ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ - Yamaha: Νέος CEO ο Πάρης Κυριακόπουλος - Παραιτήθηκε ο Σωτήριος Χατζίκος

Προγραμματισμένη αλλαγή για την Yamaha στην Ελλάδα
Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
ο κος Πάρης Κυριακόπουλος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/1/2023

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ είχε ανακοινώσει πως στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο κος Σωτήρης Χατζίκος θα ολοκληρώσει την μακρά θητεία του ως CEO και την θέση αυτή θα καλύψει ο Πρόεδρος του Ομίλου κος Πάρης Κυριακόπουλος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 3/1/2023 και μετά την ανασυγκρότηση εξέδωσε και την παρακάτω ανακοίνωση που δεν ξεφεύγει από το πλάνο που είχε ανακοινωθεί με τον κο Χατζίκο να παραμένει μέλος, είναι άλλωστε και μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι πλέον ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κος Πάρης Κυριακόπουλος.

Ο κος Χατζίκος ανέλαβε την διοίκηση της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ το 2008, στην πιο ταραχώδη περίοδο της κρίσης και στα δεκαπέντε αυτά χρόνια συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξή της, με την Porsche και την Sixt να εντάσσονται στην επιχειρηματική δραστηριότητά της το 2011 και το 2018, όπως επίσης προχώρησε και σε μία ριζική, εσωτερική αναδιοργάνωση.

 

Χατζίκος
ο κος Σωτήρης Χατζίκος στο γραφείο του, στις νέες εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Η ανακοίνωση της εισηγμένης είναι η παρακάτω:

«Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία “ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΔΙΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και το διακριτικό τίτλο “ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.” (“Εταιρεία”) ανακοινώνει ότι ο κ. Σωτήριος Χατζίκος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας, η οποία έγινε δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 03.01.2023, παραμένει δε στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ως εκλεγμένο από τη γενική συνέλευση μέλος.

Κατά την ανωτέρω συνεδρίαση της 03.01.2023 το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα και όρισε τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5§2 του ν. 4706/2020.

Μετά την παραπάνω ανασυγκρότηση σε σώμα, το Δ.Σ. της Εταιρίας έχει ως εξής:

 

1. Πάρης Κυριακόπουλος του Οδυσσέα και της Αναστασίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος.

 

2. Κρίτων Λεωνίδας Αναβλαβής του Στεφάνου και της Άννας Μαίρης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

 

3. Ιωάννης - Στυλιανός Ταβουλάρης του Νικολάου και της Βασιλικής, Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος.

 

4. Θεόδωρος Ακίσκαλος του Αριστομένη και της Χίλντα Άννας, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

 

5. Λευκοθέα Βαράγκη του Θεμιστοκλή και της Ελένης, Σύμβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος.

 

6. Ελένη Βρεττού του Χρήστου και της Ευτυχίας, Σύμβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος.

 

7. Αλέξανδρος Διογένους του Γεωργίου και της Άννας, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

 

8. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος του Σωτηρίου και της Ειρήνης, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

 

9. Ειρήνη Μπαρδάνη του Φλώριου και της Παναγιώτας, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

 

10. Νικόλαος Παγιασλής του Πάνου και της Μαρίας, Σύμβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος.

 

11. Σωτήριος Χατζίκος του Δημητρίου και της Ελπινίκης, Σύμβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του τρέχοντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και λήγει για το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου την 24.06.2024, δυνάμενη να παραταθεί αυτόματα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.

Επίσης, στην από 03.01.2023 συνεδρίαση του Δ.Σ. ορίστηκαν εκ νέου οι εξουσίες εκπροσώπησης της Εταιρίας.

Περαιτέρω, το Δ.Σ., κατά την ως άνω συνεδρίασή του της 03.01.2023, κατόπιν της ανωτέρω ανασυγκρότησής του σε σώμα, αποφάσισε την αντικατάσταση του κ. Ιωάννη – Στυλιανού Ταβουλάρη ως μέλους της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Εταιρικής Διακυβέρνησης από την κα Ελένη Βρεττού, μη εκτελεστικού μέλους Δ.Σ.

Η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων και Εταιρικής Διακυβέρνησης ανασυγκροτήθηκε σε σώμα κατά τη συνεδρίασή της την 03.01.2023 και η νέα σύνθεσή της, καθώς και η ιδιότητα του κάθε μέλους της έχουν ως ακολούθως:

 

1. Αλέξανδρος Διογένους (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.), Πρόεδρος,

 

2. Θεόδωρος Ακίσκαλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.), Μέλος,

 

3. Ελένη Βρεττού (μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.), Μέλος.

 

Η θητεία των ανωτέρω μελών της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Εταιρικής Διακυβέρνησης συμπίπτει με τη θητεία του τρέχοντος Διοικητικού Συμβουλίου, ήτοι λήγει την 24.06.2024, δυνάμενη να παραταθεί αυτόματα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας πρέπει να συνέλθει η αμέσως επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.

Ετικέτες

Σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του VW Group – Αυξάνουν οι πιθανότητες πώλησης της Ducati

Η καλή τιμή που πιάνει στην αγορά η ιταλική εταιρεία ίσως κριθεί σημαντικότερη από τη σταθερή της κερδοφορία
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Ο Όμιλος Volkswagen (VW Group) κολυμπά σε θολά νερά αυτόν τον καιρό, καθώς οι πληροφορίες που βγαίνουν από τον γερμανικό Τύπο ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η αλληλουχία που ξεδιπλώθηκε με αφετηρία το σκάνδαλο Dieselgate και συνέχισε με τις τεράστιες επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση, ιδιαίτερα την περίοδο 2017-2019 και πριν η άφιξη του Covid ανατρέψει την κατάσταση, έχουν φέρει σε οικονομικές δυσκολίες τον Όμιλο, ενώ η σαρωτική είσοδος των Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές τρίτωσε το κακό για τους Γερμανούς.

