Piaggio Group, οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2024 - Πτώση 20,44% στις πωλήσεις δικύκλων

“Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη του κοινού”
Piaggio Group - Οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/11/2024

Η επέλαση των κινέζικων εταιρειών, τα αυξημένα κόστη παραγωγής στον ανεπτυγμένο κόσμο και η μειωμένη αγοραστική δύναμη σε παγκόσμια κλίμακα βοήθησαν στην πτώση πωλήσεων του Piaggio Group τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, πτώση που φτάνει το 16,4% στις πωλήσεις οχημάτων και το 20,44% στις πωλήσεις δικύκλων. Παρόλα αυτά, αυξημένο ήταν το EBITDA του Group.

Παράλληλα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Piaggio Group για τους πρώτους 9 μήνες του 2024, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Piaggio Group, Michele Colaninno δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε παγκόσμια βάση, και η πτωτική τάση των πωλήσεων στους πρώτους 9 μήνες του 2024 αποτελεί άμεση συνέπεια αυτού. Ακόμα κι έτσι όμως, το Piaggio Group πέτυχε το ψηλότερο περιθώριο EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation, and Amortization δηλαδή τα κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση) στην ιστορία του και στοχεύουμε να διατηρήσουμε αυτά τα επίπεδα, δύσκολος αλλά όχι αδύνατος στόχος. Αυξήσαμε τις επενδύσεις στα νέα προϊόντα και στα εργοστάσιά μας, με το νέο εργοστάσιο της Moto Guzzi στο Mandello del Lario να αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά project στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα θα έχουν καίρια σημασία, ώστε να μη χρειάζεται πλέον να κυνηγούμε ασταθείς αγορές, αλλά να εστιάσουμε τους οικονομικούς μας πόρους στην ανάπτυξη.”

Στους 9 μήνες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 το Piaggio Group πούλησε 380.000 οχήματα παγκοσμίως, που σε σχέση με τα 454.000 του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος μεταφράζονται σε πτώση 16,4%. Αντίστοιχα οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα 1.357,2 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 1.619,2 εκατομμύρια ευρώ του 2023.

Από τα συνολικά 380.000 οχήματα του 9μηνου, τα 290.300 αφορούσαν δίκυκλα, εκεί όπου είχαμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση από τα 364.900 δίκυκλα του 9μηνου του 2023 (-20,5%). Καλύτερα ήταν τα πράγματα στις μοτοσυκλέτες -40.000 πωλήσεις +4,4%. Μείωση 3,1% είχαμε στις πωλήσεις ανταλλακτικών και αξεσουάρ.

Στην Ευρώπη στο πρώτο 9μηνο του 2024 το Piaggio Group κατείχε το 21,3% των πωλήσεων scooter και το 3,9% του μεριδίου στις μοτοσυκλέτες άνω των 50 κ.εκ., με συνολικό μερίδιο στα δίκυκλα το 11,6%. Στη Βόρεια Αμερική το μερίδιο στα scooter του ομίλου έφτασε το 27,5%.

Αττική: Δύο σοβαρά τροχαία με μοτοσυκλέτες μέσα σε λίγες ώρες

Το ένα μάλιστα ήταν και θανατηφόρο
ekav
Από τον

Παύλο Καρατζά

19/6/2026

Δύο τροχαία συνέβησαν χτες στην Αττική μέσα σε λίγες ώρες. Το ένα συνέβη σε παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 46χρονου αναβάτη, ενώ το δεύτερο συνέβη στο Ίλιον και δύο νεαροί είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε χτες το βράδυ σε παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού, στο ύψος του Αιγάλεω, όταν 46χρονος αναβάτης, έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε πρώτα σε κολώνα σήμανσης και έπειτα σε μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου οι διασώστες διαπίστωσαν τον θάνατο του άτυχου αναβάτη. Διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος.

Ένα δεύτερο τροχαίο συνέβη χτες το απόγευμα στο Ίλιον, όταν μια 48χρονη οδηγός αυτοκινήτου επιχείρησε προσπέραση, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο διερχόμενο όχημα, το οποίο όμως εξετράπη της πορείας του και έπεσε πάνω σε μοτοσυκλέτα που επέβαιναν δύο νεαροί, ηλικίας 22 και 24 ετών.

Οι δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη για τη ζωή τους.