Piaggio Group, οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2024 - Πτώση 20,44% στις πωλήσεις δικύκλων

“Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη του κοινού”
Piaggio Group - Οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/11/2024

Η επέλαση των κινέζικων εταιρειών, τα αυξημένα κόστη παραγωγής στον ανεπτυγμένο κόσμο και η μειωμένη αγοραστική δύναμη σε παγκόσμια κλίμακα βοήθησαν στην πτώση πωλήσεων του Piaggio Group τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, πτώση που φτάνει το 16,4% στις πωλήσεις οχημάτων και το 20,44% στις πωλήσεις δικύκλων. Παρόλα αυτά, αυξημένο ήταν το EBITDA του Group.

Παράλληλα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Piaggio Group για τους πρώτους 9 μήνες του 2024, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Piaggio Group, Michele Colaninno δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε παγκόσμια βάση, και η πτωτική τάση των πωλήσεων στους πρώτους 9 μήνες του 2024 αποτελεί άμεση συνέπεια αυτού. Ακόμα κι έτσι όμως, το Piaggio Group πέτυχε το ψηλότερο περιθώριο EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation, and Amortization δηλαδή τα κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση) στην ιστορία του και στοχεύουμε να διατηρήσουμε αυτά τα επίπεδα, δύσκολος αλλά όχι αδύνατος στόχος. Αυξήσαμε τις επενδύσεις στα νέα προϊόντα και στα εργοστάσιά μας, με το νέο εργοστάσιο της Moto Guzzi στο Mandello del Lario να αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά project στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα θα έχουν καίρια σημασία, ώστε να μη χρειάζεται πλέον να κυνηγούμε ασταθείς αγορές, αλλά να εστιάσουμε τους οικονομικούς μας πόρους στην ανάπτυξη.”

Στους 9 μήνες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 το Piaggio Group πούλησε 380.000 οχήματα παγκοσμίως, που σε σχέση με τα 454.000 του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος μεταφράζονται σε πτώση 16,4%. Αντίστοιχα οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα 1.357,2 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 1.619,2 εκατομμύρια ευρώ του 2023.

Από τα συνολικά 380.000 οχήματα του 9μηνου, τα 290.300 αφορούσαν δίκυκλα, εκεί όπου είχαμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση από τα 364.900 δίκυκλα του 9μηνου του 2023 (-20,5%). Καλύτερα ήταν τα πράγματα στις μοτοσυκλέτες -40.000 πωλήσεις +4,4%. Μείωση 3,1% είχαμε στις πωλήσεις ανταλλακτικών και αξεσουάρ.

Στην Ευρώπη στο πρώτο 9μηνο του 2024 το Piaggio Group κατείχε το 21,3% των πωλήσεων scooter και το 3,9% του μεριδίου στις μοτοσυκλέτες άνω των 50 κ.εκ., με συνολικό μερίδιο στα δίκυκλα το 11,6%. Στη Βόρεια Αμερική το μερίδιο στα scooter του ομίλου έφτασε το 27,5%.

Ιταλία: Νέο σύστημα διοδίων Free Flow καταργεί γκισέ και ουρές, φέρνει όμως βαριά πρόστιμα

Χρέωση μέσω κάμερας και πληρωμή μέσω εφαρμογής
italia diodia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Η ιδέα είναι απλή στη σύλληψή της: έχουμε ήδη κάμερες που μπορούν να διαβάσουν πινακίδες κυκλοφορίας, βάζουμε λοιπόν τέτοιες στη θέση των διοδίων και τους αναθέτουμε να καταγράφουν κάθε όχημα που περνά και να του χρεώνει αυτομάτως τα διόδια.

Το Free Flow είναι ένα σύστημα που εξετάζεται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προς αντικατάσταση των παραδοσιακών διοδίων και έχει το πλεονέκτημα πως δεν δημιουργεί ουρές όταν ο φόρτος του οδικού δικτύου είναι μεγάλος, επιτρέποντας αυτό που λέει το όνομά του: ελεύθερη ροή των οχημάτων.

Στην ιταλική εφαρμογή μάλιστα διατηρεί το σύστημα που ήδη ίσχυε, όπου το κόστος των διοδίων δεν είναι σταθερό αλλά υπολογίζεται βάσει των διανυθέντων χιλιομέτρων στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, κάτι που προφανώς προϋποθέτει ανάλογες κάμερες σε κάθε είσοδο ώστε να προκύπτει το ακριβές αντίτιμο για κάθε όχημα.

Η παγίδα βρίσκεται στην πληρωμή, καθώς προσφέρονται δύο επιλογές. Ο οδηγός πληρώνει είτε ηλεκτρονικώς μέσω της συνοδευόμενης εφαρμογής για τηλέφωνα, ή πάει σε κάποιο σταθερό σημείο διοδίων για να πληρώσει στον υπάλληλο. Το σημείο-κλειδί είναι η προθεσμία, καθώς η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από τη διέλευση, αλλιώς καραδοκούν τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν ως τα 344 ευρώ!

Όσον αφορά τα ασύρματα συστήματα όπως το Telepass, αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν και υπό το Free Flow, βγάζοντας μάλιστα από την εξίσωση το θέμα της πληρωμής, καθώς αυτή θα γίνεται όπως πριν αυτόματα μέσω του πομποδέκτη του οχήματος.

Πέραν των προφανών ωφελειών στο κυκλοφοριακό και τα παρελκόμενά του, όπως τα καυσαέρια οχημάτων που περιμένουν σταματημένα στο ρελαντί, η ανάγκη να παραμείνουν τα παραδοσιακά γκισέ σε κάποιες λωρίδες δεν μπορεί να εξαλειφθεί, καθώς κάπως θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους. Επίσης θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όσους μπαίνουν καθημερινά ή έστω πολύ τακτικά σε δρόμους με διόδια, καθώς η έννοια “προθεσμία 15 ημερών” αρχίζει να θολώνει επικίνδυνα με τις συνεχείς χρεώσεις.