Τώρα η εικόνα έχει επιδεινωθεί, καθώς η Porsche Automobilholding SE έχει μπει για τα καλά στα κόκκινα με απώλειες 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Το πρόβλημα ακουμπά ολόκληρο τον Όμιλο VW, καθώς η Porsche αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από τους μισούς ψήφους στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, συνεπώς οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι έχουν αμεσότερες και βαρύτερες συνέπειες στη λήψη αποφάσεων.

Παρότι λοιπόν η περσινή χρονιά έκλεισε με κέρδη 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το VW Group, ήδη έχει αφαιρέσει περίπου 3 δις από τη φετινή πρόβλεψη και βλέπει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από την κερδοφορία του χάρη σε μια σειρά προβλημάτων όπως οι αμερικανικοί δασμοί και η κακή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς  υπό τη σκιά πολέμων και της αβεβαιότητας που προκαλούν στον ενεργειακό τομέα.

Όταν ξαναγράφαμε για την ιστορία αυτή στα τέλη Ιουνίου 2026, η VW εξέταζε την απόλυση 100.000 εργαζομένων σε όλον τον κόσμο – περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου δυναμικού του – και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία.

Πλέον η εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: τα τέσσερα γερμανικά εργοστάσια ακόμη μετρούν αντίστροφα για το λουκέτο χωρίς εμφανές παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ ήδη η VW έχει κλείσει ή πουλήσει τρία εργοστάσιά της στην Κίνα. Παράλληλα, μιλά πια ανοικτά για 50.000 απολύσεις στη Γερμανία μόνο!

Κάπως έτσι ξαναφτάνουμε στη Ducati, η οποία φερόταν και παλιότερα έτοιμη για πούλημα, ωστόσο η VW αποφάσισε να μην χάσει ένα από τα πιο πετυχημένα ενεργητικά του Ομίλου. Στο μεταξύ όμως έχει ήδη πουλήσει την κατασκευάστρια μεγάλων ντιζελομηχανών Everllence, καθώς και τη Bugatti, εισπράττοντας κάμποσα απαραίτητα δισεκατομμύρια.

Η Lamborghini είναι επίσης εταιρεία που ακούγεται πως ίσως πουληθεί, μόνο που αυτή έχει ένα σημαντικό προσόν: συνέβαλλε στο άθροισμα κερδών του Ομίλου κατά 768 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, γεγονός που την κάνει αρκετά πολύτιμη για να βγαίνουν όμορφα τα νούμερα για τους μετόχους.

Η Ducati από την άλλη, όσο κι αν βρίσκεται στη μάλλον καλύτερη περίοδο της εκατονταετούς ιστορίας της με απανωτά ρεκόρ πωλήσεων και πρωταγωνιστική θέση στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, ως κατασκευάστρια δικύκλων μοιραία εμφανίζει πολύ μικρότερη κερδοφορία σε απόλυτα νούμερα. Τα 52 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε στα κέρδη του Ομίλου VW πέρυσι μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια συζήτηση που γίνεται σε τάξη μεγέθους δισεκατομμυρίων.

Και εδώ ακριβώς είναι που η πώληση της Ducati αρχίζει να φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική για το διοικητικό συμβούλιο του VW Group. Όντας στην αφρό του κύματος τώρα η Ducati μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια, την ώρα που η διατήρησή της στο εταιρικό σχήμα προσφέρει άφθονη δόξα και προβολή, αλλά σχεδόν τίποτα σε χρήμα. Και η VW αυτή τη στιγμή δεν καίγεται για αγωνιστικές δάφνες, μετρητό χρειάζεται.

Είναι ακριβώς αυτό που γράφαμε προ μερικών εβδομάδων, αλλιώς πουλάς όταν θες να αναδιοργανωθείς υγιώς προς το καλύτερο κι αλλιώς όταν οι πιστωτές σου βαρούν πόρτες και παράθυρα.

Διά του λόγου το αληθές, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας Patritalia για εξαγορά της Ducati από τον Όμιλο VW και τώρα μαθαίνουμε το προτεινόμενο αντίτιμο. Η Patritalia έχει προτείνει στη VW 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Ducati, τιμή υπερτριπλάσια από τα περίπου 800 εκατομμύρια που είχε κοστίσει στη VW η αρχική αγορά της Ducati το 2012.

Ίσως λοιπόν γι’ αυτό, όταν αμερικανικό μέσο απευθύνθηκε πρόσφατα στον Όμιλο VW ρωτώντας αν σκέφτεται όντως να πουλήσει τη Ducati, το γραφείο Τύπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με γενικόλογες απαντήσεις του τύπου, “αναθεωρούμε τακτικά τη δομή του Ομίλου” και “θέλουμε να επικεντρωθούμε στην κεντρική μας δουλειά στον χώρο των αυτοκινήτων”.

Ακόμη κι αν δεν το σκέφτονταν καν πριν έναν μήνα, τώρα φαίνεται πως το βλέπουν πολύ πιο ζεστά το θέμα εκεί στο Wolfsburg.