Συνέντευξη του Ν1 των KTM/Husqvarna/GASGAS κ.Stefan Pierer: Μιλώντας για όλα - Δυνατή Αποκλειστικότητα MOTO!

Από τον ανταγωνισμό με τους Κινέζους και τους Ιάπωνες, έως το μέλλον της αγοράς
Συνέντευξη Stefan Pierer ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/3/2023

Από την θέση του μεγαλύτερου Ευρωπαίου κατασκευαστή και ενός από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της βιομηχανίας μοτοσυκλέτας, ο Stefan Pierer ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του και χωρίς ενδοιασμούς μιλά για όλους απατώντας με τον τρόπο που τον έχει καθιερώσει ως τον CEO εργοστασίου, με την μεγαλύτερη αμεσότητα στο ευρύ κοινό.

Προσπαθήστε να θυμηθείτε ποια είναι η τελευταία φορά που είδατε συνέντευξη από ιδιοκτήτη εργοστασίου μοτοσυκλετών στις οποίες μιλά ανοικτά για τον ανταγωνισμό, τους στρατηγικούς συνεργάτες του και το πλάνο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια. Δεν θα βρείτε δηλώσεις από κάποιον σε αντίστοιχο πόστο, πόσο μάλλον μία συνέντευξη που αποκαλύπτει τα επόμενα μοντέλα, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας στις κοινοπραξίες και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης! Στο παρελθόν ο Pierer έχει υπάρξει ιδιαίτερα χειμαρρώδης σε παρόμοιες συνεντεύξεις αποκαλύπτοντας πλάνα που δεν τα γνώριζε ούτε το εμπορικό τμήμα που δεχόταν αμέσως μετά διευκρινιστικά τηλεφωνήματα. Δεν το λέω τυχαία, το παράδειγμα των δικύλινδρων 490 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση με την πιθανή εξήγηση για τους λόγους που ο Pierer να έκανε κάτι τέτοιο να βρίσκονται στο editorial του τεύχους που μόλις κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Από εκεί και πέρα η αποκάλυψη σχεδίων που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο είναι και μία πρακτική που μόνο ο κος Pierer ακολουθεί και μόνο απέναντι στον Alan Cathcart, μόνιμο συνεργάτη του ΜΟΤΟ τα τελευταία 25 χρόνια. Το αφεντικό της ΚΤΜ δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις ωστόσο έχει καθιερώσει ένα ετήσιο ραντεβού με τον Alan Cathcart, επιμένοντας στον έντυπο τύπο που είναι ο μόνος τρόπος να φιλοξενηθεί μία τέτοια συνέντευξη με την σοβαρότητα που της αρμόζει και σε όλο της το μήκος καθότι είναι τεράστια. Στο επόμενο λοιπόν τεύχος του ΜΟΤΟ θα φιλοξενήσουμε την μεγάλη αυτή συνέντευξη του Stefan Pierer αλλά θα δώσουμε εδώ μπόλικες πληροφορίες για το μέλλον της γκάμας, την συνεργασία με Bajaj, CF MOTO και MV AGUSTA καθώς και όσα πιστεύει για την ηλεκτροκίνηση, τα σκούτερ και τους αγώνες μοτοσυκλετών:

Το 2022 η PIERER Mobility σημείωσε την δωδέκατη συνεχή χρονιά με ρεκόρ πωλήσεων και 19% αύξηση συγκριτικά με το 2021. Θα ήταν ακόμη καλύτερα αν δεν υπήρχε πρόβλημα με την αλυσίδα ανεφοδιασμού;

Stefan Pierer: Πράγματι είναι στενάχωρο που χάσαμε πωλήσεις 15.000 μονάδων μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, κυρίως γιατί η Bosch που είναι βασικός μας προμηθευτής στα ηλεκτρονικά έκανε περικοπές κατά 30% σε όλες μας τις παραγγελίες. Είναι λυπηρό πρώτα για τους πελάτες που είχαν παραγγείλει και περίμεναν τις μοτοσυκλέτες τους και έπειτα για εμάς καθώς αντί για το 19% που είπες θα είχαμε φτάσει στο +35%. Προσπάθησαν και αυτοί να κινηθούν πιο γρήγορα, έκοψαν την παραγωγή των νεότερων ημιαγωγών για να αυξήσουν την παραγωγή σε εκείνους που χρειάζεται η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να καλύψουν την ζήτηση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε την παραγωγή επίσης;

