Vespa - Όχι δεν κλείνει, όπως λανθασμένα αναφέρει μερίδα του τύπου

Συνήθης πρακτική του ιταλικού εργοστασίου με τους εποχικούς εργάτες μπέρδεψε τους αρθρογράφους
Vespa-Pontedera
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/12/2024

Όλα ξεκίνησαν με ένα ελαφρώς μπερδεμένο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας Il Tirreno, που έχει έδρα το Livorno και καλύπτει νέα που αφορούν κυρίως την Τοσκάνη, στην οποία υπάγεται και το εργοστάσιο της Vespa στην Pontedera, και συνεχίστηκε με μερίδα του τύπου να πηγαίνει το θέμα ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για κλείσιμο του εργοστασίου της ιταλικής εταιρείας.

Το άρθρο του Andreas Quirici στην Il Tirreno είχε τίτλο: “Piaggio, πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι σε ‘απόλυση’ για τρεις εβδομάδες: η πτώση των πωλήσεων και οι ημερομηνίες επιστροφής”.

Τα εισαγωγικά στη λέξη “απόλυση” έχουν σημασία, καθώς πρόκειται για μια συνήθη πρακτική της Piaggio που προσλαμβάνει εποχικούς εργάτες στο εργοστάσιο της Vespa τους μήνες που η παραγωγή το απαιτεί, ενώ κατόπιν όταν η ζήτηση και η παραγωγή πέφτουν τους απολύει, και η ιστορία επαναλαμβάνεται από την αρχή. Μια ιστορία που έχουμε συνηθίσει και στην Ελλάδα κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις, σε Δήμους, κ.α.

Τα τοπικά συνδικάτα (που εκπροσωπεί η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία Rsu) απαιτούν -όπως συνηθίζεται και εδώ σε πολλές περιπτώσεις- τη μονιμοποίηση των παραπάνω 1.100 υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να υπάρχει και ανάλογη στήριξη αυτών των αιτημάτων και από μερίδα του τύπου.

Ο αρθρογράφος του Il Tirreno μπλέκει το ζήτημα των εποχικών εργαζομένων, με την πτώση των πωλήσεων της Piaggio -για την οποία σας γράψαμε ΕΔΩ-, με αποτέλεσμα να σκιαγραφεί ένα ζοφερό μέλλον για τη Vespa, το οποίο όμως πέρα από τα οικονομικά νούμερα δεν έχει άλλη βάση.

Στο άρθρο της 28ης Νοεμβρίου αναφέρεται πως από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η παραγωγή θα σταματήσει “σε μεγάλο μέρος” του εργοστασίου της Vespa, ενώ τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση για την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των θέσεων που σταματούν λόγω της μικρής εποχικής ζήτησης.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι που απολύονται για να επαναπροσληφθούν αργότερα είναι 698 εργάτες, 306 μηχανικοί και 94 Vtl -αν καταλαβαίνουμε καλά αφορά εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Το άρθρο αναφέρεται εκτενώς στα συνδικάτα και στο αριστερό κόμμα Pontedera a sinistra, στο επίδομα απόδοσης της Vespa, και στην κλιμακωτή επανέναρξη της πλήρους λειτουργίας του εργοστασίου, που υπαγορεύεται από τις παραδόσεις στους dealer και τα αποθέματα των αποθηκών, όλα με επίκεντρο τη ζητούμενη μονιμοποίηση των εποχικών εργαζομένων.

Η ανησυχία του αρθρογράφου λοιπόν εστιάζει στις κακές επιδόσεις του Piaggio Group οι οποίες δυσχεραίνουν περαιτέρω τις προσπάθειες για μονιμοποίηση των εποχικών εργαζομένων, και όχι στο κλείσιμο του εργοστασίου όπως ερμήνευσαν κάποιοι αρθρογράφοι.

Ετικέτες

Η Triumph διακόπτει την αντιπροσώπευσή της στην Ελλάδα – Έρχεται ανακοίνωση για τον νέο αντιπρόσωπο

Ο επόμενος αντιπρόσωπος υπογράφει την σύμβασή του
Η Triumph διακόπτει την αντιπροσώπευσή της στην Ελλάδα – Έρχεται ανακοίνωση για τον νέο αντιπρόσωπο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/7/2026

Και επίσημα πλέον μπορεί να ανακοινωθεί στο κοινό η πληροφόρηση που είχε ήδη το δίκτυο πωλήσεων της Triumph και τα συνεργαζόμενα καταστήματα και εταιρείες, καθώς και οι εργαζόμενοι της ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε. πως η αγγλική εταιρεία διακόπτει την πολυετή συνεργασία της με τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα.

Η ΗΛΙΟΦΙΛ υπήρξε ο εισαγωγέας της Triumph για 33 χρόνια και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένας από τους πετυχημένους στον κλάδο εισαγωγέων μοτοσυκλετών έχοντας ήδη κεφαλοποιήσει τα προηγούμενα βήματά του που εκτός των άλλων συμπεριέλαβαν τότε και την αντιπροσώπευση της Yamaha, προχώρησε στη συμφωνία με το Αγγλικό εργοστάσιο σε μία ταραχώδη περίοδο που η γκάμα της δεν βρισκόταν στο σημερινό επίπεδο.

