CFMOTO 800NK - Η εντυπωσιακή TFT οθόνη του στο επίσημο Video
Σε μέγεθος tablet, με πλοήγηση, CarPlay, Digital Key, συνδεσιμότητα, φωνητικές εντολές, κ.α.
Από τον
Κώστα Γκαζή
28/2/2023
Στο επίσημο βίντεο του επερχόμενου CFMOTO 800NK, η λεπτομέρεια που εντυπωσιάζει περισσότερο από όλες είναι η τεράστια, όρθια TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη οργάνων που θυμίζει Tablet και έχει προηγμένες δυνατότητες.
Η έγχρωμη οθόνη οργάνων χωρίζεται οριζόντια στα δύο, με το πάνω μισό να αφορά σε πληροφορίες της κατάστασης της μοτοσυκλέτας, και στο κάτω μισό να φιλοξενεί το σύστημα CarPlay (αναρωτιόμαστε αν θα έχει και Android Auto), πλοήγηση με χάρτη, δυνατότητες τηλεφωνίας και πολυμέσων. Η οθόνη έχει και σύστημα ενδοεπικοινωνίας (Helmet Call), φωνητικών εντολών, κ.α., ενώ το λογισμικό της μπορεί να αναβαθμιστεί μέσω δικτύου OTA (Over the Air). Μάλιστα απ' ότι φαίνεται ο αναβάτης θα μπορεί να ξεκλειδώσει τη μοτοσυκλέτα και με το smartphone του (digital key).
Μπορεί τώρα η πληροφόρηση και η εξυπηρετικότητα της νέας οθόνης να φτάνουν νέα πρωτόγνωρα στάνταρ, από την άλλη δεν ξέρουμε πόσο εμφανίσιμη θα είναι λόγω μεγέθους -και λόγω της... γύμνιας μπροστά- από την οπτική του αναβάτη.
Kawasaki Brute Force 450 - Σε έκδοση με στάνταρ EPS για το 2026
Βασίζεται στο KYMCO MXU 450i, και βγάζει πινακίδες για δρόμο
Από τον
Κώστα Γκαζή
29/1/2026
Το Brute Force 450 που ουσιαστικά είναι ένα “rebadged” KYMCO MXU 450i είχε κάνει το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές αγορές στα τέλη του 2024, ενώ για το 2026 θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση με ηλεκτρονική υποβοήθηση τιμονιού EPS στον στάνταρ εξοπλισμό.
Η νέα έκδοση διατηρεί όλα τα δυνατά χαρακτηριστικά του Brute Force 450 -τον αξιόπιστο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο SOHC κινητήρα 443 κ.εκ. με 4 βαλβίδες και 17 hp, τον LED φωτισμό, τις σχάρες μπρος-πίσω, τον προβολέα στο τιμόνι συν τα φώτα στο σώμα, τα τρία δισκόφρενα, Low-High, όπισθεν, 2WD/4WD και την ανεξάρτητη ανάρτηση σε κάθε τροχό- αλλά προσθέτει ηλεκτρονική υποβοήθηση τιμονιού, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την ευκολία χρήσης και το επίπεδο εξοπλισμού του ATV.
Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβοήθησης τιμονιού διαθέτει δύο λειτουργίες, προσφέροντας premium αίσθηση και ταυτόχρονα διαφορετική λειτουργία ανάλογα την ταχύτητα κίνησης, προσφέροντας ελαφρύτερο τιμόνι σε χαμηλές ταχύτητες και μεγαλύτερη σταθερότητα ψηλά. Αν καταλαβαίνουμε καλά, καθώς το δελτίο τύπου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, πέρα από τη διαφορετική, αυτόματη ρύθμιση υποβοήθησης ανάλογα τα χλμ/ώρα, υπάρχουν και δυο επίπεδα λειτουργίας που μπορεί να επιλέξει ο αναβάτης:
• Standard Mode: υψηλότερο επίπεδο υποβοήθησης
• Low Mode: μειωμένη υποβοήθηση για πιο “άμεση” αίσθηση
Όπως και το βασικό μοντέλο, το Brute Force 450 EPS διαθέτει στιβαρές σχάρες με το σύστημα Kawasaki Quick Release (KQR), σχάρες που έχουν τοποθετηθεί σε νέα γωνία για το 2026, με μειωμένη κλίση προς τα εμπρός, για πιο σταθερή τοποθέτηση του φορτίου, ενώ νέο είναι και το σχήμα τους.
Για την ευρωπαϊκή αγορά, το μοντέλο συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές WTVA και μπορεί να ταξινομηθεί για χρήση εντός και εκτός δρόμου στην κατηγορία T3b (T‑cat), με μέγιστη νόμιμη ταχύτητα τα 60 km/h.
Μακάρι τώρα να βγάλει επιτέλους η KYMCO και μια έκδοση LONG για το ATV της που χρησιμοποιεί και το Akashi, ώστε να μπορεί να φέρει με ευκολία δυο αναβάτες (ουσιαστικά τώρα το 450 δεν μπορεί να πάρει συνεπιβάτη με τόσο κοντή σέλα) και να μπορέσει έτσι να ανταγωνιστεί τα ανάλογα τουριστικά οχήματα που σαρώνουν στη χώρα μας.