Stefan Pierer: Σίγουρα αυτό συνέβη περισσότερο για τα αυτοκίνητα και λιγότερο στις μοτοσυκλέτες καθώς στην Ουκρανία λειτουργούσαν ορισμένοι πολύ συγκεκριμένοι προμηθευτές. Σημαντικό πρόβλημα ήταν το κόστος της ενέργειας που σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ που διαδέχτηκε την γελοιότητα με τα μεταφορικά κόστη όπου οι αερομεταφορές αυξήθηκαν με διπλάσιο ποσοστό ενώ το κόστος ανά κοντέινερ οκταπλασιάστηκε! Κανονικά ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδιών ερχόταν στο Ρότερνταμ ή το Αμβούργο από την Κίνα με κόστος $3,000/3,500 και ένα χρόνο πριν είχε φτάσει τα $24,000! Και αν ρωτούσες τον μεταφορέα αν είναι σοβαρός ή σου κάνει πλάκα, σου απαντούσε αν θέλεις το εμπόρευμα ή όχι, γιατί υπάρχει πελάτης που περιμένει να γεμίσει την θέση. Μιλάμε για τρέλα!

Αυτά τα θέματα επηρέασαν το εργατικό δυναμικό; Πόσα άτομα απασχολείτε τώρα;

Stefan Pierer: Το έμψυχο δυναμικό αυξήθηκε κατά 16% το τελευταίο χρόνο, συγκεκριμένα 839 άτομα και τώρα απασχολούμε 6.088 σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους οι 5.000 στην Αυστρία (όλων των εθνικοτήτων) και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό. Όπως και όλοι οι εργοδότες όμως, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα να βρούμε νέους ανθρώπους αν και λιγότερο από άλλες βιομηχανίες γιατί προσφέρουμε τους υψηλότερους μισθούς στον τομέα μας, την ίδια ώρα που έχουμε ένα υγιές 5% εξόδου. Που σημαίνει πως για να πάρω 800 ανθρώπους παραπάνω, έπρεπε να βρω 1100! Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της εταιρείας και το όνομα καθιστά πιο εύκολο να βρει κανείς εργαζομένους. Είναι σημαντικό πως το 20% ή αλλιώς 1.200 άτομα εργάζονται στο R&D, που είναι τεράστιο νούμερο!

Από τις 376,000 μονάδες που παραδώσατε το 2022 πόσα ήταν τα off road;

Stefan Pierer: Το 40% είναι off road και μιλάω για όλες τις μάρκες. Αντιγράφουμε αυτό που κάνει η αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και χρόνια, όπως η Volkswagen, χρησιμοποιούμε τον ίδιο κινητήρα για KTM, Husqvarna ή GASGAS. Όταν ξεκίνησα να το κάνω αυτό το 2013 ήμουν ανήσυχος για την αντιμετώπιση των πελατών αλλά η αγορά ανταποκρίθηκε μία χαρά. Κράτησα το ποσοστό της KTM και οι νέες μάρκες πήραν ποσοστό από τους Ιάπωνες κατασκευαστές. Μπορεί να μην θέλουν όλοι να καβαλούν την μοτοσυκλέτα που βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς και να θέλουν ένα Ευρωπαϊκό προϊόν. Εδώ η Ισπανική GASGAS έδωσε σημαντική βοήθεια καθώς μπορεί να έρθει 8% με 10% φθηνότερα από την αντίστοιχη KTM ενώ διαφέρει αρκετά και στην εμφάνιση. Η κατάκτηση του περσινού τίτλου στο Rally Dakar από τον Sam Sunderland με GASGAS έδωσε σημαντική ώθηση στην μάρκα και στις αξίες που πρεσβεύει.

Η γκάμα της GASGAS θα επεκταθεί στις street;

Stefan Pierer: Ναι, με πάσα βεβαιότητα

Χρησιμοποιώντας τα ίδια μοντέλα με την KTM;

Stefan Pierer: Εξαρτάται, η GASGAS έχει πιο νεανικό κοινό αλλά βρισκόμαστε στην αρχή του χτισίματός της. Πιέσαμε τις καταστάσεις με την πλατφόρμα του LC4 αλλά ίσως να ήταν λάθος γιατί εκεί είμαστε πρώτοι με διαφορά και στο τέλος απλά κάνεις τα πράγματα περίπλοκα για τον πελάτη και αυτό δεν είναι το καλύτερο. Θα δείτε να έρχεται ένα κανονικό GASGAS Supermoto που θα βγάζει πινακίδα όπως και μία γυμνή μοτοσυκλέτα ενώ στο άμεσο μέλλον η GASGAS θα μπει στην μεσαία κατηγορία των δικύλινδρων.

Συνέντευξη Stefan Pierer ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ακολουθούν αρκετές πληροφορίες για την GASGAS στα MotoGP, πράγμα που οδηγεί σε ερωτήσεις για την εμπλοκή της CFMOTO και τελικά σε ερωτήσεις σχετικά με την συνεργασία τους

Stefan Pierer: Έχουμε κάνει μία κοινοπραξία με την CFMOTO πριν από τέσσερα χρόνια στην οποία η KTM συμμετέχει κατά 49% με βασική συνεισφορά μας σε αυτή την πνευματική ιδιοκτησία (σχέδια κινητήρων δηλαδή) όπως και γενικότερα μηχανολογικά σχέδια. Αν κάνεις την κίνηση να πας στην Κίνα με δικό σου σχέδιο, θα πρέπει να έχεις βάλει μία τιμή ήδη αλλιώς πρακτικά το κάνεις δώρο καθώς αντιγράφεται σε χρόνο ρεκόρ. Οι Κινέζοι θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο, οπότε είναι μεγάλη πρόκληση να καταφέρεις να δημιουργήσεις κοινοπραξία μαζί τους και να τους καθοδηγήσεις μέσα από αυτή. Η πανδημία δεν βοήθησε καθόλου σε αυτό, τα τελευταία τρία χρόνια δεν μπορούσα να τους επισκεφτώ καθόλου. Αυτή την στιγμή όλες οι μοτοσυκλέτες μας εκτός της σειράς 390, φτιάχνονται στην Αυστρία όπως φυσικά και όλα τα off-road. Το πλάνο είναι να μεταφερθεί στην Κίνα η παραγωγή των entry level έως και της μεσαίας κατηγορίας και όλες οι premium όπως και όλα τα off-road να παραμείνουν στην Αυστρία. Τον Ιανουάριο όμως που πήγα στην Ινδία, είδα πως είχαν φτάσει και εκεί σε πολύ καλό επίπεδο και θα μπορούσαμε και εκεί να βγάλουμε δικύλινδες μοτοσυκλέτες που είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορείς να πουλήσεις στην Ινδία μία Κινέζικη μοτοσυκλέτα, είναι αδύνατο.

Αυτά τα δικύλινδρα δεν θα είναι όμως τα 490 στην κατηγορία των πεντακοσίων κυβικών που δουλεύατε για κάποια χρόνια, αυτό το σχέδιο έχει εγκαταλειφθεί.

Stefan Pierer: Ναι σωστά θα προχωρήσουμε με την πλατφόρμα του 790, γιατί να ξανά εφεύρουμε τον τροχό; Μπορεί να το ονομάσουμε 690 ή κάτι αντίστοιχο όπως κάνει η BMW αλλά είναι δευτερεύουσας σημασίας το όνομα. Για εμένα η κατηγορία των πεντακοσίων κυβικών βρίσκεται πλέον σε κάθοδο για αυτό και σταματήσαμε το RC490 γιατί θα φέρουμε τιμολογιακά πιο κάτω το 790, ονομάζοντάς το 690 ή 650. Είναι πιο εύκολο πλέον να ρυθμίσεις την παραγωγή σε τιμές ικανοποιητικές για αυτό το επίπεδο κυβισμού παρά για πιο κάτω, όλοι στα 500 κυβικά ανεβάζουν τιμές και πλησιάζουν εκείνες της μεγαλύτερης κατηγορίας, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Να περιμένουμε λοιπόν και δικύλινδρο εν σειρά 790 από την Ινδία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια; Και ποιες αγορές θα εξυπηρετεί αυτό;

Stefan Pierer: Σίγουρα θα γίνει τέτοιο βήμα με την γυμνή μοτοσυκλέτα να έρχεται πρώτη και το εργοστάσιο εκεί να εξυπηρετεί India, Nepal, Sri Lanka, Indonesia ίσως και η Αυστραλία, ο κατακερματισμός είναι δηλαδή γεωγραφικός. Οι βασικές ασιατικές αγορές θα εξυπηρετούνται από την CFMOTO όμως και όχι από την Bajaj. Οι κινέζοι τρέχουν με απίστευτη ταχύτητα τις εξελίξεις και πλέον στα μικρά κυβικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός από την Ιαπωνία αλλά από την Κίνα. Τα είδα και στην EICMA όταν πήγα τον περασμένο Νοέμβριο όπου επισκέφτηκα τρία περίπτερα των CFMOTO, Benelli και Voge που λειτουργεί σε κοινοπραξία με την BMW.

Η CFMOTO ετοιμάζει ένα 1000 κυβικών V4 superbike και ένα 1279 κυβικών Super Naked, αυτά στηρίζονται σε μοτοσυκλέτες της KTM; Μία πολιτική RC16 ας πούμε;

Stefan Pierer: Οι Κινέζοι είναι πολύ επιθετικοί και πολύ γενναίοι, όπως επίσης και πρωταθλητές στην αντιγραφή και στις ανακοινώσεις νέων μοντέλων. Δεν έχω ιδέα από πού έχουν αντιγράψει αυτές τις ιδέες αλλά σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με εμάς.

Από την στιγμή όπως που εσείς αναλαμβάνετε την διακίνηση των CFMOTO στην Ευρώπη, μπορεί αυτά τα μοντέλα, αν βγουν, να φτάσουν να πωλούνται δίπλα στα KTM (στις χώρες που οι αντιπροσωπείες θα είναι ίδιες).

Stefan Pierer: Το κλειδί είναι στο αν. Ας φτάσουμε να δούμε μοντέλα προ-παραγωγής από τα παραπάνω και μετά συζητάμε τι θα κάνουμε με αυτά!

Η συνεργασία με την Bajaj μετά από την σύσφιξη σχέσεων με την CFMOTO παραμένει το ίδιο δυνατή; Πως το αντιμετωπίζουν; Αποτελεί αυτό ένα πολύπλοκο θέμα όπως γράφουμε και στο προφητικό editorial του τρέχοντος τεύχους, συμπυκνώνουμε την απάντηση του Pierer στα παρακάτω:

Stefan Pierer: Με τον Rajiv Bajaj έχω αναπτύξει πλέον πραγματική φιλία στην πράξη η συμφωνία μας είναι ομοίως κερδοφόρα και για τους δυο μας, χωρίς την Bajaj δεν θα είχαμε φτάσει στην κορυφή των πωλήσεων που βρισκόμαστε τώρα. Άλλωστε και εκείνοι κάνουν κάτι αντίστοιχο με την Triumph. Από το 2016 προσπαθούν να κάνουν να βγάλουν μία μοτοσυκλέτα από κοινού και φέτος το Φθινόπωρο θα την δούμε επιτέλους να έρχεται. Ο ανταγωνισμός με κρατά σε εγρήγορση, ισχύει το ίδιο και για την κίνηση της Triumph και της Ducati να μπουν στο Motocross. Βλέπουν τα δικά μας νούμερα και θέλουν να δοκιμάσουν. Ας έρθουν! Ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα!

Αντίστοιχα θα μπείτε και εσείς στα ηλεκτρικά ή τα σκούτερ;

Stefan Pierer: Η KTM έχει υπάρξει πρωτοπόρος στα ηλεκτρικά με το Freeride καθώς και τις μικρές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες για τα παιδιά. Στο μεταξύ το Freeride είναι μία εξειδικευμένη πλατφόρμα με υψηλή ισχύ που απαιτεί τεράστια έξοδα, ξεκινώντας από την κατασκευή και πηγαίνοντας στην μεταφορά. Καμία σχέση με τα χαμηλά volt των σκούτερ και των E-bike. Στο μέλλον ναι, θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για ηλεκτρικές off road που μπορείς να ασχοληθείς μαζί τους εκεί που όλες οι άλλες θα απαγορεύονται ή για τα σκούτερ. Θα συζητούσα τέτοιες λύσεις όταν και αν αρχίσουν οι απαγορεύσεις. Ούτε πριν, ούτε και για σκούτερ εσωτερικής καύσης. Αυτά τα αφήνω για την Piaggio, κάνουν πολύ καλά αυτό που κάνουν, ας συνεχίσουν!

Ναι αλλά η CFMOTO έχει ηλεκτρικό σκούτερ που σημαίνει πως σε λίγο καιρό θα το πουλάτε στο δίκτυό σας. (τουλάχιστον σε όποιες χώρες είναι κοινό).

Stefan Pierer: Ναι τους είπα μάλιστα να μην το λένε ZEEHO αλλά να το κυκλοφορούν ως CFMOTO. Να μιλάμε και να ανακοινώνουμε είναι εύκολο, αλλά να παράγουμε και να ανεβάζουμε μερίδιο αγοράς είναι άλλο πράγμα, οπότε θα δούμε πως θα πάει αυτό.

Παράγετε ακόμη ηλεκτρικά ποδήλατα στην Βουλγαρία;

Stefan Pierer: Κάθε χρόνο και περισσότερα γιατί έχω θέσει ως στρατηγικό στόχο όλη η παραγωγή των ποδηλάτων να γυρίσει από την Ασία μέσα σε Ευρωπαϊκά σύνορα! Είναι χαζό αυτό που κάνουμε τώρα, να πρέπει να παραγγείλουμε εξαρτήματα έως και ενάμιση χρόνο πριν ξεκινήσει η παραγωγή του μοντέλου για να καλύψεις τον Ευρωπαίο πελάτη που οι ανάγκες του αλλάζουν συνέχεια. Σε αντίθεση με φήμες δεν πρόκειται να εξαγοράσουμε την Maxcom στην Βουλγαρία, έχω τεράστια εμπειρία να δουλεύω μαζί με άλλους χωρίς να χρειάζεται να αποκτάμε το 100% όπου δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Θα παραμείνουμε στην Βουλγαρία ως παραγωγή για μία σειρά από λόγους, κυρίως για την ευκολία στελέχωσης. Στην Αυστρία το 100% όσων δηλώνουν εργάτες απασχολείται ήδη σε κάποιον τομέα, στην Τσεχία και την Ουγγαρία το ποσοστό αυτό φτάνει το 80-85% ενώ στην Βουλγαρία είναι στο 60%.

Στην συνέχεια η συνέντευξη επεκτείνεται στα ποδήλατα αλλά και τα ενδιάμεσα οχήματα καθώς τα όρια ελαφράς μοτοσυκλέτας και ποδηλάτου θα έρθουν πιο κοντά, με τον Pierer να έχει ορισμένες πολύ καλές ιδέες για το πώς θα πρέπει να λύσουμε το θέμα της μικροκινητικότητας, το οποίο και θα υπάρχει στο τεύχος. Επεκτείνεται επίσης και στα συνθετικά καύσιμα που τα θεωρεί καλύτερη λύση από το υδρογόνο. Κάνει επίσης λόγο και για τα δίχρονα στην Euro5 εποχή ξεκαθαρίζοντας πως αυτά θα ζουν μονάχα στα off road και σε όσα μοντέλα της ευρύτερης κατηγορίας βγάζουν πινακίδες, χωρίς να μπαίνουν ξανά σε street, παρόλο που κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές.

Συνέντευξη Stefan Pierer ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Θα ολοκληρώσουμε με το κομμάτι που αναφέρεται στην MV Agusta που έχει μεγάλο εξαιρετικά ενδιαφέρον και ΑΠΟΛΥΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΤΟ για ολοκληρωτική εξαγορά το ερχόμενο διάστημα:

Η μελλοντική στρατηγική για την MV Agusta είναι να κρατηθεί το ποσοστό στο 25,1%; Ποια θα είναι η εμπλοκή στην μάρκα αυτή;

Stefan Pierer: Τα πρώτα βήματα με το 25,1% είναι να ξεδιαλύνουμε τα προβλήματα στην παραγωγή και να φτιάξουμε σωστό δίκτυο προμηθευτών. Μετά θα αποκτήσουμε την διάθεση των μοντέλων σε παγκόσμιο επίπεδο και θα γυρίσουμε την εταιρεία σε κερδοφορία. Τότε η MV Agusta θα γίνει 100% μέρος της PIERER Mobility. Δεν γίνεται να υπάρχει MV Agusta κάτω από 900 κυβικά που δεν θα φτιάχνεται στην Ιταλία και δεν θα είναι premium, οπότε ας καταλάβουν όλοι πως το 5.5 δεν πρόκειται να γίνει πράξη. Ούτε και το Lucky Explorer 9.5 χρειάζεται στην πράξη, αν πρώτα η MV Agusta δεν είναι πιστή στις αξίες της και στο πελατολόγιό της. Πρώτα η μάρκα θα επιστρέψει στις αρχικές της αξίες και μετά θα δούμε αν υπάρχει χώρος για μία Adventure μοτοσυκλέτα πολυτελείας αλλά σίγουρα όχι με αυτό το όνομα!

Συνέντευξη Stefan Pierer ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Stefan Pierer αριστερά, Hubert Trunkenpolz στο κέντρο και Pit Beirer δεξιά στο Dakar Rally 2023 γιορτάζοντας την νίκη της KTM. Οι 3 ισχυροί άντρες του εργοστασίου

Στην συνέχεια της συνέντευξης ξεκαθαρίζουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο που θα εργαστούν με την MV Agusta αλλά ήδη τα παραπάνω είναι νέα με παγκόσμιο αντίκτυπο καθώς οποιαδήποτε συμφωνία με την QJ μέσω της Benelli για Lucky Explorer 5.5 εξαφανίζεται και γίνεται ξεκάθαρο πως θα υπάρχει ένας -άλλος ένας- Ιταλός κατασκευαστής που θα εξειδικεύεται στις street πολυτελείς μοτοσυκλέτες!

Ας μην αναρωτιέται κανείς αν κρατήσαμε κάτι για την έντυπη έκδοση, οι λεπτομέρειες που δίνει ένας από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της βιομηχανίας μοτοσυκλέτας είναι υψηλής αξίας και δεν θα αφήσουμε τίποτα εκτός, από επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ!

 

Ετικέτες

Αναβάτης με 1.000.000+ χιλιόμετρα εμπειρίας παρακολουθεί το City ART

Ο "Μαγγελάνος" μας μιλά για την προσωπική του εμπειρία στο γνωστό σεμινάριο οδήγησης
City ART σεμινάριο οδήγησης Μαγγελάνος
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

26/7/2024

Ένας αναβάτης με τεράστια οδηγική εμπειρία έρχεται "αντιμέτωπος" με το σεμινάριο οδήγησης City ART, το πρώτο σχετικό σεμινάριο που παρακολουθεί στη ζωή του.

Η εποχή που ζούμε έχει τα κακά αλλά έχει φυσικά και τα πολύ καλά της, πράγματα που μέχρι πριν από 20-30 χρόνια αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και για τα ελληνικά δεδομένα. 

Αναφερόμαστε στο Διαδίκτυο και την Εποχή της Πληροφορίας στην οποία ζούμε, εποχή που προσφέρει εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση σχεδόν σε οποιουδήποτε είδους πληροφορία και γνώση μπορεί να χρειάζεται κάποιος, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βάζουν το δικό τους λιθαράκι τα τελευταία χρόνια και να πηγαίνουν τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο.

City ART σεμινάριο οδήγησης Μαγγελάνος

Πλέον μπορείς να βρεις ένα video και έναν ειδικό, εντός και εκτός εισαγωγικών, που να σου δείχνει αυτό που θέλεις να μάθεις ή να κάνεις καλύτερα, κάτι που ισχύει για όλα σχεδόν τα πράγματα, από το σωστό βράσιμο του αυγού, για παράδειγμα, έως και την ψηφιακή μοντελοποίηση ενός αντικειμένου σε τρεις διαστάσεις.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια πράγματα που η θεωρητική γνώση δεν αρκεί, για να φτάσει ή να περάσει κάποιος στο επόμενο επίπεδο απόκτησης δεξιοτήτων, τις οποίες και να μπορεί να χρησιμοποιεί σωστά στην πράξη. Αν ήταν έτσι όλοι όσοι θέλουν να εξειδικευτούν σε κάτι παρακάμπτοντας σχολεία, σχολές και πανεπιστήμια σήμερα θα ήταν επιτυχημένοι χειρουργοί, μηχανολόγοι μηχανικοί ή ό,τι άλλο ήταν αυτό που ήθελαν να γίνουν όταν ήταν παιδιά.

Σίγουρα η εμπειρία και η αυτοεκπαίδευση αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία στην απόκτηση γνώσης, αλλά το πάσης φύσεως "σχολείο", όπου η γνώση μεταφέρεται από ειδικούς που έχουν πιστοποιηθεί για τις γνώσεις τους και μπορούν να τις μεταφέρουν με σωστό τρόπο στους ενδιαφερόμενους είναι και εκείνο που κάνει τη διαφορά ακόμη και για το πιο απλό πράγμα. Μειώνει τον κόπο και σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον χρόνο που απαιτείται για να μάθει κάποιος ή να βελτιώσει μια δεξιότητα, η οποία εκτός από τη θεωρία χρειάζεται φυσικά και την πράξη.

Με τα χρόνια μαθαίνεις πολλά, μπορείς όμως να μάθεις πολλά και σε μικρό χρονικό διάστημα και αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται για κάθε μοτοσυκλετιστή που θέλει να παραλείψει πολλά επίπονα και κοστοβόρα από κάθε άποψη "βήματα" και να φτάσει πιο γρήγορα στην ουσία που δεν είναι άλλη από το να χαίρεται την οδήγηση της μοτοσυκλέτας του και να απολαμβάνει παράλληλα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, ακόμη και στη ζούγκλα της πόλης. Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για κανέναν, ασχέτως εμπειρίας και ηλικίας.

City ART σεμινάριο οδήγησης Μαγγελάνος

Με περισσότερα από 1.000.000 χιλιόμετρα στο ενεργητικό του σε περισσότερες από 70 χώρες και μάλιστα με διαφορετικές μοτοσυκλέτες, ο Πάνος Μαρκάκης, γνωστός στους μοτοσυκλετιστικούς κύκλους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως "Μαγγελάνος" είναι αναμφίβολα ένας μη τυπικός αναβάτης μοτοσυκλέτας. Και αυτός βρέθηκε στην πίστα καρτ των Μεγάρων για να παρακολουθήσει το τελευταίο πριν τις αυγουστιάτικες διακοπές θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο City ART και με δεδομένη την εμπειρία που έχει στους δύο τροχούς η άποψή του έχει το δικό της ειδικό βάρος. Τον "Μαγγελάνο" μπορείτε να τον βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube Δείτε τι μας είπε μετά την παρακολούθηση του City ART.

MOTO: Πες μας λίγα λόγια για σένα και τη σχέση σου με τη μοτοσυκλέτα. 

-Μακράκης Παναγιώτης το όνομα μου, αλλά γυρίζω ακούγοντας το Μαγγελάνος, παρατσούκλι που μου είχε προσάψει καλός φίλος! Από τα πρώτα ταξίδια  και αφού τον συναντούσα έξω από τα Ιωάννινα σε ένα χωριό που έμενε, επιστρέφοντας από Ευρώπη μου έδωσε μια ευχή: "Εύχομαι να μοιάσεις στον Μαγγελάνο και να τον ξεπεράσεις!"

Έτσι εδώ και 20 χρόνια ταξιδεύω εκτός Ελλάδος πάνω σε δυο τροχούς σαν "Μαγγελάνος". Η σχέση μου με την μοτοσυκλέτα ξεκίνησε πριν 27 χρόνια (50 ετών τώρα) εικονικά στην αρχή, διαβάζοντας ότι έντυπο υπήρχε σε περιοδικά τότε σε ότι έχει να κάνει με μοτοσυκλέτα. Μετά τον στρατό έπεισα τους γονείς ότι για να εργαστώ χρειάζομαι μοτοσυκλέτα και έτσι απόκτησα το πρώτο μου παπί. Μετά η συνέχεια ήταν ανοδική αγοράζοντας την πρώτη μηχανή 650 κ.εκ.

City ART σεμινάριο οδήγησης Μαγγελάνος

MOTO: Σε πόσες χώρες έχεις ταξιδέψει και πόσα χιλιόμετρα έχεις κάνει περίπου; 

-Έχω ταξιδέψει σε 75 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, διανύοντας περίπου 1.000.000 χιλιόμετρα.

MOTO: Τι μοτοσυκλέτες είχες στα ταξίδια σου;

-Έχω ταξιδέψει με 155 κ.εκ. scrambler, sport-touring 1200 κ.εκ., 1400 κ.εκ., on-off 650 κ.εκ. και 1000 κ.εκ., 

MOTO: Πώς απέκτησες τις γνώσεις σου αναφορικά με την οδήγηση μοτοσυκλέτας; (Είναι μόνο εμπειρικές ή προέρχονται και από σεμινάρια)

-Οι γνώσεις μου είναι καθαρά εμπειρικές οδηγώντας σε δημοσίους δρόμους, Πίστα ποτέ, σεμινάρια ποτέ, εκτός από το πρόσφατο σεμινάριο με το City ART.

MOTO: Ποιος λαός συμπεριφέρεται πιο σωστά σε περιβάλλον πόλης με τη μοτοσυκλέτα του; (τήρηση ΚΟΚ, αντίληψη, ευγένεια κτλ.)

-Αρκετοί  Ευρωπαίοι, Σκανδιναβοί, με κορύφωση τους Ελβετούς.

MOTO: Σε σχέση με τις χώρες και τους λαούς που έχεις επισκεφτεί πού κατατάσσεις τους Έλληνες αναβάτες αναφορικά με την παιδεία τους. 

-Μας κατατάσσω με τους Βαλκάνιους 100%

MOTO: Είναι περισσότερο ή λιγότερο σχετικοί με την οδήγηση σε σχέση με τους άλλους;

-Είμαστε λιγότερο σχετικοί από πολλούς Ευρωπαίους.

