλοφορίας σε όλες τις κατηγορίες μοτοσυκλετών και προώθηση της χρήσης δικύκλου με ειδικές διαφημιστικές καμπάνιες αφού αποδεδειγμένα μπορεί να αποτελέσει την λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις.

Τι θέλουμε να πετύχουμε…

Να κάνουμε πιο άνετη και ασφαλέστερη την μετακίνηση μας, να μειώσουμε και ίσως να μηδενίσουμε τον δείκτη ατυχημάτων και να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα οδηγικής συμπεριφοράς που θα χαρακτηρίζεται από την ευγένεια και το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων των οδηγών.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει το δίκυκλο να ενταχθεί σε όλες τις μελέτες που εκπονούνται και όλοι εμείς οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας να έχουμε θέση και λόγο σε όλες τις επιτροπές και τα όργανα λήψης αποφάσεων.

Πρόθεση μας είναι να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος."

Honda: Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά! - Έρχεται για να προσφέρει έλεγχο ακριβείας

Θα κάνει τη διαφορά πρώτα στους αγώνες - Τι δείχνουν οι πατέντες
Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/5/2026

Η Honda θέλει να δώσει απόλυτο έλεγχο στον αναβάτη αναφορικά με τον έλεγχο της ροπής που παράγει ένας ηλεκτρικός κινητήρας σε όλες τις ταχύτητες κίνησης και από στάση, με τις πατέντες να δείχνουν ότι εξελίσσει εικονικό συμπλέκτη ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Το "πώς και δεν το είχε σκεφτεί κανείς" μέχρι τώρα είναι η πρώτη σκέψη κοιτάζοντας τις πατέντες της Honda, όμως αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια αφού πριν από την ιαπωνική εταιρεία παρόμοια συστήματα φαίνεται να εξετάσουν και οι KYMCO και Zero. Η ιαπωνική εταιρεία που "πολεμά" τη μανέτα του συμπλέκτη σχεδόν από την ίδρυσή της ώστε να φτιάξει όσο το δυνατό πιο φιλικές προς όλους μοτοσυκλέτες, τώρα θέλει να το επαναφέρει, τουλάχιστον στα ηλεκτρικά.

Ο "ηλεκτρονικός" συμπλέκτης της Honda δεν είναι ηλεκτρονικός ούτε συμπλέκτης, όπως ίσως διαβάσετε  αλλού, αλλά virtual, με το λογισμικό να έχει εδώ τον πρώτο ρόλο στην προσομοίωση της συμπεριφοράς του συμπλέκτη ενός συμβατικού κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά

Οι πατέντες δείχνουν το σύστημα να έχει εφαρμοστεί στο ηλεκτρικό concept Honda CR Electric Proto της HRC, την ηλεκτρική MX των Ιαπώνων με τους μηχανικούς της Honda να έχουν σκεφτεί κάθε μικρή λεπτομέρεια για να φέρουν την αίσθηση που λαμβάνει ο αναβάτης πιο κοντά σε εκείνη μιας συμβατικής μοτοσυκλέτας. 

Στα αριστερά του τιμονιού βλέπουμε να υπάρχει κανονικά μανέτα μόνο που δεν ενώνεται φυσικά με συμπλέκτη, αφού ο τελευταίος όπως είπαμε δεν υπάρχει. Αυτό που κάνει η μανέτα είναι να ελέγχει τη ροή του ρεύματος ανεξάρτητα από το πόσο περιστρέφει ο αναβάτης το δεξιό γκριπ, όπως δηλαδή ελέγχει τη ροπή που φτάνει στον πίσω τροχό ένας συμβατικός συμπλέκτης.

Στις πατέντες η Honda πάει και ένα βήμα παραπέρα με την εγκατάσταση μικρών ηλεκτρικών μοτέρ στο τιμόνι για τη δημιουργία τεχνητών κραδασμών ώστε η αίσθηση που έχει ο αναβάτης να είναι ακόμη πιο κοντά σε εκείνη μιας συμβατικής μοτοσυκλέτας όταν χειρίζεται τη μανέτα του συμπλέκτη και του "γκαζιού".

Αυτό που επίσης έχει μεγάλη σημασία, και ο εικονικός συμπλέκτης της Honda προσπαθεί να προσομοιώσει, είναι να δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να "στροφάρει" τον κινητήρα και έπειτα να απελευθερώνει τη μανέτα για γρήγορες "συμβατικές" εκκινήσεις, οι οποίες τουλάχιστον στους αγώνες παίζουν μεγάλο ρόλο. 

Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά

Η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη πειραματιστεί στην πράξη τοποθετώντας συμβατικό συμπλέκτη και βολάν στην ηλεκτρική της trial μοτοσυκλέτα, για βελτίωση της ισορροπίας μέσω της μεγάλης περιστρεφόμενης μάζας του βολάν, αφού δεν υπάρχει κάτι που να περιστρέφεται σε έναν ηλεκτρικό κινητήρα όταν η μοτοσυκλέτα δεν κινείται, αλλά και για έξτρα ώθηση-κλωτσιά από χαμηλά όταν ο αναβάτης επιθυμήσει κάτι τέτοιο για να ξεπεράσει ένα εμπόδιο. Με το νέο ηλεκτρονικό της σύστημα θέλει να το κάνει αυτό χωρίς βολάν και φυσικό συμπλέκτη.

Το σύστημα θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε μοτοσυκλέτες δρόμου μαζικής παραγωγής προσφέροντας τις υπηρεσίες του τόσο σε περιβάλλον πόλης όσο και στην εκτός δρόμου οδήγηση.

Virtual συμπλέκτης για ηλεκτρικά

Πηγή: MCNA