VOGE: Συνέντευξη με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Loncin

Το παρόν και το μέλλον της premium μάρκας της Loncin
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/11/2022

Έως τώρα οι άνθρωποι που καθορίζουν τη στρατηγική και το μέλλον των μη παραδοσιακών παικτών της αγοράς μοτοσυκλέτας (ιαπώνων κι ευρωπαίων) δεν είχαν άμεση επαφή με το ευρύ ευρωπαϊκό κοινό, ούτε καν με τους δημοσιογράφους! Τόσο στις διεθνείς εκθέσεις, όσο και στις εθνικές αγορές, την εκπροσώπησή τους αναλάμβαναν ουσιαστικά οι τοπικοί εισαγωγείς, οι οποίοι με την σειρά τους έχουν μεν μια καλή γενική εικόνα για την εταιρεία που αντιπροσωπεύουν, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι οι άνθρωποι που παίρνουν επί της ουσίας τις αποφάσεις και σίγουρα δεν έχουν έτοιμες όλες τις απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που υπάρχουν.

Όσο καλά κι αν γνωρίζουμε το μέγεθος και τις δραστηριότητες της Loncin, μέσα από την συνεργασία της με την BMW, έχοντας αναλάβει για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας την κατασκευή των δικύλινδρων εν σειρά κινητήρων της σειράς F800/F900, αλλά και την κατασκευή ολόκληρου του scooter C400/C400X/C400GT, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές απορίες σχετικά με την στρατηγική και το μέλλον της VOGE, η οποία δημιουργήθηκε από την μητρική LONCIN με σαφή στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του δυτικού κόσμου.

Όπως καταλαβαίνετε, η ευκαιρία που μας δόθηκε να έχουμε μια αρκετά μεγάλης διάρκειας συνέντευξη με τον κύριο Allen Yin, ο οποίος κατέχει τη θέση του Vice General Manager για την Ευρώπη δεν μπορούσε να χαθεί και ταυτόχρονα αποτελεί δείγμα της διαφοράς που έχει η VOGE από τις άλλες εταιρείες της Κίνας αυτή τη στιγμή.

Κι αυτό πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, διότι οι εταιρείες είναι οι άνθρωποί τους και ειδικά στην περίπτωση των κινέζικων εταιρειών υπάρχει αυτή τη στιγμή πέπλο μυστηρίου σχετικά με τους ανθρώπους που τις διοικούν.

Προφανώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε ποια νέα μοντέλα θα δείξει στην EICMA η VOGE την επόμενη εβδομάδα, όμως ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να μάθουμε πως βλέπουν οι άνθρωποι της Loncin και φυσικά της VOGE την συνολική εικόνα του μοτοσυκλετισμού και την θέση τους μέσα στο σύνολο της βιομηχανίας δικύκλων.

Γι΄αυτό και η φράση του κυρίου Allen Yin πως στόχος της LONCIN είναι να γίνει άμεσος ανταγωνιστής των ιαπωνικών εργοστασίων, όχι μόνο ως προς τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς, αλλά ως προς την ποιότητα και τεχνολογία των δικύκλων τους, είναι η σημαντικότερη φράση που έχουμε ακούσει από άνθρωπο που βρίσκεται μέσα στον πυρήνα των αποφάσεων ενός κινέζικου εργοστασίου έως σήμερα.

Εμείς αυτό κρατήσαμε ως το σημαντικότερο όλων από τα λόγια του Allen Yin, έστω κι αν είπε πολλά άλλα τα οποία έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον για το άμεσο μέλλον της VOGE στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως είπαμε ήδη, την άλλη εβδομάδα στην EICMA η VOGE θα προσθέσει στη γκάμα της επισήμως τα νέα μοντέλα του 2023, εκ των οποίων τα δύο αφορούν τις πιο εμπορικές κατηγορίες της ευρωπαϊκής και της ελληνικής αγοράς. Το ένα θα είναι ένα μικρό, σπορ scooter στα 125/150 κυβικά και το άλλο θα είναι ένα ολοκαίνουριο δικύλινδρο on-off στη μεσαία κατηγορία κυβισμού.

Αμφότερα αναμένεται να δώσουν πολύ μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις της VOGE διότι πρόκειται τις πιο hot κατηγορίες με μεγάλα μερίδια αγοράς.

Την ίδια στιγμή η VOGE ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα στη γκάμα της, προσθέτοντας και το δικύλινδρο εν σειρά On-off των 900 κυβικών!