City ART σεμινάριο οδήγησης Μαγγελάνος

MOTO: Τι ήταν αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο City ART;

-Μου έκανε εντύπωση ο επαγγελματισμός και οι γνώσεις του κ. Σπύρου Κούτρα και των συνεργατών του. Απλοποιούσαν κάθε απορία που υπήρχε στο μυαλό του μαθητή, και κάθε δυσκολία όταν περνούσε στην πράξη οδηγώντας στην πίστα. 

MOTO: Έχοντας κάνει τόσα χιλιόμετρα με μοτοσυκλέτα και έχοντας τόσο μεγάλη εμπειρία στον δρόμο, νιώθεις ότι βελτιώθηκες σαν αναβάτης μετά το σεμινάριο;

-Δεν ξέρω αν βελτιώθηκα οδηγικά σαν αναβάτης, σίγουρα όμως αναθεώρησα αρκετά πράγματα στο μυαλό μου όπως τα είχα μάθει και ήξερα.

MOTO: Πιστεύεις ότι είναι απαραίτητο αυτό το σεμινάριο για έναν αρχάριο αναβάτη;

-Το πιστεύω 100% γιατί βάζει τον αρχάριο αναβάτη στον μαγικό κόσμο της μοτοσυκλέτας με ασφάλεια και σεβασμό προς τους άλλους!

MOTO: Παρακολουθώντας το City ART πιστεύεις ότι βγαίνει κερδισμένος και ένας αναβάτης που θεωρείται έμπειρος;

-Ναι αφού η γνώση δεν σταματά ποτέ και είναι καλό να παίρνουμε κάποια μαθήματα μια στο τόσο, από έμπειρους δασκάλους, που έχουν αφιερώσει χρόνια σε αυτό που αγαπούν και που τόσο καλά κάνουν. 

MOTO: Θεωρείς ότι ο αναβάτης μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου έχει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει με ασφάλεια αυτά που θα του τύχουν κατά την οδήγηση στο αστικό περιβάλλον;

-Εννοείται ότι μετά από κάθε σεμινάριο-σχολείο ο κάθε αναβάτης μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς φόβο, και με μεγάλη αυτοπεποίθηση κάθε δυσκολία που μπορεί να συμβεί σε αστικό περιβάλλον και όχι μόνο!

Αν ένας αναβάτης με την εμπειρία του "Μαγγελάνου" πήρε κάτι από το City ART είναι δεδομένο ότι θα ωφεληθεί (πολύ περισσότερο) ο νέος αναβάτης, αυτός που κάνει τις πρώτες του βόλτες με δύο τροχούς. Είναι ακόμη νωρίς, ο εγκέφαλός του δεν έχει καταγράψει και συσσωρεύσει λάθη 10ετιών και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να μπει στον "σωστό δρόμο" τώρα που είναι αρχή και αυτός ο δρόμος ανοίγει με το City ART.

Τι είναι το City ART
Με περισσότερη από μία 10ετία δραστηριότητας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό το City ART (City΄s Advance Rider Training) είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης αναβατών που δημιουργήθηκε από την μοναδική και εμπειρότατη ομάδα του πλέον διάσημου και καταξιωμένου σχολείου οδήγησης μοτοσυκλέτας στον κόσμο, του California Superbike School.

Μια "συντόμευση" του California Superbike School, το City ART είναι βασισμένο στο πρόγραμμα εκπαίδευσης μοτοσυκλετιστών των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ και δημιουργήθηκε μετά από αίτηση του Υπουργείου Αμύνης για μείωση των ατυχημάτων των ένστολων αναβατών. 

Μετά από 14+ χρόνια εφαρμογής του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος στις ΗΠΑ, το ποσοστό μείωσης των ατυχημάτων ξεπέρασε το 40%, απόδειξη του άριστου σχεδιασμού του. Αυτό το πρόγραμμα για τον σωστό έλεγχο της μοτοσυκλέτας (του scooter και του παπιού) έχει "μεταφερθεί" επί τις ουσίας στο σύνολό του και στην Ελλάδα με το City ART το οποίο μέσα σε έξι περίπου ώρες "εφοδιάζει" τον αναβάτη που θα το παρακολουθήσει με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που θα τον "συντροφεύσουν" στην υπόλοιπη ζωή του.

Ο νέος κύκλος του City ART ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου και οι ημερομηνίες των σεμιναρίων θα ανακοινωθούν στις αρχές Αυγούστου. Μείνετε συντονισμένοι και κάντε το πρόγραμμά σας, ενώ βρείτε την επίσημη σελίδα του σχολείου στο Facebook εδώ.