Προβλήματα στην γραμμή παραγωγής του BMW S1000RR

Καθυστερεί περισσότερο η παράδοσή του
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/9/2019

Σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή του BMW S1000RR καθυστερούν από αρχές καλοκαιριού την παράδοσή του στους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες που το έχουν παραγγείλει. Τώρα μαθαίνουμε πως η λύση αυτών των προβλημάτων δεν πλησιάζει χρονικά αλλά το αντίθετο απομακρύνεται και θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη πιο πολύ πριν το δούμε σε πλήρη παραγωγή!

Το οδηγήσαμε τον Απρίλιο στην πίστα της Jerez μαζί με τον Colin Edwards και μείναμε εντυπωσιασμένοι, περιμένοντας πως και πως να το έχουμε στην Ελλάδα για πλήρη δοκιμή. Κι αυτό αναμέναμε να συμβεί μέσα στον μήνα που διανύουμε. Προφανώς και η ημερομηνία παραλαβής του είναι πλέον ανοικτή, χωρίς άλλη διευκρίνηση από την BMW. Ωστόσο από πηγές μας στην Γερμανία, μαθαίνουμε πως θα είναι δύσκολο να δούμε το νέο BMW S1000RR μέσα σε αυτό το έτος, και οι ίδιοι υπολογίζουν το νωρίτερο Δεκέμβριο να έχει ομαλοποιηθεί η παραγωγή. Ταυτόχρονα υπάρχουν ευτυχείς ιδιοκτήτες στις ΗΠΑ που κυκλοφορούν καθημερινά μαζί του, κάνοντας πολλά απροβλημάτιστα χιλιόμετρα και έτσι δημιουργείται αυτή την στιγμή ένα μπέρδεμα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

Αμέσως μετά την παρουσίασή του και την δική μας δοκιμή στην Jerez με τον Colin Edwards ως πλοηγό, το S1000RR θα ξεκινούσε την παραγωγή του για να παραδοθεί αρχές καλοκαιριού στους νέους ιδιοκτήτες. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει πολλές μοτοσυκλέτες να παρουσιάζουν παιδικές ασθένειες στην ίδια την παρουσίασή τους, αλλά το S1000RR δεν ήταν μία από αυτές και τα πάντα κύλισαν ομαλά. Τα προβλήματα ξεκίνησαν αμέσως μετά. Η παράδοσή του καθυστερούσε και σε διάφορες χώρες η BMW προχώρησε σε ανακοινώσεις για το τι συμβαίνει αλλά και τις επιλογές που είχαν οι πελάτες της. Κι αυτό γιατί αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν συμφωνήσει σε ανταλλαγή και η καθυστέρηση αυτή αλλάζει τα δεδομένα της συμφωνίας όσο προστίθενται χιλιόμετρα. Για την Αγγλία η BMW είχε τότε ανακοινώσει πως θα καλύψει την διαφορά και θα προβεί σε διορθωτικές ενέργειες προς τους πελάτες, ρίχνοντας την ευθύνη στην αυξημένη ζήτηση.

Οδηγούμε BMW S1000RR 2019 παρέα με Colin Edwards!

Ωστόσο λίγο αργότερα οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του εργοστασίου, κ. Gerhard Lindner και Tim Diehl-Thiele, δήλωσαν στο γερμανικό MOTORRAD πως 340 μοτοσυκλέτες από τις οποίες ελάχιστες είχαν σταλεί στους ιδιοκτήτες τους, έπρεπε να ανακληθούν απευθείας από την γραμμή παραγωγής. Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε πως υπήρχε κατασκευαστικό πρόβλημα στην ίδια την γραμμή παραγωγής, και συγκεκριμένα στην δημιουργία της διόδου του λαδιού στο κιβώτιο. Ένα από τα τρία εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για αυτή την εργασία είχε μία μικρή απόκλιση κι αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στο μέλλον. Από την στιγμή που ελάχιστες μοτοσυκλέτες είχαν φτάσει στους ιδιοκτήτες τους και το πρόβλημα ήταν ξεκάθαρα της γραμμής παραγωγής, δεν ήταν απαραίτητο να προχωρήσουν σε μία γενική ανακοίνωση. Αφαιρώντας 340 μοτοσυκλέτες από τις αντιπροσωπείες και με την ζήτηση να είναι ήδη αυξημένη, είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα προσαρμογής στην κάλυψη της ζήτησης. Η αυξημένη ζήτηση και μάλιστα στο πακέτο M, είναι και η επίσημη απάντηση της BMW για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Οι δικές μας πληροφορίες δίνουν και μία ακόμη διάσταση, κυρίως για το πακέτο M, καθώς μας ενημερώνουν πως υπάρχει ζήτημα με την χαρτογράφηση του κινητήρα, την επίτευξη των ορίων εκπομπών και την βέλτιστη απόδοση στην οποία η BMW δίνει ιδιαίτερη σημασία. Αυτή την στιγμή φαίνεται πως περισσότερο πρόκειται για ένα ζήτημα χρόνου στο οποίο έχει περιέλθει η BMW, η οποία πάντα κοιτά το αποτέλεσμα να είναι στην εντέλεια…

Zero Motorcycles – Για πρώτη φορά ηλεκτρική μοτοσυκλέτα κατακτά το Maudes Trophy

Διανύοντας 1.760 χιλιόμετρα σε 60 ώρες και πολικές θερμοκρασίες, πάνω σε δύο DSXR/X
motomagZero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/12/2023

Η Zero κατάφερε να γίνει η πρώτη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που κατέκτησε το Maudes Trophy, ένα βραβείο με εκατό χρόνια ιστορίας, με δύο DSR/X και μία ομάδα 7 ατόμων.