Προφανώς η άφιξη αυτής της μοτοσυκλέτας θα δημιουργήσει ένα “κενό” στη γκάμα μεταξύ του μονοκύλινδρου 650 και του δικύλινδρου 900.

Μην στεναχωριέστε όμως, διότι αυτός ο δικύλινδρος εν σειρά θα αποκτήσει και μικρότερου κυβισμού εκδόσεις…

Αυτά αφορούν το άμεσο μέλλον, δηλαδή τα επόμενα δυο-τρία χρόνια, διότι στα σχέδια της μητρικής Loncin είναι να αποκτήσει η VOGE ακόμα και τετρακύλινδρους εν σειρά κινητήρες!   

Όλα αυτά δείχνουν τη δυναμική και τους στόχους της εταιρείας, αλλά στην πραγματικότητα και οι αντίστοιχοι κατασκευαστές κινούνται στα ίδια πλαίσια και έχουν την ίδια στρατηγική.

Εκείνο που διαφοροποιεί την VOGE από τους υπόλοιπους αυτή τη στιγμή είναι η πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης και ο ίδιος ο κύριος Allen Yin.

Όχι απλά είναι νέος και ενθουσιώδης, αλλά είναι ένας άνθρωπος με… αυτιά! Εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας να βρεις ανθρώπους με αυτιά – ιδιαίτερα σε τέτοιες θέσεις.

Ακόμα πιο σπάνιο είναι να έχεις την ευκαιρία ενός άμεσου και ανοιχτού διαλόγου με υψηλόβαθμο στέλεχος της Loncin.

Όπως για παράδειγμα να συζητάς ανοιχτά ορισμένα προβλήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας που έχουν συνηθίσει να ακολουθούν.

Ένα από αυτά (το οποίο αφορά σχεδόν όλες τις εταιρείες της Κίνας) είναι η απουσία ενός εταιρικού press site για δημοσιογράφους, όπου θα βρίσκεις αξιόπιστες και επίσημες πληροφορίες για τον βασικό εξοπλισμό κάθε μοντέλου και πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά. Έως τώρα είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις ένα σημείο αναφορά που να έχει όλη την γκάμα των μοντέλων και ακόμα πιο δύσκολο να βρεις επίσημα τεχνικά στοιχεία, πληροφορίες και φωτογραφίες που θα αποτυπώνουν τον βασικό εξοπλισμό και θα επιβεβαιώνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά για εκείνον που ξέρει τι βλέπει.

Ακόμα και οι ίδιοι οι αντιπρόσωποι δυσκολεύονται να βρουν αυτές τις πληροφορίες καθώς και υλικό υψηλής ποιότητας και στην ποσότητα που χρειάζεται για να προωθήσουν τα μοντέλα που εισάγουν στη χώρα τους.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς, αφορούσε το τμήμα R&D δηλαδή τους ανθρώπους που σχεδιάζουν και εξελίσσουν τα νέα μοντέλα. Εταιρείες όπως η Loncin έχουν ξεπεράσει πλέον το στάδιο της τυφλής αντιγραφής και αρκετά μοντέλα της VOGE έχουν δική τους προσωπικότητα, όχι μόνο ως προς την εμφάνιση αλλά και ως προς την συμπεριφορά τους στο δρόμο. Αυτό δείχνει πως πριν μπουν στη γραμμή παραγωγής έχει προηγηθεί μια διαδικασία σκέψης και επιλογών και δεν είναι μοτοσυκλέτες όπου κάποιος βίδωσε πάνω τους μερικά εξαρτήματα. Προφανώς αυτονόητο, αλλά είναι πολλά κι αυτά που έχουν δει τα μάτια μας, στην αχανή αυτή χώρα.

Το θέμα αυτό συμπεριελάμβανε και τον τομέα των δημοσιογραφικών παρουσιάσεων, όπου μέχρι στιγμής καμία κινέζικη εταιρεία δεν έχει διοργανώσει κάποια άρτια διεθνούς επιπέδου δημοσιογραφική παρουσιάσης νέων μοντέλων. Πρόκειται για κάτι που τους στερεί ένα μεγάλο μέρος από την επαφή τους με το κοινό, διότι οι δημοσιογραφικές παρουσιάσεις είναι από τις ελάχιστες ευκαιρίες που έχουν οι σχεδιαστές/μηχανολόγοι μιας εταιρείας να ακούσουν από πρώτο χέρι τις παρατηρήσεις ανθρώπων που είναι έξω από τον στενό εμπορικό τομέα της εταιρείας τους. Κι όπως σας έχουμε πει πολλές φορές, αυτός είναι και ο ποιο βασικός λόγος να γίνεται κάτι τέτοιο και ένας από τους τομείς που ξεχωρίζει το ΜΟΤΟ αντλώντας πληροφορίες αλλά και ενημερώνοντας απευθείας τα κατάλληλα αυτιά με τις παρατηρήσεις που χρειάζονται.