Η ΗΛΙΟΦΙΛ στήριξε για πολλά χρόνια την Αγγλική εταιρεία, ιδιαίτερα σε εκείνη την περίοδο πριν από τρεις δεκαετίες και ήλπιζε τουλάχιστον σε μία πιο ήπια μετάβαση, κι ακόμη καλύτερα, να συμπεριληφθεί στην συμφωνία της μετάβασης το στοκ της ή ακόμη και τα προσφάτως εγκαινιασμένα καταστήματα.

Δεν ήταν επίσης κάτι κρυφό στο δίκτυο πωλήσεων πως ο κος Νάσος Ηλιόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία με μεταβιβάσει την αντιπροσωπεία σε άλλη εισαγωγική εταιρεία, έχοντας πραγματοποιήσει ένα πρώτο κύκλο συναντήσεων πριν από αρκετά χρόνια. Το τελευταίο όμως διάστημα η ΗΛΙΟΦΙΛ είχε πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις στη λιανική πώληση και είχε ανοίξει και νέο κατάστημα, πλήρως εξοπλισμένο, ενώ διέθετε και αρκετά σημεία service. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο κι απολύτως λογικό από πλευράς τους πως θα συνεκτιμηθεί η αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της αγοράς επένδυση από την μητρική εταιρεία. Δυστυχώς η TRIUMPH MOTORCYCLES LTD αποφάσισε να διακόψει άμεσα την συνεργασία.

Ο νέος αντιπρόσωπος είναι επίσης γνωστός, διαθέτει μία από τις κορυφαίες σε μερίδιο πωλήσεων εταιρείες της ελληνικής αγοράς και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου όμως, σύμφωνα με πηγή από τη μεριά της Triumph, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την υπογραφή της σύμβασης με τους Άγγλους.

Δεν αναμένεται λοιπόν άμεσα μία επίσημη ανακοίνωση του ονόματος της νέας αντιπροσωπείας.

Για τους πελάτες και τους ιδιοκτήτες Triumph αυτή η μη ομαλή μετάβαση δημιουργεί κενό, αντίστοιχο με εκείνο που υπήρξε με την Kawasaki. Από αυτή τη στιγμή θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εξυπηρετηθούν με ανταλλακτικά, πόσο μάλλον με νέα μοντέλα.

Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί και το site της Triumph στην Ελλάδα.

Για εκείνους που είχαν παραγγείλει μοτοσυκλέτες με βάση και την πρόσφατη καλοκαιρινή προσφορά που είχαν ανακοινώσει, είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή με ποιον τρόπο θα εξυπηρετηθούν.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα συνεργαζόμενα καταστήματα θα βρουν σύντομα μία νέα συμφωνία να τους περιμένει με τον νέο αντιπρόσωπο και τα ιδιόκτητα καταστήματα της ΗΛΙΟΦΙΛ να κάνουν τη μετάβαση με τον πλέον ανώδυνο τρόπο για το προσωπικό της εταιρείας, πολλοί από τους οποίους εργάζονται πολλά έτη στο πόστο τους.

Ελπίζουμε για τους ιδιοκτήτες της Triumph να επιτευχθεί η ταχεία εξέλιξη και να έχουμε σύντομα την υπογραφή σύμβασης, ώστε να μπορεί να ανακοινωθεί ο νέος αντιπρόσωπος.

 

Η ανακοίνωση της ΗΛΙΟΦΙΛ:

 

ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.                                                                                                                             Αθήνα 1/7/2026

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ TRIUMPH MOTORCYCLES LTD - ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.

Με το παρόν ενημερώνουμε του πελάτες και συνεργάτες μας για την διακοπή συνεργασίας με το Βρετανικό εργοστάσιο στις 30/6/2026, μετά από 33 χρόνια συνεργασίας και μάλιστα χωρίς καμία υπαιτιότητά μας.

Η αρχικά προταθείσα παράταση από το εργοστάσιο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία ομαλή μετάβαση στον νέο αντιπρόσωπο - εισαγωγέα, δεν υλοποιήθηκε καθόσον καμία από τις αυτονόητες προϋποθέσεις που ζήτησε η εταιρεία μας για να συμβεί κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτή.

Η εταιρεία μας υπήρξε πάντοτε πελατοκεντρική με γνώμονα την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας, από την αγορά και σε όλη την διάρκεια της κατοχής της μοτοσυκλέτας και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει στο εγγύς μέλλον μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα εταιρεία αντιπροσώπευσης που θα ανακοινώσει τη συνεργασία της με το Βρετανικό εργοστάσιο επίσημα τους επόμενους μήνες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συνεργάτες και πελάτες της εταιρείας μας για την εξαιρετικά καλή σχέση που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο και να τους ευχηθούμε ό,τι καλύτερο για το μέλλον με την αγαπημένη μας μάρκα.