Το Maudes Trophy ξεκίνησε από τον George Petty το 1923, όταν ο ιδιοκτήτης του συνεργείου Maudes Motor Mart στο Λονδίνο είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα “έπαθλο αντοχής” για μοτοσυκλέτες. Ως υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με τους κανόνες και την απονομή του βραβείου ορίστηκε η ACU (Auto-Cycle Union), ο διοικητικός φορέας μηχανοκίνητου αθλητισμού για μοτοσυκλέτες της Μεγάλης Βρετανίας. Το έπαθλο αυτό δεν έχει συγκεκριμένο σκοπό (π.χ. τον ταχύτερο χρόνο), αλλά η ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν η γενικότερη πίεση πέρα από τα όρια, είτε αυτό σημαίνει την μέση ωριαία, είτε τη μεγαλύτερη διανυθείσα απόσταση σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, είτε γενικότερα οτιδήποτε άλλο σχετικό με την κατάρριψη κάποιου ρεκόρ ή τη θέσπιση ενός νέου. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε το συγκεκριμένο έπαθλο είναι κυρίως για… την τιμή των όπλων, αναδεικνύοντας ωστόσο και τις δυνατότητες των αναβατών και των μοτοσυκλετών τους.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Πρώτος κατασκευαστής που πήρε το βραβείο ήταν η Norton, το μακρινό 1923, ενώ για πρώτη φορά άλλαξε χέρια το 1926 πηγαίνοντας στην επίσης βρετανική BSA. Τελευταία φορά που υπάρχει κάποια καταγραφή γύρω από το Maudes Trophy είναι το 1994. Τότε 10 Νεοζηλανδοί αναβάτες κατάφεραν μέση ωριαία πάνω από 160 χ.α.ω. στην κατηγορία Supersport 600 TT με 10 τυχαία επιλεγμένες από Βρετανούς αντιπροσώπους Yamaha FZR600, στην στοκ μορφή τους.

Τώρα, 29 χρόνια αργότερα, έρχεται η Zero να γίνει ο 11ος συνολικά κατασκευαστής που θα πάρει το Maudes Trophy και ο μόνος που δεν χρησιμοποίησε ορυκτά καύσιμα για να το καταφέρει. Η εφταμελής ομάδα, με τους αναβάτες της να αλλάζουν βάρδιες κατά την διάρκεια της προσπάθειας, ήταν οι Craig Carey-Clinch (Εκτελεστικός διευθυντής του NMC/National Motorcyclists Council), Martin Fitz-Gibbons (δημοσιογράφος μοτοσυκλέτας και συνεργάτης του Visordown) και προσωπικό από διάφορες αντιπροσωπείες της Zero στη Μεγάλη Βρετανία: Andy Dalton, Matthew Drew, Macauley Perkins και Ben Grayson. Μαζί τους θα είχαν δύο ηλεκτρικά DSR/X, που θα τους βοηθούσαν να διανύσουν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Σκοπός του τολμηρού εγχειρήματος ήταν να δοκιμαστεί η αντοχή και η αποτελεσματικότητα στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, καθώς επίσης και το κατά πόσο αναπτυγμένο είναι το δίκτυο φόρτιση στο Η.Β. Η εκκίνηση δόθηκε από το Lands End ένα πρωινό Τετάρτης, με την πρώτη μέρα να κυλάει ομαλά μέχρι που έφτασαν στο ανατολικότερο σημείο της Μεγάλης Βρετανίας, το Lowestoft, που ήταν και ο τελικός τους προορισμός.

Η επόμενη μέρα όμως, δεν ήταν το ίδιο. Με κατεύθυνση βόρεια προς το Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν σημαντικά, ενώ στον δρόμο τους αντιμετώπισαν και σφοδρή χιονόπτωση. Αυτό τους ανάγκασε να ρίξουν τον ρυθμό τους, όμως όπως αποδείχτηκε η μπαταρία της Zero άντεξε τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις πρώτες πρωινές ώρες, το επταμελές πλήρωμα κατόρθωσε να φτάσει στην παγωμένη πρωτεύουσα.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Η πρόκληση για τους 7 αναβάτες και τις δύο μοτοσυκλέτες ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, αφού πέρασαν την περιοχή Cumbria και εισήλθαν στη Βόρεια Ουαλία για το τελευταίο checkpoint στο Holyhead. Στην συνέχεια κάλυψαν άλλα 160 χιλιόμετρα μέχρι το Liverpool, όπου παρέλαβαν το Maudes Trophy από την ACU, λίγο πριν τα βραβεία της FIM, στην ίδια πόλη.

Μετά την ολοκλήρωση του δύσκολου και θαρραλέου εγχειρήματος ο Υπεύθυνος της Zero Motorcyles για το Η.Β. δήλωσε ότι ήταν ένας αγώνας αντοχής για τους αναβάτες περισσότερο, παρά για τις μοτοσυκλέτας, λόγω των θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Μάλιστα, για να δείξει το πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα, είπε ότι ακόμα κι αν τα είχαν παρατήσει κανείς δεν θα τους κρατούσε κακία.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Όπως αποδείχτηκε το δίκτυο φόρτισης έχει αναπτυχθεί αρκετά στη Μεγάλη Βρετανία, και αυτό που λείπει είναι οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, ειδικά για τους μοτοσυκλετιστές. Ο Craig Carey-Clinch, διευθυντής του NCU, δήλωσε ότι είναι κάτι που οι αρχές πρέπει να λάβουν υπόψη τους, προκειμένου να ενθαρρύνουν την ηλεκτρική μετάβαση, ειδικά όπου αφορά την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, ενώ τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Μοτοσυκλετιστών θα ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα αυτό.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα