Yamaha R1 Petronas Replica: Ό,τι πάρεις… 46!

100% MotoGP στιλ!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/8/2020

Με τον Quartararo πρώτο σε βαθμολογία πρωταθλήματος και τον Morbidelli να οδηγεί την κούρσα, όπως έγινε στο Brno, και να τερματίζει στο βάθρο, η Yamaha δεν είναι καθόλου περίεργο που ετοίμασε μία ειδική replica έκδοση για την R1 στα χρώματα της αγωνιστικής M1 της Petronas Racing.

Το περίεργο είναι ο συμβολισμός με το νούμερο 46, αν και η Petronas λέει πως συμβολίζει τα χρόνια της εταιρείας χωρίς να αναφέρει καθόλου τον Rossi και να γίνεται λόγος για την επόμενη σεζόν που υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ομάδα. Το -υπάρχει περίπτωση- πηγάζει από τις τελευταίες εξελίξεις μετά το ατύχημα.

Έτσι λοιπόν, συμβολικά για τα χρόνια, η replica θα κοστίζει 46.000 Ευρώ και θα φτιαχτούν μόλις 46 όλες κι όλες.

Η Petronas ανακοινώνει πως την βαφή έχει αναλάβει η ίδια εταιρεία που επιμελείται και των αγωνιστικών, οπότε η πιστότητα στο χρώμα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Υπάρχουν επίσης και αεροδυναμικά βοηθήματα, που ίσως να δούμε στο μέλλον και στις R1 παραγωγής, όπως έχουν κι άλλες -και σιγά σιγά όλες, του ανταγωνισμού.

Από εκεί και πέρα τα πολλά αυτά χρήματα αντικατοπτρίζονται και σε πιο χειροπιαστά αξεσουάρ και δεν εξαντλούνται σε μία υπερβολική χρέωση για χρώματα: Μπροστά έχουμε FGRT 2 πιρούνι της Ohlins και πίσω TTX με αγωνιστικό σταμπιλιζατέρ και κιτ εξάτμισης από λαιμούς.

Οι τροχοί είναι Marchesini με σύστημα ταχείας εξαγωγής και έχουν δαγκάνες GP4-RX της Brembo με τις βασικές αλλαγές να ολοκληρώνονται με αγωνιστική ECU, αγωνιστική γκαζιέρα και κιτ μαρσπιέ.

Μαζί σας bonus, οι 46 ιδιοκτήτες θα λάβουν ένα κράνος της KYT με αντίστοιχο χρωματισμό και άλλα αναμνηστικά, καθώς και ένα VIP pass για οποιονδήποτε αγώνα MotoGP θέλουν, όταν με το καλό θα υπάρχουν και πάλι θεατές, αλλά χωρίς αυστηρούς περιορισμούς, όπως αναμένεται να γίνει στο Misano.

Μαζί με τα 46 χρόνια Petronas υπάρχουν και άλλες συγκυρίες, όπως τα εγκαίνια του νέου GYTR Pro καταστήματος, και τα 20α γενέθλια της Yamaha Austria Racing Team.

Ο κος Razlan Razali της Petronas Yamaha Sepang Team πρόσθεσε πως αυτή η Replica έκδοση σηματοδοτεί την πορεία της πρώτης δορυφορικής ομάδας της Yamaha που κερδίζει αγώνα στα MotoGP μετά από 20 χρόνια. Για αυτό και τονίζει πως οι μελλοντικοί -αριθμημένοι- ιδιοκτήτες δεν θα έχουν μόνο μία εξαιρετική μοτοσυκλέτα για track days, αλλά και ένα κομμάτι της ιστορίας της μοναδικής αυτής ομάδας.

Η σχεδόν διπλάσια τιμή της συγκεκριμένης replica δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από αναρτήσεις, φρένα και τροχούς, αλλά όχι σε σημείο να είναι ευκαιρία για κάποιον που κοιτά το κόστος των €46.000. Ευκαιρία για αυτά τα λίγα πορτοφόλια που μπορούν να αντέξουν το βάρος, μπορεί να θεωρηθεί η συγκεκριμένη μόλις δεις όλο τα πακέτο συνολικά, μαζί με το στήσιμο από το YART, που από μόνο του είναι μία ακριβή υπηρεσία…

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες