Τρίτη συνεχόμενη ημέρα σαρωτικών ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ. - 265 συλλήψεις, 5.038 κλήσεις, 135 ακινητοποιήσεις οχημάτων

Συνδυασμένες δράσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, με τον νέο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Αρχηγείου της Αστυνομίας
ΕΛ.ΑΣ. - 3η συνεχόμενη ημέρα ελέγχων σε όλη την επικράτεια
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/9/2023

Όπως σας είχαμε γράψει, το νέο Σχέδιο Δράσης της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει σαρωτικούς ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ελέγχους σε όλη την ελληνική επικράτεια, κάτι που συνεχίστηκε και το διάστημα 20-21/9, για τρίτη κατά σειρά ημέρα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή θα είναι η νέα καθημερινότητα της ΕΛ.ΑΣ., ή αν θα... ξεφουσκώσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο -ελπίζουμε πως όχι.

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών, επικεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε Δυτική Αττική, Κορωπί, Πόρτο Ράφτη, Κορινθία, Αχαΐα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε όλη την χώρα ελέγχθηκαν 17.899 οχήματα και 23.820 άτομα ενώ πραγματοποιήθηκαν:

  • 265 συλλήψεις για διάφορα αδικήματα
  • 1.009 προσαγωγές,
  • 5.038 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
  • 152 λοιπές παραβάσεις,
  • 135 ακινητοποιήσεις οχημάτων και
  • 2 κατασχέσεις οχημάτων.

Ειδικότερα, αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, όπου διενεργήθηκαν 386 έλεγχοι ατόμων, προσήχθησαν 64 άτομα, συνελήφθησαν 15 άτομα, από τα οποία τα 6 για παρεμπόριο, 3 για ναρκωτικά, 1 για το νόμο περί αλλοδαπών και 1 για παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, της Φυλής και του Ζεφυρίου.

Πιο αναλυτικά:

  • πραγματοποιήθηκαν 555 έλεγχοι ατόμων και -283- έλεγχοι οχημάτων,
  • προσήχθησαν 41 άτομα,
  • συνελήφθησαν 6 άτομα, από τα οποία τα 2 για κλοπή, 1 για ναρκωτικά και 1 για παραβάσεις Κ.Ο.Κ., ενώ
  • βεβαιώθηκαν 108 παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Παρόμοιες δράσεις έλαβαν χώρα:

  • σε Κορωπί και Πόρτο Ράφτη, όπου πραγματοποιήθηκαν 54 έλεγχοι ατόμων και 26 έλεγχοι οχημάτων, ενώ βεβαιωθήκαν 6 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και ακινητοποιήθηκε 1 όχημα,
  • σε περιοχές της Κορινθίας (Βραχάτι και Εξαμίλια), όπου  πραγματοποιήθηκαν 36 έλεγχοι ατόμων, 3- έλεγχοι οχημάτων, προσήχθησαν 4 άτομα και συνελήφθη 1 άτομο για παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και
  • σε περιοχές της Αχαΐας, όπου ελέχθησαν 59 άτομα, συνελήφθησαν 2 άτομα για παραβάσεις Κ.Ο.Κ., ενώ βεβαιώθηκαν 35 παραβάσεις Κ.Ο.Κ..

Περαιτέρω, σε περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Φωκίδα), της Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία) και της Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν 63 έλεγχοι σε επιχειρήσεις υποδοχής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων, ελέγχθηκαν 291 άτομα, προσήχθησαν 3 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις, μεταξύ των οποίων 3 για επισφαλή φόρτωση, 1 για στέρηση άδειας λειτουργίας και 1 για παράβαση Κ.Ο.Κ..

Ανάλογες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο στρατηγικό σχεδιασμό των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • σε περιοχές της Ηπείρου και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, ελέγχθησαν 191  άτομα και 126 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν 55 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
  • σε περιοχές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ελέγχθησαν 572  άτομα και 507 οχήματα, συνελήφθη 1 άτομο για παράβαση Κ.Ο.Κ., βεβαιώθηκαν 142 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. ενώ ακινητοποιήθηκαν 4 οχήματα.

Επιπλέον, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες δράσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης με σκοπό τον εντοπισμό ατόμων που ενέχονται σε περιπτώσεις κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 44 άτομα (σχετικό το από 20-09-2023 Δελτίο τύπου).

Κάμερες τροχαίας στην Αττική: Ψαλιδίστηκαν 21.000 καταγραφές πριν βεβαιωθεί πρόστιμο

Το νέο σύστημα ελέγχου καταγράφει παραβάσεις, αλλά κάθε υπόθεση εξετάζεται πριν εκδοθεί κλήση
Καμερες
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/8/2026

Περισσότερες από 21.000 καταγραφές παραβάσεων που εντόπισαν οι νέες κάμερες κυκλοφορίας στην Αττική απορρίφθηκαν έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ή δεν επρόκειτο για πραγματικές παραβάσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., έως τις 22 Ιουλίου 2026 ακυρώθηκαν συνολικά 21.073 καταγραφές από το νέο σύστημα αυτόματης επιτήρησης της κυκλοφορίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι κάμερες δεν εκδίδουν αυτόματα πρόστιμα, αλλά κάθε περίπτωση ελέγχεται πριν βεβαιωθεί παράβαση.

Ο συχνότερος λόγος απόρριψης ήταν η λανθασμένη αναγνώριση οχημάτων που κινούνταν πολύ κοντά στη διαγράμμιση, χωρίς όμως να την παραβιάζουν. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν 7.039 καταγραφές (33,4%).

Ακολούθησαν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και κρατικά οχήματα, με 6.051 ακυρώσεις (28,7%), καθώς διαθέτουν ειδικό καθεστώς κατά την εκτέλεση υπηρεσίας.

Σε 4.732 περιπτώσεις (22,5%) η ποιότητα της εικόνας δεν επέτρεπε την ασφαλή αναγνώριση του οχήματος, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Επιπλέον, 1.958 καταγραφές (9,3%) ακυρώθηκαν επειδή η κυκλοφορία ρυθμιζόταν εκείνη τη στιγμή από τροχονόμο ή υπήρχε νόμιμη εξαίρεση για οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής ή του ΕΚΑΒ.

Μικρότερο ποσοστό αφορούσε περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν περισσότερα από ένα οχήματα στο ίδιο πλάνο (440 περιπτώσεις), ξένες ή μη καταχωρημένες πινακίδες (171), σφάλματα στην αυτόματη αναγνώριση πινακίδων (107), μη ευδιάκριτες πινακίδες λόγω φθοράς ή λάσπης (71) και ελιγμούς που πραγματοποιήθηκαν για αποφυγή ατυχήματος (28). Άλλες 476 καταγραφές χαρακτηρίστηκαν ως “λοιποί λόγοι”.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα λειτουργεί με ανθρώπινο έλεγχο πριν από την επιβολή προστίμου, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες χρεώσεις. Παράλληλα, αναδεικνύουν τα σημεία όπου το σύστημα εμφανώς πάσχει, όπως η ακρίβεια των αλγορίθμων αναγνώρισης, η απόδοση των καμερών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η καλύτερη αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας.