Harley-Davidson Strap Tank 1908 - Έπιασε 863.000 ευρώ σε δημοπρασία!

Από τα πρώτα μοντέλα της αμερικάνικης εταιρείας
Harley-Davidson Strap Tank δημοπρασία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/1/2023

Σε δημοπρασία της Mecum Auctions στις Η.Π.Α., μια κλασική Harley-Davidson Strap Tank του 1908 πωλήθηκε στα 935.000 δολάρια, ήτοι 863.737 ευρώ με την πιο πρόσφατη ισοτιμία.

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα ανακαλύφθηκε από τον David Uihlein το 1941 ως barn-find, μέσα σε στάβλο του Wisconsin, 110 χλμ. Μακριά από το Milwaukee. Το Strap Tank παρέμεινε με τον νέο του ιδιοκτήτη για τα επόμενα 66 χρόνια, ενώ αναπαλαιώθηκε με προσοχή από τον Paul Freehill. Διαθέτει το original ρεζερβουάρ, αλλά και τους πρώτους τροχούς, τον ιμάντα του κινητήρα, τη σέλα και την εξάτμιση.

Από τις 450 Strap Tank μοτοσυκλέτες που είχε κατασκευάσει η HD το 1908, λιγότερες από μια ντουζίνα πιστεύεται πως διασώζονται σήμερα, ελάχιστες εκ των οποίων σε τέτοια κατάσταση. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό μοντέλο, και μια από τις παλαιότερες Harley που μπορεί κανείς να βρει.

Strap Tank

Η ιστορία ξεκινά το 1901, όταν ο 20χρονος William S. Harley σχεδίασε τον δικό του μονοκύλινδρο κινητήρα 116 κ.εκ.. Η Harley και ο φίλος του Arthur Davidson χρειάστηκαν δύο χρόνια για να κατασκευάσουν τον πρώτο κινητήρα, που τοποθετήθηκε σε πλαίσιο ποδηλάτου. Οι επιδόσεις της μοτοσυκλέτας ήταν μάλλον “αναιμικές”, και έτσι για την επόμενη προσπάθεια τους οι δυο Αμερικανοί φίλοι μεγάλωσαν τον κινητήρα στα 405 κ.εκ., με σύμβουλο τους τον θρυλικό μηχανικό εξωλέμβιων, Ole Evinrude.

Το δεύτερο project τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 1904, και στις 8 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς συμμετείχε στον πρώτο του αγώνα στο Milwaukee State Fair Park, με αναβάτη τον Edward Hildebrand, κατακτώντας την 4η θέση. Η δεύτερη αυτή μοτοσυκλέτα μπορούσε να σκαρφαλώνει λόφους χωρίς τη συνδρομή των πεταλιών -που ήταν απαραίτητα για την πλειονότητα των μοτοσυκλετών της εποχής-, χαράζοντας τον δρόμο που θα ακολουθούσε η αμερικάνικη εταιρεία με την παρουσίαση ολοένα και μεγαλύτερων σε κυβισμό μοντέλων.

Strap Tank

Το 1905, η Harley-Davidson ξεκίνησε την μαζική παραγωγή μοντέλων της, σε μια ξύλινη παράγκα, με την εταιρεία να κατασκευάζει μόλις 5 μοτοσυκλέτες εκείνη τη χρονιά.

Εκείνοι οι πρώτοι κινητήρες παραγωγής είχαν χωρητικότητα 440 κ.εκ., με απόδοση γύρω στους 4 ίππους, ιδιαίτερα αξιοσέβαστο νούμερο για την εποχή. Το 1906, η εταιρεία έχτισε ένα νέο εργοστάσιο στην Chestnut Street, που αργότερα μετονομάστηκε σε Juneau Avenue, εκεί που βρίσκεται ακόμα και σήμερα το αρχηγείο της Harley Davidson, με την παραγωγή να ανεβαίνει στις 50 μοτοσυκλέτες για το 1906.

Strap Tank

Τα πρώτα εκείνα μοντέλα έγιναν γνωστά ως Strap Tank, από τους επινικελωμένους ατσάλινους ιμάντες που συγκρατούσαν το ρεζερβουάρ και τα ψυγεία λαδιού στο πλαίσιο. Το 1907, το εργοστάσιο κατασκεύασε 150 Strap Tank, και το 1908 η παραγωγή εκτινάχθηκε στις 450 μοτοσυκλέτες. Η Strap Tank είχε τη φήμη της αξιόπιστης κατασκευής στην εποχή, φήμη για την οποία η εταιρεία περηφανεύεται μέχρι και σήμερα

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023 - MEGA Gallery με τα καλύτερα στιγμιότυπα της 1ης μέρας

Δείτε τα περίπτερα και τα μοντέλα του event, και φωτογραφίες από τα test-ride που επιμελείται το ΜΟΤΟ
Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/3/2023

Πολλοί ήταν οι επισκέπτες την 1η ημέρα της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας 2023 που διοργανώνεται στο Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου -πρώην Tae Kwon Do, επισκέπτες που είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πληθώρα μοντέλων scooter, μοτοσυκλέτας και ATV, να παρακολουθήσουν το Stunt-Show του Λευτέρη Καρέτσου, να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς και φυσικά να οδηγήσουν 30+ δίκυκλα -θερμικά και ηλεκτρικά- στα test-ride που επιμελείται το ΜΟΤΟ και το California Superbike School.

Στα Test-Ride οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να οδηγήσουν μέχρι 3 μοντέλα, σε μια ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή και να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις μοτοσυκλέτες ή τα scooter που τους ενδιέφεραν.

Στα περίπτερα των εκθετών υπήρχαν πολλά από τα μοντέλα του 2023, αρκετά από τα οποία έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους. Δίπλα τους υπήρχαν και αγωνιστικά μοντέλα, με κορυφή το RC16 που οδηγούσε το 2022 ο εργοστασιακός αναβάτης MotoGP, Brad Binder, αλλά και το Husqvarna Factory Rally 450 του Luciano Benavides.

Test-Ride

Θυμίζουμε πως τα παιδιά μέχρι 12 ετών δεν χρειάζεται να πληρώσουν το εισιτήριο των 7 ευρώ, ενώ με αυτό το εισιτήριο οι ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν χωρίς άλλη χρέωση σε 3 test ride. Επίσης μην ξεχνάτε πως για τα test-ride είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχετε μαζί σας κράνος, μπουφάν με προστασίες και γάντια μοτοσυκλέτας.

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023 θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή 2 Απριλίου.

Δείτε παρακάτω σε υψηλή ανάλυση 177 φωτογραφίες από την 1η ημέρα της Έκθεσης.