Χρεοκόπησε η Norton (ξανά)!

Τα χρέη νίκησαν τον Stuart Garner
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

30/1/2020

Η Norton είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες μοτοσυκλετών στην Αγγλία, καθώς ιδρύθηκε το 1898 και το 1902 κατασκεύασε τη πρώτη της μοτοσυκλέτα. Το τελευταίο κεφάλαιο στην πολυτάραχη πορεία της στο πέρασμα του χρόνου ξεκίνησε το 2008, όταν έγινε CEO ο Stuart Garner, ο οποίος προσπάθησε να αναβιώσει τις ένδοξες ημέρες της Norton μέσα απ’ τη δημιουργία νέων μοντέλων. Μέσα σε 12 χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει την V4RR, μια απ' τις πιο εντυπωσιακές superbike, όπου μαζί με τον McGuiness έλαβαν μέρος στο Isle Of Man ΤΤ. Ωστόσο, φέτος ο Βρετανός θρύλος των road racing υπέγραψε συμβόλαιο με την Kawasaki για τη συμμετοχή του στο IOMTT. Ο Garner επένδυσε και στη neoretro κατηγορία, επαναφέροντας το θρυλικό Commando με ένα νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 961cc, ενώ πρόσφατα δημιούργησε μια supersport μοτοσυκλέτα, την Superlight ώστε μαζί με τον Peter Hickman να λάβουν μέρος στο North West 200, που πραγματοποιείται στους δρόμους της Βόρειας Ιρλανδίας.

O CEO της Norton, Stuart Garner

 

Ωστόσο, παρά τον εμπλουτισμό της γκάμας της Norton, τόσο οι πωλήσεις όσο και οι δυνατότητες παραγωγής της δεν ήταν αρκετές για να προσφέρουν τα απαραίτητα κέρδη και ανάπτυξη για ένα σίγουρο μέλλον. Το ποτήρι άρχισε να ξεχειλίζει τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Norton ανακοίνωσε πως έψαχνε για επενδυτές βάζοντας προς πώληση το 5% των μετοχών της με στόχο να αποκτήσει ρευστό για να εξασφαλίσει τα λειτουργικά της έξοδα και να αποπληρώσει τα χρέη της. Η “ανατολή” της νέας χρονιάς, βρήκε την Norton να έχει μεν μειώσει το δημόσιο χρέος της, όμως κλήθηκε στις δικαστικές αίθουσες αφού έφτανε τα €353.269. Τότε, η αγγλική εταιρεία κέρδισε λίγο χρόνο, αναβάλλοντας τη δίκη για τις 12 Φεβρουαρίου, ενώ υποχρεώθηκε να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν μέσα σε δύο μήνες. Αν χρωστούσε στο ελληνικό δημόσιο θα ήταν πιο τυχερή, από την άλλη με το ελληνικό δημόσιο δεν θα έπαιρνε ποτέ άδεια λειτουργίας...

Τώρα οι εξελίξεις βρίσκουν το εργοστάσιο μοτοσυκλετών από το Leicestershire, μαζί με δύο άλλες εταιρείες του CEO Stuart Garner, τα Priest House Hotel και Donington Hall, να διοικούνται πλέον από τη λογιστική εταιρεία BDO, από τη στιγμή που χρεοκόπησε η Norton. Ο ρόλος της BDO δεν είναι συμβουλευτικός, αλλά εκτελεστικός, παίρνοντας τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις με βάση τα στοιχεία που έχει για την αποπληρωμή των οφειλών του Stuart Garner. Υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων είναι ο Lee Causer και όπως δήλωσε στις τοπικές εφημερίδες ο στόχος του είναι να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε κατά το διάστημα που οι εταιρείες διοικούνται απ’ την BDO να μην επηρεαστούν οι πελάτες, υπάλληλοι και προμηθευτές αλλά να επωφεληθούν. “Το καθήκον μας είναι να αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη στρατηγική και να την εφαρμόσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να προστατέψουμε και τα οφέλη των δανειστών, έχοντας όμως υπόψιν μας να μην δημιουργούνται εντάσεις σε κανένα. Αυτή τι στιγμή αξιολογούμε τη θέση κάθε εταιρείας με στόχο να καταλήξουμε στις επιλογές που έχουμε για το μέλλον τους και να προχωρήσουμε με την καλύτερη δυνατή.”

Suzuki DR-Z4S/SM 2025: Σε τιμή στην Ελλάδα που δεν περίμενε κανείς!

Ίδια τιμή και για τα δύο “Made in Japan” μονοκύλινδρα!
Suzuki DR-Z4S και DR-Z4S τιμή στην Ελλάδα 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

26/6/2025

Η αντιπροσωπεία της Suzuki ανακοίνωσε την τιμή των DR-Z4S και DR-Z4SM για την ελληνική αγορά με μία τιμή και για τις δύο εκδόσεις της ιαπωνικής μονοκύλινδρης, τιμή που μάλλον δεν περίμενε κανείς να δει στην Ελλάδα.

Η τιμή των νέων DR-Z4S και DR-Z4SM στην ελληνική αγορά έγινε αντικείμενο συζήτησης από τότε που ακούστηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις και βγήκαν και οι τιμές τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Μ. Βρετανία.

Τώρα η ελληνική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε μια τιμή έκπληξη για όλους τόσο για το DR-Z4S όσο και για το DR-Z4SM, τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε στην τιμή των 8.495 ευρώ.

Τα 8.495 ευρώ αποτελούν μια επιτυχία για την ελληνική αντιπροσωπεία καθώς η τιμή των DR-Z4S και DR-Z4SM στις χώρες που προαναφέραμε είναι από περίπου 700 έως και 1.100 ευρώ υψηλότερη από την ελληνική παρά τον υψηλότερο ΦΠΑ και την επιβάρυνση από το τέλος ταξινόμησης που έχουμε στην Ελλάδα.

Η έναρξη προπαραγγελιών γίνεται μέσω του επίσημου website και του δικτύου αντιπροσώπων, με τα μοντέλα να αναμένονται στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου.

DR-Z4S – Ready 4 Anything
Με τροχούς 21”/18” και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις KYB μεγάλης διαδρομής (εμπρός: 280mm , πίσω: 296mm), το DR-Z4S θέλει να πρωταγωνιστήσει στις εκτός δρόμου εξορμήσεις του αναβάτη της.

DR-Z4SM – Your Streets. Your Playground
Η supermoto έκδοση απευθύνεται σε όσους αγαπούν την αστική μετακίνηση αλλά και τις δυναμικές διαδρομές. Με τροχούς 17 ιντσών, ελαστικά Dunlop Sportmax Q5A και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις KYB, το DR-Z4SM θέλει να προσφέρει απίστευτη ευελιξία, ακρίβεια και απόλαυση στην άσφαλτο.

Ο Θάνος ταξίδεψε μέχρι τις ΗΠΑ για να οδηγήσει την χωμάτινη έκδοση της 400άρας DR-Z και περισσότερα για αυτήν μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος #667.

Suzuki DR-Z4S και DR-Z4S τιμή στην Ελλάδα 2025