CFMOTO 800NK - Η εντυπωσιακή TFT οθόνη του στο επίσημο Video
Σε μέγεθος tablet, με πλοήγηση, CarPlay, Digital Key, συνδεσιμότητα, φωνητικές εντολές, κ.α.
Από τον
Κώστα Γκαζή
28/2/2023
Στο επίσημο βίντεο του επερχόμενου CFMOTO 800NK, η λεπτομέρεια που εντυπωσιάζει περισσότερο από όλες είναι η τεράστια, όρθια TFT έγχρωμη ψηφιακή οθόνη οργάνων που θυμίζει Tablet και έχει προηγμένες δυνατότητες.
Η έγχρωμη οθόνη οργάνων χωρίζεται οριζόντια στα δύο, με το πάνω μισό να αφορά σε πληροφορίες της κατάστασης της μοτοσυκλέτας, και στο κάτω μισό να φιλοξενεί το σύστημα CarPlay (αναρωτιόμαστε αν θα έχει και Android Auto), πλοήγηση με χάρτη, δυνατότητες τηλεφωνίας και πολυμέσων. Η οθόνη έχει και σύστημα ενδοεπικοινωνίας (Helmet Call), φωνητικών εντολών, κ.α., ενώ το λογισμικό της μπορεί να αναβαθμιστεί μέσω δικτύου OTA (Over the Air). Μάλιστα απ' ότι φαίνεται ο αναβάτης θα μπορεί να ξεκλειδώσει τη μοτοσυκλέτα και με το smartphone του (digital key).
Μπορεί τώρα η πληροφόρηση και η εξυπηρετικότητα της νέας οθόνης να φτάνουν νέα πρωτόγνωρα στάνταρ, από την άλλη δεν ξέρουμε πόσο εμφανίσιμη θα είναι λόγω μεγέθους -και λόγω της... γύμνιας μπροστά- από την οπτική του αναβάτη.
Triumph Tiger 1200: Εξασφαλίσαμε τις πρώτες φωτογραφίες! Ανανεώνεται η ναυαρχίδα των Βρετανών!
Αναμένεται με ραντάρ, συσκευή αυτόματου χαμηλώματος και νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα
Από τον
Παύλο Καρατζά
22/1/2026
Η Triumph συνεχίζει να αναπτύσσει περαιτέρω την μεγάλη της Adventure μοτοσυκλέτα, Triumph Tiger 1200, που ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2022. Πρωτότυπα της νέας μοτοσυκλέτας έχουν εντοπιστεί εδώ και αρκετό καιρό, όμως εχθές η νέα της έκδοση πιάστηκε σε δοκιμές από συνεργαζόμενο φωτογράφο και εξασφαλίσαμε τις πρώτες φωτογραφίες και πληροφορίες για την ανανέωση του μοντέλου.
Η Triumph δεν έχει ενημερώσει σχετικά με νέα έκδοση της μεγάλης ON-OFF οπότε την αναμένουμε αρκετά αργά φέτος ή ακόμη εξίσου πιθανό σε ένα χρόνο ακριβώς στις του 2027, αναλόγως συνθηκών και πώς θα κινηθεί η αγορά. Προς το παρόν η Triumph είναι βέβαιο πως μετρά την πτώση πωλήσεων στις χώρες που η μοτοσυκλέτα αυτή μπορεί να γράψει νούμερα και αναλόγως θα εκτιμήσει το πότε θα την βγάλει στην παραγωγή.
Εμφανισιακά η νέα Tiger παραμένει πιστή στο ίδιο στυλ με την μοτοσυκλέτα που αντικαθιστά και οι αλλαγές στην εμφάνιση φαίνεται πως θα είναι μικρές. Παλαιότερες εμφανίσεις της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας έχουν αποκαλύψει ανανέωση των προβολέων και φέρινγκ με πιο μυώδη εμφάνιση. Τώρα βλέπουμε ένα στάδιο εξέλιξης πιο προχωρημένο, ένα μοντέλο προ-παραγωγής που μας δίνει μία πιο σαφή εικόνα για την μοτοσυκλέτα που έρχεται. Μικρές αλλαγές έχουν επίσης προκύψει στην ζελατίνα και το ρεζερβουάρ, ενώ η ανανεωμένη μοτοσυκλέτα αναμένεται να διαθέτει και συσκευή αυτόματου χαμηλώματος, όπως αυτή που είδαμε για πρώτη φορά στην κατηγορία από την Harley-Davidson Panamerica και πρόσφατα στο BMW R1300GS.
Φαίνεται πως θα δοθεί έμφαση στις εκτός δρόμου δυνατότητες της μεγάλης Tiger
Εννοείται πως με την ανανέωση θα έρθει και η αναβάθμιση και εξέλιξη των ηλεκτρονικών βοηθημάτων του μοντέλου. Από τις φωτογραφίες αυτές υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η νέα Tiger θα φέρει ραντάρ μπροστά, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει τα συστήματα του αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, όπως και εκείνο της ανίχνευσης κίνησης. Τα συστήματα αυτά, μας είναι ήδη γνώριμα και η Triumph θέλει να χτυπήσει τον δυνατό ανταγωνισμό της κατηγορίας, οπότε δεν γίνεται να τα αποφύγει. Διαφορετικά riding modes, συνδεσιμότητα, ειδοποίηση τυφλού σημείου, προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας και άλλα συστήματα θα συμπληρώνουν το πακέτα των ηλεκτρονικών της.
Αυτή θα είναι σε μεγάλο βαθμό η νέα της εμφάνιση ώστε να φιλοξενεί το ραντάρ του Adaptive Cruise Control
Όσον αφορά τον κινητήρα, η νέα Triumph θα συνεχίσει να φέρει τον τρικύλινδρο κινητήρα των 1.160 κυβικών με σειρά ανάφλεξης T-Plane, που αποδίδει 150 ίππους στις 9.000 στροφές και 13,25 kg.m ροπής στις 7.000 στροφές. Πιθανότατα θα υπάρξουν μόνο μικρο-αλλαγές που θα εστιάζουν στην λειτουργία του κινητήρα στις χαμηλές στροφές, ενώ οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις θα είναι και πάλι της Showa.
Δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί το πότε θα κυκλοφορήσει το νέο Tiger 1200, όμως πληροφορίες μας θέλουν το μοντέλο να κυκλοφορεί στο τέλος του 2026 ή αρχές του2027, κάτι που θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες.
Συμπερασματικά, η ανανέωση στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Tiger 1200 έναντι του ισχυρού ανταγωνισμού στην κορυφαία κατηγορία των adventure, με περισσότερη άνεση, ασφάλεια και τεχνολογία.