Η συζήτηση αυτή έφτασε τόσο βαθιά στην ουσία του προβλήματος, που μιλήσαμε ακόμα και για την υπερβολικά κοντή τελική μετάδοση των κινέζικων μοτοσυκλετών!

Πρόκειται για ένα κοινό χαρακτηριστικών που έχουν όλες οι μικρομεσαίες κινέζικες μοτοσυκλέτες και έως τώρα δεν έχει φτάσει ποτέ έως τα κατάλληλα αυτιά, διότι πολύ απλά δεν είχε γίνει ποτέ ξανά μια τέτοιου είδους συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων και υψηλόβαθμων ανθρώπων από τις κινέζικες εταιρείες.

Η τοποθέτηση του Allen Yin επί του θέματος ήταν σαφής, υπογραμμίζοντας πως επιζητούν την κριτική και ιδιαίτερα την αυστηρή κριτική καθώς στόχος τους είναι να βελτιώσουν τις μοτοσυκλέτες τους και να γίνουν άμεσοι αντίπαλοι των ιαπώνων σε όλους τους τομείς.

 

Σίγουρα κάτι αλλάζει στην βιομηχανία δικύκλων της Κίνας και η VOGE είναι από τις πρώτες εταιρείες της χώρας της που καταλαβαίνει πόσο διαφορετικό είναι να πουλάς φτηνά scooter και πόσο διαφορετικό είναι να πουλάς μεγάλες μοτοσυκλέτες.

 

MotoGP: Στην δημοσιότητα όσα βγάζει η Dorna και που τα ξοδεύει! Η Liberty Media κάνει την πρώτη αλλαγή

Εξαιρετική λειτουργική εικόνα που αμαυρώνεται από βαριές αποσβέσεις
enai polla ta lefta sta GP
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/7/2025

Τα οικονομικά της Dorna δεν αποτελούσαν μυστικό καθώς την πολύ χοντρική εικόνα μπορούσε κανείς να την αποκτήσει από το Ισπανικό GAAP, ωστόσο η Liberty Media μας έδωσε τώρα μία λίγο καλύτερη εικόνα, πιο αναλυτική και κυρίως νεότερη με βάση τα έσοδα και το έξοδα της προηγούμενης σεζόν.

Επιβεβαιώσαμε επίσης τον τρόπο υπολογισμού τους καθώς επίσης πως τα MotoGP ήταν μία εταιρεία πολύ ισχυρή αλλά με χρηματοοικονομική αιμορραγία λόγω δανείων, ενώ παράλληλα έχει να σηκώσει και πολύ βαριές αποσβέσεις. Το δεύτερο δεν είναι περίεργο από την στιγμή που έχει στην κατοχή της αεροσκάφη και ένα πολύ ακριβό τμήμα μεταφορών και επικοινωνίας.

Βέβαια ο βαρύς εξοπλισμός μεταφορών και ο εξιδεικευμένος εξοπλισμός μετάδοσης, από τις κάμερες μέχρι τα ελικόπτερα δικαιολογούν μικρό μέρος από το υψηλό, 112 εκατομμύρια που είδαμε. Τα υπόλοιπα δικαιολογούνται από τα άυλα πάγια που έχει, τα δικαιώματα, τα σήματα που διαχειρίζεται, τα συμβόλαια και όλα όσα περιέχονται στο τεράστιο “IP portfolio” που έχει ένας τέτοιος οργανισμός, με τον βαρύ εξοπλισμό να ακολουθεί. Ξεκινάμε από αυτό το νούμερο γιατί δηλώνει υψηλό EBITDA στο 34,8% που είναι ισχυρός δείκτης πως τα πηγαίνει εξαιρετικά. Στο 15-30% θα ήταν ικανοποιητικά, όμως με σχεδόν 35% η εικόνα είναι υγιέστατη.

Υπάρχουν επίσης και απώλειες 54 εκατομμυρίων που φανερώνουν υψηλό δανεισμό, χορηγίες αλλά και συναλλαγματικές επιβαρύνσεις καθότι μεγάλο μέρος των εσόδων έρχεται μέσα από πολλά και διαφορετικά νομίσματα.

