Ηλεκτρικά scooter Yamaha στο Tokyo Motor Show

Δύο πρωτότυπα e-scooters
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

11/10/2019

Οι δρόμοι γίνονται “φορτιστές” ηλεκτρικών οχημάτων. Η Harley Davidson έφτιαξε ηλεκτρική Naked, κάνοντας το πρώτο της βήμα για ένα μέλλον με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και γενικότερα το ενδιαφέρον των κατασκευαστών για ηλεκτρικά οχήματα, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι μπαίνουν στο παιχνίδι. Η Yamaha δεν αποτελεί νέο παίκτη στα ηλεκτρικά οχήματα, μιας και από το 2010 διαθέτει στη γκάμα της EC-03, που πωλείται έκτοτε στις ασιατικές αγορές. Ωστόσο, προχώρησε πρόσφατα σε μια συνεργασία με την ταϊβανέζικη Gogoro για ηλεκτρικά scooter και τώρα κάνει το επόμενο βήμα παρουσιάζοντας στο Tokyo Motor Show στις 23 Οκτωβρίου δύο δικά της πρωτότυπα ηλεκτρικά scooter το Ε01 και το Ε02.

Το πρώτο θα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και καλύτερες επιδόσεις απ’ το δεύτερο, που θα αντιστοιχούν με αυτές ενός scooter 125cc. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες που δίνει η Yamaha, το E01 θα είναι συμβατό και με ταχυφορτιστή, ενώ αναμένεται να έχει ικανοποιητική αυτονομία – κάτι που θα επιβεβαιωθεί στην παρουσίασή του. Επιπλέον, το Ε01 θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ακόμη περισσότερων μοντέλων, που θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

 

Το Ε02 από την άλλη, θα είναι περισσότερο προσανατολισμένο στη χρήση εντός των “τειχών” της πόλης. Οι επιδόσεις του θα είναι κοντά σε αυτές που έχει ένα scooter των 50cc, όμως το βασικότερο προτέρημα του Ε02 είναι ο τρόπος απόδοσης του κινητήρα του, μιας και οι ηλεκτρικοί κινητήρες διαθέτουν τεράστια ροπή και μπορούν να μεταφέρουν δύο άτομα με περίσσεια ευκολία.

Η κίνηση της Yamaha να παρουσιάσει δύο πρωτότυπα ηλεκτρικά scooter, ήταν αναμενόμενη μετά την συνεργασία με την Gogoro. Η ανακοίνωση της συνεργασίας συνοδευόταν μάλιστα και από ένα teaser video, που είχε σε πρώτο πλάνο το EC-05, που ουσιαστικά είναι ένα scooter της Gogoro με αλλαγμένη εμφάνιση από τη Yamaha. Όπως όλα δείχνουν, η Yamaha συνεχίζει να επεκτείνεται σταθερά στο τομέα της ηλεκτροκίνησης με την παρουσίαση αυτών των πρωτότυπών της. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν τα Ε01 και Ε02 θα έρθουν και στην Ευρώπη όταν βγουν απ' τη γραμμή παραγωγής ή θα είναι διαθέσιμα μόνο για τις ασιατικές αγορές. 

Ετικέτες

MotoGP: Αγώνες, δημοπρασίες και φιλανθρωπική δράση για το Two Wheels for Life

Το GP of Champions επιστρέφει στο Silverstone
GP of Champions
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/8/2026

Το καθιερωμένο φιλανθρωπικό πρόγραμμα του βρετανικού Grand Prix επιστρέφει από τις 6 έως τις 9 Αυγούστου, με μοναδικές εμπειρίες για τους φίλους των MotoGP και τη στήριξη δομών υγείας στην Αφρική.

Το GP of Champions επιστρέφει στο Silverstone στο πλαίσιο του Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας, προσφέροντας στους φίλους των MotoGP τη δυνατότητα να ζήσουν από κοντά την ατμόσφαιρα του paddock και ταυτόχρονα να στηρίξουν το φιλανθρωπικό έργο του οργανισμού Two Wheels for Life.

Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που παρέχουν αξιόπιστα μέσα μεταφοράς σε υγειονομικούς εργαζομένους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ιατρική φροντίδα σε απομακρυσμένες κοινότητες της Αφρικής.

Αποκλειστική πρόσβαση στο paddock

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 6 Αυγούστου με το ήδη εξαντλημένο MotoGP Experience Day.

Συνολικά 750 φίλαθλοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο paddock των MotoGP από τις 14:00 έως τις 19:00, παρακολουθώντας από κοντά την προετοιμασία των ομάδων για το βρετανικό Grand Prix. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αποκλειστικό pit lane walk από τις 16:45 έως τις 17:30.

Αναβάτες και δημοπρασίες

Την Παρασκευή και το Σάββατο, η κεντρική σκηνή του Silverstone θα φιλοξενήσει συνεντεύξεις αναβατών από τις κατηγορίες MotoGP, Moto2 και Moto3, διαγωνισμούς και παρουσιάσεις.

Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιηθούν και οι γνωστές φιλανθρωπικές δημοπρασίες του Two Wheels for Life, όπου θα διατεθούν συλλεκτικά αντικείμενα και μοναδικές εμπειρίες από τον κόσμο των MotoGP.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα ξεχωρίζει ένα μοναδικό αντίγραφο της αγωνιστικής δερμάτινης φόρμας του Barry Sheene από τη Dainese, το οποίο φόρεσε ο γιος του, Freddie Sheene, στο Goodwood Festival of Speed και φέρει τις υπογραφές των Steve Parrish και Kenny Roberts.

Οι διοργανωτές συμβουλεύουν τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για εμπειρίες όπως η πρόσβαση στο grid των MotoGP να βρίσκονται έγκαιρα στις δημοπρασίες, καθώς τα συγκεκριμένα πακέτα δημοπρατούνται συνήθως στην αρχή κάθε εκδήλωσης.

Όσοι δεν βρεθούν στο Silverstone θα μπορούν να συμμετάσχουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας δημοπρασιών του Two Wheels for Life.

Silverstone Simulator Challenge

Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί και το Silverstone Simulator Challenge, όπου οι επισκέπτες θα δοκιμάζουν τις ικανότητές τους σε προσομοιωτή οδήγησης της βρετανικής πίστας.

Ο ταχύτερος χρόνος θα κερδίσει μια εμπειρία για δύο άτομα με πρόσβαση στο grid και το paddock των MotoGP.

Πρόγραμμα GP of Champions 2026

Πέμπτη 6 Αυγούστου

MotoGP Experience Day

Πρόσβαση στο paddock: 14:00-19:00

Pit lane walk: 16:45-17:30

Παρασκευή 7 Αυγούστου

Συνεντεύξεις και εκδηλώσεις: 12:30-14:50

Δημοπρασία και εμφανίσεις αναβατών: 16:40-18:50

Συναυλία του General Levy στις 20:00

Σάββατο 8 Αυγούστου

Εκδηλώσεις στη σκηνή: 12:30-14:25

Φιλανθρωπική δημοπρασία: 16:40-19:00

Συναυλία του James Toseland στις 20:00

Κυριακή 9 Αυγούστου

Αγώνας MotoGP στις 13:00

Κλείσιμο των εκδηλώσεων με συναυλία των Rick Parfitt JNR Band στις 17:30

Το GP of Champions αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παράλληλες εκδηλώσεις του βρετανικού Grand Prix, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος των MotoGP μπορεί να συνδυάζει το θέαμα με την κοινωνική προσφορά, χρηματοδοτώντας δράσεις που σώζουν ζωές σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.