Δηλώνει επίσης CapEx (Capital Expenditures) 7 εκατομμύρια που για εταιρεία media όπως κατά βάση είναι η Dorna, είναι ένα φυσιολογικό νούμερο καθώς το βασικό της περιουσιακό στοιχείο είναι το IP και έτσι καταλήγει σε ζημιές 12 εκατομμυρίων.

Η εικόνα για κάποιον που ξέρει τα MotoGP δείχνει πως η Liberty Media πήρε μία υγιέστατη αλλά φορτωμένη εταιρεία και οι αιτίες φορτώματος μπορεί να μην φαίνονται, αλλά εικάζει κανείς από την κερδοφορία των υπολοίπων ετών πως έγινε για να πάρουν μία μεγαλοπρεπή έξοδο οι μέτοχοι.

Τα ποσοστά πριν και μετά την αγοραπωλησία είναι τα εξής:

MotoGP Management: 21% (δλδ: Carmelo και Carlos Ezpeleta, Dan Rossomondo και Enrigue Aldama)

Μέτοχοι που ρευστοποιούν: 79%

Μετά την πώληση η Liberty αποκτά όλες τις μετοχές των μετόχων με την MotoGP Management να χάνει ένα 5% οπότε η ιδιοκτησία των MotoGP διαμορφώνεται από εδώ και πέρα ως:

MotoGP Management: 16%

Liberty Media: 84%

Τι μοιράζονται λοιπόν όλοι αυτοί;

Το 2024 έκλεισε με έσοδα 462.000.000 Ευρώ

Από αυτά, τα 205 εκατομμύρια έρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά δίνουν 117 εταιρείες από όλο τον κόσμο με συμβόλαια αποκλειστικότητας που κυμαίνονται από τρία έως πέντε χρόνια. Το συμβόλαιο δεν είναι κλειστό και προβλέπει αύξηση κόστους από 3 έως 7% ανά έτος. Οι 117 εταιρείες καλύπτουν 200 χώρες και 677 εκατομμύρια θεατές. Μεταξύ τους οι πιο σημαντικοί για την Dorna είναι το DAZN, FOX Sports, ESPN, SKY, Canal+

Το τελευταίο νούμερο, οι 677 εκατομμύρια θεατές, δικαιολογεί το επόμενο έσοδο που είναι οι χορηγίες, όπως η TISSOT, η MICHELIN, η RedBull και η Monster, η QATAR που έχει κάνει και leasing τα αεροσκάφη που λέγαμε στην αρχή αλλά έχει και μέρος των μεταφορών των ομάδων. Αυτό το έσοδο ανέρχεται στα 83 εκατομμύρια.

Μεγαλύτερο είναι το έσοδο από εκείνους που διαχειρίζονται τις πίστες. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 135 εκατομμύρια: Το 53% έρχεται από την Ευρώπη, 23% από την Ασία, 7% από την Αμερική και 17% από τον υπόλοιπο κόσμο. Κάπως έτσι μπορεί να υπολογίσει κανείς χοντρικά και πόσο χρεώνονται οι διαφορετικές πίστες!

Τα συμβόλαια εδώ κυμαίνονται από 5 έως 10 χρόνια και περιλαμβάνουν αυξήσεις από 3 έως 5% για τους 22 διαφορετικούς αντιπρόσωπους. Αυτοί μπορεί να είναι είτε διαχειριστές μίας πίστας που με την σειρά τους πληρώνουν στην ιδιοκτησία ετήσιο ενοίκιο, είτε και κρατική υπηρεσία που την διαχειρίζεται άμεσα και όχι έμμεσα, όπως γίνεται σε αρκετά κράτη με όραμα. Να άλλος ένα λόγος που δεν θα δούμε ποτέ κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, καθώς κάθε εξαγγελία για ελληνικό MotoGP που έχουμε καταγράψει έως τώρα, ήταν ξεκάθαρα με τρόπο που φανερώνει αρπαχτή.

Μας μένει τώρα ένα αρκετά μεγάλο ποσό, 39 εκατομμυρίων που είναι «άλλα έσοδα», για να συμπληρώσουμε τα 462 εκατομμύρια. Αυτά είναι οι συνδρομές που έχει απευθείας η Dorna με το κοινό, το ηλεκτρονικό της κατάστημα, τα αναμνηστικά κτλ.

Μία μικρή πτώση διακρίνεται στο παρακάτω διάγραμμα για το 2024, που όπως ξεκαθαρίζεται και στην φωτογραφία αυτό οφείλεται στην απώλεια εσόδων από συμβόλαια τελευταίας στιγμής με νέες πίστες σε αντικατάσταση των αγώνων που χάθηκαν. Η μεγάλη άνοδος που παρατηρείται μεταξύ 2021 και 2022 οφείλεται στην προσθήκη αγώνων, που είναι άλλη μία εξήγηση για τους λόγους που αυτός έγινε.

motogp_dorna_esoda
τα συνολικά έσοδα και οι τομείς από τους οποίους προήλθαν

Αν είχαμε μάλιστα ξεχωριστά τα έσοδα από τα συμβόλαια που έφερε η αλλαγή με την έλευση του Sprint, τότε θα αποτυπωνόταν καλύτερα το κέρδος που απέφερε αυτή η κίνηση.

Στα έξοδα επίσης έχουμε μία ξεκάθαρη ανάλυση. Εκεί βλέπουμε πως το 50% πηγαίνει στην διοργάνωση των αγώνων, σε ομάδες και κατασκευαστές καθώς η Dorna επιστρέφει σε αυτές ένα μέρος των εσόδων της που λίγο μετριάζει το υψηλό κόστος της συμμετοχής τους. Οι μεταφορές, το κόστος παραγωγής και η πληρωμή στην FIM αποτυπώνουν το 50%. Η μισθοδοσία, κυρίως αυτή, αποτυπώνεται ξεχωριστά και ανέρχεται στο 16%.

motgp_dorna_eksoda
τα συνολικά έξοδα για όλες τις διοργανώσεις, μαζί δηλαδή με την MotoE που δεν βλέπει, σχεδόν, κανείς

Που σημαίνει πως έτσι φτάνουμε στα 161 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν στην αρχή προ φόρων κτλ και καταλήγουν σε ζημιά 12 εκατομμυρίων, μειωμένη από 28εκ.Ευρώ το 2023, 8 το 2022 και 38 το 2021 που λόγω πανδημίας και περιορισμών ήταν σημαντικά αυξημένα τα κόστη και περιορισμένα τα έσοδα.

Το portfolio της Dorna περιλαμβάνει τις εξής διοργανώσεις συνολικά:
MotoGP / Moto2 / Moto3
WSBK
WorldWCR (Women Championship)
MotoE
JuniorGP
RedBull Rookies Cup
Asia Talent Cup
British Talent Cup
Northern Talent Cup
MiniGP World Series

Όλα αυτά δείχνουν πως η Liberty Media που έχει το 100% της F1 και τώρα το 84% των MotoGP, απέκτησε ένα υγιές και λειτουργικό μοντέλο με αρκετά θετική εικόνα και με υψηλή ρευστότητα, παρά τις ζημιές.

Ακόμη και αν δεν εφαρμόσει οικονομίες κλίμακας καθώς ορισμένα από τα έξοδα μπορεί να περιοριστούν χωρίς αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, η Liberty Media θα δει άμεσα αποτελέσματα από την κίνησή της αυτή. Μόνο τις συναλλαγματικές αλλαγές να περιορίσει καθώς δραστηριοποιείται ήδη στις περισσότερες από τις χώρες, θα βελτιώσει έναν από τους δείκτες.

Δεν φανταζόμαστε πως είχε κανείς απορία για το αν είναι επικερδής επιχείρηση τα MotoGP και παρά τις ζημιές που φούσκωσαν πριν την πώλησή τους, τα νούμερα δεν παύουν να δείχνουν πως δεν υπάρχουν κόκκινες σημαίες και ήταν μία συμφέρουσα κίνηση.

Φτάνουμε επίσης στο σημείο να ευχόμαστε να αλλάξουν όσα λιγότερα γίνεται, στην αλλαγή από την Dorna στην Liberty, κυρίως γιατί ο πρότερος βίος τους στην F1 έχει δημιουργήσει ερωτηματικά, ιδιαίτερα με τον τρόπο που οι ομάδες επεμβαίνουν στους οδηγούς. Προς το παρόν τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στα MotoGP και φυσικά έτσι πρέπει να παραμείνουν.
Μακάρι η επόμενη κίνηση της Liberty να είναι αντί για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, να είναι μία επένδυση για διευκόλυνση νέων ομάδων και νέων κατασκευαστών ή επιστροφή παλαιότερων...

Ετικέτες